Aktuálny stav ruského námorníctva

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Julesak »

rabo píše: Vďaka "len" opravám sa z toho najhoršieho dostali,ale chýbajúca modernizácia udržiava loďstvo len na úrovni 90 rokov so samozrejmím odpočtom vyradených lodí. Ruské VMF je inde ako v 90. rokoch, ale tiež len papierovo, moderné lode/ponorky sú ešte len v štádiu nepatrného zavádzania a aj to "zjednodušených" strojov - 22380 / prává loď je taký skúšobný stroj /, 955 / prvé tri lode postavené z nedokončených 971/,atď. Všetko staršie dostalo len havarijné opravy, žiadne modernizácie. Rusko je stále technologicky na úrovni začiatku 90. rokov.
Hmm, lenže 945A nemjú byť zmodernizované teraz, ale boh vie kedy a ako, preto sa o nich dá ťažko rozprávať ako o potrebách dnešnej doby. Ak sa tam má spraviť riadna oprava a modernizácia na nové systémy ,tak nevylezú z lodeníc za menej ako 4-5 rokov a to som optimista, nakoľko pre tento typ ponoriek to chce špeciálne "zaobchádzanie" a nie to, na čo boli doteraz lodenice pri opravách a hlavne možnej modernizácii ponoriek pripravené. Prečo majú byť dve modernizované ponorky 945A na rovnakej úrovni ako modernizované 971 ?
Najprv sa musíme dožiť, potom uvidíme čo bude. Tak aspoň hovorí moja babka :D
rabo píše:Nedávno sme tu spomínali torpédoborce 956 a ich problémy s motorom. V decembri bol podpísaný kontrakt s "OAO Kirovskij zavod" na modernizáciu motora pre "Burnyj" a tento rok pre ďalší, nie je uvedené ktorý. Je to dosť prekvapivé, nakoľko v prípade 956 sa o modernizácii nikde nič nepísalo a je tu zrazu kontrakt na dva a práve v tej najpálčivejšej oblasti - motor. Nič výrazné to nemusí znamenať, len to o čom je tu už dlhšiu dobu debata v oblasti ponoriek - predĺženie schopnosti plávať, pokým ich nenahradia iné stroje. V prípade 956 sú to 22380 respekt. 22350.

Toto som inde nezachytil a som tým prekvapený. Asi to bude ako vravíš.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od rabo »

Toto som inde nezachytil a som tým prekvapený. Asi to bude ako vravíš.
http://www.interfax-russia.ru/NorthWest ... ?id=380726
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Cvičenie pobrežného vojska so sytémom Bal:
http://www.youtube.com/watch?v=zDf_YK65 ... r_embedded
Obrázek

arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Rabo mne sa strasne paci tvoja praca so zdrojmi – citujes http://www.deepstorm.ru/ - ktore povazujem za velmi informovany a doveryhodny zdroj a teda uznavam, ze 945A 650mm TT nemaju. Ale ten isty zdroj uvadza Granit a uvadza najnižšiu uroveň demaskujucich priznakov zo všetkých sov. ponoriek...

Stale tie iste otazky:

- Ako vieš, že modernizácia a cena 945A bude na úrovni 971?
- Prečo majú byť dve modernizované ponorky 945A na rovnakej úrovni ako modernizované 971 ?
- A ktoré TTD má 945A lepšie ako 971 ? Len tu nezačni písať ponor, alebo "neviditeľnosť", prípadne rýchlosť. Lebo v prvom sú zhodné, v druhom bez reálneho zdroja a v treťom nepodstatná veličina pokým tam nie je rozdiel extra významný, hlavne pri zohľadnený hrozieb.

A stale tie iste odpovede:

Lebo maju rovnake systemy a určite nižšiu zistiteľnosť, veľmi pravdepodobne vyšší ponor, určite vyššiu rychlosť a životnosť.
Aha a aby sme nezabudli – vyššiu odolnosť pred poškodením
:
http://www.militarybox.cz/news/ruske-na ... h-ponorek/

Najnovšie informácie hovoria, že to bude ešte zaujímavejšie:
http://flotprom.ru/news/index.php?ELEMENT_ID=140269

Zmluva bola podpísaná na 945 a potom sa majú modernizovať 945A. Čiže modernizovať sa budú všetky 4. Dostať majú úplne rovnaké systémy ako Jaseň 885M vrátane reaktorov a zbraňových systémov(!).

Myslím, že to čo som tu písal o „ruských Seawolfoch“ naberá reálne kontúry...

Ale inšie som chcel:

Rusko nebude ďalej stavať korvety 20385. Dôvodom je cena a „nadmerné“ zbrane, konkrétne Kalibr a tvrdenie, že na účely pobrežnej obrany stačí menšia loď. Viac tu:
http://flotprom.ru/news/?ELEMENT_ID=139251

Priznám sa tomuto kroku nerozumiem a takisto argumenty sú čudné:

- Kalibr predsa napchali dokonca do Dagestanu na Kaspik. Tam nie je „nadmerný?“ Podobne Bujan M ktoré sa práve zavádzajú majú pri oveľa nižšom výtlaku UKSK pre Kalibr (resp. Onix).

- porovnanie s cenou a schopnosťami stavaného projektu 11356. 20385 má len o niečo nižší dosah ako fregaty 22350 (3800-4000/4500) a nautické vlastnosti umožňujúce pôsobenie v Sev. ľ. oceáne. Je pravdou, že 11356 má väčší dosah, ale tie sú podľa zatiaľ zverejnených info stavané pre čiernomorskú flotilu a tá má byť vyslovene základom expedičných síl. Na to kde majú 20385 pôsobiť sú dostatočné.

- dvakrát väčšia 11356 má takmer rovnakú výzbroj ako 20385 pričom tá má modernejšiu elektroniku, kompozitné nástavby, charakteristiky stealth. Je to o generáciu novšia loď s predpokladom oveľa nižších prevádzkových nákladov.

