Obrana SSSR

Operace Barbarossa, bitva o Krym, Moskvu, Stalingrad, Kursko, Čerkassy, Bagration, Berlín.

Moderátoři: michan, Pátrač

Zamčeno
Milos984
praporčík
praporčík

Re: SSSR-pravda nebo lži?

Příspěvek od Milos984 »

Ach jaj, Mirek58 nehnevaj sa ale...
Mirek58 píše:Miloši 984:
Budu konkretní , a uvedu proč je tzv. Žukovův plán podle mne tak jak ho chápeš, doslova nelogický blábol.
1.- adresováno- Předsedovi Rady lidových komisařů soudruhu Stalinovi-
Ale Stalin jím nikdy nebyl, byl generální tajemník strany a poslanec Nejvyššího sovětu. Předsedou Rady byl Molotov.
Boleye chem poltora mesyatsa do nachala voyny (s 6 maya 1941) Stalin zanimayet dolzhnostʹ Predsedatelya SNK SSSR.
Stalin sa stal predsedom Rady ľudových komisárov dňa 6.mája 1941, "Plán Žukova" je najskôr z 15.5.41, takže aký Molotov prosím ťa???
Mirek58 píše:Miloši 984:
2.- bod VI- budování obranné linie v r. 1942 na hranicích s Madarskem a pokračovat v budování obranné linie na STARÉ HRANICI SSSR /doporučuji si povšimnout letopočtu!/.
Přání "badatelů" se tady vydává za skutečnost.
Ano to je zaujímavé, ale vydávať to za dôkaz čohokoľvek je predčasné nakoľko tu živého Žukova nemáme.
“Není mé pravdy,” řekl Josef Arimatejský. “Je jen jediná pravda pro všechny.”
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
(Karel Čapek, Kniha apokryfů - Pilátovo krédo)
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Máš pravdu ,já měl zafixováno že se jím stal později.
ObrázekObrázek
Milos984
praporčík
praporčík

Příspěvek od Milos984 »

Pátrač píše:Přes obrovské reorganizace a početní nárůsty, nebyla RA schopná na evropském válčišti rozumné ofenzivní akce. Nebyla schopná ani relevantní obranné akce. Tvrdit, že v době kterou zde řešíme, byla RA připravena k útoku na západ je opět blbost.
Toto je síce pravda ale to mi vieme až dnes, na základe znalostí vývoja situácie ako k tomu došlo. Takže argument post factum.
Ja sa zas a znova pýtam : Videl aj Stalin situáciu na jar roku 1941 rovnako ako ju vidíme mi dnes (čo sa týka bojaschopnosti RKKA)???
A prosím neopakovať to o tom že stalin bol paralizovaný strachom. Dôkazy, teda okrem "spomienok Žukova", nič moc...
Pátrač píše:Proč my máme tvrdit něco jiného jak je dnes zvykem?
A prečo nie???
Vid: spomienky stotníka Karola Kristena, ktoré som sem dával na minulej strane. Upozornujem, že ide o priameho účastníka udalostí a profesionálneho vojaka. Schválne si to prečítaj a daj mi nejaké rozumné protiargumenty.
Pátrač píše:Ale jelikož se to nestalo, ale bylo to přesně naopak, je potřeba řešit a jasně určit, kdo byl ten hajzl.
Zde už mám občas pocit, že v duchu myšlení "byl to SSSR a tedy cokoliv se proti němu podniklo bylo správné", se nevidí kdo byl ten kdo zahájil boj jako první. Jen doufám, že diskuse nedojde tak daleko, že z ní bude vyplývat, že Němci a jejich spojenci zde byli na mírové misi a že chtěli pouze a jen konat dobro.
"...je potřeba řešit a jasně určit, kdo byl ten hajzl..."
Pre mňa osobne aj Hitler aj Stalin, takže čokolvek sa podnikne proti Hitlerovy alebo Stalinovy a ich režimom je správne.
ALE
To čo tam išiel robiť Hitler nebolo proti Stalinovmu režimu ale proti rusku ako takému, takže to v žiadnom prípade neschvalujem. Stačí???
PS: Presne takúto chybu robí napr. D.Glantz. kd sa tak silou mocou snaží vyvrátiť Suvorovove tvrdenia s argumentom, že keby len maličko pripustil správnosť Suvorovových téz, tak by tým poslúžil neonacistom a spochybnil výsledky WW2 atď...
Nad tým sa môžem len pousmiať. Neonacisti a spochybňovači na nejakého Glantza kašlú a celé toto rituálne preklínanie Suvorova, tak poslúži len a len na prospech týchto náckov a spochybňovačov.
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Miloš 984:
Tak jsem si trošku početl, cos doporučoval.
A můj názor?
Už jsem něco podobného kdysi četl, ale to byly slátaniny vydávané za Protektorátu, nyní přibyl jen další zdroj - Suvorov.
Fabulace a propaganda opsaná od Goebelse.Jediný fakt nesedí s úrovní dnešního poznání. S jedinou vyjímkou- represe a popravy. Tam je viník neprokazatelný, např. jak mohlo NKVD vraždit ve Lvově, když tam vypuklo povstání už 22.6.41?
Na jednu stranu se popisuje strašlivé opevnění na hranicích , a o kousek dál se popisuje útok slov. sil jako mírový přesun.
Autoři si podle mne nevydělali ani na slanou vodu.
Hele ,neber to jako že mám něco proti Slovákům,nemohu, protože mám z poloviny slovenské předky z Kysuce, ale jinak se na tohle dílko nemohu dívat.
A Slováci si zalouží něco víc,než tenhle blábol pomatence.
ObrázekObrázek
Bax
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Bax »

