Stránka 135 z 363

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 13:25
od Alchymista
pravá vodka je zmes liehu z obilia a zemiakov

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 13:27
od Stuka
Tak konečně vím, z čeho je vodka. Pokud se víckrát pálí, jak ta v reklamě, je kvalitnější? Nebo jemnější? Nebo méně alkoholická?

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 14:13
od jersey.se
No spíš víc alkoholická a dořeďuje se. Ale on každej národ má svoje svaté a nedotknutelné postupy. Já sice vždycky obhajuju Absolutku, ale tak asi jedině pro to, že nejdu :sad: hned po prvním panáku. Ač bych měl bejt vodkovej, tak fakt nejsem. Jó to Havana Club, to je jiná... :razz:

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 14:50
od Lucius
Nikdy nezabudnem jak môj dedo riedil 1 liter 98% Liehu kojeneckou vodou zn. Lucka a na chuť tam nasypal polovicu balenia Bonpary :razz:

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 16:11
od Mirek58
Teda, receptů na vodku je spousta ale mám za to ,že nejkvalitnější je z pšenice.Bramborový líh nechává "ocásek" . A to já nemám rád.

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 18:47
od Stuka
Já mám ráda červený víno suchý. Výběr je celkem slušný.

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 18:58
od Hans S.
Obrázek

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 19:07
od Hektor
Navrhujem oddeliť vlákno a založiť príslušnú tému.
Hodnotné informácie by nemali zapadnúť.
Inak sa to tu pekne zvrhlo.

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 19:28
od Mirek58
To je naprosto logický důsledek stavu, kdy v Čechách někdo natukne téma -tekutá potrava.
Je to smutné, leč geny jsou geny :razz:
Ti co kroutili 730 budou za chvíli vzpomínat, kolik flašek vodky se vešlo do velké polní a jak chutná líh, co ofiko patřil do ostřikovačů ruskejch vrtulníků.
Nejvyšší čas na nějaké opatření! /nejlépe mládeži nepřístupno/.

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 19:35
od Stuka
Obrázek

Brno 1968 :D

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 21:53
od Bleu
ttřeba to znáte...

:D

Re: Vtipy

Napsal: 19/2/2013, 23:09
od oc-14-4a-01
Bleu píše:ttřeba to znáte...

:D
Ten humor nás prejde.. Jedine co nás stmeľuje, je prekonaná ideológia.
Komentár: Mešity pribúdajú, kostoly ubúdajú
http://www.aktuality.sk/clanok/33575/ko ... y-ubudaju/

Re: Vtipy

Napsal: 20/2/2013, 10:11
od jersey.se
Raz v noci vidí zajac ako ide okolo medveď, sťatý ako rúra. Keďže medveď zajacovi už dlhšie liezol na nervy, chopil sa ušiak príležitosti a dobil palicou medveďa ako hada.
Na druhý deň zvolá medveď v lese poradu a hovorí:
"Včera ma niekto zbil. Neviem, kto to bol, ale pamätám si, že mal na hlave nejaké výrastky."
Zajac sa otočí k slimákovi a hovorí:
"A si v riti kamarát......"

