To mě velice těší, budu mít hřejivý pocit osvěty. Kdybys přesto narazil na nějaké zajímavé jméno, které zatím nebylo nikým zpracováno, určitě ho sem zařaď, hlavní bělogvardějce už pomalu vyčerpáváme a bude třeba hledat jinde.Zemakt píše:Myslel jsem to obecně, jako historické postavy tohoto období. Tj. napříč bolševiky, bílými, anarchisty aj. individui. Žel bohu mé znalosti tohoto období jsou chaboučké a prakticky se omezují jen na pár notoricky známých generálů respektive jednoho admirála. No a vzhledem k tomuto faktu máš u mne jedničku s hvězdičkou a Rase zrovna tak.

Objevila jsem detailní snímky otvorů po kulkách, které někdo v muzeu nafotil. Nic z nich vyčíst neumím, mně to bohužel připomíná akorát díry po vrtačce a případ, kdy se mi během této činnosti smekla ruka, ale třeba z toho dokážete vidět víc. Mně ty díry ale přijdou nějaké čerstvé, jako by je tam někdo udělal teprve nedávno.
Čím přesně se střílelo si myslím, že nedohledáme. Píše se pouze o japonském kulometu a mauseru, který je ale brán jako něco prestižního, co stojí za to zmínit, protože to ukazuje na nadřazenost čekistů. Pokud jsem vše pochopila správně, plán byl, že vlak nikdy do Kutaisi nedojede a demonstranti budou cestou odstraněni. Plán byl je vypouštět po vagonech ven a venku střílet. Když ale lidé v prvním vagonu křičeli a jakmile ostatní uslyšeli výstřely, nastala panika. Vlak zastavil kolem třetí ráno a celá akce měla končit nejpozději za východu slunce. Jenže všechno se protahovalo, Gruzíni nechtěli střílet do vlastních a čekisti dostali strach, že je někdo uslyší a prozradí. Čekistů nebylo moc a demonstranti se nejspíš snažili ve vagonech zabarikádovat a v žádném případě nechtěli vyjít ven. Potom měl jeden z přítomných, nějaký Illarion Talachdze, přijít s plánem, že lidi budou postříleni přímo tam, kde jsou. Trochu mi to připomíná vraždu Mikuláše II. a jeho rodiny. Tam bylo také plánováno, že zabít pár lidí bude trvat jen chvíli a pak začali panikařit, protože došly náboje a hlavně velkokněžny stále žily. Musela být bleskově vymyšlena alternativa, v roce 1918 bajonety, tady střelba do lidí ve vagonu. O granátech se nikde nepíše, vypadá to, že je ani s sebou neměli. Spoléhali,´že lidi zastřelí venku a bude hotovo. Potom, když jim zůstaly jen kulomety a pistole, se muselo přece jen improvizovat hůř. Věřím celkem tomu, že tito lidé mohli být takto zabiti, ale ohledně toho vagonu začínám mít pochyby. Spíše se mi zdá, že chtěli ukázat, jakým způsobem byli lidi zabiti a aby to mělo větší efekt, nasvítili nějaký podobně vypadající vagon. Pro Gruzínce jsou určitě popravení hrdinové a snaží se, aby se o této krvavé řeži pod Šorapani, jak tomu říkají, vědělo. I kdyby to mělo stát malý švindl. Rusové jsou samozřejmě k celému muzeu včetně vagonu skeptičtí a ti nejradikálnější by ho zavřeli hned, ale některé gruzínské rusky píšící weby způsob vraždění ve vagonech považují za velmi častý a rozhodně použitý víckrát než v tomto popisovaném případě. Všude je propaganda, co si budeme vykládat.