[quote="Milos984"]
Je síce pravda že pán M.Spick je renomovaný historik ale či sa pri knihe o stíhacom letectve Luftwaffe v dostatočnej miere venoval aj štúdiu sovietskych meteriálov??? Bolo by dobré uviesť aj konkrétny citát, na ktorý sa pán Spick odvoláva.
** Ad dalšie veci ktoré boli uvedené: Fakt že sovietske lietadlá neboli kamuflované a rozptýlené nie je možné použiť ako zásadný argument proti hypotéze o sovietskych útočných zámeroch. Aj vo vojne proti Fínsku boli lietadlá VVS z veľkej časti bez kamufláže a aj tak došlo k útoku. A ked si pozrieš fotky nemeckých vojakov z obsadených základní tak tak drvivá vačšina „nových typov“ už má kamufláž a aj takých 40% starýcg typov je kamuflovaných. Takže môj subjektívny dojem je že tot nie je dobrý argument v tvoj prospech.
** Rozptýlenie lietadiel : pokial viem tak v západných oblastiach ZSSR bolo od severu na juh cca. 600 stálych aj poľných letísk. Či je ich počet dostatočný to neviem posúdiť . Podla pôvodných plánov sa z dokončením prestavby a modernizácie ČA počítalo skutočne až v roku 1942 ale rýchla porážka Francúzska a následný kolaps Juhoslávie vyústil v urýchlenie stavebných plánov. Finišovalo sa v „stachanovskom“ tempe a termíny ukončenia prestavby letísk boli staniovené na prvú polovicu júla 1941.
** Na hraniciach nikto roky nečakal. Tie letecké diviízie sa tam presúvali až na jar roku 1941. A nemci si síce niečo všimli len si neboli schopný presne určiť k akému účelu sa tam tie letecké sili zhromaždujú.

No, já jsem to psal spíš jako podpůrný argument. Ale i tak je tam o tomhle výpověď pilota. I když ta kniha se zaobírá Luftwaffe a protivníky jen okrajově. Ale já těm tvrzením věřím proto, že tato informace je v té knize velmi podružná. On se tím nijak nezaobírá, či to nijak moc nehájí. A ostatní informace - jdou ověřit, nebo k nim přistupuje řekněme opatrně. Hlavně vysvětlení/nárokování ztrát ve vzdušném boji. A dokázal tam, jakým stylem docházelo k nadsazování nároků. To už se tady rozebíralo jinde. Podle mě to není člověk, co udělal výcuc ze 3 knih a splácl knihu, vybral za to peníze. Ale že se snažil v dobré víře poodhalit kousek historie.

Ten citát sem dám, ale nedokazuje nic než to co je v něm napsáno. A Spick se na něj přímo ani neodvolává. Jen takové citáty má v knize zarámečkované a oddělené od textu.

"Nemohli jsme uvěřit vlastním očím. Průzkumná letadla, bombardéry a stíhačky tu stály v řadách za sebou jako na přehlídce. Náš údiv nad počtem letišť a letadel, která proti nám Rusové nasadili, nebral konce."
Hans von Hahn, Kommandeur I/JG 3 (34 vítězství)

600 letišť musí být správně. Protože dřív jsem psal, že Rusové měli letectvo o celkové síle 12 000-15 000 letadel a cca 7 000 kusů bylo na západě. Peruť čítala 9-12 letadel. Takže 600 letišť sedí.

Rozptýlit letadla v okolí runwaye a zakopat je trvá pár dní. Pokud máme na letišti průměrně 10 letadel a každý den zakopeme jedno - za 14 dní není co řešit. Tak se nemůže stát to, co popisuje ten pilot. A dosvědčují to i obrovské pozemní ztráty.
Nikdo z Rusů na první úder nezareagoval, protože o něm nevěděl. U armády připravené na útok je divné, že se nezajímá, co se děje v prostoru před ní?

Tak co jsem četl nebo viděl v dokumentech, tak Německá výzvědná služba zjišťovala stavy armády (a značně je podhodnotila) a nebylo tam řečeno, že by zkoumali k čemu to RA chtěla použít. Hitler chtěl vědět jen to, jestli to půjde porazit nebo ne.

Ale co hlavního bych ještě chtěl napsat.
RA nejen že se nacházela v procesu přezbrojování - to tu padlo mnohokrát a každý to ví, ale i tato armáda se nacházela celkem v rozkladu a špatné disciplině a dám sem odkaz na pdf dokument, kde je to pěkne popsáno. Měli to na triku komisaři a Komsomol.

http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=& ... iDXFrky-lQ

Pokud někteří komisaři (bez vojenského vzdělání) zasahovali do vojenských rozhodnutí důstojníků, tak se nesmíme divit, jak Barbarossa probíhala.
Samozřejmě to není jediný faktor, proč se RA otočila a utíkala před Němci, ale jeden z důležitých.

Je možné, že RA byla na své pozice přemístěna v reakci či spíše důsledku na Operaci Pike, která měla za úkol zničit ropná pole v Baku. A napadení Finska nebyl jen čistě roztahovačný akt. To souviselo s tou operací a roznětkou byl "souhlas" Finské vlády. Dále Švédsko a Norsko odmítlo jakoukoliv podporu a odmítlo tranzit vojsk ze strachu rozdmýchání války na poloostrově. Operace Pike skončila porážkou Francie Německem a ve fázi kdy v Syrii měla RAF 48 Blenheimů, několik Vickers Wellesley pro noční akce a Francouzské síly: 65 Martin Maryland, 24 Farman F.222 a celkem 910 tun pum + zápalné. Pro tříměsíční akci.
Stihlo se však pouze několik špionážních letů, kdy při jednom z nich reagovala Ruská protiletadlová obrana.
Plán vypracoval General Maurice Gamel.
(anglická wiki - kdo nevládne angličtinou, ať si vezme google translator, dost dobře to přeloží). V české wiki to není.

Po zničení Bakuí měla být zahájena pozemní část a podniknut útok o celkové síle 100 divizí - z jihu na SSSR. Předpokládalo se připojení Jugoslávie, Řecka, Rumunska a Turecka.
Stalin o tomto dostal hrubé informace od rozvědky.
Cíl mise měl odříznout Německo do zdrojů ropy, kterou SSSR prodával Německu.

Dzin: nějak ty fakta nemůžu v tvých příspěvcích najít. A slovo "fakta" mě bohužel nestačí.

odkaz upravil kopapaka
Milos984
praporčík
praporčík

Příspěvek od Milos984 »

Mirek58 píše:Miloš 984:
Tak jsem si trošku početl, cos doporučoval.
A můj názor?
Už jsem něco podobného kdysi četl, ale to byly slátaniny vydávané za Protektorátu, nyní přibyl jen další zdroj - Suvorov.
Fabulace a propaganda opsaná od Goebelse.Jediný fakt nesedí s úrovní dnešního poznání. S jedinou vyjímkou- represe a popravy. Tam je viník neprokazatelný, např. jak mohlo NKVD vraždit ve Lvově, když tam vypuklo povstání už 22.6.41?
Na jednu stranu se popisuje strašlivé opevnění na hranicích , a o kousek dál se popisuje útok slov. sil jako mírový přesun.
Autoři si podle mne nevydělali ani na slanou vodu.
Hele ,neber to jako že mám něco proti Slovákům,nemohu, protože mám z poloviny slovenské předky z Kysuce, ale jinak se na tohle dílko nemohu dívat.
A Slováci si zalouží něco víc,než tenhle blábol pomatence.
Ehm ehm, ale tak tu sa už musím ohradiť. A vôbec to nemá čo robiť s tým akej sme národnosti.
Nehnevaj sa na mňa, ale na čo mám vlastne reagovať???
Predpokladám že ide o knihu vydanú Ustavom pamäti národa : Dotyky s bolševizmom.
"...Fabulace a propaganda opsaná od Goebelse.Jediný fakt nesedí s úrovní dnešního poznání..."
Ide o súbor dokumentov výpovedí ukrainských utečencov z tých rokov (1940-41) tak ako ich zachytili slovenské spravodajské orgány - takže netuším čo je na nich tá Goeblesovská propaganda???
A aký fakt nesedí z úrovňou dnešného poznania.???
OK, nemám knihu pri sebe takže na nejakú obsiahlejšiu reakciu pridám až zajtra.
Naposledy upravil(a) Milos984 dne 29/1/2013, 20:43, celkem upraveno 1 x.
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Protože mě fakt vadí se plácat v různých dohadech a fabulacích,pokusil jsem se dát dohromady síly obou stran k 3.00 22.6.41, nebo k večeru 21.6.41.Zatím PribOVO. Postavení obou stran je vyčísleno od severu/Klajpedy'/.
8. armáda -
1. linie za pohraníčníky
10. stř.sbor/10,90 stř.div.
11. stř. sb./125,85 stř.div.
V záloze- 12.mech.sbor/23,28 tak.div.,202 mech. div./vzdálenost od čáry styku cca 50km.
- 11. stř.div.vzdálenost 80km
11.armáda
1. linie
16. stř.sbor /5,33.188 stř. div./
126,128 stř. div/číslo sboru nezjištěno/
V záloze
3. mech sbor/2,5,td,84mech. div./ ve vzdálenosti 100km od čáry styku
29.stř.sbor/184,179 stř.div./ ve vzdálenosti 70-170km od čáry styku.

