Flader píše: Aká je vlastne životnosť Modulárov?
Plánovaná zivotnost by mala byt 20 rokov. Cize tak ako boli odovzdavane po modernizacii do 2024-2027.
Nedavno sme sa tu o nich bavili, ze by bolo vhodne ich opat modernizovat, trochu som sa snazil najst viac info. Zistil som nasledovne, ak niekto bude vediet zistene potvrdit/vyvratit budem rad. Info su hlavne z roznych army webov.
1. Pri dalsej modernizacii narazame na ten isty problem ako sucasne Zuzany a nakup Z2. Modular je postaveny na povodnych podvozkoch. Druhykrat modernizovat T815 z 80tych rokov...

Lepsie by bolo ist cestou novovyroby. T815-7
2. Najvacsia kritika po zavedeni bolo znizenie mnozstva 122mm rakiet zo 40 na 28 v kontajneroch.
Tu by som rad upozornil na juhokorejsky raketomet
Chunmoo K239 K-MLRS. Zavedeny v 2014. Podarilo sa mi dat dva kontajnery vedla seba. Tym by sa dala zvysit mnozstvo rakiet z 28 na 56, cize o 40% viac ako povodny RM70. Sirka jedneho kontajneru je 1055mm, celkova sirka Modularu je 2650mm.
Chunmoo moze byt osadeny tromi typmi rakiet.
130mm = 20ks v kontajnery, bez navadzania a max. dostrelom 36km
227mm = 6ks v kontajnery, bez navadzania a max. dostrelom 45 - 80km (zdroje sa rozchadzaju)
239mm = 6ks v kontajnery, s navadzanim a max. dostrelom 80-160km (zdroje sa rozchadzaju)
Zaujimave je, ze naraz moze byt Chunmoo osadeny dvoma typmi kontajnerov. Cize kludne v jednom 227mm s raketami proti zivej sile a v druhom 239mm s raketami proti obrnencom. Jednou salvou dokazu pokryt priestor velkosti 3 futbalovych ihrisk.
3. Oznacenie Modular nie je len o zamene 122 a 227mm. Podla info z forum.valka - akúkoľvek súčasnú alebo budúcu raketu, ktorú dokážeme zakontajnerovať a rázy pri štarte znesie podvozok bude možné z tohoto raketometu po úprave softwaru odpalovať.
Co je vsak smutne, software pre JROF-M s dvojnasobnym dostrelom oproti povodnemu dostrelu 20km upraveny pravdepodobne nebol. Takze aj ked OSSR JROF-M maju na sklade, predlzeny dostrel vyuzit zrejme nevedia.
4. Viem, ze plan modernizacie sa raketometom nijako nevenuje, co je skoda. Chcelo by to dalsi vyvoj. (Ved MSM dokazal zdvojnasobit dostrel povodnej 122mm rakety) Kludne aj za pomoci JK. SR je pre JK krajina so 4. najvacsou hospodarskou vymenou v EU, co je pre tak malu krajinu urcite uspech. V SR posobi okolo 200 juhokorejskych spolocnosti a JK bola za rok 2018 najinovatívnejšou ekonomikou na svete a udrzala si tak poziciu svetovej jednotky. (SR 39.)