Ale tak se tak nečerti

já na tebe neútočím. Aspoň pokud vím, tak mé trebušéty ještě stojí mimo dosah tvých hradeb
1) jsem myslel přesně to, co napsal Skeptik - tedy že na princip přišli všichni, avšak konkrétní technické řešení si někdo patentoval. Je tedy nabíledni, že toto konkrétní tech. řešení mohli (a nemuseli) "obšlehnout" ať už od Němců, nebo od Američanů.
Podobně např. kumulativní střela - objevila se v průb. 40. let u Němců, USA a SSSR souběžně - nikdo ji nemusel "krást" druhému. Prostě se vyvinula přirozeně z principů důlních trhacích prací, jako důsledek potřeby tlakové vlny tvarované samotným výbuchem, a odtud už byl krok k výbuchem tvarovanému penetrátoru - čili kumulativní náloži... nebo koneckonců i samotný princip křídla, a tedy profil. To že něco má na sobě nálepku NACA a něco CAGI ještě neznamená, že stejný profil nezkusil jiný experimentátor.
2) Prosím, a zvl. od tebe, bez debatních faulů... To o těch patentech nebyla ode mne nějaká pofiderní obhajoba krádeží myšlenkového vlastnictví, jen jsem připomínal fakt, že např. Edison si jako první nechal patentovat žárovku, ačkoli už před ním použili průchod el. proudu zuhelnatělým rostl. vláknem ve vakuové baňce Heinrich Göbel a Humphry Davy. Edisonova žárovka vydržela svítit déle, protože použil zuhelnatělé vlákno bambusu. Jeho patent by se tedy měl týkat pouze použití bambusu, ne zbytku a celku - tedy žárovky. O Edisonovi a jeho (ne)znalosti technických věcí svědčí také rozsáhlý spor s Teslou a Westinghausem, týkající se stejnosměrného/ střídavého proudu... a další výstřelky. Byl to schopný manažer, obchodník, ale vynálezce fakt ne. Ale patenty jsou na jeho jméno.
Dalším příkladem mohou být např. Veverkové - ti si patentovali ruchadlo, ačkoli je známé, že se různí pokusníci a zemědělci již tisíciletí snažili vynalézt něco, co by půdu obracelo. Bři V. však byli první na pat. úřadě (v jejich příp. ovšem jde pouze o ochranu myšlenky, nechtěli za to prachy, naopak).
3) Známe také něco jako zásadu, že pokud nemáme jistotu, že někdo kradl, budeme předpokládat že tak neučinil. Pokud tedy nemůžeš dokázat, že nějaký ruský agent či obchodník toto řešení neobšlehl (a rozdíly v tech. řešení spíše ukazují že ne), budu předpokládat, že se to nestalo. To samozřejmě nevylučuje inspiraci. Často stačí vědět že to či ono už někdo dokázal, inu říká se "když je cesta proražená, i vůl po ní projde", ale své řešení si ti lidé prostě našli. Veverkové sice mají patent na ruchadlo, ale srv. si fotku jakéhokoli pluhu vyráběného v EU s fotkou pluhu z USA a budeš mít jasno, že sice je to pluh, ale vypadá fakt jinak. Prostě "tam" věděli, že něco ruchá, ale nevěděli jak konkrétně, a tak to zkoušeli až se dobrali výsledku.
4) Ačkoli se mi to (jako člověku občas si vydělajícímu pom. svého duševního vlastnictví) nemusí líbit, tak podstata civilizace je právě v tom, že pokud někdo něco vynalezne a ono to funguje, tak to ostatní obšlehnou. Ať už jsou to číňani nebo třeba BurkinoFasané. Budeš se divit, ale právě to je podstatou učení - říkáme si navzájem informace u kterých tak nějak musí dojít k jejich převzetí, jinak nedojde k naučení se ničeho. Právě to, že my zde tak úzkostlivě trváme na nesdílení (prodeji) informací (chceš-li patentů), a některé země si je prostě ne a ne ukrást, je příčinou toho, že na Zemi máme země prvního, druhého a třetího světa...
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus