Číst s porozuměním.
Ale klidně ti mohu odpovědět Pjaro. Když to bude vyžadovat velení aliance tak ano.Zemakt: v SR ide o obranu domaceho pieskoviska. O nič iné.
Moderátor: jarl
Číst s porozuměním.
Ale klidně ti mohu odpovědět Pjaro. Když to bude vyžadovat velení aliance tak ano.Zemakt: v SR ide o obranu domaceho pieskoviska. O nič iné.
Zase musím upozornit, že stealth není jen o radarech, ale i o dalších demaskujících aspektech, včetně tepelného vyzařování nebo i hluku. Nejde u něj také jen o to, že tě nezaměří na velkou vzdálenost, ale že bude mít i problémy se zaměřením na i na malou v rámci snahy o zničení letadla, což může zvýšit účinost protiopatření. Takže shrnuto, obecně se sice veřejnost u stealth soustředí primárně na radary, ale musíme to chápat jako souhrn řešení potlačující demaskující prvky letadla v širokém spektru jeho vlastností.
Nejde jen o počty, ale o četnost nasazení a schopnost přežití na bojišti. Rusové nejvíce nasazují Ka-52, protože se ukázalo, že ty mají největší schopnost přežít na bojišti, výrazně větší než Mi-28 nebo Mi-24. Jejich ztráty jsou ale úměrné, probíráme je v příslušném tématu. Hlavní důvod byl ovšem způsob nasazení. Další problém Ka-52 je, že ikdyž se jejich nasazení změnilo a ony mají schopnost vyhledávat a zaměřovat cíle na velké vzdálenosti, nedisponují adekvátní výzbrojí. Prakticky pouze střely LMUR jsou k tomu vhodné a to je žalostně málo. Proto, pokud chtějí účině zasáhnout, musí stále ruské bitevní vrtulníky vstupovat a hlavně se delší dobu zdržovat ve střelecké obálce ukrajinské PVO jak ručních SAM tak PL kanonů nebo i UAV, což stále navyšuje jejich ztráty.
Ani ja nemám problém s bezpilotnými vrtuľníkmi , pretože budú stáť desatinu a nebude sa riskovať draho vycvičená posádka. Ale riziko zostrlenia bude veľké. Stealth drony považujem za výhodnejšie pretože je tam menšie riziko.skelet píše: ↑13/8/2024, 06:47 Pjaro: ano, až budou bezpilotní bitevní vrtulníky, za takových dvacet let, umožňující autonomní nasazení, tak je takto budou nasazovat. Na rozdíl od tebe nejsem vyhraněný, takže s bezpilotními bitevními vrtulníky nemám problém. Což už jsem ti psal/naznačoval před pár dny![]()
A mohl bych vidět nějaký příklad hotového a aspoň u jedné armády zavedeného stealth dronu s možnostmi bitevního vrtulníku?pjaro77 píše: ↑13/8/2024, 08:51Ani ja nemám problém s bezpilotnými vrtuľníkmi , pretože budú stáť desatinu a nebude sa riskovať draho vycvičená posádka. Ale riziko zostrlenia bude veľké. Stealth drony považujem za výhodnejšie pretože je tam menšie riziko.skelet píše: ↑13/8/2024, 06:47 Pjaro: ano, až budou bezpilotní bitevní vrtulníky, za takových dvacet let, umožňující autonomní nasazení, tak je takto budou nasazovat. Na rozdíl od tebe nejsem vyhraněný, takže s bezpilotními bitevními vrtulníky nemám problém. Což už jsem ti psal/naznačoval před pár dny![]()
Podle mě jen nebereš v potaz vývoj a nasazení bitevních vrtulníků. Bitevní vrtulníky neslouží k tomu, aby na "krátkou vzdálenost čistily oblast". To dělaly leda tak ty ruské potažmo ty, které byly nasazovány v souladu s jejich doktrýnou. Na "západě" byla doktrýna jiná a v zásadě se dá shrnout, jako "čistění oblasti na co největší vzdálenost". Tímhle směrem šel a jde vývoj vývoj bitevních vrtulníků v těchto zemích. Takže cokoliv o degradaci schopností vrtulníků na krátkou vzdálenost je naprosto bezpředmětné.
Iste že je. Avšak keď mám k dispozícii strely dosahu 20+ km s laserovým alebo infra navedením, nemusia za každú cenu letieť z drahých bojových vrtuľníkov, keď ich viem odpáliť (keď to preženiem) aj z balona.
To dá, ale jde o to, že jich jeden stroj neunese až 76. V tu chvíli máš vrtulník teoreticky schopný přesně zasáhnout 76 cílů. Daleko smysluplnější je podvěsit raketnice s těmito střelami pod nějaký typ útočného UAV. Ovšem nevím, jestli to nějak plánují, zatím o tom nejsou žádné zprávy, pouze, že se dělaly testy pro průzkumný MQ-8 (bezpilotní vrtulník).
Uz aj klobasy pochopili, ze potrebuju bojovy vrtulnik a kupuju AW-249.