kacermiroslav píše:… co třeba dodatečně osadit ALSACE většími děly? Namísto čtyřdělových věží instalovat větší děla díky průměrů barbet. Nevím, jaký byl přesně průměr barbet, ale možná by to umožnilo instalací třídělových věží ráže 406mm, nebo dvoudělových ještě větší ráže.
O větších dělech jsem už psal, v tom jsem spatřoval jakousi progresivnost, tedy kdyby zvolili variantu čtyřdělových věží a nejen trojdělových, tak by se to určitě vešlo, ale loď by musela být větší a delší.
U dvoudělových vidím limit ráže ne větší než 425mm. Pak už to je o jiné kategorii a vývoji.
Polarfox píše:A je otázkou, zda-li by i za jiných okolností při gradaci zahraničních projektů (H 39, Montana, Jamato, atd.) setrvali u ráže 380mm a nevydali se dále. Varianty 1-3 byly projektovány z tehdejších východisek bez zahrnutí podobných monster. Na soudobé projekty to bylo dle nich až až a spíše až moc, ale později to mohlo být až moc málo.
I takový sen lodě s trojdělovými věžemi větší ráže jsem už uváděl. Loď vypadá velice elegantně. Autor k tomu poznamenal - hypotetický design bitevní lodi navazující na třídu Alsace, výzbroj 4x3 420 mm (16,5 palce) a 2x3 152 mm (6 palců), AA obrana, atd.
Říkám jí -
Le Grand navire Cuirasse Napoléon Bonaparte.
Jinak frantíci se pohybovali asi hlavně v rámci Středomoří, co se týče Atlantiku, tam měli přeci postavený obrovský suchý dok v St. Nazaire, tzv. dok Normandie pro luxusní osobní dopravní zaoceánskou loď SS Normandie o výtlaku přes 71 000 tun. Už jiní napsali. Tady jde o to, že toto bylo asi jaksi počítáno pro civilní účely a pro vojenské či válečné si chtěli postavit něco vlastního.
Kačermíro - o nějakých 15 metrů delší trup nemusel hrát roli, nebo možná jo, Polar naznačil, další diskutéři rozvinuli. Nevím, jak to bylo tehdy, ale dnes mají v Toulonu suchý dok dlouhý až 422 metrů! Tehdy ho určitě neměli.
S jakými stavebními potížemi se potýkali, rozdělení lodě na tři části, už Polar napsal. Zda to bylo až tak fatální, nevím, každopádně omezení z toho asi plynuly.
Frantíkům šlo hlavně o to bránit své kolonie v severní Africe. Lodě to byly rychlé, ale s omezeným dosahem. Oblast působnosti, tak ještě východní Atlantik. Když lodě nenesly takovou zásobu paliva, mohly být i o něco kratší.
Jinak máš pravdu, že se zde můžeme hádat do krve, kterou variantu by nakonec vybrali, pro kterou měli spíše předpoklady, ale nakonec se nedobereme stejně ničeho, ale o tom diskuse ani moc není.
Co jsem googlil, tak je vidět „to nejlepší“. Žádný štráchy

Alternativní historie mluví spíše pro těžší variantu. I Britové ještě dotlačili
HMS Vanguard, ale pro něj měli aspoň děla.
Nebo půjdeme po
Gascogne, tu ještě neznám. Sice jen dvě hlavní věže, možná větší ráže, a vejdou se do rozměrů. Jednotka Gascogne se lišila především přesunutím jedné z věží na záď. Z hlediska infrastruktury k tomu měli možná blíže.
Myslím, že na
ALSACE frantíci ještě měli

Jenže nedokáží někdy věci dostatečně natlačit. Nakonec nebyli stejně poraženi ani tak na moři jako na souši. Loďstvo Vichystické Francie pak částečně zmasakrovali Angličané v Mers el-Kebíru.
Zajímavé zdroje:
http://forum.nationstates.net/viewtopic ... &start=175