Síly Wehrmachtu-
18. Armáda
26.Ak /291,61,217 pd/
1.AK /11,1,21 pd/
207 sich.d
V záloze- 48.AK /254,58 pd/ vzdálenost od čáry styku-5km
4. PzGr
41.AkPz /1,6 Pzd, 269 pd /
56.AkPz /8.Pzd,290 pd/
V záloze -3, 36 mot.d
16. Armáda
10.Ak /30,126 pd/
27.Ak /122,123 pd/
2.Ak /121,12,32 pd/
V záloze -23.Ak /251,206 pd/ vzdálenost od čáry styku 30km
281 sich.div vzdálenost od čáry styku 60km
3. PzGr
6.Ak/26,6 pd/
39.AkPz /20,7 Pz/
5.AK /35,5pd,12 Pz/
V záloze- 20,14 mot.div.
Tedy v pásmu působnosti 8. armády Ra tato byla na čáře styku přečíslena v poměru 4-12.
V pásmu působnosti 11. armády RA tato byla na čáře styku přečíslena v poměru 5-14.
P.S.
Miloš 984:
Nezlob se , ale moji bývalí příbuzní byli na Volyni, takže o dění na záp. Ukrajině v dané době, jsem měl přímo od zdroje. Včetně příčin vraždění i kdo vraždil možná, že se budeš divit , ale tam se mydlili všichni dohromady, NKVD a němci nemuseli hnout ani prstem.Ukrajici vraždili Poláky a naopak a obě národnosti se pustili do těch co spolupracovali s rusy, což byli hlavně židi.Zkrátka Bosna ve větším měřítku.
A co se týká oblasti záp. Ukrajiny v zaostalosti tak bych navrhoval se obrátit na Polsko, které bylo držitelem tohoto území předchozích 20let.
Naposledy upravil(a) Mirek58 dne 30/1/2013, 17:39, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Pátrač píše:Zde už mám občas pocit, že v duchu myšlení "byl to SSSR a tedy cokoliv se proti němu podniklo bylo správné", se nevidí kdo byl ten kdo zahájil boj jako první. Jen doufám, že diskuse nedojde tak daleko, že z ní bude vyplývat, že Němci a jejich spojenci zde byli na mírové misi a že chtěli pouze a jen konat dobro.
A má vůbec cenu řešit u těhle režimů kdo s čím začal? :) Nejdříve si společně rozparcelovaly Polsko, takže vlastně začaly stejně a pak si šel každý svou cestou...Ádík na západ a Rusko si dál mlaskalo či úpělo v Pobaltí. Pak si dalo menší pauzičku před dalším chodem, ale ten už neměl přijít.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Jen mě tak napadl ten Solomin. Musím říci, že jsme se seznámil s jeho argumenty a co se týká faktorafie, podle mě nemá chybu. Ovšem v jednom závěru si dovolím odlišnou interpretaci. V tom, že Stalin chystal útok na 23.6.41. Podle mého, co píše, jsme nabyl přesvědčení, že Stalin daleko praděpodobněji očekával německý útok kolem 23.6.41 a v rámci toho doufal, že RA ho drtivě odrazí. Prostě vsadil vše na její sílu a nevyšlo mu to. Opravdu mi to přišlo pravděpodobnější, než ta úžasná náhoda, co píše Solomin. Co myslíte?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Polarfox píše:A má vůbec cenu řešit u těhle režimů kdo s čím začal? :) Nejdříve si společně rozparcelovaly Polsko, takže vlastně začaly stejně a pak si šel každý svou cestou...Ádík na západ a Rusko si dál mlaskalo či úpělo v Pobaltí. Pak si dalo menší pauzičku před dalším chodem, ale ten už neměl přijít.
Pokud by to nemělo cenu tak toto vlákno můžeme klidně celé smáznout. SSSR nebyla země svatých. Byla to země kde vládlo něco, co nikdy na svět přijít nemělo. Myslím si ale, že v dané době byl tento režim větší nepřítel pro vlastní obyvatelstvo než pro zbytek světa. Rozparcelování Polska, obsazení Pobaltí a koneckonců i "slavné" vítězství ve Finsku jsou projevem starých Ruských imperiálních aktivit. Finsko bylo několik staletí součástí Ruska, konekonců jeho hlava maršál Carl Gustaf Emil, svobodný pán z Mannerheimu sloužil v ruské armádě jakovysoce ceněná osobnost. Ke konci své kariéry vní dokonce jako velitel 6. jízdní armády. Takže ten konflikt měl hodně příčin ale není úplně jednoznačné, že to co před válkou chtěl SSSR po Finsku je sakum pikum lumpárna a nehoráznost. NO - nehoráznost to je, ale najdou se i historici a ne nějací druhořadí, kteří říkají, že že ta válka vůbec být nemusela. Minimálně požadavek na posunutí hranice u Leningradu tak, aby se toto pro SSSR druhé nejvýznamější město dostalo mimo dostřel polních děl dokážu pochopit jako podložený zdravým rozumem.

