Čs. samopaly ráže 9mm vz.23/25 a 7,62mm vz.24/26
- Alchymista
- 5. Plukovník
Samopaly by mali byť zrejme správne označené samopal 23, 24, 25, 26 - bez slovíčka "vzor", pokiaľ so slovíčkom "vzor", tak potom pre samopal 23/25 samopal vzor 48/a-b. Pre samopal 24/26 takéto označenie, pokiaľ viem, neexistovalo.
Označenie samopal vzor 48/a-b je historicky staršie ako označenie samopal 23/25, k zmene došlo v roku 1950 (podľa knihy Československé ruční palné zbrane a kulomety).
Označenie samopal vzor 48/a-b je historicky staršie ako označenie samopal 23/25, k zmene došlo v roku 1950 (podľa knihy Československé ruční palné zbrane a kulomety).

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
-
- četař
- Kontaktovat uživatele:
No ano původní Sa. vz. 48 v 9mm ráži byl vinikající, revolučně řešený (škoda že nebyl patentován Izraelci ho upravily a vydelaly na tom) a přesný, ale z dnešního pohledu byl težký. Po přejmenování na Sa. 23 a posléze přerážovaný na 7.62 a pojmenovaný Sa. 24 (prý z důvodů zmatení nepřítele bez slovíčka ,,vzor") který už bohužel nebyl tak přesný. 

Memento mori
Pamatuj na smrt,
každého potká,
jen šťastí vědí kdy, nebo kde.
Jsem šťastný
Pamatuj na smrt,
každého potká,
jen šťastí vědí kdy, nebo kde.
Jsem šťastný
Tak mi dneska dorazila marmeláda (zavařenina) Sa 26 a musím vyseknout poklonu konstrukci sklopky- se vším respektem k jinak geniální Sa vz. 58, u šestadvacítky je aretace vyřešená asi tak o 1000% lépe- snazší obsluha, bez nahmatávání tlačítka v kloubu... prostě paráda, stačí povytáhnout a sklopit, při rozkládání taky o dost rychlejší a pohodlnější než u 58.
Pažbička je na druhou stranu vyloženě obrovská a ikdyž jinak nemám zrovna malé ruce tak by mi prostě jen tak nesedla. Navíc mám pocit že po drobném překonstruování bakelitu by mohla být tak o 1cm užší a 1cm kratší...
Na zdi se vedle Osmapaděny V ale vyjímá parádně
Pažbička je na druhou stranu vyloženě obrovská a ikdyž jinak nemám zrovna malé ruce tak by mi prostě jen tak nesedla. Navíc mám pocit že po drobném překonstruování bakelitu by mohla být tak o 1cm užší a 1cm kratší...
Na zdi se vedle Osmapaděny V ale vyjímá parádně

Si vis pacem, para bellum
- Tony Outland
- vojín
- Kontaktovat uživatele:
Já sloužil s pumpičkou od října 1971do března 1972 v Prostějově. Systém plnění zásobníku nemá obdoby, vyprazdňování zásobníku po skončení strážní služby už bylo slabší. Pokud se nepletu, nějak šlo otevřít dno zásobníku a náboje se pak vysypaly, jinak se musely vymačkávat jeden po druhém a to byla otrava. Tak si to jeden ... voják ČSLA chtěl usnadnit. Zasunul zásobník do samopalu a ručním pohybem závěru dozadu a dopředu vyhazoval jeden náboj za druhým. Natahovací páčka se mu vysmekla a zbytek nábojů, tak asi deset, vyletěl v dávce. Pointou je, že do strážnice se vstupovalo z chodby, která vedla do tělocvičny, ten ... voják seděl proti dveřím a těsně předtím, než mu samopal spustil, proběhla do tělocvičny četa kluků.
Další zážitek byl z prostoru. Kromě našich jednotek tam byli Rusové, takže se sešly AK, Sa58 ... a pumpička. Rus na ni koukal jako na zázrak a mocímermo si z ní chtěl vystřelit. Nemohl pochopit, že nemáme náboje, ani slepé; mezi nimi byla munice spousta (aspoň do AK-hrome, teď mi po čtyřiceti letech došlo, vhodně ho zpracovat, možná by pistolové náboje sehnal). Tak si chtěl pumpičku aspoň spustit nasucho. Závěr samopalu byl slušně těžký a když Rusovi pumpička při nárazu závěru v přední poloze pěkně poskočila v ruce, málem ji se slovem "Čort ..." zahodil.
Další zážitek byl z prostoru. Kromě našich jednotek tam byli Rusové, takže se sešly AK, Sa58 ... a pumpička. Rus na ni koukal jako na zázrak a mocímermo si z ní chtěl vystřelit. Nemohl pochopit, že nemáme náboje, ani slepé; mezi nimi byla munice spousta (aspoň do AK-hrome, teď mi po čtyřiceti letech došlo, vhodně ho zpracovat, možná by pistolové náboje sehnal). Tak si chtěl pumpičku aspoň spustit nasucho. Závěr samopalu byl slušně těžký a když Rusovi pumpička při nárazu závěru v přední poloze pěkně poskočila v ruce, málem ji se slovem "Čort ..." zahodil.

- Franz Trubka
- 7. Major
Re: Čs. samopaly ráže 9mm vz.23/25 a 7,62mm vz.24/26
Video z programu Stream.cz Niceni povoleno
http://www.stream.cz/nejnovejsi/nicenip ... vzor-24-26
http://www.stream.cz/nejnovejsi/nicenip ... vzor-24-26

Pink Floyd-On The Turning Away
Re:
Môžem potvrdiť, že s pumpičkou, ako osobnou zbraňou som absolvoval ZVS v rokoch 1974/76, ako letecký mechanik, na letisku v Českých Budějoviciach!Dmitri píše:Dobrý den , chtěl bych se zeptat do jakého roku se vyskytovaly samopaly vz.24/26 u bojových jednotek ČSLA a do kdy u jednotek Lidových milic ( zkrátka kdy je u bojových jednotek plně nahradil Sa vz.58 )