LT vz. 38
Hydrostar - no já nemyslel ani tak léta 50. a 60. To jsme se nerozhodovali sami ale od roku 1989 tvrdíme, jací že jsme borci a nikdo nám do ničeho kecat nebude. Proto jsem si posteskl. Ale blbě - měj jsem si postesknout ve vláknu o Pandurech.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
No podle mě měl tento podvozek ty nejlepší léta za sebou, byl to přeci jen podvozek lehkého tanku. Jediné, čeho můžeme litovat s tímto podvozkem, byl zastavený vývoj obrněného transportéru kočička. Ten kdyby měl příležitost, tak bysme měli rozhodně lepší a dřív transportér než OT-810. Bohužel no, nevím, proč dostal příležitost koncern Tatra s vývojem předválečného kolopásu. Upravená kočička by možná mohla konkurovat i pozdějším otéčkám ruského původu. Další chyba našeho velení...
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
Jediné, co ti možu dat je odkaz sem. I když tam néni moc psaného. Víc se asi ani neví.
http://www.panzernet.net/panzernet/stra ... hetzer.php
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/p/39385#39385
http://www.panzernet.net/panzernet/stra ... hetzer.php
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/p/39385#39385
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
Zdvořile děkuji. Já o tom slyšel či spíše četl poprvé v životě. Obrněnce nejsou zrovna můj koníček ale jisté povědomí mám. Ale toto pro mě bylo něco nového.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Ta to by mě celkem zajímalo, jak by sis představoval "neaktivní vylepšování" za okupace. Nebo ty znáš procento českých a německých techniků podílejících se na úpravách Pz 38 (t)?jarda píše:Ačkoliv byl Lt 38 vynikající projekt na počátku války, tak uvedená konstrukce měla své nedostatky například nýtování a velkým nedostatkem pak bylo, že byla aktivně vylepšována aby dobře sloužila okupantům.

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
A. Surin se odmítal angažovat (a raději trávil čas v nemocnici)l.
Tanku ale byla vyrobena malá série a němci zpočátku nebyli zastánci zavedení dalších typů (navíc s rozdílnou technologií výroby a nízkou produkcí)-tyto obavy musely být někým rozptýleny.
Obdobně po celou válku byly prezentovány nové a nové projekty a zlepšení-viz redukce potřebných nýtů apod.
Tanku ale byla vyrobena malá série a němci zpočátku nebyli zastánci zavedení dalších typů (navíc s rozdílnou technologií výroby a nízkou produkcí)-tyto obavy musely být někým rozptýleny.
Obdobně po celou válku byly prezentovány nové a nové projekty a zlepšení-viz redukce potřebných nýtů apod.
Jestli si pamatuji dobře knížku od Deightona - Blitkrieg, tak pro zavedení LT-38 do výzbroje se zasadil samotný Guderian. Národnostní skladbu, během celé války, v konstrukci neznáš takže se dohaduješ. Navíc co se tak asi dalo dělat? V té době to všem muselo připadat, že zde bude říše na věčné časy, kde si v dálce "přežívala" Velká Británie, jinak nikde nikdo. A protahování vývoje v bývalé světové špičkové zbrojovce? Němci nebyli blbí

- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
To že Němci u nás našli LT-38, tak za to si mohou Francouzi a Angličané sami. Kdyby nás v září 1938 nehodili přes palubu, nemuseli pak LT-38 (PzKwpf 38 t) brázdit západní i východní Evropu a Němec by rozhodně neměl k dispozici cca 1/4 svých tanků (právě LT-38 a starší LT-35).jarda píše:No ještě, že tedy našli jen LT 38 a ne třeba nějaký projekt Manhattan:))))
A jinak jak si představuješ, že by se mohla zbrzdit výroba? nebo dokonce úplně zastavit? Němci nás obsadili během jednoho dne a padla jim do rukou rozestavěná celá série 150 ks, kterou si ještě objednala čs.armáda. Dále jim padlo do rukou téměř 250 ks LT-35. Možná by naše armáda mohla během toho jednoho dne něco na tancích poškodit, ale Němci pak byli páni prostoru i času a nebyl by zase tak velký problém stroje opravit. Následná sériová výroba LT-38 samozřejmě běžela pod německým vedením a nedělám si iluze o tom, že si bezpečnost provozu a výroby náležitě zajistili. Ať posílením v řadách pracovníků německé národnosti (nezapomínejme, že v Čechách v roce 1938 v jeho původních hranicích žilo cca 8 Mio Čechů a cca 3 Mio Němců), nepo zastrašováním. Navíc ti kdo pracovali na výrobě LT-38 měli doma rodiny a nějak je museli živit. Pár let před tím řádila největší ekonomická krize a v roce 1939 byla budoucnost značně nejistá. Takže si myslím "Jardo", že být v té době, tak skoro všichni mákáme jak šrouby, jen aby jsme přežili my a nám blízcí.

- kopapaka
- 6. Podplukovník
Přečti si prosím něco o tom, co bylo před Mnichovem...Angličané ani Francouzi za náš osud nemohou-to byla jen chyba čs diplomacie a politiky.
Když pominu Německou vinu...tak Francouzi v této oblasti dělali jeden kopanec za druhým a podle toho to i dopadlo.
Asi tak nějak...Pár let před tím řádila největší ekonomická krize a v roce 1939 byla budoucnost značně nejistá. Takže si myslím "Jardo", že být v té době, tak skoro všichni mákáme jak šrouby, jen aby jsme přežili my a nám blízcí.
Naposledy upravil(a) kopapaka dne 30/1/2009, 13:53, celkem upraveno 1 x.

"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je trošku jiné téma, které je mnohokrát rozebíráno v jiných příspěvcích, které se danému věnují. Nicméně troufám si nesouhlasit.jarda píše:Z první série nebylo vše hotovo-dokončení prvních tanků proběhlo v dubnu/květnu aby bylo možné prezentovat výsledky zástupcum Wehrmachtu. Snaha zachránit investici byla dost zřejmá.
Angličané ani Francouzi za náš osud nemohou-to byla jen chyba čs diplomacie a politiky.
Co se tanků týče, tak jsem psal že celá 150 ks série byla rozpracovaná, nikoliv dokončena. V době okupace bylo dokončeno údajně 10 tanků. Prezentace výsledků výstavby tanků LT-38 Wermachtu byla nutné zlo. Co by taky šlo dělat s rozpracovanou výrobou? Dá se snad někam 150 tanků schovat? Stačilo, že závody byli Němci obsazeny, pak přijelo pár důstojníků, kteří se v daném oboru pohybovali a tak asi nebyl problém, aby si prošli v zabrané továrně výrobou a mohli vidět na čem se pracuje. Navíc.....pochybuju, že by v Německu nevěděli o výrobě těchto tanků. To se nedalo jen tak utajit. Investice firma nepotřebovala zachraňovat. Byla tu závazná objednávka státu, kterou pouze dle vlastního rozhodnutí Němci převzali. Nic víc, nic míň.