Pobaltí a Bukovina je otázka klasického rozdělení sfér vlivu mezi dva velké hráče. Takových přerozdělení dějiny znají takovou řadu, že není potřeba v tom vidět nic jiného. Jenomže si to dovolil SSSR a tak je to více špatné než kdyby si to dovolil kdokoliv jiný. A je tu dvojí metr.

Zapomíná se zde na jednu věc. To že SSSR mohl a možná i chtěl nakonec zaútočit na západ je možné. Ale zatím jsem neviděl opravdu důvěryhodný plán takové operace. Důvěryhodným myslím proveditelný, ane jen kecy rádoby odborníků. Historie by měla hodnotit věci možné, pokud jsou prokazatelné ale hlavně má hodnotit to, co se skutečně stalo. Na kdyby historie hrát nemá.

Třeba Solomin píše nesmysl. Jestliže v den napadení RA nebyla schopná ani relevantí obrany, jak si představuje, že by o 2 dny později byla schopná gigantického útoku na plně rozvinutou německou armádu a její spojence z celé Evropy? To je taková hovadina, že to bere dech. Myslím si, že Dzinův závěr je rozhodně pravděpodobnější, i když jsem nikde a nikdy nenarazil na informaci, že by Stalin očekával úder na SSSR v roce 1941.

A poslední myšlenka.

Napadlo někdy někoho, že jen díky tomu, že Německo nakonec na SSSR zaútočilo a nedokázalo ho porazit bylo hlavním důvodem toho, že nakonec celá východní Evropa skončila na desítky let v područí této země? A ještě zde SSSR byl vítán jako hrdina osvoboditel, ceněný spojenec a milovaný národ či skupina národů?
Když tak rádi pitváte různá kdyby. Myslíte si, že by to samé dokázal pomocí agresivní války vedené na západ?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Milos984
praporčík
praporčík

Příspěvek od Milos984 »

Mirek58 píše:Protože mě fakt vadí se plácat v různých dohadech a fabulacích,pokusil jsem se dát dohromady síly obou stran k 3.00 22.6.41, nebo k večeru 21.6.41.Zatím PribOVO. Postavení obou stran je vyčísleno od severu/Klajpedy'/.
Tedy v pásmu působnosti 8. armády Ra tato byla na čáře styku přečíslena v poměru 4-12.
V pásmu působnosti 11. armády RA tato byla na čáře styku přečíslena v poměru 5-14.
V PribOVO ti chýba 27. armáda.
Pomer síl nemecko: 20 peších divízií a 3 tankové divízie cca. 70 tankov PzIII (50mm kanón) a cca. 80 tankov IV.
ZSSR - počátek června 1941
PribOVO: 19 střeleckých divizí, 4 tankové divize, 2 motorizované divize, 1 střelecká brigáda, 3 výsadkové brigády, 2 protitankové brigády
---
Takže nič nové, len treba povedať že tá prevaha bola dosiahnutá na hlavných smeroch útoku. Inak boli sily protivníkov vyrovnané.
Mirek58 píše:P.S.
Miloš 984:
Nezlob se , ale moji bývalí příbuzní byli na Volyni, takže o dění na záp. Ukrajině v dané době, jsem měl přímo od zdroje. Včetně příčin vraždění i kdo vraždil možná, že se budeš divit , ale tam se mydlili všichni dohromady, NKVD a němci nemuseli hnout ani prstem.Ukrajici vraždili Poláky a naopak a obě národnosti se pustili do těch co spolupracovali s rusy, což byli hlavně židi.Zkrátka Bosna ve větším měřítku.
A co se týká oblasti záp. Ukrajiny v zaostalosti tak bych navrhoval se obrátit na Polsko, které bylo držitelem tohoto území předchozích 20let.
Este raz ide o archívne hlásenia ktoré zanamenali slovenské spravodajské orgány a nie o nejakú Goeblesovskú propagandu. Inak mna štve to že ked sa spomenie suvorov tak niektorým naskakujú vyrážky a dožadujú sa písomných dokumentov. A ked nejaké písomné dokumnety predložím tak sa to odbije "vraj Goeblesovská propaganda".
Nehnevajte sa namňa Ale ja zas požadujem dokazy a dokumenty o tom že sa Stalin bál wermachtu a že si uvedomoval katastrofálnu situáciu RKKA najma po morálnej stránke a podla toho aj jendal. A prosím nie zase tie nezmysli zo Žukovových pamätí.
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
OvonH
vojín
vojín

Příspěvek od OvonH »

Pátrač píše: Třeba Solomin píše nesmysl. Jestliže v den napadení RA nebyla schopná ani relevantí obrany, jak si představuje, že by o 2 dny později byla schopná gigantického útoku na plně rozvinutou německou armádu a její spojence z celé Evropy? To je taková hovadina, že to bere dech. Myslím si, že Dzinův závěr je rozhodně pravděpodobnější, i když jsem nikde a nikdy nenarazil na informaci, že by Stalin očekával úder na SSSR v roce 1941.
Za prvé, to víme my a dneska, tehdy to nikdo tušit nemohl.
Za druhé, armáda která se zrovna rozvinuje a je ve zmatku asi moc schopná obrany nebude.

Mirek58: Seznam hezký, nicméně to dokazuje jenom to že se němci prostě stihly rozvinout dřív.

Mimochodem, žádný Solomin neexistuje, je to Solonin
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

OvonH

Solonin dělá závěr, pokud jsem správně pochopil kolegu Dzina, že 23. 6. 1941 měla Rudá armáda přejít do útoku. Když se 21. 6. 1941 ani nemohla bránit, je nemožné aby o tři dny později byla rozvinutá, doplněná lidmi, materiálem a technikou, rozčleněná do útočné bojové sestavy, dokonale maskovaná a zajištěná vším potřebným pro útočnou válku. To je prostě pitomost. My to dnes víme, ale zcela jistě to věděl i sovětský generální štáb a nevěřím, že existuje rozkaz k něčemu takovému. Aby toho 23. 6. mohla RA vyrazit, byl by k tomu potřebný proud rozkazů od GŠ až na úroveň rot. Bylo by to několik desítek tisíc dokumentů a už od pluku nahoru by to byly desítky, později stovky stran. Nikdy jsem neslyšel, že by něco takového bylo nalezeno. Ani v kořistních dokumentech a že jich Němci ulovily stovky tun, ani v archivech SSSR.

Prostě to je pitomost.

Kdyby to Němci našli, tak by si celou tu válku dokumentačně dokonale odůvodnili a byl by z toho propagační flák jaký svět neviděl.

Mimochodem - překlep je překlep.
ObrázekObrázek

OvonH
vojín
vojín

Příspěvek od OvonH »

Když si toho Solonina přečteš zjistíš že 23.6 Rudá Armáda do útoku vyrazit neměla. 23.6 měl být pouze vyhlášen plán krytu. Jediné ofenzivní akce které ten plán předpokládal bylo bombardování německých letišť. Do útoku, pokud je ta hypotéza správná, by měla Rudá Armáda vyrazit zhruba o týden později 1-3.července.
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

MIloš 984:
Pro dění k datu to jest 22.6.41 je 27. armáda RA nepodstatná, protože je umístěna severně od 8. armády a její divize jsou více jak z poloviny vázány na statické opevnění základen-Liepava ,Moosundy, Tallin/Revel/. Proto nejsou uváděny stejně tak jako je nepodstatný Oděský a Leningradský VO.Ze stejného důvodu opomíjím síly Madarska. To bychom mohli vypočítávat sbory v Archangelsku,nebo ve Střední Asii. Ale stejně tak i armády III. říše ve Francii.Vzdálenosti jsou stejné.
Což by asi byla pěkná ptákovina ,ne?
ObrázekObrázek
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

OvonH píše:Když si toho Solonina přečteš zjistíš že 23.6 Rudá Armáda do útoku vyrazit neměla. 23.6 měl být pouze vyhlášen plán krytu. Jediné ofenzivní akce které ten plán předpokládal bylo bombardování německých letišť. Do útoku, pokud je ta hypotéza správná, by měla Rudá Armáda vyrazit zhruba o týden později 1-3.července.
Tak to je jiná. Plán krytu není ofenziva a pokud by její součástí měly být nálety na německá letiště v příhraničí. Do útoku by armáda 1. až 3. července vyrazit nemohla. Prostě by to nedokázala dát do stavu použitelného ani pro útok omezeného rozsahu. Navíc o tom mám dále pochybnosti ohledně dokumentačního zajištění. Prostě by to nebylo možné. Takto za 6 týdnů, to by byla jiná ale takto ne. Jako vojenský logistik mám jisté povědomí jak taková věc probíhala vím za jakou dobu by to dokázala u prvosledových a druhosledových úztvarů naše armáda. V té době by to žádná armáda co byl na světě nedokázala rekokgnoskovat, rozvinou, zajistit materiálně, stmelit vojska a udeřit. Prostě ne.
ObrázekObrázek

Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Pátrači, je vidět, že spousta lidí si myslí,že do války se jde tak,že se zavelí -Na koně, šavle hore a eskadrono tryskem!
Ale takhle tak akorát válčil Pacho, Hýbský zbojník v podání pana Kronera.
ObrázekObrázek
Milos984
praporčík
praporčík

Příspěvek od Milos984 »

Pátrač píše:
OvonH píše:Když si toho Solonina přečteš zjistíš že 23.6 Rudá Armáda do útoku vyrazit neměla. 23.6 měl být pouze vyhlášen plán krytu. Jediné ofenzivní akce které ten plán předpokládal bylo bombardování německých letišť. Do útoku, pokud je ta hypotéza správná, by měla Rudá Armáda vyrazit zhruba o týden později 1-3.července.
Prostě by to nedokázala dát do stavu použitelného ani pro útok omezeného rozsahu. Navíc o tom mám dále pochybnosti ohledně dokumentačního zajištění. Prostě by to nebylo možné. Takto za 6 týdnů, to by byla jiná ale takto ne. Jako vojenský logistik mám jisté povědomí jak taková věc probíhala vím za jakou dobu by to dokázala u prvosledových a druhosledových úztvarů naše armáda. V té době by to žádná armáda co byl na světě nedokázala rekokgnoskovat, rozvinou, zajistit materiálně, stmelit vojska a udeřit. Prostě ne.
Ad OvonH: Neviem teraz presne kde som to čítal, ale myslím že u Solonina. Tak sa pri analíze jedného sovietskeho plánovacieho dokumentu objavuje poznámka, zahájiť útok 25.dňa mobilizácie. Neviem teraz presne, či sa zahájením mobilizície myslí, vyhlásenie otvorenej mobilizácie 23.6.1941 alebo nejaký iný dátum. Realizácia plánu krytu rozhodne neznamená povel do útoku na európu. Napríklad plán krytu PribOVO je najdefenzívnejší zo všetkých.

Ad Pátrač: Ešte raz - uvažoval v podobnom duchu aj Stalin v jarných mesiacoch roka 1941??? To ža sa to tebe nezdá ako reálne je OK, lenže otázka stojí tak či si aj Stalin bol vedomí všetkých problémov RKKA. A či tejto vedomosti prispôsoboval aj svoje rozhodnutia. Nakoľko "Plán krytu" zostal v trezore, aj ked jeho predmetom bola do veľkej miery obrana za účelom krytia mobilizície. Miesto toho došla vojskám Smernica č.3 a zbytok už poznáme.
----
A ako vojenský logistik by som poprosil nejaký rozumný argument na otázku p Jiří Fidlera: http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/11899/start/280 Ide síce argument "argumentum ad verecundiam" čo nie je z mojen strany moc pekné a korektné. Na druhej strane už by som konečne rád čítal aj nejaký lepší argument než že "Suvorov je mizera..."
Z přehledu mechanizovaných sborů a počtů jejich techniky vyplývá jeden nezpochybnitelný závěr: mezi státní hranicí a řekami Západní Dvina a Dněpr měla DRRA v červnu asi 10 000 tanků. Do tohoto prostoru navíc směřovaly další mechanizované sbory z východu, např. 5. mechanizovaný sbor (3 tankové divize a 1 motorizovaná divize) měl téměř 1 500 tanků, 23. a 25. mechanizovaný sbor přibližně 300 až 400 tanků.
Budeme tedy uvažovat, že - bez ohledu na vytváření útočné sestavy - sovětská strana chtěla zůstat v obraně až do léta 1942. V tom případě však zastánci této teorie musí vysvětlit, kde by oněch více než 10 000 tanků strávilo zimu. Pokud by byly ponechány pod širým nebem, mohly by být na jaře 1942 poslány do šrotu, pokud by tam vůbec byly schopny odjet.
Stejný problém je také u vojáků. Zatím nikdo nedokázal vysvětlit, kde by oněch minimálně 2,5 (spíše 3,5) miliónu vojáků bylo dlouhodobě ubytováno. Když na podzim 1939 DRRA znásobila své počty, v rámci Běloruského zvláštního, Kyjevského zvláštního a Oděského vojenského okruhu byla zavedena tzv. trojí obloženost ubytovací kapacity (v českém vojenském žargonu dvě bidla nad sebou, pro nevojáky - tři palandy nad sebou). To znamená, že do kasáren se zde nevešla již ani noha. Představu, že vojáci v mírovém období vykopou zemljanky a stráví v nich celou zimu, posoudí jako stupidní každý, kdo měl možnost být povolán na vojenské cvičení v zimních měsících a "vyjel si na několik dnů na Doupov".
Ale trochu jinak. Na Ukrajině západně od Dněpru bylo počátkem roku 1938 (završení výstavby kasáren) dislokováno 38 svazků (divize a samostatné brigády). V září 1939 bylo přičleněno území, na kterém polská armáda měla dislokováno 12 svazků, v červnu 1940 bylo dále přičleněno území, na kterém měla rumunská armáda rozmístěno devět svazků. Vzhledem k podobnosti struktur můžeme s určitou mírou nepřesnosti uvést, že stálé ubytovací kapacity na Ukrajině a v Moldavsku západně od Dněpru čítaly cca 60 mírových svazků (divizí a brigád).
V červnu 1941 se v tomto prostoru nacházelo bezmála 90 svazků, které byly výrazně silnější (např. místo mechanizovaných brigád tankové divize s téměř trojnásobným počtem vojáků), takže údaj o tzv. trojí obloženosti je v tomto případě naplněn. Ovšem v červnu 1941 zahájily svazky další pochod na západ, fakticky na území připojená v letech 1939-1940, a na jejich místa přicházely svazky z východu. Podle Vatutinova rozboru (viz můj minulý příspěvek) se mělo na Ukrajině západně od Dněpru nakonec nacházet 97 divizí (a dodávám 5 protitankových a 6 výsadkových brigád), tedy 108 svazků, a to jen v prvním sledu, a dalších 23 divizí v záloze. Celkem by se tedy v prostoru pro ubytování maximálně 60 svazků mírových počtů muselo ubytovat více než 130 svazků na válečných počtech.
Dále si však uvědomme, že z nich by bylo asi 100 svazků rozmístěno na bývalém území jihovýchodního Polska a rumunské Bessarábie, kde byla síť vojenských ubytovacích kapacit mnohem menší, než na zbytku Ukrajiny. Oněch 100 divizí se nacházelo v prostoru, kde měli Poláci a Rumuni původně ubytováno maximálně 25 svazků, tedy ubytovací kapacita byla minimálně 4x překročena.
I když se to nezdá, má vojenská logistika určitá pravidla a zákonitosti, které není možné dlouhodobě (tedy déle než 6-8 týdnů) ignorovat. Ono seskupení vojsk, naplánované pro začátek července 1941 a téměř již realizované, by se nejpozději v srpnu 1941 muselo pohnout, jinak by v prostoru soustředění došlo k vážným hygienickým problémům, které by mohly (či spíše musely) vyvolat epidemie.
V druhé polovině července či počátkem srpna 1941 by tak Sověti na Ukrajině měli pouze tři možnosti:
1) zahájit přesun zpět, tedy z oblastí při Dněpru vrátit vojska na Kubáň a do Zabajkalska, z pohraničí vrátit jednak k Dněpru, jednak do středního Ruska (hezký výlet několika stovek tisíc vojáků s veškerou technikou a základními dotacemi potravin, střeliva apohonných hmot, jenž na pět měsíců absolutně vytížil sovětské železnice);
2) ponechat všechna vojska na místě a riskovat rozsáhlé epidemie, následný rozpad morálky a faktické rozložení sil, tedy něco, co lze označit jako syndrom Maginotovy linie 1939 (aspoň by měla vojska NKVD něco na práci, nahánět, chytat a střílet na místě stovky či tisíce ozbrojených marodérů);
3) zahájit postup na západ.
Svoji interpretaci nikomu nevnucuji, ale zkusme přestat hledět na vše kolem Německa a Sovětska ideologicky a občas při interpretaci známých faktů užívejme vlastní zkušenosti a vlastní úsudek.
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
jmodrak
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od jmodrak »

Ubytovanie vojsk mimo kasárne sa dá riešiť aj bez epidemii.
1. Ubytovanie vojsk v veľkokapacitných budovách ako sú školy, továrne, veľkostatky, kravíny atď.
2. Ubytovanie v súkromí, kedy sú vojaci porozdeľovaný do domácnosti k civilom.
3. Ubytovanie vojsk v barakoch.
Všetky tieto typy ubytovania boli vyskúšané dávno predtým ako je dané obdobie a pokiaľ sa dodržiavali hygienické pravidla, hlavne ochrana vodných zdrojov, k epidémiam nedochádzalo.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

To právě ne. V určité pasáži dokazuje, že se Stalin chystal sám zaútočit a ne jen zahájit kryt. Je to v té části, kde rozebírá možnou provokaci ze strany sovětského letectva s bombardováním vlastních měst a tím odůvodnit vypuknutí konfliktu. Nemám teď knihu po ruce, tak se musíš podívat sám.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Zamčeno

Zpět na „Východní fronta“