No já nevím podle dostupných informací neměl pilot Jugu proti kolegům z Lw problem.
Tedy fakt se nechci zastávat LW, ale máš na mysli případy jeden na jednoho nebo ty běžnější 5-10 Amíků na jednoho Germána
Ne, teď vážně. Ono takovéto porovnávání, založené na vyjádření pilotů hrdých na techniku vyráběnou "
jejich" státem a hrdých na to, že na této technice létali a nakonec zvítězili, není moc objektivní.
Poz. Já mám taky Octavii a nedám na ni dopustit. Jezdím hodně a zkoušel jsem mnoho aut a prostě nedám. Je to tím, že je česká a tím, že na ní mám najeto 50.000 a porovnávám ji s auty na kterých jsem najel max. stovky km. (Toto je OT a osobní, tak nereagovat

)
Nezbývá tedy než si nalézt nestranného hodnotitele (pozor protivník nestranný není, ten "nadržuje" svým).
Zbývají tedy prakticky dva - Francouz nebo Rus.
Francouzštinou jsem neonemocněl, zbývá tedy Rus
Tady je vyjádření Marka Gallaje, zkušebního pilota LII, jednoho z nejskušenějších, který P-47D v LII zkoušel:
„
Již od první minuty letu mi to bylo jasné – toto není stíhačka. Robustní letadlo, prostorná kabina, snadno ovladatelný – ale ne stíhačka. Thunderbolt měl nevyhovující obratnost jak v horizontální tak hlavně ve vertikální rovině. Letadlo velmi pomalu akcelerovalo – projevovala se setrvačnost těžkého stroje. Thunderbolt se skvěle hodil na jednoduché lety po trati, bez prudkých manévrů. To ale není pro stihačku dostatečné.“
A opět POZOR, toto vůbec neznamená, že by Thunderbolt nebyl jako stíhací letoun použitelný v podmínkách západní fronty. Tam byl scénář většinou úplně jiný. Například:
"Na skupinu 30-ti B-17 letících ve výšce 6.000 metrů bombardovat Německo útočí skupina 6-ti FW-190 na kterou se zhora vrhne 20 P-47 výškového krytí."
V tomto případě jsou primárním cílem FW-190 tek jednoznačně B-17. Primárním cílem P-47 naopak jsou ty FW-190.
Pilotům FW-190, soustředícím se na napadení B-17tek se jen velmi těžko reaguje na 20 nosičů baterií osmi půlpalcových kulometů "sjíždějících" za nimi zhůry na rychlosti přes 700 km/h.
A to myslím charakterizuje Jug nejlépe.
Velmi dobré doprovodné stihací letadlo.
Stihací letadlo pro vybojování vzdušné nadvlády - v žádném případě.