- že na účely pobrežnej obrany stačí menšia loď. No veď fajn, ale vzhľadom na koncep a výzbroj to vyzeralo, že 20385 majú v štruktúre VMF nahradiť fregaty, podobne ako 22350 má nahrádzať torpédoborce (už tu o tom bola reč).

Tak riešením by bolo doplniť VMF o menšiu korvetu ako napr. čínsky Type 56, alebo práve modifikáciu Bujan M, nie zastaviť výrobu 20385...

Ak chceli znižovať náklady mali predovšetkým zrušiť predražené dodávky napr. nábytku (nedávna kauza) do 20385, pozvať do projektu Indiu, ktorá by to iste uvítala, atď...
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od rabo »

Už som sa zľakol, že sa niečo s Tebou vážne stalo a Ty si len "naberal na sile".
Rabo mne sa strasne paci tvoja praca so zdrojmi – citujes http://www.deepstorm.ru/ - ktore povazujem za velmi informovany a doveryhodny zdroj a teda uznavam, ze 945A 650mm TT nemaju. Ale ten isty zdroj uvadza Granit a uvadza najnižšiu uroveň demaskujucich priznakov zo všetkých sov. ponoriek...
deepstorm nie je až taký super dobrý zdroj. V tomto smere odporúčam drahšie knižné publikácie, časáky a tie fóra. Je dobrý v rámci "krížového" porovnávania. Má však nepochybne veľa dobrého, no osadenie Granatov na 945A do toho určite nepatrí. Granat bol veľmi sofistikovaný a drahý systém. V čase keď sa skúšal na 671 a 971 bolo viac menej jasné, že na ničom inom sa už nebude používať. Jediné stroje pre ktoré bol a na ktorých sa aj skúšal boli 971 a 671. Na ničom viacej. Nikde nenájdeš to, že sa čo len jedna raketa vystrelila z ponorky 945. A to je dosť podstatné. Skúšky na 971 a 671 zabrali mesiace a boli zdokumentované. Pravdepodobnosť, že ich osadia do platformy, kde nikdy neboli ani skúšané je aká ? Nulová ! Máš zdroj na skúšky ? Nie. 945 boli pre VMF v druhej polke 80. rokov len drahý nosič raketových torpéd s ukončením výroby po 6 kusoch. O tom aký význam mali pre VMF svedčí aj to, že miesto dokončenia výrazne modernizovanej 5. 945 ju radšej poslali do zlievární.
K tým demaskujúcim príznakom sa nevyjadrujem. Nepoznám hodnoty.
Lebo maju rovnake systemy a určite nižšiu zistiteľnosť, veľmi pravdepodobne vyšší ponor, určite vyššiu rychlosť a životnosť.
Aha a aby sme nezabudli – vyššiu odolnosť pred poškodením:
http://www.militarybox.cz/news/ruske-na ... h-ponorek/
No zdroje kde 945 označia za Sieru....Nemajú výrazne lepší ponor a ak vôbec . Zistiteľnosť - to nevime posúdiť , je to tak prezentované, ale v akom období ? Aj Varšavienka bola "čierna diera", ale len v polke 80. rokov, no dodnes sa to o nich píš ako o stálom stave.
Najnovšie informácie hovoria, že to bude ešte zaujímavejšie:
http://flotprom.ru/news/index.php?ELEMENT_ID=140269

Zmluva bola podpísaná na 945 a potom sa majú modernizovať 945A. Čiže modernizovať sa budú všetky 4. Dostať majú úplne rovnaké systémy ako Jaseň 885M vrátane reaktorov a zbraňových systémov(!).

Myslím, že to čo som tu písal o „ruských Seawolfoch“ naberá reálne kontúry...
No toto sú tie "zaručené" správy. Už som zažil dobu, keď išlo Rusko zavádzať v polke 90. rokov Su-37, 885, T-95, Ka-52.... a kopu iných super zbraní. Novinový papier znesie všetko. Faktom sú len záväzne dve modernizované 945, nič viac a to, načo budú prerobené vie len úzky okruh ľudí. Ja si pamätám, pár rokov dozadu, na zápalistú diskusiu o dokončení poslednej 949A na super Antej a hopsa hejsa je tu niečo úplne iné. Nie tak dávno bol na Ruských serveroch rozhovor s gen. riaditeľom Malachitu a ten sa k prestavbe 945 vyjadroval veľmi opatrne, neskôr "prehodil výhybku" na diverzné titanové ponorky schopné pôsobiť v blízkosti pobrežia a vysadzovať vojakov. Počkajme a uvidíme. Ja som si pár rokov počkal už na iné stroje, čakanie na prestavbu 945 bude len ďalšie čakanie.
Ale inšie som chcel:

Rusko nebude ďalej stavať korvety 20385. Dôvodom je cena a „nadmerné“ zbrane, konkrétne Kalibr a tvrdenie, že na účely pobrežnej obrany stačí menšia loď. Viac tu:

- Kalibr predsa napchali dokonca do Dagestanu na Kaspik. Tam nie je „nadmerný?“ Podobne Bujan M ktoré sa práve zavádzajú majú pri oveľa nižšom výtlaku UKSK pre Kalibr (resp. Onix).

- porovnanie s cenou a schopnosťami stavaného projektu 11356. 20385 má len o niečo nižší dosah ako fregaty 22350 (3800-4000/4500) a nautické vlastnosti umožňujúce pôsobenie v Sev. ľ. oceáne. Je pravdou, že 11356 má väčší dosah, ale tie sú podľa zatiaľ zverejnených info stavané pre čiernomorskú flotilu a tá má byť vyslovene základom expedičných síl. Na to kde majú 20385 pôsobiť sú dostatočné.

- dvakrát väčšia 11356 má takmer rovnakú výzbroj ako 20385 pričom tá má modernejšiu elektroniku, kompozitné nástavby, charakteristiky stealth. Je to o generáciu novšia loď s predpokladom oveľa nižších prevádzkových nákladov.

