Kerbal Space Program
Moderátor: jarl
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Re: Kerbal Space Program
Mise s návratem? Hezká idea, ale musím ji odložit, dokud nezjistím, jak nastavit Mechjeb a tak podobně. Vzhkedem k mé neznalosti jsem letěl na odhad a ručně. Mechjeb obstaral jen start a přistání mise...
Návratová mise má smysl, až když zjistím kolik toho Mechjeb spotřebuj oproti výpočtu...
Návratová mise má smysl, až když zjistím kolik toho Mechjeb spotřebuj oproti výpočtu...

"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
- kopapaka
- 6. Podplukovník
skelet: tak dokování neumím nijak dlouho - zatím mám kolikrát pocit, že při tom spálím víc paliva, než když ten krám vynáším nahoru pomocí toho SSTO :-)
Navíc bez Mechjebu to stejně neumím...
Jinak k tomu meziplanetárnímu letu, původně jsem mířil na Dunu :-D
Navíc bez Mechjebu to stejně neumím...
Jinak k tomu meziplanetárnímu letu, původně jsem mířil na Dunu :-D

Já jsem s dokováním taky na štíru a tuhle práci z větší části přenechávám Mechjebu. Jinak ho využívám už jenom kvůli smartass (snad jsem to napsal dobře, víme o čem je řeč)
Já když jsem naposledy letěl na Eve, doapdlo to takhle: http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=54&t=5656&start=140
A první let na Dunu se mi podařil jen díky tomu, že jsem vyslal malou sondu obrovskou raketou se dvěma motory (skládal jsem to na orbitě ze třech částí, prostě efektivita)
Tak nějak po kerbalskuJinak k tomu meziplanetárnímu letu, původně jsem mířil na Dunu :-D

A první let na Dunu se mi podařil jen díky tomu, že jsem vyslal malou sondu obrovskou raketou se dvěma motory (skládal jsem to na orbitě ze třech částí, prostě efektivita)
"Havloidní židokavárna pracuje na českém majdanu! Tohle vám neprojde idioti!"
-Helena de Farkas
-Helena de Farkas
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Jasně, přesně po kerbalsku.
Mimochodem, podle mě je první start (respektive dosažení oběžné dráhy při něm) a první opuštění oběžné dráhy směrem ven, místem, kde hru opouští nejvíc hráčů. Nutí je totiž spíš do role navigátora než pilota...
Mimochodem, podle mě je první start (respektive dosažení oběžné dráhy při něm) a první opuštění oběžné dráhy směrem ven, místem, kde hru opouští nejvíc hráčů. Nutí je totiž spíš do role navigátora než pilota...

- Alchymista
- 5. Plukovník
Asi hej - "orbitálna balistika" je hooodne "neintuitívna" veda.
Na inom fore som sa to pokúšal neúspešne vysvetliť jednému chytrákovi - až do konca trval na tom, že je to v programe urobené nesprávne a že to tak nemôže fungovať...
Na inom fore som sa to pokúšal neúspešne vysvetliť jednému chytrákovi - až do konca trval na tom, že je to v programe urobené nesprávne a že to tak nemôže fungovať...

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
- Alchymista
- 5. Plukovník
Kdo ste lepší v angličtine - je to aspoň dosť dobré?
Aby v tom bol nejaký "systém" a dalo sa to "napasovať" na vanilu i na Mission manager, ktorý počíta ceny čiastočne aj podľa hmotnosti.
A ešte jedna pluginoidná: Nejaké nápady, ako stanoviť - "vypočítať" hmotnosť a cenu nádrží?The first gas turbine generator was created thanks to the stupid moron who assembled rocket motor in reverse order - combustion chamber first, then the centrifugal fuel pump, and finally the electric motor. And started it. From electric shocks which then got, his hair standing even on present day. An moron or not - his achievement has opened a new path of research, that our engineers and technicians they brought to perfection. Huge and heavy batteries are now (almost) useless - turbine generator can produce electrical energy from the rocket fuels..
Aby v tom bol nejaký "systém" a dalo sa to "napasovať" na vanilu i na Mission manager, ktorý počíta ceny čiastočne aj podľa hmotnosti.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Nástřel soutěže, pokud by byl zájem:
Kerbal X-PRIZE I
Cíl: přistát na Minmusu a dopravit zpět na Kerbin vzorky povrchu
Pravidla:
-nepilotované přistání (stačí sonda, bez kerbíků)
-sonda musí fungovat tak, že přistane vcelku na povrch a zpět na kerbin poletí jen její část s návratovým pouzdrem
-vzorky musí přečkat přistání na Kerbinu
-žádne mody
-povolen je Mechjeb (plánování trasy a ovládání orientace sondy), přistávání a (start z Minmusu?) musí být manuální)
-screenshoty před přistáním u Minmusu, po přistání (nabírání vzorků), start návratového stupně, na orbitě Kerbinu, po přistání na Kerbinu
-není nutné dokumentovat loď, je jedno, jak se k Minmusu dostanete
-žádné podvádění
Odměna: akorát dobrý pocit, vítěz je ten, komu se to povede
Vítány jsou také screeny z nepovedených pokusů, pokud stojí za to.
Kerbal X-PRIZE I
Cíl: přistát na Minmusu a dopravit zpět na Kerbin vzorky povrchu
Pravidla:
-nepilotované přistání (stačí sonda, bez kerbíků)
-sonda musí fungovat tak, že přistane vcelku na povrch a zpět na kerbin poletí jen její část s návratovým pouzdrem
-vzorky musí přečkat přistání na Kerbinu
-žádne mody
-povolen je Mechjeb (plánování trasy a ovládání orientace sondy), přistávání a (start z Minmusu?) musí být manuální)
-screenshoty před přistáním u Minmusu, po přistání (nabírání vzorků), start návratového stupně, na orbitě Kerbinu, po přistání na Kerbinu
-není nutné dokumentovat loď, je jedno, jak se k Minmusu dostanete
-žádné podvádění
Odměna: akorát dobrý pocit, vítěz je ten, komu se to povede
Vítány jsou také screeny z nepovedených pokusů, pokud stojí za to.
-Helena de Farkas
-Helena de Farkas
- kopapaka
- 6. Podplukovník
alchy: Jojo, vážně nechápu proč už někdo nepřidal navigační počítač, kterému by stačilo zadat jen start a cíl - výslednou trasu by to mohlo zobrazovat na NavBalu a nebo třeba na nějakém jednoduchém HUDu...
U těch nádrží mě napadá jediná možnost - spočítat "průměrnou nádrž" ze všech základních v KSP a potom ještě odchylky od ní nahoru a dolů. Nejspíš budou rozhozené podle velikosti (větší výhodnější a naopak).
jíra: no proč ne, jen jestli se v dohledné době dostanu ke kompu na dost dlouhou dobu...
U těch nádrží mě napadá jediná možnost - spočítat "průměrnou nádrž" ze všech základních v KSP a potom ještě odchylky od ní nahoru a dolů. Nejspíš budou rozhozené podle velikosti (větší výhodnější a naopak).
jíra: no proč ne, jen jestli se v dohledné době dostanu ke kompu na dost dlouhou dobu...

- kopapaka
- 6. Podplukovník
Tak prvná pokus o let k Minimusu se nevyvedl a další bude nejspíš až o víkendu. Kerbalské řízení letového provozu totiž pozastavilo všechny lety SSTO Clarion se vzletovou hmotností nad čtyřicet tun, čímž má konstrukční tým dvě možnosti. Buď postavit novou a lehčí sondu nebo vyřešit potíže se stabilitou při vzletu přetíženého SSTO... Řešení je tím v nedohlednu.

Tak se mi to tak nějak povedlo. Minmus jsem netrefil, ale dohnal jsem ho později. Přistávací část sondy je trochu naddimenzovaná a návratové části jsem zapomněl přidělat separátor, takže na Kerbin přistála vcelku. Jinak to hodnotím úspěšně, vzhledem k tomu, že jsem KSP nehrál od února (zapomněl jsem dokonce tlačítka na save/load). Do posledního dílku bylo všechno postaveno speciálně pro tuto misi (prostě jsem naházel nádrže a nějaké motory na hromadu a doletělo to až k Minmusu).

-Helena de Farkas
-Helena de Farkas
- Alchymista
- 5. Plukovník
Pred zostupom a zostup na Minmus

Dosadnutie

Návratová trajektória - vyvedenie na návratovú dráhu po štarte z Minmusu a po prvej korekcii dráhy - trafil som sa už na prvý pokus, pericentrum je hlboko v atmosfére.

Ohnivá jazda vysokou atmosférou

Motorický zostup do oceánu

Fotku po pristátí nemám - "uhmatol" som sa a sonda sa mi tesne nad hladinou pootočila, takže do vody narazila rýchlosťou ~11 m/s a bolo po nej - opakovať sa mi to už nechcelo. To je ostatne hlavné riziko pristátia na vodu - v KSP je to nebezpečnejšie ako pristátie na zem, kde sa dá so systémom "kartónové krabice" pomerne spoľahlivo dosadnúť aj rýchlosťou okolo 100m/s.
(pre neznalých - systém "kartónové krabice" je to postup, kedy sa pod náklad "na seba" naskladá väčší počet "plochých" nádrží, ktoré pri pristátí poslúžia ako nárazník)
Sonda je skutočne "minimalistická" - pôvodne bola vlastne určená na misiu definovanú na prvom screene a odohraná v kariernom mode (mechjeb má ešte len KillRotion a Node režimy). Že sonda nemá padák som si všimol až na Minmuse.

Dosadnutie

Návratová trajektória - vyvedenie na návratovú dráhu po štarte z Minmusu a po prvej korekcii dráhy - trafil som sa už na prvý pokus, pericentrum je hlboko v atmosfére.

Ohnivá jazda vysokou atmosférou

Motorický zostup do oceánu

Fotku po pristátí nemám - "uhmatol" som sa a sonda sa mi tesne nad hladinou pootočila, takže do vody narazila rýchlosťou ~11 m/s a bolo po nej - opakovať sa mi to už nechcelo. To je ostatne hlavné riziko pristátia na vodu - v KSP je to nebezpečnejšie ako pristátie na zem, kde sa dá so systémom "kartónové krabice" pomerne spoľahlivo dosadnúť aj rýchlosťou okolo 100m/s.
(pre neznalých - systém "kartónové krabice" je to postup, kedy sa pod náklad "na seba" naskladá väčší počet "plochých" nádrží, ktoré pri pristátí poslúžia ako nárazník)
Sonda je skutočne "minimalistická" - pôvodne bola vlastne určená na misiu definovanú na prvom screene a odohraná v kariernom mode (mechjeb má ešte len KillRotion a Node režimy). Že sonda nemá padák som si všimol až na Minmuse.
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 4/6/2014, 20:21, celkem upraveno 1 x.

- Alchymista
- 5. Plukovník
Pre záujemcov - "kompaktné" jednodielne trupy pre SCRAMJet
https://www.dropbox.com/s/x8waf4yfa7nncrr/SCRAMjet.rar
https://www.dropbox.com/s/x8waf4yfa7nncrr/SCRAMjet.rar

Začal mi blbnout MechJeb, tak jsem nahrál novější verzi - a nefunguje vůbec, totiž, přesněji, neukazuje se mi ta boční lišta čili si nemohu žádný panel zapnout. Neví někdo zda jsem sám nebo je to nějaká chybka?
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
- Alchymista
- 5. Plukovník
stiahni nový a preinštaluj - mne funguje http://jenkins.mumech.com/job/MechJeb2/lastBuild/ Zostavenie #257 (28.5.2014 6:56:29)

- kopapaka
- 6. Podplukovník
Nová verze SSTO Clarion funguje na 90%...

S kterou verzí KSP je to kompatibilní?Pre záujemcov - "kompaktné" jednodielne trupy pre SCRAMJet
Moc hezká obludaNová verze SSTO Clarion funguje na 90%...

Jen tak pro zajímavost, moje sonda vstupovala do atmosféry Kerbinu rychlostí přes 3700 m/s. A Alchy, zdá se mi, že je tvoje sonda v rozporu s bodem soutěže - nemá zvláštní návratový stupeň.
-Helena de Farkas
-Helena de Farkas
- Alchymista
- 5. Plukovník
Trupy sú určené ako doplnok pre môj plugin, čo sa povaluje niekde naokolo. Formát cfg súborov je pre 0.23.5.
A máš pravdu - podmienku samostatného návratového dielu som prehliadol.
A máš pravdu - podmienku samostatného návratového dielu som prehliadol.

Alchy: To je ta verze, o které jsem psal, že jsem si stáhl "novou". Čili, toto problém neřeší (pro jistotu jsem to stáhl znova, abych vyhověl tvé radě).
Asi se mi někde něco přenastavilo, a já nevím co, protože předtím to šlapalo, a novější verzi jsem si stahoval jen kvůli tomu, že ta stará byla tak stará, že neuměla dobře s těmi novými velkými nádržemi a motory. Bohužel, tu starou nemám, já blb jsem ji nechal přepsat...
Asi se mi někde něco přenastavilo, a já nevím co, protože předtím to šlapalo, a novější verzi jsem si stahoval jen kvůli tomu, že ta stará byla tak stará, že neuměla dobře s těmi novými velkými nádržemi a motory. Bohužel, tu starou nemám, já blb jsem ji nechal přepsat...
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
- Alchymista
- 5. Plukovník
Stará verzia sa dá nájsť na stránke http://jenkins.mumech.com/job/MechJeb2/
IMHO problém ale bude najskôr niekde inde... Akú verziu KSP máš teraz?
IMHO problém ale bude najskôr niekde inde... Akú verziu KSP máš teraz?