E=mc2

Moderátor: Bleu

Odpovědět
Stuka
Kapitán
Kapitán

Re: E=mc2

Příspěvek od Stuka »

Tak že by temná hmota přece jenom byla schopna nějak integrovat se svým okolím než jenom prostřednictvím gravitačního působení a lomu světla?
Sleduju průběžně dění okolo výskumu temné hmoty a temné energie a v poslední době se vyrojily různé články o tom, jak je detekovat, anebo kde není, i kdyby tam měla být atd.
Zajímavé se mi zdá zjištění, že zřejmě mezi kupami galaxií astronomové našli vlákno temné hmoty (konkrétně mezi Abell 222 a Abell 223 našli gravitační čočku a protože zde žádná viditelná hmota není, původcem by mohla být temná hmota) a dokonce předpokládají, že by temná hmota mohla být za zrodem galaxií.Galaxie by mohly vznikat v místech, kde je největší koncentrace temné hmoty anebo kde se kříží. Zajímavá myšlenka. Potom je zcela logické si myslet, že ne všude se temná hmota a energie nachází a v naší sluneční soustavě třeba vůbec nemusí být. Řekla bych, že jde o kategorie které míchají karty na ohromně vysoké úrovni - mezi galaxiemi třeba.

http://www.livingfuture.cz/clanek.php?articleID=10842

Zajímavá je i myšlenka, že temná hmota se může objevovat z paralelního vesmíru a zase se do něj vracet. Sice se výskum vědců týkal podivných pohybů sledovaných neutronů, u kterých je napadlo jestli neunikají do paralelního vesmíru a zase se vrací, ale hned se samozřejmě vnuká myšlenka, že by se něco podobného mohlo týkat i temné hmoty. Myslím, že to není myšlenka na zahození.

Já osobně jsem zastáncem teorie, že existují paralelní vesmíry a temná hmota a energie by mohly být projevem jejich působení na náš vesmír.
ObrázekObrázek
oc-14-4a-01
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od oc-14-4a-01 »

Je temná hmota pouhou iluzí z kvantového vakua, mytologická a nejednomu astrofyzikovi dosud nepřirostla k srdci?

http://www.osel.cz/index.php?clanek=584 ... how2&dev=1
Len malé tajomstvá je potrebné chraniť,
tie veľké chráni nedôvera verejnosťi. Marshall McLuhar
Trismegistos
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Trismegistos »

Vesmír je plný záhad. Pokud ale chceme něco opravdu těžce mysteriózního, je to rozhodně temná energie. Je tak záhadná, že se vědci ani pořádně neshodnou, jestli vůbec existuje. Přesto, anebo spíše právě proto je temná energie tak divácky atraktivní. Nedávno spatřila světlo světa studie, která přináší cenné body v její prospěch, i když stále není jasné, co by to vlastně mělo být.

Proč si vůbec myslíme, že temná energie existuje? Může za to výzkum vzdálených supernov typu IA, podle něhož se rozpínání našeho vesmíru zrychluje. A právě tohle rozpínání by měla popohánět temná energie. Pokud to tak opravdu je, tak by temná energie měla představovat něco přes 70 procent balíku veškeré hmoty a energie vesmíru. Jinak řečeno, astrofyzici netuší, jaká je podstata tří čtvrtin vesmíru, což musí být úžasně stresující a není divu, že mnozí z nich nemají temnou energii zrovna v lásce. Potíž je také v tom, že potvrdit anebo vyvrátit temnou energii není vůbec snadné. Obvykle jde o nepřímá měření anebo nejisté metodické postupy, je to skoro jako chytat přízraky.

Jednu pozoruhodnou a podle všeho vcelku důvěryhodnou možnost, jak ověřit temnou energii nabízí takzvaný Integrovaný Sachs-Wolfeho jev. Pánové Sachs a Wolfe v roce 1967 vyslovili hypotézu, že se reliktní záření, které vyplňuje od pradávných dob celý vesmír, bude v některých místech mít nepatrně odlišnou teplotu, podle toho, zda prošlo mohutnými gravitační poli nahuštěné hmoty. Jejich nápad pak v roce 1996 rozvinuli Crittenden a Turok s tím, že by astronomové měli porovnávat teplotu reliktního záření s mapami galaxií v okolním vesmíru a hledat případné shody. Pokud by temná energie neexistovala, pak by mezi jemnými rozdíly teploty pozorovaného reliktního záření a rozložením galaxií neměla být žádná zajímavá souvislost.

Integrovaný Sachs-Wolfeho jev byl poprvé s velkou slávou pozorován v roce 2003. Jenže jeho signál je velmi slabý a někteří odborníci ho rychle zpochybnili. Pozorovaná korelace mezi reliktním zářením a blízkými galaxiemi prý mohla být jiného původu, například ji mohl vyvolat mezihvězdný prach v Mléčné dráze. Zatím nejlepší doklad temné energie od té doby čelí neustálých pochybnostem. Teď se to ale nejspíš změní.

Tommaso Giannantonio z Technické univerzity Mnichov a jeho kolegové po dvou letech intenzivní práce publikují v časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society zásadní revizi Integrovaného Sachs-Wolfeho jevu, v níž se podle vlastních slov vyrovnávají se všemi zásadními námitkami a také používají vylepšené mapy reliktního záření i rozložení hmoty v blízkém vesmíru. Autoři nakonec dospěli k závěru, že temná energie je s pravděpodobností 99,996 procent reálná a ovlivňuje pozorované reliktní záření. Podle komentátorů je statistika závěrů Giannantoniho a spol. shodou okolností podobná, jako u nedávného objevu Higgsova bosonu. Ještě samozřejmě není definitivně jasno, celou záležitost kolem temné energie možná uzavřou mapování reliktního záření a galaxií blízké budoucnosti. Pak se snad ukáže, jestli funguje obecná teorie relativity s temnou energii anebo jestli nastane čas pro úplně nové chápání gravitace.

Článek převzat z: Osel.cz
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Víc než híkání osla :) by mě zajímal tvůj osobní názor Tris na temnou hmotu a energii. Co ty na to?
ObrázekObrázek
Trismegistos
Kapitán
Kapitán

Já jsem zastáncem teorie Éteru. Sice se pravidelně dočítám o tom či jiném experimentu, který tuto teorii vyvrátil ale při bližším pohledu se zatím vždy ukázalo, že to bylo jen zbožné přání autora. Temná energie a hmota se s ní krásně doplňuje. Ale já nejsem vědec, pouze laik. :D Takže jsem heretik dnešní oficiální fyziky. Do mně. :D
Montgomery
nadrotmistr
nadrotmistr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Montgomery »

Jen co jsem slyšel od jednoho vědce, který zpochybňoval důkaz temné hmoty:
"Kdyby jste řekli vědci, že jste vyděli růžového slona, zadal by do počítače takové hodnoty, že by bylo možné, abyste ho doopravdy viděli."
Není nic nesnesitelnějšího než hlupák, který má štěstí. Cicero
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Trismegistos píše:...Takže jsem heretik dnešní oficiální fyziky. Do mně. :D
Ne, ne. Žádné upalování nebude. :D Koneckonců jsem také otevřena názoru, že nakonec vědci zjistí, že temná hmota a temná energie je něco úplně jiného anebo neexistuje, anebo jde o projev něčeho - nám dosud neznámého - které se jeví jakoby ve vesmíru byla nějaká nám neznámá hmota a energie, kterou nazýváme zatím temná.

Už si vzpomínám, Tris. Slíbil jsi mi přes SZ poslat svoji teorii a - neposlal jsi ji. :D

Dva čínští matematici jdou na problém temné hmoty a energie odjinud. Od zákona o zachování energie a hybnosti, do kterého zahrnuly nejen známou hmotu ale i temnou hmotu a temnou energii a vyšla jim (samozřejmě zatím matematicky), že existuje kromě čtyř nám známých interakcí ještě další fyzikální interakce. Pokud by měly pravdu, tak je zatím teorie všeho opravdu v nedohlednu.

http://21stoleti.cz/blog/2012/09/11/nov ... y-vesmiru/ :

Einsteinova obecná teorie relativity není úplná. Popisuje pouze gravitaci a stranou jejího matematického jádra tak stojí jak další typy fyzikálních interakcí, tak podstatně později objevená temná hmota a temná energie. Matematici Šou-chung Wang z Indiana University v a Tchien Ma ze Sečuánské univerzity v Čcheng-tu přišli nedávno s matematickým řešením, které Einsteinův přístup k řešení problému poupravuje.

Ten totiž spočíval na tradičních základech fyziky: zákonu zachování energie a hybnosti. Podle nové teorie však platí pouze v případě, že jsou brány v potaz všechny substance: běžná (baryonová) hmota, temná energie i temná hmota. Zohledňuje-li se pouze samostatná běžná hmota, pak zákon zachování neplatí.

Nový model zohledňuje též nový typ energie, který vzniká díky neuniformní distribuci hmoty ve vesmíru. Tato energie může mít pozitivní i negativní formu a mění se s tím, jak se galaxie pohybují a hmota mění svou distribuci. Tato síla je v principu odlišná od čtyř doposud známých fyzikálních interakcí (slabé a silné jaderné interakce, elektromagnetismu a gravitace).
ObrázekObrázek
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

Stuka - Pokiaľ by to platilo, totiž, že "piata sila" vzniká z neuniformnej distribúcie hmoty, tak máme iný, IMHO horší problém - nemôže celkom platiť kozmologický princíp (teda, že všetci pozorovatelia vidia vesmír "rovnaký"), a naopak - viacmenej "musí" existovať nadradená súradnicová sústava... Proti týmto "princípom" sa len ťažko presadia priamo.

Struny - momentálne práve čítam Smolina - "Fyzika v potížích" a mám stále väčší dojem, že teoretici proste idú špatným smerom...
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Alchymista, je možné, že teoretici sú naozaj v koncoch, tak skúmajú aj v oblastiach, ktoré sa nám zdajú ťažko napadnuteľné.
Vesmír sa nám síce javí vo všetkých smeroch a miestach rovnaký, ale v menších merítkach to neplatí. Napr. v Slnku alebo v strede našej galaxie je sústredené oveľa viac hmoty ako v okolí. A to hovorím o viditeľnej hmote. Možno temná hmota je distribuovaná podobne a aj vo veľkom merítku.
ObrázekObrázek
oc-14-4a-01
nadrotmistr
nadrotmistr

Experimentalny dokaz posobenia temnej hmoty - levitacia. :) Staci nieco utajit a veriaci sa najdu.
http://www.mojevideo.sk/video/1641d/aku ... tacia.html
Trismegistos
Kapitán
Kapitán

Stuka píše:Už si vzpomínám, Tris. Slíbil jsi mi přes SZ poslat svoji teorii a - neposlal jsi ji. :D
Sice jsem nic neslíbil, ale prý se ženě neříká ne, tak přes SZ něco pošlu, ale nečekej nic exotického. :eek:
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Promiň Trisi, nebyl si to ty, ale Petrz. (Už ste se mi pomíchali pánové :) )
Asi sem už Petrz nechodí, ale svého času měl nějakou teorii o éteru. Jestli stejnou jako ty, to nevím. Neposlal ji.
ObrázekObrázek
Trismegistos
Kapitán
Kapitán

Stuka píše:Promiň Trisi, nebyl si to ty, ale Petrz. (Už ste se mi pomíchali pánové :) )
Není proč se omlouvat. :lej:
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

http://veda.sme.sk/c/6537516/objektiv-a ... ergiu.html

Pohled na vesmír prostřednictvím kamery Dark Energy (570 miliónů pixelů) z čílské pouště Atacama, která má za cíl stopovat temnou energii.

Edit: v diskusi k článku uvedeného ve zdroji je názor od jednoho čtenáře, že "temná energie není nic jiného než sám prostor". :wink:
ObrázekObrázek
oc-14-4a-01
nadrotmistr
nadrotmistr

Vedci objavili „nesprávny" Higgsov bozón http://tech.sme.sk/c/6605597/vedci-obja ... bozon.html
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

To nie je presné - objavený Higgsov bozón je naopak ten správny, dobre zapadajúci na svoje miesto v štandardnom modele kvantovej fyziky.
"Nesprávny" je len z pohľadu "strunárov" a ďalších hľadačov "novej fyziky" - pretože nesplnil ich nádeje na narušenie štandardného modelu...

Lenže strunári mi čím ďalej tým viac pripadajú ako "totálne neschopní teoretický fyzici" - teória superstrún má už takmer tridsať rokov, venuje sa jej obrovský počet teoretických fyzikov a títo ovládli prakticky všetky posty na fyzikálnych fakultách prestížnych škôl a inštitúcií kde sa teoretická fyzika robí - a pritom stále nedokážu prísť s ničím experimentálne overiteľným (alebo aspoň matematicky konzistentným). Tak chabé teoretické a hlavne praktické výsledky nemala doteraz žiadna "veľká" fyzikálna teória.

Druhý "podraz na novú fyziku" je v článku tiež spomenutý - rozpad jedného typu mezonov B obsahujúcich najťažší kvark b a antikvark s (bottom a strange) na dva miony (respektíve mion a antimion) prebieha podľa predpovedí štandardného modelu - tým sa ďalej obmedzuje priestor pre možnú existenciu "veľmi ťažkých supersymetrických častíc", ktoré však do štandardného modelu nezapadajú - ale sú tiež jedným z kandidátov na častice temnej hmoty.
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 16/11/2012, 14:59, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Vidím, že záujem o fyziku tu stále je. Práve píšem ďalší článok z tejto oblasti, a som rada, že sledujete novinky.
Čo sa týka Higssovho bozónu, ešte by som neklesala na duchu a nehádzala flintu resp. bosón do žita. :) Žiadne fanfáry sa nekonajú, ale možno sa niečo predsa len po čase zistí, že Higgs nie je len štandardná častica. Musí sa zvýšiť výkon urýchľovačov.
Dúfam, že toto sklamanie neovplyvní prísun financií na ďalší výskum. Samotné nájdenie Higssovho bozónu pohltilo obrovské množstvo peňazí, takže nejaký chytrák by mohol povedať v tejto oblasti "stop".

Edit: Si ma predbehol Alchymista. :D
O strunároch má ten istý pocit. Zaťali sa do tejto teórie, akoby iná cesta nebola možná. Nakoniec sa po desiatkach rokov dozvieme resp. naši potomkovia, že išlo o slepú cestu. Proste a jednoducho povedané - teraz je už dlho stagnácia. Nehýbeme sa z miesta a ako topiaci sa chytá stebla , tak sa chytajú napr. Higgsu.
ObrázekObrázek
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

oc-14-4a-01: Konspirační videa (a jiné nesmysly) zde nebudou trpěny. Ber to jako první varování
ObrázekObrázekObrázek
oc-14-4a-01
nadrotmistr
nadrotmistr

Video, ktoré si vymazal je laicko porozumiteľné poukázanie na nezrovnalosti relativistickej fyziky.
Nech sa páči odborné stanovisko:

1. Supersymmetry and Zero-Point Fields
2. The Electromagnetic Zero-Point Field
3. The Cosmological Constant Problem
4. The Hierarchy Problem
5. Grand Unifcation
6. Quantum Gravity
7. Neutrinos
8. The Identity of Dark Matter
9. The Microwave Background Horizon Problem
10. Particle Properties and Causality
11. Fundamental Constants
12. Are There Problems with the Big Bang?
13. The Topology of Space
14. The Dimensionality of the World
15. Mach's Principle
16. Negative Mass
17. The Origin of Galaxies and Other Structure
18. The Origin of the Spins of Galaxies
19. The Angular Momentum/Mass Relation
20. Life and the Fermi-Hart Paradox
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

A to stihl před nebo po úpravě fotky pouště, tak aby vypadala jako fotka z Marsu? Neprovokuj mě
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Astronomie a Fyzika“