Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Tož to netuším. Leckterý návštěvník airshow v naší česko-slovenské kotlince má určitě lepší představu o rozměrech EN-480B/-480B-G, než já který jsem tenhle vrtulník nikdy neviděl naživo
Asi tak jediné co si troufnu tipnout je že v pardubickém Centru leteckého výcviku nešlo o náhradu 1:1, ani ve smyslu výkonu, ani ve smyslu vybavení a ani ve smyslu nákladů poskytovatele leteckého výcviku...
Neboť Mi-2 je mnohem těžší (a o něco prostronější plus větší payload) než En-480B-G... Na druhé straně je asi Mi-2 dost provozorně drahý.
Neboť ve víceleté smlouvě o výcviku pro AČR (tj. služba kterou dodává pardubické CLV) je uvedeno, že když v CLV vyměnili stařičké/olétané Mi-2 za zbrusu nové En-480B-G, tak že cena služby pro AČR se nezměnila...
Moje spekulace: No já nevím jestli když autoškola používala např. např. "žigulík" z 80.-tých let a teď začne použít např. Fabii III, tak jestli bude mít autoškola stejné náklady i po výměně staré plečky za zbrusu novou "káru"... Já bych tipnul, že autoškola používající Fabii III musí být logicky dražší než autoškola s žigulíkem...
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??" https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky. Bez násilí. Sametově.
Padouch píše:stejně je zvláštní jak se do tak malého vrtulníku může vejít 5 osob...
Ani ne. Do Malucha se taky vešlo 5 lidí
A tady je to podobné ... vepředu dvě sedačky a vzadu "lavice pro tři".
Navíc u Enstomu je to podobné jako u výtahů ... je tam napsáno MAX 8 osob / MAX 480 kg a prostor tak pro 5
Enstom 480 ... 5 míst, ale payload 420 kg
"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Skeptik píše:
Ani ne. Do Malucha se taky vešlo 5 lidí
To mi připomnělo to Clarcsonovo video s tím malým autíčkem, jak zkouší zda může sloužit k vylodění vojsk
Teď ho nemůžu narychlo najít, až, tak to sem dám.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Padouch píše:stejně je zvláštní jak se do tak malého vrtulníku může vejít 5 osob...
zzz píše:Tož to netuším. Leckterý návštěvník airshow v naší česko-slovenské kotlince má určitě lepší představu o rozměrech EN-480B/-480B-G, než já který jsem tenhle vrtulník nikdy neviděl naživo
Alfik píše:
To mi připomnělo to Clarcsonovo video s tím malým autíčkem, jak zkouší zda může sloužit k vylodění vojsk
Teď ho nemůžu narychlo najít, až, tak to sem dám.
Alfik
jj, určitě sem dej to video. Ale ještě lepší by bylo, kdyby sem napsal někdo, kdo reálně byl v kabině En-480B-G. Ono totiž to video, které jsem přidal já, tj. video o instalaci pro HEMS (zdravotnické lehátko atd) do En-480, je sice fajn. Ale realitu nenahradí ani takto detailní video.
Ono by mě fakt totiž zajímalo proč byl v letech 2018 až 2019 koupeno pro potřeby AČR celkem 7x En-480B-G.
Když si srovnám oba tehdejší modely na trhu - Bell 505 a En-480B-G, tak
- investičně (pořizovací/kupní cena) asi oba vrtulníky vychází + stejně ... MRSP pro rok 2018:
a) Bell 505: 1,3 mil. USD
b) Enstrom 480 (patrně verze s glass kokpitem B-G): 1,3 mil. USD
c) Robinson R-66: 0,9 mil. USD
- Bell 505 má vyšší payload, bo vyšší MTOW. A bo výkonější motor
- Enstrom 480 má slabší turbomotor, ovšem ve srovnání s motorem v Bell 505, tak Enstrom používá hodně rozšířený motor RR/ex-Allison (Bell 407, MD 500/600,...)
- pokud jde o tržní úspěch, tak Bell 505 měl obrovský úspěch při uvedení trh, ale pak se trochu přestalo dařit. Ovšem Enstrom 480 "živoří" ve srovnání s Bell 505. Těch 6+1 kousků En-480 pro AČR reprezentuje zhruba 1/4 z celosvětové výroby En-480 za období 5-ti let 2016-2020 (=lidově řečeno - zakázka udělená od AČR na nákup En-480 vytížila americkou fabriku čínské firmy Enstrom na víc než jeden rok).
Jediné co mě napadá jako vysvětlení proč ne Bell 505, nýbrž En-480 možná by mohly být provozní náklady a zejména náklady na MRO... Tj. možná vychází provoz/MRO En-480 levněji než Bell 505, pokud jeden uživatel provozuje větší flotilu En-480 ... Bo čísla uváděná pro provoz/MRO pro Bell 505 vs. En-480 nejsou příliš rozdílná, ale asi jsou počítána pokud jeden uživatel provozuje jeden, max. 2 vrtulníky....
