To je samozrejme iná reč.HONZIK11 píše:Já to porovnat mohu. Byl jsem u obou prezentaci.
.
CV90 - nové bojové vozidlo pěchoty AČR
- Juraj Tichý
- Kapitán
Re: Nové bojové vozidlo pěchoty pro AČR
U prezentací čeho a kde?HONZIK11 píše:Já to porovnat mohu. Byl jsem u obou prezentaci.
Ještě jeden aspekt bude hrát roli a hodně se probírá. Je to aspekt lehkého tanku.
Ty aplikace jsou již zvládnuté a my jsme se na projektech účastnili také.
Zájem o ně je, a kolové vozidlo není mnohdy pro všechny regiony optimální. U Lynxe to bude dlouhá cesta, nemá v tomto segmentu zatím nic Ascod má a aplikace na pásový podvozek už existuje u Czechoslovak Group (CSG) a General Dynamics European Land Systems (GDELS)
Navic jsou již budované i servisni střediska daných lokalitách.
Takže základ byl již vytvořen. To je prostě již zavedený systém. A bude drahé a dle mě i zbytečne, budovat něco pro Němce a vyslapavat jim již vyslapanou cestičku.
https://www.armadninoviny.cz/pandur-ii- ... dporu.html
Ty aplikace jsou již zvládnuté a my jsme se na projektech účastnili také.
Zájem o ně je, a kolové vozidlo není mnohdy pro všechny regiony optimální. U Lynxe to bude dlouhá cesta, nemá v tomto segmentu zatím nic Ascod má a aplikace na pásový podvozek už existuje u Czechoslovak Group (CSG) a General Dynamics European Land Systems (GDELS)
Navic jsou již budované i servisni střediska daných lokalitách.
Takže základ byl již vytvořen. To je prostě již zavedený systém. A bude drahé a dle mě i zbytečne, budovat něco pro Němce a vyslapavat jim již vyslapanou cestičku.
https://www.armadninoviny.cz/pandur-ii- ... dporu.html
Naposledy upravil(a) HONZIK11 dne 28/9/2020, 10:05, celkem upraveno 1 x.
Je taky dost možné že měli povolené pásy pro transport. Ostatně na tom videu je vidět že jsou takové volnější než je normální.HONZIK11 píše:Tam netriska železo o beton ale nabehy pasu do kol a do hnací rozjety. Jakoby by tam byl článek pasu navíc nebo byly pásy už v cepech vytáhne jak svina.Je to dost těžké vozidlo a bůhví odkud vzali ty pasy a co měli již za sebou. Ono prezentovat futr jen jedno vozidlo je celkem riskantní záležitost.
Skúsim predikovať BVP v zaužívanej "spolupráci V4"
PL: Borsuk
HU: Lynx
CZ: ASCOD
SK: CV-90
A vôbec by ma to neprekvapovalo
PL: Borsuk
HU: Lynx
CZ: ASCOD
SK: CV-90
A vôbec by ma to neprekvapovalo

Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Myslím že v Anglii se mluvilo o nízké nosnosti podvozku CV90. Přeci jen požadovali vozidlo schopné nést opravdu velké množství přídavného pancéřování. Rovněž vnitřní prostor CV90 by asi nebyl schopný pojmout vojáky (i obsluhu) v plné balistické ochraně (i ta celouzavřená přilba). Nemluvě o hodně sebejistém vystupování BAE, které se považovalo za favorita (tedy jako u nás GDELS). Zmínku o možnosti větší výroby v Anglii oproti jiným tendrům jsem nezaznamenal, ale je to klidně možné. Celkově vzato je britský tendr docela fousatý a doba se trochu změnila. Když si vezmeme poznatky z australského tendru a upravené americké požadavky, tak CV90 je jasný outsider, Ascod na tom není o moc lépe a Lynx je docela zajímavou novinkou. Osobně jsem byl vždycky fanda CV90, jelikož je prostě pěkné na pohled a nejmenší, ale to tak nějak nestačí. Zbylá vozidla jsou hodně podobná a spíš rozhodnou ostatní parametry, než technické schopnosti. Nezbývá tak nic jiného, než si počkat na rozhodnutí MO. Snad se již brzy oznámí vítěz, ať můžeme začít řešit něco smysluplného.
ps. ten tank na bázi Ascodu není nic co by stálo za řeč, kdyby nabídli něco jako Griffin, tak to už bude jiná paráda a začal bych jim fandit. Zatím si spíš vsázím na schopnosti Rheinmetallu rychle postavit na bází Lynxe něco, co bude vypadat víc jako tank. Navíc mají kanón ráže 130 mm a další vychytávky.
ps. ten tank na bázi Ascodu není nic co by stálo za řeč, kdyby nabídli něco jako Griffin, tak to už bude jiná paráda a začal bych jim fandit. Zatím si spíš vsázím na schopnosti Rheinmetallu rychle postavit na bází Lynxe něco, co bude vypadat víc jako tank. Navíc mají kanón ráže 130 mm a další vychytávky.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Rase, ráže 130. To by museli vyvinout něco nizkotlakeho s obrovským utlumem zpětného rázu, ráže 130mm pak nemá Význam.
Obávám se že by to nebylo uplatnitelne na konstrukci BVP.Navic by se prvotne na takovou konstrukcí snesla palba protivníka a jeho pancir i silueta se svou rychlosti pohybu, by to nezvládla.
Tam vidím opravdu spíš cestu k nižší ráži s volframovym projektilem a s nesenou protitankovy řízenou strelou.A universální konstrukci jak protiletecke tak protitankove mluve o boji ve městě., kde na tebe padá všechno že všech stran a hlavně z vrchu. Tam musí být vytvořen opravdu deštník ze strepin mých projektilu, jinak to schytam hned odkudkoliv a navíc musim ti chránit i své sednute mužstvo. Nějaké sem tam buch buch mi nepomůže. Musí to být clona.
Obávám se že by to nebylo uplatnitelne na konstrukci BVP.Navic by se prvotne na takovou konstrukcí snesla palba protivníka a jeho pancir i silueta se svou rychlosti pohybu, by to nezvládla.
Tam vidím opravdu spíš cestu k nižší ráži s volframovym projektilem a s nesenou protitankovy řízenou strelou.A universální konstrukci jak protiletecke tak protitankove mluve o boji ve městě., kde na tebe padá všechno že všech stran a hlavně z vrchu. Tam musí být vytvořen opravdu deštník ze strepin mých projektilu, jinak to schytam hned odkudkoliv a navíc musim ti chránit i své sednute mužstvo. Nějaké sem tam buch buch mi nepomůže. Musí to být clona.
Naposledy upravil(a) HONZIK11 dne 28/9/2020, 11:14, celkem upraveno 1 x.
Ani jedno vozidlo z našeho konkurzu nemá hydropneumaticke odpružení.Scotty87 píše:Je taky dost možné že měli povolené pásy pro transport. Ostatně na tom videu je vidět že jsou takové volnější než je normální.HONZIK11 píše:Tam netriska železo o beton ale nabehy pasu do kol a do hnací rozjety. Jakoby by tam byl článek pasu navíc nebo byly pásy už v cepech vytáhne jak svina.Je to dost těžké vozidlo a bůhví odkud vzali ty pasy a co měli již za sebou. Ono prezentovat futr jen jedno vozidlo je celkem riskantní záležitost.
Neříkám, že by mohl mít Antonov nějaké speci předpisy pro transport a že by povolováli predepnuti pasu,kdyz je následně pak s predepnutim poutaji mělo smysl
. Kdysi
.
Na vagony jsme najedli, a pak sjeli.
Rusaci cvicili i setup za jízdy seskokem na nasep. Nedovedu si představit, že by ty pasy vydrželi kdyby torzní tyce by byly bez účinků. To by je našli jen pěkně vedle tratě, všechny za sebou nebo na sobe. Ale opravdu nevím zdali to u Marder podvozku jde a je to pro přepravu nutne. Jestli jo, tak je to řekněme pěkná zdrzovacka, jelikož Linx odhrkal až na prezentační misto furt stejně hlasitě s hnusnou zvukovou kulisou.Na Madarskych rovinach ci Australské kontinentální desce jim to bude zrejme jedno.

HONZIK11:
mluvím o takovémto tanku (viz odkaz) na kterém Rheinmetall již nějaký čas pracuje a logické je jeho osazení na podvozek z Lynxe (se sníženou korbou samozřejmě).

mluvím o takovémto tanku (viz odkaz) na kterém Rheinmetall již nějaký čas pracuje a logické je jeho osazení na podvozek z Lynxe (se sníženou korbou samozřejmě).

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Však jo vždyt ti o nem dole i píšu, že super. Jenže projekt. Jenže v době když jsi to psal byl Lynx jen prototyp. A jak správně píšeš, snížený podvozek. Je to dobrý koncept.
Co se výběru týká. Klidně si dovedu představit, že z 200ks si 50 vyclenime do tohoto nebo je o 50 navysime do tohoto. Jenže, cesta k němu je ještě dlouhá a u Gdels již existuje. Pořád píšu,že jsou v popředí a mnohem více ,, aklimatizivani,,.
Za mě je lehký hbity tank budoucnosti. Do styku se tankové vojska dostanou jen náhodou. Vzdušný průzkum to nedovolí.
Jediná šance tanku jak se posunout a nebýt znicen je jejích rychlost. Na rychle pohybující cíl se těžko střílí, těžko navadejii střely, těžko najdeš jejich novou lokaci. A z vrchu jsou stejné zranitelné.
Co se výběru týká. Klidně si dovedu představit, že z 200ks si 50 vyclenime do tohoto nebo je o 50 navysime do tohoto. Jenže, cesta k němu je ještě dlouhá a u Gdels již existuje. Pořád píšu,že jsou v popředí a mnohem více ,, aklimatizivani,,.

Za mě je lehký hbity tank budoucnosti. Do styku se tankové vojska dostanou jen náhodou. Vzdušný průzkum to nedovolí.
Jediná šance tanku jak se posunout a nebýt znicen je jejích rychlost. Na rychle pohybující cíl se těžko střílí, těžko navadejii střely, těžko najdeš jejich novou lokaci. A z vrchu jsou stejné zranitelné.

Možná podpora švédského velvyslance za gripeny nebo cv90?
https://www.idnes.cz/zpravy/nato/svedsk ... r_nato_inc
https://www.idnes.cz/zpravy/nato/svedsk ... r_nato_inc
Promo maďarského lynxe
https://m.youtube.com/watch?v=GefziCmyEOU
https://m.youtube.com/watch?v=GefziCmyEOU
Terén je rozmoceny, a nesmíme se shlukovat, nemáme vyprostovaky .Bude mlha, furt lije a vůbec. Nejsme Maďarska pusta.
A práve preto mali testovať v takýchto sťažených poveternostných podmienkach. Aspoň by vyskúšali, ako sú na tom jazdné vlastnosti jednotlivých strojov na nespevnenom povrchu, strelecké schopnosti za dažďa, vetra a iných zhoršených poveternostných podmienok. To by boli naozaj reálne podmienky ako v boji, lebo nebojuje sa len keď je 25 stupňov a obloha je bez mrakov.
Akurát ten Covid to trochu ruší.
Akurát ten Covid to trochu ruší.
"Alea iacta est"
Mikojan
. Bože to je zas chujovina. Ono prší, na podzim. To je divné 

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Psal jsem to jako vtip,asi to tam priste budu muset dopsat. ,,Vtip,,
Jo, já si ten link přečetl až pak. To neva, stejně je to chujovina.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Tak co, ještě pořád nevyhlásíme ten upgrade BVP-2 ???
No počkáme jak dopadnou jednání o rozpočtu 2021 ... stávající nouzový stav s tím opět řádně zamíchá.
Jsem zvědavý na kolik kusů nových BVP se ta zakázka nakonec "ořeže". Tipoval bych tak 80 až 100

No počkáme jak dopadnou jednání o rozpočtu 2021 ... stávající nouzový stav s tím opět řádně zamíchá.
Jsem zvědavý na kolik kusů nových BVP se ta zakázka nakonec "ořeže". Tipoval bych tak 80 až 100

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire