Můj názor na věc, více asi už nedodám, bez tak je to OT.
Nevidím na tvaru česko-slovenský nic historicky správnějšího... Ba naopak... Používá-li Zákon o zřízení státu československého (tedy jeden z nejvyšších zákonů země)tvar "československý" tak je to toto použití v článku bezesporu správně a to i historicky... Používá-li Prozatímní ústava (tedy další z nejvyšších zákonů země) tvar československý, tak je tím znovu potvrzeno předchozí tvrzení... A pokud by si tam někdo přál pomlčku jenom proto, aby to ukojilo jeho národní ego (a nebo jakýchkoliv jiných nesmyslných pohnutek), tak to nemá s historickou správností nic společného...Stuka píše: Pátrač mohol použiť všade v článku spojovník. Bolo by to historicky správnejšie.
Tak o 1. slovenském pluku alias Gardě Slovenskej Slobody se již ve svém článku zmínil Pátrač, dále to byl Sbor turčianských dobrovolníků, Dobrovolnická družina Slováků z okolí Bratislavy a Útočné družiny Jánošíkovy.Docela by mě zajimalo národnostní složení vojska, které osvobozovalo Slovensko.
na Československou republikuKoncom februára 1920 však Národné zhromaždenie schválilo novú ústavu, ktorá premenovala Česko-Slovensko na Republiku československú.
Ach jo... Tak znova... Jaké znáš závažnější zákony země než je zákon o zřízení státu a ústava???Stuka píše:Takže Aaron, historicky až tak od misy nie je.
Pátrač: sorry za túto debatu. Týmto končím, ale vsadím sa, že Aaron nie.Dělat na základě toho nějaké závěry způsobené pouze jakýmsi pocitem "národní křivdy" a snažícím se najít jakési "zadostiučinění", že se někde objevil tvar s pomlčkou a následně zoufalá snaha to prezentovat jako pravidlo...
Děkuji, děkuji, děkuji... (Tím myslím samozřejmě to rozhodnutí popsat krok dvě)Pátrač píše: EDIT: tento půvabný vývoj diskuse, který se mi líbí, byl tím konečným důvodem pro rozhodnutí, že se pokusím vypracovat i krok dvě, tedy válku s Maďarskou republikou rad, Slovenskou republikou rad a nepominu ani kamarády Rumuny.
Obávám se, že název země v mateřském jazyku země mezinárodní smlouvy neřeší... Naopak státoprávní zákony jako je ústava a zákon o vzniku státu ano...Stuka píše:Aaron, predstav si že poznám závažnejšie zákony než sú zákony krajiny (vrátane ústavy). To sú práve medzinárodné zmluvy a majú voči ostatným právnym predpisom do istej miery nadradené postavenie, pretože ak medzinárodná zmluva stanoví niečo iné ako zákon, uplatní sa ustanovenie medzinárodnej zmluvy.
Já tímto také...Stuka píše:Týmto končím, ale vsadím sa, že Aaron nie.
Třikrát hurá, a máš SZ.EDIT: tento půvabný vývoj diskuse, který se mi líbí, byl tím konečným důvodem pro rozhodnutí, že se pokusím vypracovat i krok dvě, tedy válku s Maďarskou republikou rad, Slovenskou republikou rad a nepominu ani kamarády Rumuny.