Re: Vtipy

Napsal: 20/2/2013, 12:22
od Alfik
Ono je to takhle: Pro kvašení je potřeba určité rozmezí cukernatosti roztoku. Málo = málo alkoholu a špatná chuť a vůně (chutě a vůně, resp. látky které tak na naše čivy působí, se totiž naváží na ten alkohol), ale mnoho lidí neví, že mnoho = smrt kvasinek (jaká ironie - umřou na opilost :lej: ) a následné zmyšení či dokonce zahnití - a vyjde z toho hnus.
Typicky mívá ovocný kvas okolo 7-15% cukru, některé druhy ovoce a v některých letech to může vyskočit i nad 20%. Meloun mívá mnohem více než 20% i ve "špatných" letech.
Cukernatost se samozřejmě dá ovlivnit - přidat se dá rafinovaný cukr nebo sladový cukr z obilí či něčeho jiného co obsahuje dostatek škrobu, ostatně vodka se dělá právě z obilí či brambor, sladovou technologií. Přidat se dá i voda, pro snížení. Ovšem ne každý kdo dělá samohonku je málo hamižný... a ne každý má měřák a kontroluje si kvas.
Další problém, pokud ten kvas nechceme hned konzumovat coby víno, ale chceme jej vypálit, je tzv. zbytkový cukr (ten co nevykvasí ale zůstane v roztoku). Ten totiž v procesu pálení karameluje, a tím celý výpal zhořkne. To je podle mě výčet dvou hlavních příčin, proč se o melounu tvrdí, že nejde vypálit, na což já mohu jen říci - přijeďte, ochutnejte, a pak teprve mudrujte.
A teď fáze dvě - pálení. Otázka, proč se v reklamě "distiljerva, et distiljerva, et distiljerva, et..." (možná jsem blbě rozuměl, možná je to blábol aby se tomu celosvětově jakobyrozumělo). Pokud máme dejme tomu 15% cukr v kvasu, dostaneme při kvalitním prokvašení cca 7% alkoholu v kvasu, plus něco málo zbytk. cukru (pod procento) - zanedbatelné. Při prvním výpalu, v jednoduchém kotli s refluxním článkem (taková ta báně nad kotlem) cca 15 - 20% "vodky" či "rakije", či "samohonky" :) dle národnosti a víry. Samohonka se také říká samodomo vypálené kořce za pomocí prádelňáku, dvou ščíp, lavoru a kastrolu. :D Zájemcům klíďo vysvětlím jak to sestavit.
Více se na jeden výpal opravdu dosáhnout nedá - fyzikální zákony to zakazují, a ačkoli by si posranci moooc přáli, tak tyto zákony zk***t nemohou. Proto, a také pro další vyčištění (reflegmátor to na jednou také nedodělá dokonale), se tento proces opakuje. Může se opakovat třeba milionkrát, ale stejně (zase ty prokleté fyzikální zákony) se nedosáhne více, než směsi 98% alkoholu a 2% vody. V tom případě se ovšem už nedá mluvit ani o vůni, ani o chuti. Alkohol sám nemá kromě své vlastní žádnou jinou chuť, a páleničáři moc dobře vědí, že když chce klient (např. s vynikajícím broskvovým, jahodovým či hruškovým kvasem) extra silnou, tak se sám ochudí - dostane "selikovku".
Ty silice se prostě oddestilují.
Protože zahřívání kvasu stojí práci a peníze, došlo se léty zkoušek (výroba alkoholu je po vrtění ohně a štípání šutrů nejstarší lidská industrie :twisted: ) na doporučené postupy: Chceme-li čistý líh, tzn. 98%, tedy tu "selikovku", použijeme jediný výpal, ovšem v destilační koloně (prakticky stejná se používá pro krakování ropy), s více než dvaceti rektifikačními články. Dá se postavit i průtoková, na ostrou (103 stupňů) páru, aby to odsejpalo. V Seliku v Olomouci používali 27 článkovou, pokud vím.
Pokud chceme nejlepší možnou chuť, a vůni, ovšem s procenty do nějakých 60-70, použijeme dvojí pálení, první ve "velkém" kotli s reflegmátorem a druhé v "malém" kotli s jednočlánkovým rektifikátorem - a výsledek naředíme destil. vodou např. na oblíbené 40% objemových (33% hmotnostních) nebo na víc - dle chuti a preferencí. Tato volba je ideální jak z hlediska chuti a vůně, tak i nákladů - ať už si debilní reklamy říkají co chtějí.
Pokud bychom chtěli stejná procenta, ale neznali bychom ty fígle s defluxem a rektifikací (možná že na severu žijí debilové nevdělaní, a neznají to, co já vím), tak stejného výsledku co do čistoty a síly, ale za cenu vyšších nákladů, skutečně dosáhneme trojím výpalem v jednoduchém kotli, nebo v tom lavórovém vynálezu. Čtvrtý a další výpaly musíme bohužel přiřadit k trollům, divoženkám, šestinohým sobům, a jiným severským pohádkám.
Takže zpět k melounu: Pokud chci aby to kvasilo bez problémů, musím kvas naředit. A tím se ztratí chuť a vůně melounu - zůstane cukrová voda... a z ní chuťově odpovídající výpal :(

Re: Vtipy

Napsal: 20/2/2013, 12:55
od pan pajda
Amen Alfiku

to mi připomíná veselou hystorku z jedné akce kde se nám jeden stánkař, když sme se ho zeptaly jestli je normální prodavat flašku medoviny za 300,-, snažil se nám nakukat že ta jeho je tak drahá protože je domácí, a on jako jediný výrobce dává pět dílu medu na jeden vody, asi hodinu si stál za svým a až pod pohrůžkou bukake se přiznal že je jenom pouhopouhý překupník, přelepovač nálepek, a prakticky zloděj :-)

no uznávám moc veselá hystorka to není ...... ale plyne z ní ponaučení ..... reklamní keci sou prostě jemom keci :-)

Křišťálově čistá tma!

Napsal: 20/2/2013, 13:43
od El Diablo

Re: Vtipy

Napsal: 20/2/2013, 14:17
od Trismegistos
Obrázek

Re: Vtipy

Napsal: 20/2/2013, 14:25
od Stuka
Teď už aspoň víme, kdo stojí za aférou s metylakoholem v Čechách.

(To je jenom vtip Alfiku :D )

Výklad to byl ale dobrý. Reklama je tedy zavádějící.

:D Dívají se dva Češi na fotbal a jeden říká druhému: Tak na tohle se dívat nebudu. Dáš si panáka?"

Re: Vtipy

Napsal: 20/2/2013, 14:49
od freeman
Ako to dopadne keď niekto príliš pozerá filmy o rambovy :-) :
Začína od druhej minúty.
http://www.youtube.com/watch?v=J1ypx1kye_8

Re: Vtipy

Napsal: 20/2/2013, 17:22
od Trismegistos
Obrázek