Pátrač píše:Dobře kolegové ale znovu utíká jedna věc. Opravdu za to může rekatolizace jako taková? Není to tak že na rekatolizaci hazíte vše - tedy i hospodářskou neschopnost, místní správní nezpůsobilost a třeba i odtěžování nadhodnoty těmi co to provést mohli?
Pátrači, to všechno bude možná reakce na tvrzení Tebe nebo Johana (promiň, nebudu to přesně dohledávat, citovat a tlouct Ti to o hlavu

), ve smyslu, že sjednocení víry a utužení centrální moci panovníka nás neskutečně hospodářsky nakoplo.
On ten postřeh jmodraka o železe není podle mého vůbec špatný (pouze je asi zatím nedoceněný – jak asi hluboké znalosti má typický historik - člověk, který vystudoval historii na humanitní škole, o metalurgii železa??). Železo (přesněji ocel) bylo v té době ničím nenahraditelným materiálem, který měl naprosto výjimečné vlastnosti co se nedaly dosáhnout jinak (něco jako např. dnes kompozit...i když ocel tehdy byla mnohonásobně nepostradatelnější). Pro spoustu aplikací byla ocel zkrátka nenahraditelná a to i pro obyčejné lidi – hlavně třeba sedláky (např. pluh, sekera, kování na žebřiňák, podkovy na koně...). Další obrovskou část oceli spotřebovala armáda.
Poptávka po oceli zkrátka být musela. Tehdejší postupy výroby oceli byly velmi ale velmi neefektivní. Jmodrak byl ještě velkým optimistou a docela nám přidal, neboť kelímková a pudlovaná ocel je záležitostí Anglie (vynález kelímkové 1740, pudlování 1784), přičemž třeba ta kelímková metoda zase nějak extra produktivní nebyla (byť více než postupy užívané u nás – nebo vlastně v celém Rakousku).
U nás se až do poloviny 19. století (!!!) držel tradiční (skoro by se dalo říct středověký) postup kdy bylo nejprve vyrobeno surové železo ve dřevouhelné vysoké peci (samo nebylo prakticky příliš použitelné – určitě ne na sekery, pluh, kování na vozy apod.), a to bylo následně ve zkujňovací výhni zkujňováno. Zkujňování probíhalo tak, že se ze surového železa v otevřené výhni vypalovaly nežádoucí prvky (uhlík, síra, fosfor, křemík...) a výheň se promíchávala ocelovou tyčí – účel byl jednak lepší přístup vzduchu, za druhé se na tu tyč „navařovaly“ kapičky již vyčištěné oceli. Po navaření určité vrstvy bylo nutno ten „návar“ prokovat (odstranění chladnoucí strusky - zde přišly ke slovu hamry) a potom se pokračovalo dále v míchání, než byla takto „vytěžena“ celá vsázka zkujňovací výhně. Případně se možná vyskytoval i přímý způsob výroby železa (v tzv. „dýmačkách“ – to je čistý středověk, možná ještě starší způsob), kde se v redukční peci redukovala přímo železná ruda (musela být ale hodně bohatá na železo) a následný produkt (jakási těstovitá hrouda) se opakovaně prokovala, aby se opět vytěsnila struska a svařily se jednotlivé kapky oceli.
Obojí je práce přímo strašná, pomalá a neefektivní. U přímé výroby byly ztráty oceli ve strusce až 40%, u nepřímé (vysoká pec + zkujňování) byl propal (tedy opět ztráty) ve zkujňovací výhni až 1/3. Obě metody navíc nejsou nijak produktivní – prostě taková huť vyrobí oceli dosti málo. Všeobecně se dá říct, že oceli bylo ve světě tehdy nedostatek.
Takže, pokud Rakousko vyváželo ocel i do zahraničí (k tomu zdroje nemám, ale zatím to zde nikdo z Vás erudovanějších nepopíral), tak to znamená:
1) Byly jsme hutní mocnost s hutěmi na každém rohu.
O tom jsem nikdy nic neslyšel, bylo by to pro mě naprosté novum. Co mám já informace, tak hutě byly u nás téměř výhradně jako součást šlechtických velkostatků. Nebyly zdaleka na každém kroku a o jejich významu svědčí dodnes názvy míst (obcí) jako různé Hutě, nebo Hamry. Navíc, pokud bychom byli taková hutní mocnost, tak proč se u nás tak dlouho vyráběla ocel zastaralým způsobem (já asi vím proč, ale ať neházím bahnem zbytečně) a veškeré objevy v té době na tomto poli byly provedeny v Anglii, příp. Francii? Tím to nechci popírat, protože se zde na Palbě právě spoustu nových věcí dozvídám a obzvláště tato aktuální „Novověká“ série byla pro mě na nové informace bohatá.
Možnost druhá se mi tedy jeví jako reálnější:
2) Něco prostě bylo špatně!
Prostě lidé (poddaní) sice ocel chtěli, poptávka tedy byla, nicméně se k němu nemohli dostat a museli si poradit s jeho minimem – řekl bych že to byla kombinace jejich malé kupní síly (např. že takový sedlák byl rád, když se mu jednou za život podařilo našetřit na nový pluh, novou sekeru a koně mu chodili neokovaní) a asi naprostý nezájem šlechty o své poddané, pro které to byla pouze surovina ze které těžili, ocel raději za lepší ceny prodávali do zahraničí a poddaní ať si žijí a hospodaří jak chtějí, třeba jako někdy v Eneolitu. Podobnou filosofii bych viděl třeba v tom Rusku.
Pardon, ale to mi jako nějaká prosperita moc nepřijde, navíc je to podle mého i dosti krátkozraké. Ocel a ocelové nástroje, to byla v té době známka technického pokroku. To tlačilo vývoj kupředu, protože ocelový nástroj zkrátka zvyšuje produktivitu práce...a tím i prosperitu.
Takže byl bych vděčen za osvětlení, jestli tomu tak bylo (jako jestli Rakousko skutečně vyváželo ocel organizovaně i z „vnitrozemí“ – zahraniční obchod v příhraničních oblastech asi samozřejmě probíhal) a proč tomu tak bylo (jako jak je možné, že té oceli bylo takto nazbyt).
Je mi jasné, že asi chci více, než Vy sami víte, nebo než máte ve zdrojích, proto bych byl vděčný i za osobní názory (spekulace

) na toto téma (nejspíše asi od Johana, Pátrače a klidně i Bleu-a (himl horší nick mít nemůžeš:) )), abych si je mohl přečíst, popřemýšlet o nich a případně se o ně i obohatit.
Pátrači: Tobě se jako moderátorovi osobně hluboce omlouvám za tento off topic. Prostě se to tady nakouslo a ta myšlenka o oceli (a fakt jejího vývozu Rakouskem) mě celkem zaujala, takže by mě zajímalo co k tomu kdo ví lepšího...konkrétně Tvůj názor by mohl být velmi zajímavý.
Pokud máš lepší nápad kam to přesunout, udělej tak a na mě se nijak neohlížej

.