niko píše:Ved sme povodne mali len 10 lietadiel a dokupili sme dalsich 14, aby sme mali dve letky a celkovo 24 lietadiel. Nasledne sme zrusili vsetky stihacie lietadla okrem MIG-29. No a nasledne, ked sa ukazalo, ze MIG-29 fakt nie je uplne bez problemov, modernizovali sme 12 kusom a dalsie 4 sme nechali v zalohe.
Takže si to zhrňme.
Pořízení pro ČSLA ... 1989
Rozdělení ČSFR ... 1993 ... MiGy-29 se dělí 50:50 ... na Slovensko odlétá 10 ks.
V roce 1994 získává Slovensko 6 MiGů-29 z Ruska.
V roce 1996 získalo Slovensko dalších 8 MiGu-29 ... opět z Ruska.
V letech 2004-06 bylo 12 MiGů-29 modernizovaných.
Já vám nevím, ale to nevypadá na provoz neúspěšného a neperspektivního typu.
A pokud byly s provozem MiGů-29 na Slovensku tak zásadní problémy, jak tu píšete, pak mi tento postup (zvláště pak pořizování nových) vůbec nedává smysl.
Stejně tak mi nedává smysl popisovaný stávající stav:
- ND jsou;
- technici RKS MiG jsou;
- servisní smlouva je;
- peníze jsou;
- sankce za neplnění servisní smlouvy nejsou.
... a MiGy-29 přesto nalétají jen pár hodin ročně, a tím logicky cena jedné letové hodiny "vystřelí" do závratné výše.
To prostě nehraje.
Možným vysvětlením by bylo, že za těch 25 let používání jsou letadla nebo spíše jejich motory na konci resursu, a tak se prostě nelétá z vlastního rozhodnutí velení OSSR ... prostě se zbývající hodiny "šetří", aby letadla, či spíše motory, nemusely jít na generálku. Tomu by ostatně odpovídala i ta informace o provedené opravě 9-ti motorů v roce 2019.
Mimochodem, tady mne zarazila informace, že část opravených motoru nahradila ty, které byly poškozeny nasátím cizího předmětů. Kolik poškození FOD asi tak může ročně být, pokud je pohybová plocha letiště řádně udržována? Podle mne, při frekvenci provozu MiGů-29 AS, asi tak jedno za 5 let?
To si pak ale nemůžete stěžovat ani na letadlo, ani na servisní organizaci. Bez řádné údržby, a to i údržby těžké, nelétá žádné letadlo.
Rovněž se v tom původním článku uvádělo, že významným prvkem omezující provozuschopnost MiGů-29 AS je nedostatek "bloků západní avioniky". To asi těžko bude součástí abonentní smlouvy s RKS MIG, ne?
Aby bylo jasno, netvrdím, že MiG-29 je etalon spolehlivosti, ani že je je to nejlepší letadlo své třídy na světě. Jen to, že se od ostatních zas tolik neliší, a že bez potřené údržby, financí a organizace se prostě neobejde. Stejně jako F-16V ... jak OSSR jistě brzo zjistí.
P.S. A jak už jsem tu psal, jsem bytostně přesvědčen, že pokud by české Gripeny nebyly na operativní leasing, kde AČR platí jen "piloty a palivo" a o vše ostatní se stará jejich majitel, byl by jejich stav v současnosti stejný, jako je stav slovenských MiGů-29.
Stav jiné techniky AČR, která je v jejím majetku, tomu jasně napovídá.