Hans S. píše:Bylo by fajn si nejdřív přečíst to, co do vlákna napíší jiní a pak psát něco takovéhleho

Sorry, ale Typhoon byl u operačních jednotek od podzimu 1941, Fw 190 od léta téhož roku. Tzn. mám tvou myšlenku chápat tak, že Typhoonu trvalo necelé dva roky, než zamezil útokům Fw 190 proti Anglii?

Ale jdi

Nebylo to spíš tím, že nad Británií prostě začalo být obecně přeRAFováno a ne tím, že se tam vyskytovaly Typhoony?

viz.
# píše:S jabo náletama se nepřestalo ani tak čistě proto, že by Britové zařadili do výzbroje Tajfuny a pro Němce se to stalo příliš nebezpečné, ale bylo to dáno celkovým vývojem na bojišti.
a
# píše:Nicméně nechci, aby se to tu zvrhlo do offtopicu Spit vs. 190, jen jsem reagoval na to, že nic jiného než Tajfuny nemělo šanci 190tky chytit a že jejich Jabo výlety skončily právě díky jejich nasazení.
a
# píše:Jak jsem ale psal, šlo mi primárně o tu větu, že nálety skončily kvůli nasazení Tajfunů, protože ostatní britská letadla byla bez šance. To se mi nelíbilo a už bylo uvedeno na pravou míru, takže spokojenost

Tedy já nebyl ten, co toto tvrdil, právě naopak.
Hans S. píše:Je fajn, že si pilot přiznává nějakých 8 zásahů i přesto, že RAF přiznává dva a to jak známo, přiznávání sestřelů RAF bylo i tak nadhodnocené sem tam dosti brutálně, viz. třeba Dieppe

Mám dojem, že to vypadalo takto: Letka Spitfirů se vrátila z bojového letu, přišla o tři letadla. Hlásí 5 jistých, 4 pravděpodobné a 3 poškozené letouny. RAF uznává 2-1-2. Luftwaffe vykazuje dva poškozené letouny.
Je skvělé, že jsi takovýhle nacionalista, ale možná by ses mohl na RAF dívat jako na celek a naivně si nemyslet, že letci z Československa přeháněli méně, protože byli "tvoji".
že se debata zvrhne i tímto směrem, to jsem netušil
Můžu to tedy upravit, možná každý 10. (20., 30., prostě jich bylo hodně) pilot RAF měl s tímto zkušenost. Stačí? Bavil jsem se o našem pilotovi, dal jsem příklad našich pilotů, aby nám to bylo bližší. Jestli chceš, můžu dohledat i jiný národnosti, ale nechápu, k čemu by to bylo. Stejně tak nechápu, proč mě proto označuješ za nacionalistu a přiznávám, že jsi mě tím trochu nasral, neboť je to naprosto zcestný.
Jinak k těm uznaným a neuznaným sestřelům... možná by bylo zajímavý podotknout, když už se tímhle směrem obouváš do RAF, jaká byla situace u Luftwaffe. Jenže tam Ty neuznáváš, že k tomuto docházelo taktéž, protože dle Tebe měli nejlepší a neomylnej systém ověřování sestřelů a všichni piloti byli vysoce morální, než aby záměrně hlásili něco, co nebyla pravda, že

Ostatně konkrétní příklady se tu už probíraly v tématu Luftwaffe experten, netřeba to tahat sem.
Ten konkrétní příklad "mám dojem" - nechápu, co tím chtěl básník říci a co to má společnýho s probíraným tématem.
A je to tady zase. Opět ten skvělý argument s leteckými simulátory.
Když šlo o život, tak pilot tlačil ten motor na doraz, i kdyby ten měl vymlátit silentbloky, vypustit olej a vyskočit z lože. V létě 1942 měly Fw 190 proti Spitfirům poměr vítězství a ztrát až k 5 : 1. A to pokud porovnáš data obou stran. Jistě, pro Spitfire to nebyla neřešitelná situace..ostatně odepsali jen pět vlastních na jeden cizí. To je přece na stíhačku super poměr, ne?

Opět mícháš hrušky s jablkama, jako obvykle, když se to hodí. Hoď data pro Jabo mašiny, pak si můžeme promluvit o přesných poměrech. Neboť já se tu celou dobu o ničem jiným, než o řešení jabo náletů na VB nebavím, tak mi nepodsouvej co se Ti zrovna hodí do krámu
Neodpustím si ale poznámku k čistě stíhacím FW- je sakra rozdíl, jestli jsi útočník (tedy FW190), nebo obránce/ochránce/cover (tedy Spitfire). Útočník si vybírá svojí pozici, čas, kdy zahájí útok, prostě si určuje vše podstatný, proto je ve velikánský výhodě. Takže to porovnávání poměrů Spit vs. FW190 je celkem mimo. Kdyby byl poměr 5:1 dán čistě kvalitou letadla, mohli Němci rozemlít RAF už nad Anglií a nemuseli si nechat bombardovat infrastrukturu.
Víš to moc dobře, tak prosím, abys mě neosočoval z jednostraně vedený argumentace, když přesně tohle děláš sám.
Ke zvýrazněný části (jsem rád, žes jí napsal) dám pár citací:
Třetí věc: I když se z výfuků mělo valit dýmu jak na čínský Nový rok, neznamená to, že letouny letěly na plný plyn. Navíc opravdu hustý a dobře patrný kouř, který by šlo identifikovat dle popisu z knihy, se vyvalí pouze krátce po prudkém zvýšení plnicího tlaku a je to známka nedostatečně kvalitního spalování. Jakmile narostou otáčky motoru, kouř by měl zmizet. Není mi známo, že by Fw 190 na "plný plyn" výrazněji kouřil (to vlastně žádný pístový motor, co znám) a pokud nedošlo k nějaké poruše, tak je to téměř vyloučeno.
ad 3) dle předpisu bylo možno letět na plný plyn na Fw 190 A v této době maximálně po dobu 3 minut. Sice motor vydržel více, ale nedoporučovalo se to jak kvůli možnosti poškození v důsledku přehřátí, tak i kvůli snížené životnosti agregátů. Jak se ukázalo, 190ky letěly přesně tak rychle, aby stíhačům unikly Usměv
Takže někde je chyba. Na jednu stranu tvrdíš, že v nebezpečí piloti hnali svoje letadla na maximální výkon a na druhou stranu zase že na plnej výkon neletěli. Nevím, ale mít dvojici Spitfirů na 6 ve vzdálenosti necelých 600 yardů, tedy vzdálenosti, na kterou se docela běžně střílelo a dosahovalo zásahů, to mi přijde jako docela kritická situace a nevím, kdy jindy už by měli plnej výkon motoru využít. Už třeba jenom proto, aby se vzdálili mimo dostřel, řekněme na 1000 yardů a pak už si rozestup jen udržovali. To ale piloti luftwaffe neudělali. Proč asi? Odpovím si sám...