Takže LOM možná chtěl podobnou strategii jako u L-39C, Mi-17 (a zčásti u Zlin-142) provozovaných pro AČR v závodu CLV firmy LOM Praha, že MRO vlastních vrulníků En-480 si bude LOM výhledově dělat zčásti ve vlastní režii ... Jestli se nepletu tak momentálně MRO En-480 v ČR zajišťuje královehradecká firma DSA.
Nicméně pro mě pořád zůstává hádankou, proč byl vybrán (horší) vrtulník = En-480 , než lepší typ (tj. Bell 505)... En-480 je horší ve smyslu užitné hodnoty a odhadovaná kupní cena (MRSP) byla stejná... Pokud v roce 2018 byla MRSP En-480 odhadována na 1,3 mil. USD a jestliže po hávárii OK-CLV v roce 2019 činilo pojistné plnění pro vlastníka vrtulníků částku 40 mil. Kč, tak bych si troufnul vyloučit, že LOM pro AČR kupoval En-480 s nějakou velkou skupinovou/množstevní cenou.
Leda ještě důvodem mohlo být, že v roce 2017/2018 byl výběr omezený. HC/EC-120 i AS-350 končili. Leonardo nemělo úplně vhodnou nabídku (AW-109 Trekker teprve staroval, AW-09 ještě nepatřil pod Leonardo)... a SW-4 Puszczyk z polského závodu Leonarda asi není úplně podařený...
Sikorski (Lockheed Martin)/Schweizer postupně vyklidi tuhle část trhu. MD-500/600 je výrazně dražší. No a Robinson R-66 je sice o dost levný, ale taky toho umí o dost míň než En-480 či Bell 505. Nemluvě o Guimbal Cabri G2
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??" https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky. Bez násilí. Sametově.
Poslední předvolební speciál Událostí, komentářů se věnoval právu a bezpečnosti země. Zástupci sněmovních stran se shodli, že právě vojáci sehráli zásadní úlohu v době pandemie a odvedli velký kus práce. Zároveň považují za nezbytné, aby armáda prošla modernizací, ať už jde o nákup vojenské techniky, nebo nábor nových lidí.
V uzavření dohody u obou projektů věří poslanec Pavel Růžička (ANO): "Jednání výboru bylo uzavřeno z toho důvodu, aby se zatím neprozrazovaly obchodní podmínky. V současné době jedná Ministerstvo obrany jak s izraelskou stranou (o protiletadlových kompletech SPYDER), tak i s francouzskou stranou (o samohybných dělech CAESAR), a nerad bych říkal konkrétní informace, aby mi nebylo následně vyčteno, že jsem něco prozradil. Ale pocit z té informace mám dobrý, věřím, že Ministerstvo obrany dotáhne tyto dva projekty ke zdárnému výsledku.
Věřím také, že zapojení českého obranného průmyslu bude takové, jaké je deklarované (tj. minimálně 30 % v případě SPYDERu a 40 % v případě CAESARu). A to včetně použití naší, v České republice vyrobené munice. A to tak, aby již do vojskových zkoušek děla CAESAR byla tato česká munice certifikovaná a mohla se při těch zkouškách využít. Ministerstvo obrany všechny dotazy poslanců zodpovědělo, včetně dotazů na onen nárůst cen, a s jejich vysvětlením jsem spokojený a považuji jej za logické. Věřím, že i v této věci k dohodě dojde."
Podle předsedkyně výboru Jany Černochové ohledně navýšení ceny poslanci ministrovi navrhli každoročně odhady navyšovat o výši inflace, protože určitá část diskutovaného navýšení pořizovacích cen obou prostředků jde na vrub faktu, že odhady byly učiněny již před delší dobou. Ministr Metnar je připraven obě akvizice v létě podepsat.
SPECIFIKACE POŽADOVANÉHO PLNĚNÍ
Automobil osobní terénní (AOT)
1. Takticko-technické parametry
Karoserie:
Celokovová, čtyřdveřová a jedny zadní dveře (víko), min. pětimístní automobil typu pickup – Double cap s Hard Top (u Hard Top přípustná plnohodnotná alternativa k plechovému provedení).
Podvozek:
Podvozek s pohonem 4x4 trvale nebo s pohonem 4x4 s možností odpojení jedné z náprav se zařízením umožňující jízdu po silnici tak i těžkém terénu, podvozek s rámem podle ČOS 051637, 3. vydání, Změna 1 a zavěšením zadní nápravy na listových perech nebo vinutých pružinách, případně kombinací obou provedení. Nepřipouští se samonosná karoserie nebo kombinace rámu a samonosné karoserie.
Motor:
Vznětový, vícepalivový (základní palivo F-54, alternativní palivo F-34), min. výkon 110 kW.
Základní rozměry: délka: 5 000 - 5 400 mm;
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Nič také tam, ale nie je uvedené, že by bolo uvedené v základných rozmeroch konkrétne pri délke napr. že
Základní rozměry: délka: 5 000 - 5 400 mm; (bez osazeného předního rámu) ako to je napr. pri Nájezdový úhel přední: min. 25° (bez osazeného navijáku);
alebo Základní rozměry: délka: 5 000 - 5 400 mm; (bez dodatečných úprav); ako je to napr. pri výška: 1 800 - 2 200 mm (bez dodatečných úprav);
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"