- že na účely pobrežnej obrany stačí menšia loď. No veď fajn, ale vzhľadom na koncep a výzbroj to vyzeralo, že 20385 majú v štruktúre VMF nahradiť fregaty, podobne ako 22350 má nahrádzať torpédoborce (už tu o tom bola reč).

Tak riešením by bolo doplniť VMF o menšiu korvetu ako napr. čínsky Type 56, alebo práve modifikáciu Bujan M, nie zastaviť výrobu 20385...

Ak chceli znižovať náklady mali predovšetkým zrušiť predražené dodávky napr. nábytku (nedávna kauza) do 20385, pozvať do projektu Indiu, ktorá by to iste uvítala, atď...
Na prvý pohľad to môže znieť nepochopiteľne, ale na druhý už tak nie. Na čo sú ľahké drahé fregaty v oblasti kde je potrebná špičková a mnohopočetná ochrana hraníc a zároveň silné expedičné zbory. Dostatočnú obranu hraníc zabezpečia "raketové člny a ľahšie korvety", to už bolo aj počas VMF ZSSR - a potom sú tu lode schopné pôsobiť ďaleko od brehov so silnou PVO a PL ochranou.
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

rabo píše:Už som sa zľakol, že sa niečo s Tebou vážne stalo a Ty si len "naberal na sile".
ále momentalne tu spekulujem na vlakne o nocnej bombardovacej ofenzive a predsa len mam obmedzenu kapacitu...
Ale novinky VMF sledujem.

Granit na 945- beriem, asi mas lepsie zdroje.
rabo píše:No toto sú tie "zaručené" správy. Už som zažil dobu, keď išlo Rusko zavádzať v polke 90. rokov Su-37, 885, T-95, Ka-52.... a kopu iných super zbraní. Novinový papier znesie všetko. Faktom sú len záväzne dve modernizované 945, nič viac a to, načo budú prerobené vie len úzky okruh ľudí. Ja si pamätám, pár rokov dozadu, na zápalistú diskusiu o dokončení poslednej 949A na super Antej a hopsa hejsa je tu niečo úplne iné. Nie tak dávno bol na Ruských serveroch rozhovor s gen. riaditeľom Malachitu a ten sa k prestavbe 945 vyjadroval veľmi opatrne, neskôr "prehodil výhybku" na diverzné titanové ponorky schopné pôsobiť v blízkosti pobrežia a vysadzovať vojakov. Počkajme a uvidíme. Ja som si pár rokov počkal už na iné stroje, čakanie na prestavbu 945 bude len ďalšie čakanie.
No ale zrazu to mame potvrdene modernizacie 945 (nie 945A ako sme mysleli) takze zamer modernizovat vsetky 4 je zrejmý. Lodenice sa na to pripravili - to uz vieme. Co sa tyka vybavenia, sameho ma ten spominany rozsah prekvapil, takze uvidime, ale ako hovorim - logiku to ma.
rabo píše:
Ale inšie som chcel:

Na prvý pohľad to môže znieť nepochopiteľne, ale na druhý už tak nie. Na čo sú ľahké drahé fregaty v oblasti kde je potrebná špičková a mnohopočetná ochrana hraníc a zároveň silné expedičné zbory. Dostatočnú obranu hraníc zabezpečia "raketové člny a ľahšie korvety", to už bolo aj počas VMF ZSSR - a potom sú tu lode schopné pôsobiť ďaleko od brehov so silnou PVO a PL ochranou.
No to prave nevyzera ako koncepcny krok - ved si pozri tie argumenty. Dalej - VMF predsa malo aj velke protiponorkove lode a dost a prave 20385 bola doneba vyzdvihovana ako univerzalna alternativa. 20385 - to su presne tí "robotníci mora..."
Neviem si predstavit funkcne namornictvo velmoci bez takejto kategorie a len z lahkymi jednotkami pobreznej obrany a potom nic a uz len velke lode...

Inac zachytil som aj zaujimave spravy o modernizacii 1154 a 1155 niekedy postnem.
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od rabo »

No ale zrazu to mame potvrdene modernizacie 945 (nie 945A ako sme mysleli) takze zamer modernizovat vsetky 4 je zrejmý. Lodenice sa na to pripravili - to uz vieme. Co sa tyka vybavenia, sameho ma ten spominany rozsah prekvapil, takze uvidime, ale ako hovorim - logiku to ma.
Naozaj to tak vyzerá, že to bude dokonca aj "Kapor", ale...rozsah modernizácie je naozaj neznámi. Ja osobne sa prikláňam k "nebojovej" verzii. Keď si to človek nechá troška uležať v hlave, tak tá prestavba 945 príde v celku logická, lebo momentálne stiahnutie 945A a niekoľko ročná prestavba, by asi znížilo bojovú hodnotu VMF, nakoľko dochádza/ dôjde k sťahovaniu aj 971. Rezať a držať nejaký čas v lodeniciach ponorky, ktoré sú z hľadiska bojovej pripravenosti VMF postrádateľné, je logické. Netreba byť však až taký nadšený z tej prestavby, nakoľko situácia vo VMF, z posledných dní, poukazuje na to, že Rusko ide svoje námorné sily ešte pár rokov držať na potrebne nutnom minime - žiadne zbytočnosti a duplicita.
No to prave nevyzera ako koncepcny krok - ved si pozri tie argumenty. Dalej - VMF predsa malo aj velke protiponorkove lode a dost a prave 20385 bola doneba vyzdvihovana ako univerzalna alternativa. 20385 - to su presne tí "robotníci mora..."
Neviem si predstavit funkcne namornictvo velmoci bez takejto kategorie a len z lahkymi jednotkami pobreznej obrany a potom nic a uz len velke lode...

