AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Že by zase chyby úředníků?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Jsem docela zvědavý, kolik let se bude vléct "revitalizace" dosavadních tanků T-72M4CZ (co si budeme povídat, není to žádná sláva) a zda se akvizice nových opravdu bude v plánu na rok 2025. Osobně si myslím že spolu s tím, jak se bude odkládat podpis smlouvy, bude si muset armáda vystačit se starodávnými T-72M1 a nákup nových se bude odkládat do nekonečna. Na druhou stranu v té době (po roce 2030) už si budeme moct vybírat z tanků nové generace. Ať již francouzsko-německého (možná dva samostatně), italského nebo korejského (XK3).

ps. tak si říkám, jestli by za ty peníze co nacpeme do modernizací T-72M4CZ, nebylo lepší podpořit Ukrajince a koupit od nich třicet T-84-120 nebo něco blíž k Oplot-M. S tím, že by sme je někdy po roce 2035 nahradili něčím nové generace (viz výše).
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Dzin píše:Že by zase chyby úředníků?
:( Vypadá to, že profláknutý nákup předražených VERA-NG rozpoutal lavinu.
Najednou se ukazuje, že je snad vše opět předražené ... rušičky, tanky, vrtulníky ...
Jsem zvědav, co bude další :(

Klasický výsledek přímého zadávání bez tendru ze strany státních orgánů, které nemají důvod vydávat cizí peníze zodpovědně ...
Varování pro všechny, kdo si myslí, že nákup výzbroje bez tendru je dobrý nápad. :down:
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Hlavně je potřeba říct že nikdo nedokázal že jsou tyto zakázky předražené. Je tu jen podezření které zatím nikdo nepodložil ničím hmatatelným.
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Váš p. minister obrany práve na ČT24 povedal, že nevie o tom, že by sa v 2024 nemali dávať 2% HDP na obranu.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Scotty87 píše:Hlavně je potřeba říct že nikdo nedokázal že jsou tyto zakázky předražené. Je tu jen podezření které zatím nikdo nepodložil ničím hmatatelným.
Přesně tak, navíc u těch pasivních radarů, případně modernizace Mi 171š není co tendrovat. Dodavatel je jen jeden.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Zajímavé.
Co tedy NATO tendrovalo v tom tendru, co vyhrála ERA (za 1/3 ceny pro AČR)?

Ani s těmi Mi-171 to není pravda, a to ani v rámci ČR, natož evropských států NATO.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Skeptik píše:Zajímavé.
Co tedy NATO tendrovalo v tom tendru, co vyhrála ERA (za 1/3 ceny pro AČR)?

Ani s těmi Mi-171 to není pravda, a to ani v rámci ČR, natož evropských států NATO.
Nevím přesně co tendrovalo NATO (matně si vzpomínám, že poptávka nebyla výslovně na pasivní průzkumné prostředky, srovnávalo se několik technicky rozdílných řešení) , ale to co AČR chce, nikdo jiný (snad mimo Ukrajiny) v této kvalitě nenabízí. Ohledně Mi 171š, která jiná firma NATO, natož v ČR nabízí stejnou modernizaci, kterou AČR požaduje a kterou již část strojů prodělala? Já vím jen o jedné.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Nesher píše: Ohledně Mi 171š, která jiná firma NATO, natož v ČR nabízí stejnou modernizaci, kterou AČR požaduje a kterou již část strojů prodělala? Já vím jen o jedné.
O tom Skeptik práve hovorí. Ak netendrujes, nemozes vediet ci nie su dve.
V clanku o helikoptérach pre slovensku policiu sa pisalo, ze generalky nasich Mi171 mala robit nejaka litevska ci lotysska firma. Tak to uz mame dalsiu.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Juraj Tichý píše:
Nesher píše: Ohledně Mi 171š, která jiná firma NATO, natož v ČR nabízí stejnou modernizaci, kterou AČR požaduje a kterou již část strojů prodělala? Já vím jen o jedné.
V clanku o helikoptérach pre slovensku policiu sa pisalo, ze generalky nasich Mi171 mala robit nejaka litevska ci lotysska firma. Tak to uz mame dalsiu.
Obávám se, že si nerozumíme. Pokud AČR prohlásí, že chce pasivní průzkumné systémy, které nahradí ty, které má ve výzbroji (což je mimochodem jedna z našich specializací v rámci NATO) a které mají nějaké parametry, tak nemusím vyhlašovat tendr abych zjistil, že v rámci Západu jen jeden výrobce, který má přesně takový produkt ve výrobě, který je navíc ověřený. Něco podobného kutí i Poláci a myslím i Němci, ale ani v jednom případě to nepřekročilo stádium prototypu.
Modernizace Mi 171š má za úkol dostat zatím nemodernizované kusy v některých ohledech na stejnou úroveň jako již modernizované Mi 171šm, tak opět nemám jinou možnost než LOM, který k této variantě má jako jediný výrobním dokumentaci. Zadat to někomu jinému znamená, že dostanu sice modernizované stroje, ale technické řešení se bude od již modernizovaných strojů lišit. Což s ohledem na počet strojů, výcvik atd. není žádoucí.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Juraj Tichý píše:
Tady nejde o generálku, ale o poměrně zásadní změnu celé avioniky. Navíc u části Mi-171 má dojít k celkem zásadní přestavbě celé nákladní kabiny. Nevím o jiné firmě v Evropě která by prováděla něco podobného podobného.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Kouzelnik »

