[quote="Milos984"]
Je síce pravda že pán M.Spick je renomovaný historik ale či sa pri knihe o stíhacom letectve Luftwaffe v dostatočnej miere venoval aj štúdiu sovietskych meteriálov??? Bolo by dobré uviesť aj konkrétny citát, na ktorý sa pán Spick odvoláva.
** Ad dalšie veci ktoré boli uvedené: Fakt že sovietske lietadlá neboli kamuflované a rozptýlené nie je možné použiť ako zásadný argument proti hypotéze o sovietskych útočných zámeroch. Aj vo vojne proti Fínsku boli lietadlá VVS z veľkej časti bez kamufláže a aj tak došlo k útoku. A ked si pozrieš fotky nemeckých vojakov z obsadených základní tak tak drvivá vačšina „nových typov“ už má kamufláž a aj takých 40% starýcg typov je kamuflovaných. Takže môj subjektívny dojem je že tot nie je dobrý argument v tvoj prospech.
** Rozptýlenie lietadiel : pokial viem tak v západných oblastiach ZSSR bolo od severu na juh cca. 600 stálych aj poľných letísk. Či je ich počet dostatočný to neviem posúdiť . Podla pôvodných plánov sa z dokončením prestavby a modernizácie ČA počítalo skutočne až v roku 1942 ale rýchla porážka Francúzska a následný kolaps Juhoslávie vyústil v urýchlenie stavebných plánov. Finišovalo sa v „stachanovskom“ tempe a termíny ukončenia prestavby letísk boli staniovené na prvú polovicu júla 1941.
** Na hraniciach nikto roky nečakal. Tie letecké diviízie sa tam presúvali až na jar roku 1941. A nemci si síce niečo všimli len si neboli schopný presne určiť k akému účelu sa tam tie letecké sili zhromaždujú.
No, já jsem to psal spíš jako podpůrný argument. Ale i tak je tam o tomhle výpověď pilota. I když ta kniha se zaobírá Luftwaffe a protivníky jen okrajově. Ale já těm tvrzením věřím proto, že tato informace je v té knize velmi podružná. On se tím nijak nezaobírá, či to nijak moc nehájí. A ostatní informace - jdou ověřit, nebo k nim přistupuje řekněme opatrně. Hlavně vysvětlení/nárokování ztrát ve vzdušném boji. A dokázal tam, jakým stylem docházelo k nadsazování nároků. To už se tady rozebíralo jinde. Podle mě to není člověk, co udělal výcuc ze 3 knih a splácl knihu, vybral za to peníze. Ale že se snažil v dobré víře poodhalit kousek historie.
Ten citát sem dám, ale nedokazuje nic než to co je v něm napsáno. A Spick se na něj přímo ani neodvolává. Jen takové citáty má v knize zarámečkované a oddělené od textu.
"Nemohli jsme uvěřit vlastním očím. Průzkumná letadla, bombardéry a stíhačky tu stály v řadách za sebou jako na přehlídce. Náš údiv nad počtem letišť a letadel, která proti nám Rusové nasadili, nebral konce."
Hans von Hahn, Kommandeur I/JG 3 (34 vítězství)
600 letišť musí být správně. Protože dřív jsem psal, že Rusové měli letectvo o celkové síle 12 000-15 000 letadel a cca 7 000 kusů bylo na západě. Peruť čítala 9-12 letadel. Takže 600 letišť sedí.
Rozptýlit letadla v okolí runwaye a zakopat je trvá pár dní. Pokud máme na letišti průměrně 10 letadel a každý den zakopeme jedno - za 14 dní není co řešit. Tak se nemůže stát to, co popisuje ten pilot. A dosvědčují to i obrovské pozemní ztráty.
Nikdo z Rusů na první úder nezareagoval, protože o něm nevěděl. U armády připravené na útok je divné, že se nezajímá, co se děje v prostoru před ní?
Tak co jsem četl nebo viděl v dokumentech, tak Německá výzvědná služba zjišťovala stavy armády (a značně je podhodnotila) a nebylo tam řečeno, že by zkoumali k čemu to RA chtěla použít. Hitler chtěl vědět jen to, jestli to půjde porazit nebo ne.
Ale co hlavního bych ještě chtěl napsat.
RA nejen že se nacházela v procesu přezbrojování - to tu padlo mnohokrát a každý to ví, ale i tato armáda se nacházela celkem v rozkladu a špatné disciplině a dám sem odkaz na pdf dokument, kde je to pěkne popsáno. Měli to na triku komisaři a Komsomol.
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=& ... iDXFrky-lQ
Pokud někteří komisaři (bez vojenského vzdělání) zasahovali do vojenských rozhodnutí důstojníků, tak se nesmíme divit, jak Barbarossa probíhala.
Samozřejmě to není jediný faktor, proč se RA otočila a utíkala před Němci, ale jeden z důležitých.
Je možné, že RA byla na své pozice přemístěna v reakci či spíše důsledku na Operaci Pike, která měla za úkol zničit ropná pole v Baku. A napadení Finska nebyl jen čistě roztahovačný akt. To souviselo s tou operací a roznětkou byl "souhlas" Finské vlády. Dále Švédsko a Norsko odmítlo jakoukoliv podporu a odmítlo tranzit vojsk ze strachu rozdmýchání války na poloostrově. Operace Pike skončila porážkou Francie Německem a ve fázi kdy v Syrii měla RAF 48 Blenheimů, několik Vickers Wellesley pro noční akce a Francouzské síly: 65 Martin Maryland, 24 Farman F.222 a celkem 910 tun pum + zápalné. Pro tříměsíční akci.
Stihlo se však pouze několik špionážních letů, kdy při jednom z nich reagovala Ruská protiletadlová obrana.
Plán vypracoval General Maurice Gamel.
(anglická wiki - kdo nevládne angličtinou, ať si vezme google translator, dost dobře to přeloží). V české wiki to není.
Po zničení Bakuí měla být zahájena pozemní část a podniknut útok o celkové síle 100 divizí - z jihu na SSSR. Předpokládalo se připojení Jugoslávie, Řecka, Rumunska a Turecka.
Stalin o tomto dostal hrubé informace od rozvědky.
Cíl mise měl odříznout Německo do zdrojů ropy, kterou SSSR prodával Německu.
Dzin: nějak ty fakta nemůžu v tvých příspěvcích najít. A slovo "fakta" mě bohužel nestačí.
odkaz upravil kopapaka