VMF ZSSR malo presne túto koncepciu a postačovalo to na akéhokoľvek súpera. Malé extrémne silne vyzbrojené korvety a oceánske lode. Základným a hlavným problémom celej triedy 2038x je obmedzená možnosť plávania ďaleko v oceánoch. Sú to fakticky len lode na pohraničnú obranu. A to je dosť problém. Ich cena je na tieto úlohy príliš veľká. Dosah nie je podstatný, lebo ten len poukazuje na to, koľko km vedia zaplávať, ale to môže byť aj točenie na jazere. 11356 a 22350 majú schopnosť pôsobiť ďaleko od svojich brehov, nie pre svoju výzbroj, ale práve pre autonómnosť a podľa všetkého aj nautické schopnosti. Obmedzený dosah bol u týchto lodí od začiatku kritizovaný bod. Chceli loď čo bude brázdiť svetové oceány a dostali loď čo sa nedostane od brehu ďalej ako Nanuška. Ich výzbroj tiež nie je terno - PL ako malé lode a PVO tiež žiadna sláva. Ich úlohu hravo zvládnu menšie lode a letectvo. Lode ktoré budú schopné niesť "Kaliber" budú univerzálne. No Rusko údajne nerezignovalo na "korvety" a je tu možnosť na 20386, ale to je zatiaľ len v rovine možno.
Inac zachytil som aj zaujimave spravy o modernizacii 1154 a 1155 niekedy postnem.
Dúfam, že čo najskôr.
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Tu su info o modernizacii 1155:
http://flotprom.ru/news/?ELEMENT_ID=140970
http://izvestia.ru/news/546972

to o 11540 bol asi šum
rabo píše:

VMF ZSSR malo presne túto koncepciu a postačovalo to na akéhokoľvek súpera. Malé extrémne silne vyzbrojené korvety a oceánske lode. Základným a hlavným problémom celej triedy 2038x je obmedzená možnosť plávania ďaleko v oceánoch. Sú to fakticky len lode na pohraničnú obranu. A to je dosť problém. Ich cena je na tieto úlohy príliš veľká. Dosah nie je podstatný, lebo ten len poukazuje na to, koľko km vedia zaplávať, ale to môže byť aj točenie na jazere. 11356 a 22350 majú schopnosť pôsobiť ďaleko od svojich brehov, nie pre svoju výzbroj, ale práve pre autonómnosť a podľa všetkého aj nautické schopnosti. Obmedzený dosah bol u týchto lodí od začiatku kritizovaný bod. Chceli loď čo bude brázdiť svetové oceány a dostali loď čo sa nedostane od brehu ďalej ako Nanuška. Ich výzbroj tiež nie je terno - PL ako malé lode a PVO tiež žiadna sláva. Ich úlohu hravo zvládnu menšie lode a letectvo. Lode ktoré budú schopné niesť "Kaliber" budú univerzálne. No Rusko údajne nerezignovalo na "korvety" a je tu možnosť na 20386, ale to je zatiaľ len v rovine možno.
No ZSSR mal napr. aj triedy Krivak v desiatkách kusov, co povodne boli prave ASW lode podobnej triedy.
(EDIT: tak som to nasiel - 2038x mali nahradzat 1124, 1234, 1331 a aj 1135. Tj - mensi pocet univerz. jednotiek namiesto vela jednoucelovych...)

čo sa týka dosahu- rozdiel je minmálny, nautické vlastnosti u 2038x sú práveže výborné, v tom určite nie je problém. Autonómia sa najčastejšie uvádza 30 dní pre 11356 a 22350, 15 dní pre 20380. A ináč práve u verzie 20385 sa špekuluje že priestor po Uranoch je využitý na zväčšenie autonómie.
Ale to je jedno, v prvom prípade pre oceánske misie aj tak potrebuješ logistický support, a v druhom prípade autonómnosť stačí na misie v blízkych moriach. To porovnanie s Nanuškou si prehnal.

K výzbroji - 20385 má rovnakú PP výzbroj ako 22350, 8 Kalibrov PLo je lepšia ako akákoľvek aj väčšia fregata, k PVO - (strašne sa chechtám, že ju považuješ za slabú, lebo pár stránok dopredu si ju hodnotil plne dostačujúcu :-)
Môže niesť buď 16 striel stredného alebo až 64 malého dosahu. No a keď by napríklad namiesto spomínaného voľného priestoru po Uranoch inštalovali len 2 polovičné VVZ Redut (2x4), tak máš 16 PLRS stredného dosahu a 32 krátkeho a to už sa 20385 so svojou výzbrojou môže smelo rovnať s hociakou fregatou.

Proste 20385 je moderná konštrukcia so značným potenciálom ďalších úprav a hlavne je univerzálna. Nahradenie viacerými jednoúčelovými malými jednotkami (s mizernou PVO btw) môže byť dokonca drahšie.

Špeciálne teraz zavádzaný Bujan M považujem za veľký omyl. Už dlhšie sa chystám postnúť k tomu niečo, tak idem na to.
Naposledy upravil(a) arten dne 30/3/2013, 22:37, celkem upraveno 1 x.
freeman
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od freeman »

Podľa mňa je buyan-m náhrada za raketové člny triedy tarantul, nanučka a spol, aj keď pvo výzbroj nie je bohvie čo
Now it's all over and I'm standin' pretty
In this dust that was a city
If I could find a souvenir
Just to prove the world was here....
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Projekt 21630 Bujan je podla mna pre Kaspicku flotilu uplne postacujuci - silnejsie jednotky by tam boli zbytocne a kombinacia 8 hliadkovych lodi tohto typu a 2 fregat projeku 1161 zabezpeci VMFdostatocnu prevahu proti komukolvek.
Naposledy upravil(a) Julesak dne 30/3/2013, 23:06, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

O Projekte 21630 máme článok na Palbe

takže len doplním, že boli postavené (zatiaľ) 3 ks:
Astrachaň, volgodonsk, Machačkala, všetky určené pre Kaspickú flotilu a v prevedení „delový čln.“

Zelenodolský sa pokúšali ponúknuť rôzne varianty pod označním 21632 Tornádo na export:

Obrázek
Obrázek

Okrem delovej varianty, bola ponúkaná aj varianta vyzbrojená 8x PLoRS Uran, varianta s 4x PLoRS Onix a varianta hliadkovej lode (čo je podľa mňa 22460 Rubin), ďalej niečo čo vyzerá ako torpédová varianta (obr.2), ale nepodarilo sa im uzavrieť žiaden kontrakt.

21631 Bujan M

je vývojovou variantov pôvodnej konštrukcie s takmer dvojnásobným výtlakom. Porovnanie TTD:

Class Project 21630 Project 21631
Displacement 550 tons 949 tons
Length 62 m 74.1 m
Beam 9.6 m 11 m
Height 6.57 m
Draft 2 m 2.6 m
Spped 29 knots 25 knots
Range 1500 miles
Endurance 10 days
Complement 29 to 26

Obrázek

Obrázek

Výzbroj:
VVZ UKSK s možnosťou niesť 8x RS Kaliber/Onix, 100 mm kanón A190-01, PVO a PRO systém Duet (2x 30-mm) , 2x PVO systém Gibka a 2x 14,5 mm guľomety.

Základným problémom týchto lodí je ich jednoúčelovosť. v zásade, (ako správne poznamenal freeman), sú náhradou raketových člnov/korviet určených na ničenie hladinových zväzov.

Keďže Ruské námorníctvo deklaruje snahu (viď vyššie) o posílenie strážnych a PPO malých jednotiek, je nepochopiteľné, prečo tieto jednotky nie sú riešené ako platformy s možnosťou modulového vybavenia. Toto bol problém aj na export ponúkaných 21632 Tornádo.

VMF zvádza do výzbroje lode, ktoré koncepčne zostali niekde v 20 storočí, namiesto toho aby zavádzalo ľahké jednotky ako platformy z možnosťou variovania výzbroje podľa potreby v podobe modulového systému. Keď to dokázali Dáni pred 30mi rokmi nie je dôvod prečo by to nedokázal VMF v 21 storočí...

Takto paradoxne budú náklady na zavádzanie viacerých jednoúčelových jednotiek plniacich spektrum požadovaných úloh vzhľadom na efektivitu oveľa drahšie ako univerzálne platformy+ moduly, resp. možno aj drahšie ako vyššie spomínané univerzálne korvety 20385 (pričom zďaleka nedosahujú schopnosti ani len vlastnej PVO/PPO ochrany ako 20385).

odkaz upravil Skelet
Naposledy upravil(a) arten dne 30/3/2013, 22:41, celkem upraveno 1 x.
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Julesak píše:Projekt 21630 Bujan je podla mna pre Kaspicku flotilu uplne postacujuci - silnejsie jednotky by tam boli zbytocne a kombinacia 8 hliadkovych lodi tohto typu a 2 fregat projeku 1161 zabezpeci VMFdostatocnu prevahu proti komukolvek.
Dokonca by som povedal, ze 11661 su tam uplne zbytocne. Aj cast Bujan M tam ma ist. Uz sme to tu pred casom riesili, pre Kliber na Kaspiku ciele nie su (mozno pre PZ variantu).

Jedine co tym Rusi dosiahli je odstartovanie noveho kola zbrojenia - Iran aj Kazachstan idu reagovat a zavadzat podobne jednotky.

Celkovo to chapem skor ako vysledok lobingu Zelenodolskych ako realnu potrebu...
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Prvé tri lode projektu 21630 boli postavené ako delové člny predovšetým preto že v danej dobe nebol vývoj vhodných RS a ich odpaľovacích zariadení (UKSK) ukončený. Takýto postupný vývoj a zdokonaľovanie je aj ruskou/sovietskou tradíciou. Na Kaspiku ale aj tak predstavovali pokrok, predovšetkým pri pohľade na flotily ostatných štátov oblasti. Ďaľších 5 lodí v rôznom štádiu rozostavanosti je vo vylepšenom variante s 8-násobným VLS typu UKSK, čo z ich činí (spolu s Dagestanom projektu 1166.1) jednoznačne najsilnejšími loďami na celom Kaspiku. To im pri použití RS komplexu Kalibr umožní útočiť aj na ciele hlboko vo vnútrozemí protivníka.

Relatívne slabá PVO podľa mňa nie je nevýhodou kvôli tomu že na Kaspiku je vo vzduchu jednoznačne dominuje VVS. Protiponorková obrana takisto slabá ale logicky nepredstavuje problém.

Predpokladám že cieľom takéhoto výrazného posilnenia Kaspickej flotily je dosiahnuť stav že akýkoľvek konflikt bude rozhodnutý ešte pred jeho začatím - a tu ma skôr než Kazachstan či Irán napadá Azerbajdžan (kvôli Arménsku).
Ktorý štát v oblasti môže Rusku konkurovať finančne a technicky?
Obrázek

rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od rabo »

Počkáme a uvidíme. Aj keď cena modernizácie 2mld Rubľov( cca 60mil Euro ) / ks mi nepríde veľmi drahá. Nevidím to na extra veľkú prestavbu, ale OK. To by však znamenalo, že pre oceány budú mať 14-15 fregát + nejaké prestavané 1155 a už sa začala aj modernizácia 956 / zatiaľ len motor na jednej, ale.../ a to by im do roku 2020-2025 mohlo celkom stačiť.
čo sa týka dosahu- rozdiel je minmálny, nautické vlastnosti u 2038x sú práveže výborné, v tom určite nie je problém. Autonómia sa najčastejšie uvádza 30 dní pre 11356 a 22350, 15 dní pre 20380. A ináč práve u verzie 20385 sa špekuluje že priestor po Uranoch je využitý na zväčšenie autonómie.
Ale to je jedno, v prvom prípade pre oceánske misie aj tak potrebuješ logistický support, a v druhom prípade autonómnosť stačí na misie v blízkych moriach. To porovnanie s Nanuškou si prehnal.
Hmmm. V ATM to celkom pekne zhrnul pán Zajac.
K výzbroji - 20385 má rovnakú PP výzbroj ako 22350, 8 Kalibrov PLo je lepšia ako akákoľvek aj väčšia fregata, k PVO - (strašne sa chechtám, že ju považuješ za slabú, lebo pár stránok dopredu si ju hodnotil plne dostačujúcu :-)
Môže niesť buď 16 striel stredného alebo až 64 malého dosahu. No a keď by napríklad namiesto spomínaného voľného priestoru po Uranoch inštalovali len 2 polovičné VVZ Redut (2x4), tak máš 16 PLRS stredného dosahu a 32 krátkeho a to už sa 20385 so svojou výzbrojou môže smelo rovnať s hociakou fregatou.
Problém je, že je síce uvádzaných 16 striel z Redutu, ale nevieme akých ? Kľudne môže ísť o tie najmenšie z Redutu. Ja sa nejdem "biť do pŕs" za všetko čo vždy napíšem, niekedy si tiež "uletím" na reklamných informáciách a nové informácie pribúdajú. V samotnom Rusku táto informácia - o pozastavení stavby, bola prijatá v celku s pochopením.
Proste 20385 je moderná konštrukcia so značným potenciálom ďalších úprav a hlavne je univerzálna. Nahradenie viacerými jednoúčelovými malými jednotkami (s mizernou PVO btw) môže byť dokonca drahšie.
Jeho veľkosť však možno veľa potenciálu na modernizáciu, v podobe väčšieho počtu dlhých rakiet, neumožňuje. Myslíš si, že VMF sa len tak pre nič za nič rozhodlo o ich zastavení ? Ich cena je cca 14-16 mld Rubľov za kus, pôsobenie mimo hraníc obmedzené, výzbroj zatiaľ len Urán a nejaký Redut.
VVZ UKSK s možnosťou niesť 8x RS Kaliber/Onix, 100 mm kanón A190-01, PVO a PRO systém Duet (2x 30-mm) , 2x PVO systém Gibka a 2x 14,5 mm guľomety.

Základným problémom týchto lodí je ich jednoúčelovosť. v zásade, (ako správne poznamenal freeman), sú náhradou raketových člnov/korviet určených na ničenie hladinových zväzov.

Keďže Ruské námorníctvo deklaruje snahu (viď vyššie) o posílenie strážnych a PPO malých jednotiek, je nepochopiteľné, prečo tieto jednotky nie sú riešené ako platformy s možnosťou modulového vybavenia. Toto bol problém aj na export ponúkaných 21632 Tornádo.

VMF zvádza do výzbroje lode, ktoré koncepčne zostali niekde v 20 storočí, namiesto toho aby zavádzalo ľahké jednotky ako platformy z možnosťou variovania výzbroje podľa potreby v podobe modulového systému.
Hopsa hejsa. Aká jednoúčelovosť ? Ak tam dajú Kaliber, tak sa bavíme o univerzálnej lodi. PL špičková, len budú potrebovať ničo na nájdenie cieľov, PP špičková, len budú potrebovať BPL, alebo niečo ovládané človekom na nájdenie cieľov, dokonca aj možnosť ostreľovať poz. ciele. PVO im zaistí letectvo, prípadne ťažšie lode. Kaliber je fenomén, ktorý je zatiaľ prehliadaný, ale to je chyba, lebo aj malé lode dostane pri ochrane hraničného priestoru na úroveň veľkých lodí.
Jedine co tym Rusi dosiahli je odstartovanie noveho kola zbrojenia - Iran aj Kazachstan idu reagovat a zavadzat podobne jednotky.
No to je troška geopolitika, ale Irán a ani Kazachstan nie sú pre VMF v súčasnosti nepriatelia. Možno do budúcna, ak by sa situácia v Iráne a Kazachstane zmenila.
Prvé tri lode projektu 21630 boli postavené ako delové člny predovšetým preto že v danej dobe nebol vývoj vhodných RS a ich odpaľovacích zariadení (UKSK) ukončený. Takýto postupný vývoj a zdokonaľovanie je aj ruskou/sovietskou tradíciou. Na Kaspiku ale aj tak predstavovali pokrok, predovšetkým pri pohľade na flotily ostatných štátov oblasti. Ďaľších 5 lodí v rôznom štádiu rozostavanosti je vo vylepšenom variante s 8-násobným VLS typu UKSK, čo z ich činí (spolu s Dagestanom projektu 1166.1) jednoznačne najsilnejšími loďami na celom Kaspiku. To im pri použití RS komplexu Kalibr umožní útočiť aj na ciele hlboko vo vnútrozemí protivníka.
A ktovie? Možno si tieto lode obstarajú aj iné časti VMF.

Nad 22385 netreba viesť až taký smútok. VMF stále pokračuje vo výrobe 20380, zavádza 11356, 22350, raketové člny, modernizuje ponorky, zavádza nové , atď. VMF aj bez 20385 bude v roku 2020-25 patriť medzi 4 najsilnejšie loďstvá sveta - US Navy, EU Navy, Čínske Navy , VMF.

PS: Arten, nechcel si sa Ty o niečo staviť, ak bude na 22350 Palaš ?

Tu sú jeho časti na Goroškove - http://www.balancer.ru/forum/punbb/atta ... download=2
freeman
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od freeman »

Now it's all over and I'm standin' pretty
In this dust that was a city
If I could find a souvenir
Just to prove the world was here....
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Julesak píše:Prvé tri lode projektu 21630 boli postavené ako delové člny predovšetým preto že v danej dobe nebol vývoj vhodných RS a ich odpaľovacích zariadení (UKSK) ukončený. Takýto postupný vývoj a zdokonaľovanie je aj ruskou/sovietskou tradíciou. Na Kaspiku ale aj tak predstavovali pokrok, predovšetkým pri pohľade na flotily ostatných štátov oblasti. Ďaľších 5 lodí v rôznom štádiu rozostavanosti je vo vylepšenom variante s 8-násobným VLS typu UKSK, čo z ich činí (spolu s Dagestanom projektu 1166.1) jednoznačne najsilnejšími loďami na celom Kaspiku. To im pri použití RS komplexu Kalibr umožní útočiť aj na ciele hlboko vo vnútrozemí protivníka.

