Takže na úvod jsem si připravil seznam států, které provozují ponorky či je pravděpodobné, že by je mohli do budoucna provozovat/poptávat. S komentářem, jaká je dle mého šance, že tam Rusko bude v blízké budoucnosti exportovat. Pokud jsem něco zapomněl, doplňte mě, pokud je třeba vysvětlení ke kterékoli položce, rád dodám.
EVROPA:
Velká Británie - nulová
Francie - nulová
Německo - nulová
Španělsko - nulová
Itálie - nulová
Portugalsko - nulová
Norsko - nulová
Dánsko - nulová
Švédsko - nulová
Nizozemí - nulová
Polsko - nulová
Turecko - nulová
Řecko - nulová
Rumunsko - nulová
Ukrajina - nulová
SEVERNÍ AMERIKA:
USA - nulová
Kanada - nulová
STŘEDNÍ A JIŽNÍ AMERIKA:
Argentina - nulová
Brazílie - nulová
Chile - nulová
Peru - nulová
Ekvádor - nulová
Kolumbie - nulová
Venezuela - námořnictvo ve špatném stavu, nové ponorky by rádi, dokonce cca od roku 2007 avizují pořízení až 10ti ruských ponorek, ale stále se to opakuje a skutek utek...zatím z toho nic není a je možné, že ještě dlouuuuho nebude, pokud vůbec
AFRIKA:
Jižní Afrika - nulová
Keňa - v tom málo pravděpodobném případě - nulová
Maroko - pokud bude vyhlášen tendr, Rusové se zúčastní, takže - možná
Alžírsko - současný kontrakt s Ruskem dobíhá, další tak nepotřebuje - nulová
Libye - v nejbližší budoucnosti - nulová
Egypt - nulová
BLÍZKÝ A STŘEDNÍ VÝCHOD:
Sýrie - v nejbližší budoucnosti - nulová
Saúdská Arábie - nulová
Írán - v nejbližší budoucnosti - pochybná
Izrael - nulová
ASIE A OCEÁNIE:
Pákistán - nulová (jistou šanci má Čína)
Indie - indický tendr na rychlé suplementum (6 ks) současné stárnoucí flotily a stavěných Scorpene by měl být - Rusové se zúčastní, takže - možná
Bangladéš - pro Čínu ano (v realizaci), pro Rusko - nulová
Thajsko - nulová
Malajsie - nulová
Indonésie - byly tu jisté tanečky s odkupem ponorek třídy Kilo z druhé ruky z Ruska, ale zatím nic a poslední zmínka z tohoto roku se k nějakým ponorkám z Ruska moc příznivě nestaví, takže - hodně pochybné
Singapur - nulová
Vietnam - současný kontrakt dojíždí, další tak nepotřebuje - nulová
Filipíny - nulová
Jižní Korea - nulová
Severní Korea - mizivá
Japonsko - nulová
Čína - pokud si Čínané nebudou chtít zase udělat nějaký nácuc technologií pro okopčení, tak - mizivá
Tchajwan - nulová
Austrálie - nulová
Takže pokud si to shrneme, tak Rusko má reálnou šanci leda v Indii, Maroku a Venezuele, možná Indonésii. A vše to tam navíc závisí na tom, jestli budou prachy, bude vypsán tendr, Rusko v tendru zvítězí a kontrakt bude realizován. V žádném případě nic jistého.
Co se týká Číny, tak ta má ještě menší pole působnosti..snad jen ten Pákistán a Bangladéš, ani ta Severní Korea není moc reálná.
Takže mi Rabo prosím řekni, kde Rusové (a Číňané) zrealizují ty tvé plány o největším exportérovi ponorek nejbližších let? Kde vůbec zrealizují alespoň nějaké obchody? Více vstříc ti už opravdu vyjít nemohu.
A teď jen pár poznatků:
Prosím?! 1) není reálné, že Rusové něco takového uvolní, 2) komu to chceš probůh prodat?!! Z toho, že si Indie pronajala jadernou ponorku, aby si zvykla na provoz a vycvičila posádky, až začne provozovat vlastní typy, usuzuješ na to, že pro tohle existuje trh? Čína má vlastní vývojovou linii konvenčních a jaderných ponorek, Indie nakupuje pouze konvenční, jaderné už si staví sama (Arihant a plánovaní následovníci). Brazílie spolupracuje s Francií. Kdo ještě chybí, hm? Trochu silná káva na můj vkus.rabo píše:možno niečo pre krajiny so snahou mať 971, nikde nie je napísané že aj Antej nepôjde na export, alebo nejaký derivát Boreja , prípadne staršie Delty
Jo, mají zavedeny jaderné ponorky, které jsou neprodejné, Kilo, což je výběhovka a jednu Ladu, kterou ladí, výroba se vleče a objednávky nejsou... Výborný předpoklad, opravdu.rabo píše:Jedným z podstatných podmienok na predaj je aby to bolo zavedené aj v krajine vzniku a to by mohlo byť splnené.
Nahoře máš ten koláč názorně po státech...ukaž mi to vydatné sousto...rabo píše:Ja stále rozmýšľam čo Ťa vedie k tomu byť tak pochybovačný, lebo to čo bolo minule ,alebo teraz, už nemusí platiť za x rokov. 10-15 rokov je doba veľmi dlhá a už sa budem opakovať, ale keď sledujem Ruské činy na poly ponoriek, tak mi to smeruje k tomu, že majú ambície a podložené práve zavádzaním pre VMF utrhnúť si veľký koláč zo svetového predaja ponoriek.
A 10-15 let není moc, už jsem ti dával i několikrát příklady, nebudu se k tomu vracet.
S prodejem Lady/Amuru počítají už přinejmenším 10 let a neprodali zatím ani kus... A pro vlastní námořnictvo postavili z plánovaných 8 jednu ponorku a těžce v časovém skluzu.rabo píše:Pre nich bude vo veľa veciach predaj inostrancom sekundárny, ale určite s nim rátajú.
Opět, viz výčet států.rabo píše:Prečo ? V čom je problém ? Pohon ? Rusi nabehnú na AIP a od nich to zoberie asi Čína. Výzbroj ? Sonary ? Elektronika ? Máš pocit, že Rusko spí ? Pred 15 rokmi bola Čína v lodiach sráč a teraz fŕka novú loď za loďou. Prečo si myslíš, že trh bude len o tých najlepších a najdrahších technológiách ? Inak neviem prečo by ich mali mať Francúzi a Nemci ? Francúzi majú problém splniť už aj zákazku pre Indiu a začali "presakovať " informácie, že by sa aj Lada hodila.
Až na to, že to zatím skoro nikdo nekupuje a evropské krajiny se svými "srajdami" to mrskají jak Baťa cvičky.rabo píše:Rusko a Čína má čo viac ponúknuť ako lokálne Európske krajiny.
Jo, jen od Evropy kupuje zbraně, případně je vyrábí v licenci nebo si jimi nechává asistovat při náběhu vlastních závodů...ale jinak je nebere vůbec vážně...rabo píše:Ázia už neberie dianie v Európe vážne a riadi sa inými princípmi, Afrika a Južná Amerika detto.
Do blízké budoucnosti nejsou ty predikce zase tak složité. Klidně můžeme probrat jakýkoli stát, který by jsi rád a zdůvodním ti, proč si myslím co si myslím.rabo píše:A čo nieje na veštenie ? Ty ani netušíš ako sa ta bude uberať za x rokov.
Tohle mě upřímně pobavilorabo píše:Neviem či som si Tvoje srandičky pochopil správne, ale Rusko je tou opičkou čo bude mať problém s medzihviezdnym letom ? To to je to čo hádže Paľbu na úroveň ŠTBáckeho Idnes.

Tenhle roztažený příspěvek zakončím tradičním přáním, že doufám, že už se dále budeme bavit konkrétně a ne v termínech "možná" a "mohlo"...seděl jsem nad tím nějaký čas a smolil to pro tebe, tak měj alespoň k tomu trochu úcty a použij to jako výchozí bod.