Nesher píše:
Juraj Tichý píše:
(...)
Modernizace Mi 171š má za úkol dostat zatím nemodernizované kusy v některých ohledech na stejnou úroveň jako již modernizované Mi 171šm, tak opět nemám jinou možnost než LOM, který k této variantě má jako jediný výrobním dokumentaci. Zadat to někomu jinému znamená, že dostanu sice modernizované stroje, ale technické řešení se bude od již modernizovaných strojů lišit. Což s ohledem na počet strojů, výcvik atd. není žádoucí.
@Nesher... chápeš to taky jak já, že nejde o pozastavení plnění objednávky již uzavřené a to loni v červnu (za 75 milionu CZK plus DPH)? Tj. že výše uvedená "stopka" (dle info z tohoto týdne) se týká rozjednané zakázky, která dosud není sjednána (a loni v červenci se hovořilo, že by hodnota této další zakázky měla být cca 31 milionu CZK). Chápeš to stejně? Nebo myslíš, že jde o něco jiného
http://czechairforce.com/news/vrtulniky ... dernizace/
R.I.P.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Kouzelník
Dle toho co vím, tak se jedná o něco jiného a sice modernizaci cca poloviny Mi 171š (těch bez nakládací rampy) na úroveň těch, které již LOM modernizoval. Samozřejmě to nemá být modernizace 1:1 jakou jsou stroje pro SOATU (ty budou díky meteorologickému radaru a "gatlingům" vždy o něco napřed) , primárně jde o avioniku, úpravy nákladové kabiny, možná i nějaká palubní výzbroj či balistickou ochranu.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Kouzelnik »

Nesher píše:Kouzelník
Dle toho co vím, tak se jedná o něco jiného a sice modernizaci cca poloviny Mi 171š (těch bez nakládací rampy) na úroveň těch, které již LOM modernizoval. Samozřejmě to nemá být modernizace 1:1 jakou jsou stroje pro SOATU (ty budou díky meteorologickému radaru a "gatlingům" vždy o něco napřed) , primárně jde o avioniku, úpravy nákladové kabiny, možná i nějaká palubní výzbroj či balistickou ochranu.
K podtrženému:
... dle webu MOČR se stopnutá zakázka má týkat 15-ti Mi-171,
(...)Jedná se o zakázky pro státní podniky VOP CZ a LOM Praha na modernizaci (...) a 15 vrtulníků Mi-171Š. Tedy firmy v gesci Ministerstva obrany. (...)

Tj. zakázka se měla týkat všech Mi-171 v AČR viz např. tvrzení @Starlight z 2017:
Vrtulníky Mi-171Š (8 s rampou, 8 s krovkami) jsme převzali už v roce 2005. Ještě v roce 2007 probíhají dílčí vojskové zkoušky. V letech 2007-2015 prošlo 8 strojů s rampou (1 mezitím havaroval) opakovanou (!) modernizací ve třech různých fázích na verzi označovanou jako Mi-171ŠM.

Výsledkem je, že teprve po deseti letech od převzetí vrtulníků má AČR celkem 7 „nabušených“ strojů Mi-171ŠM a 8 strojů v původním provedení Mi-171Š s krovkami, na které v podstatě nikdo ani nešáhnul.
Takže v tom je nějaký zmatek... snad pomůže upřesnění z webu irozhlas.cz
Předpokládaná hodnota modernizace (...) měla činit podle resortu loni v červnu (...) a u 15 vrtulníků Mi-171Š loni v listopadu 792 milionů bez DPH.
R.I.P.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Rase
Už se zase oficiálně mluví o modernizaci. :wink: Začíná to na mě dělat dojem, jako by AČR a MO měli každý jiný pohled na to, co s tanky. Oba se možná shodnou, že chtějí zachovat schopnost, ale každý trochu jinak. První průběžnou modernizací a později nákupem modernější druhý spíše provozem staré techniky a později nákupem modernější.
Obrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Státní podnik LOM by měl do všech 15 vrtulníků zabudovat nové palubní odpovídače a u osmi vrtulníků by měl vyměnit radiostanice a namontovat nový radionavigační systém.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/na ... paign=null
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Po přečtení si říkám, zda Metnar věděl nebo nevěděl, že došlo k navýšení ceny zakázky?
Obrázek

juhelak
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od juhelak »

Takhle mi příjde,že předběžné ceny stanovovali tak aby se vešli do rozpočtového plánu na ten daný rok..a pak s tím že reálná cena bude vyšší ale vadit to nebude protože se zas něco nestihne a finance budou ke konci roku opět zbývat.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

To by šlo, protože dle tohoto článku v případě zakázky na rušičky sdělili při projednávání rozpočtu cenu 960 milionu a den na to, na MO jednali už s cenou 1,5 miliardy. Což ve mě zase vyvolává podezření, že než chyby jednotlivců jde o systémový problém.
Obrázek

Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Dzin píše:Po přečtení si říkám, zda Metnar věděl nebo nevěděl, že došlo k navýšení ceny zakázky?
To je jednoduché, pokud o tom nevěděl, nemá v ministerském křesle co pohledávat ... nezvládá svoji práci.

A samozřejmě pokud to věděl, tak už měl mít zpracovánu analýzu, proč k tomu došlo. Pokud ji žádá až po provalení se prvních dvou průšvihů ... pak nezvládá svoji práci - viz výše.

Nesher
Pokud je pravda, co se píše v tom článku, tedy že jde o:
Státní podnik LOM by měl do všech 15 vrtulníků zabudovat nové palubní odpovídače a u osmi vrtulníků by měl vyměnit radiostanice a namontovat nový radionavigační systém.
Tak toto skutečně udělá kdokoli.
Co vím tak něco podobného dělal svého času Aviation Service (dnes Bell / Textron) na letišti Praha/Ruzyně pro Slovince. Tak před 12-ti lety.
Ale určitě jich bude mnohem víc.
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Aktuality“