Relatívne slabá PVO podľa mňa nie je nevýhodou kvôli tomu že na Kaspiku je vo vzduchu jednoznačne dominuje VVS. Protiponorková obrana takisto slabá ale logicky nepredstavuje problém.

Predpokladám že cieľom takéhoto výrazného posilnenia Kaspickej flotily je dosiahnuť stav že akýkoľvek konflikt bude rozhodnutý ešte pred jeho začatím - a tu ma skôr než Kazachstan či Irán napadá Azerbajdžan (kvôli Arménsku).
Ktorý štát v oblasti môže Rusku konkurovať finančne a technicky?
Nemyslim si, ze by boli 21630 stavane ako prechodne jednotky.

Problem Armensko – Azerbajdzan doslova visi na snurke od Ruskych gati, ale ne to nepotrebuju ziadne jednotky na kaspiku, maju dost poz. a let jednotiek v oblasti aby ju ucinne kontrolovali...

Ani 3x viac lodi by na udernej sile Ruska v oblasti nic podstatne nezmenilo - vsetko co by zasiahli napr. Kalibrom z mora vedia v pohode riesit letectvom...

To co hovorim je, ze Rusko zbytocne spustilo dalsie kolo zbrojenia na ktore okolite staty idu reagovat. Uplne zbytocne sa tam vyhadzuju z penazi a podla mna je za tym ovela viac lobing, ako premyslena strategia.
rabo píše: Hmmm. V ATM to celkom pekne zhrnul pán Zajac.
to co ty tam nepisal...
rabo píše: Problém je, že je síce uvádzaných 16 striel z Redutu, ale nevieme akých ? Kľudne môže ísť o tie najmenšie z Redutu.
To tazko. Redut je od zaciatku projektovany pre strely v dosahu celeho spektra. 9M96 stredneho dosahu ma urcite.
rabo píše: Ja sa nejdem "biť do pŕs" za všetko čo vždy napíšem, niekedy si tiež "uletím" na reklamných informáciách a nové informácie pribúdajú.
V samotnom Rusku táto informácia - o pozastavení stavby, bola prijatá v celku s pochopením.
No to si nemyslim. hod nejake linky ak su.
Osobne davam tak 50% sancu ze to este cele bude inaca dostanu rozum.
rabo píše: Jeho veľkosť však možno veľa potenciálu na modernizáciu, v podobe väčšieho počtu dlhých rakiet, neumožňuje. Myslíš si, že VMF sa len tak pre nič za nič rozhodlo o ich zastavení ? Ich cena je cca 14-16 mld Rubľov za kus, pôsobenie mimo hraníc obmedzené, výzbroj zatiaľ len Urán a nejaký Redut.
Ale Rabo, no tak. Cena je nizzisa/porovnatelna ako slabsia konkurencia na zapade. Vyzbroj nie je Uran ale Kalibr/Onix a povedzme 12 stredneho a 16 maleho dosahu - je celkom slusna s dalsim potencialom rastu (pisal som)

rabo píše: Hopsa hejsa. Aká jednoúčelovosť ? Ak tam dajú Kaliber, tak sa bavíme o univerzálnej lodi. PL špičková, len budú potrebovať ničo na nájdenie cieľov, PP špičková, len budú potrebovať BPL, alebo niečo ovládané človekom na nájdenie cieľov, dokonca aj možnosť ostreľovať poz. ciele. PVO im zaistí letectvo, prípadne ťažšie lode.
Kalibrom viacucelovost nespravis, potrebujes „len“ dalsie detekcne a navadzacie serepeticky, teda to co pisem ja. Bujan M ani zdaleka nie je univerzalna platforma z moznostou moduloveho vybavenia, typu Meko, LCS, alebo danske Flex...

A tvrdenie „VMF stále pokračuje vo výrobe 20380“ ked zrusili jeho o chlp drahsiu ale podstatne vykonnejsiu verziu, je samozrejme otazkou casu, asi dokoncenia kontraktov v Komsomolsku, inac padaju komplet vsetky argumenty...

Pozri mas dve moznosti:
– budovat univerzalne jednotky, kde kazda vie hned plnit ulohy napr. vsetkych vyssie spominanych verzii 21632, teda nieco ako 2038x, alebo cinske Type 56
- alebo viac lahkych jednotiek s modulmi pre rozne ulohy.

To je svetovy trend a efektivne vynalozenie prostriedkov. Rusi nepochopitelne zrusili prve a nerobia druhe...

K Palasu – nasa stavka je, ze najneskor od tretej jednotky tam namiesto toho shitu bude napr. Pancir M (na prve dve jednotky bol objednany Palaš)
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od rabo »

to co ty tam nepisal...
ja netvrdím, že všetko čo som písal tam bolo, ale určite tam bolo, že objednávka na loď bola pre pôsobenie v oblasti morských hraníc a to aj dostali, že sa im to už za tie peniaze nepáčilo je vec druhá. Na tom nie je čo spochybňovať, je to korveta / tento termín sa v Rusku u tejto lode ani nepoužíva /, koľko lodí, tejto tonáže, poznáš s možnosťou pôsobenia samostatne na otvorených oceánoch ? VMF stále nemá zrejmú svoju koncepciu. Najprv sú to len nové lode, potom je to už aj kombinácia modernizovaných s novými a každý rok stále niečo iné. 2238x je presne výsledkom toho tápania. Chceli špičkové lode na ochranu hraníc, to 2238x boli a sú , ale o nejaký čas zistili, že za tú cenu dokážu vyrobiť aj menšie lode s rovnakou výzbrojou v kombinácii s letectvom - dve muchy jednou ranou. Celý projekt 2238x potopila vysoká cena a iná alternatíva.
To tazko. Redut je od zaciatku projektovany pre strely v dosahu celeho spektra. 9M96 stredneho dosahu ma urcite.
O Redute vieme jalové prd. Ak by bola pravda, to čo píšeš, tak by boli schopné niesť aj rakety s dosahom viac ako 100km. Myslíš si, že má 2238x priestor na takéto dlhé rakety ? Ak áno, tak kde ? Ak nie. Tak potom je možné, že Redut nevyužíva len jeden typ "rúr", ale môže ich využívať viacej a znamenalo by to, že môže mať aj malé rúrky na odpaľovanie krátkych rakiet. Je tu samozrejme aj možnosť c kde sa použijú rúry len pre stredný dosah v kombinácii s malým. Uvidíme. Zatiaľ sme nič nevideli.
No to si nemyslim. hod nejake linky ak su.
Osobne davam tak 50% sancu ze to este cele bude inaca dostanu rozum.
Skús napr. balencer / to je to fórum kde sú napr. vždy prvé fotky zo stavby 22350 /. A o tom rozume vyššie. Každý vojak by chce mať čo najviac všetkého dobrého, aj Amerika by chcela 100 B2, 1000 F-22, 3000 F-35 atď Aj v Rusku by nacionálne cítiaci mali najradšej 15 Krížnikov, 30 torpédoborcov a všetkého veľa, aby robili bu bu bu po svete, ale to sa nedá.
Ale Rabo, no tak. Cena je nizzisa/porovnatelna ako slabsia konkurencia na zapade. Vyzbroj nie je Uran ale Kalibr/Onix a povedzme 12 stredneho a 16 maleho dosahu - je celkom slusna s dalsim potencialom rastu (pisal som)
Smiem sa spýtať s akými korvetami na západe tú cenu porovnávaš ? Ruská cena výzbroje pre VMF je zatiaľ štandardne na 50% a menej z ceny západnej. Ma to aj táto loď ? Nie. A môžu niesť aj menši lode určené len na ochranu hraníc tieto PL systémy ? Áno. Ten ďalší potenciál je diskutabilný . Ty vieš kam to môžu dať, ale konštruktér to možno tak nevidí.
Kalibrom viacucelovost nespravis, potrebujes „len“ dalsie detekcne a navadzacie serepeticky, teda to co pisem ja. Bujan M ani zdaleka nie je univerzalna platforma z moznostou moduloveho vybavenia, typu Meko, LCS, alebo danske Flex...
Ale no tak. jedno jediné BPL / vrtuľník / lietadlo dokáže nahradiť radary na viacerých lodiach , alebo jeden výkonný radar na jednej lodi. Je to úplne jednoduché - tam je cieľ - vystrel - ja to navediem do polky a potom smonavádzacia hlavica. Ako to bolo na 949 ?
A tvrdenie „VMF stále pokračuje vo výrobe 20380“ ked zrusili jeho o chlp drahsiu ale podstatne vykonnejsiu verziu, je samozrejme otazkou casu, asi dokoncenia kontraktov v Komsomolsku, inac padaju komplet vsetky argumenty...
Nad čím Ty plačeš ? Čo to bola za výzbroj 8 Klubov a možno asi 16 ničoho. Za cenu jedného postavia 4 Paky.
Pozri mas dve moznosti:
– budovat univerzalne jednotky, kde kazda vie hned plnit ulohy napr. vsetkych vyssie spominanych verzii 21632, teda nieco ako 2038x, alebo cinske Type 56
- alebo viac lahkych jednotiek s modulmi pre rozne ulohy.
A kto to tak robí? Pozri sa na loďstvo EU - super PVO a mizerné PL, alebo super PL a mizerné PVO. Ide sa zase na špecializáciu a nie na univerzálnosť. Napíš mi názvy lodí ktoré sú tak univerzálne ako 22350- PVO ďalekého dosahu, špičkové PP, PL, protizemné vďaka Kalibru, perfektná blízka ochrana, atď.
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Diablo »

Podmořské útočné barakudy se vrátí do služby

aktualizováno 14.04.2013, 00:00 | dpo
Po dlouhých letech rezivění v ruských přístavech se do služby mají vrátit ruské jaderné útočné ponorky třídy Barrakuda. V těchto dnech začaly modernizační práce na nejstarší z nich.

Útočné ponorky Projektu 945 Barrakuda (v kódu NATO Sierra I) jsou vůbec nejdražší sovětská potažmo ruská plavidla tohoto druhu. Jejich specialitou jsou trupy postavené z titanu, jež se vyznačují nevídanou pevností. Daní za to však byla velmi vysoká cena těchto ponorek. Asi proto také byly postaveny pouze dvě barakudy, K-239 Karp a K-276 Kostroma, později ještě dvě vylepšené jednotky Projektu 945A třídy Kondor (Sierra II) a to bylo vše. Obě barakudy byly na konci 90. let odstaveny, stejně jako sesterské kondory, jednoduše nebyly peníze na provoz ani na nejnutnější opravy. Skoro to vypadalo, že se na ně zapomnělo, ale zbrojní horečka ruské vlády z posledních pár let se dotkla i rezivějících barakud. Karp by se měl vrátit do služby do tří let, Kostroma v roce 2017.
http://fanda.nova.cz/clanek/military/po ... luzby.html
Franz Trubka
7. Major
7. Major

Příspěvek od Franz Trubka »

Nechci se moc motat do tohoto vlakna, ale mam otazku. Prijde levneji modernizace starych necek nebo postaveni nove ponorky za pouziti soucastnych technologii?
Nejak mi nesedi, modernizovat 25 let stare ponorky, i kdyz s titanovym trupem
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Hlavne pri novších lodiach Projektu 945A to zmysel podľa mňa má - predovšetkým kvôli udržaniu potrebných počtov operačných jednotiek.
US Navy napríklad používa aj výrazne staršie lode triedy Los Angeles, Royal Navy s triedou Trafalgar dtto. Ak im táto modernizácia dá 10 rokov aktívnej služby, tak sa tom podľa mňa jednoznačne technicky oplatí.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo“