AČR kampak kráčíš?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: AČR kampak kráčíš?
Pokud budou všechny neakceptovatelné, tak tendr prostě zruší a vypíše nový - klidně i se stejným zadáním (pokud si je jistý, že se dodavatelé domluvili a pokusili se ho "natáhnout" ... i to jsem zažil a v novém tendru už se nedomluvili a nabídkové ceny spadly o cca 20%).
Nebo zahájí jednání s dodavatelem, který dal nejlepší nabídku o možném snížení ceny na akceptovatelnou úroveň (to jsem udělal několikrát a většinou jsme se dohodli - nesmí se ale měnit rozsah dodávky)
Nebo zahájí jednání s dodavatelem, který dal nejlepší nabídku o možném snížení ceny na akceptovatelnou úroveň (to jsem udělal několikrát a většinou jsme se dohodli - nesmí se ale měnit rozsah dodávky)

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Skeptik
Ovšem pak se může stát že dodavatel s podstřelenou cenou nedokáže plnit a na řadu přichází různé navýšení přes dodatky smlouvy....
Nemluvě o tom že pokud do VŘ nepřijde žádná nabídka může zadavatel stejně oslovit konkrétního dodavatele na přímo. Na rozdíl od situace kdy přijde jedna nabídka a VŘ se musí rušit a znovu vypisovat. Zkrátka dokonalý zákon přes který se soutěží jedna radost....
Ovšem pak se může stát že dodavatel s podstřelenou cenou nedokáže plnit a na řadu přichází různé navýšení přes dodatky smlouvy....
Nemluvě o tom že pokud do VŘ nepřijde žádná nabídka může zadavatel stejně oslovit konkrétního dodavatele na přímo. Na rozdíl od situace kdy přijde jedna nabídka a VŘ se musí rušit a znovu vypisovat. Zkrátka dokonalý zákon přes který se soutěží jedna radost....
V podstatě.Zemakt píše:Takže v podstatě dobrý

Scotty87
Sorry, ale to jsou jen výmluvy.
A dost "za každou cenu" řekl bych.
Sorry, ale to jsou jen výmluvy.
A dost "za každou cenu" řekl bych.

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
A nehrozí pak Skeptiku, že účastník nabyde dojmu, že se naplnila skutková podstata paragrafu 1729 odst. 1 "občana" a celé to skončí u soudu s dopadem na vypsání nového tendru (předběžným opatřením)? V lepším případě.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ne, nehrozí ... pokud se vše udělá "právně správně" a vše se korektně zdůvodní.
Navíc zákon o veřejných zakázkách tento postup (s jednostranně podepsanou smlouvou) přímo předjímá.
Pozn. ... Samozřejmě nikdo nemůže účastníkům tendru zabránit v tom, aby podali stížnost na ÚHOS. Nicméně doby, kdy firmy zneužívali odvolání k ÚHOSu jako nástroj k vydírání firem jsou již dávno pryč.
Navíc na ÚHOSuci u soudu, může skončit i nákup, který se pokusí tendr obejít. Riziko je v tomto případě dokonce mnohem vyšší.
Navíc zákon o veřejných zakázkách tento postup (s jednostranně podepsanou smlouvou) přímo předjímá.
Pozn. ... Samozřejmě nikdo nemůže účastníkům tendru zabránit v tom, aby podali stížnost na ÚHOS. Nicméně doby, kdy firmy zneužívali odvolání k ÚHOSu jako nástroj k vydírání firem jsou již dávno pryč.
Navíc na ÚHOSuci u soudu, může skončit i nákup, který se pokusí tendr obejít. Riziko je v tomto případě dokonce mnohem vyšší.

S ohledem na nedávné jednání Leonarda bych tomu chtěl věřit, ale. Jinak dík. Uvidíme jak se to celé nakonec vyvrbí. Zatím to ale vypadá tak, že dosud jediná rychlá, a relativně bezproblémová akvizice byl nákup H-1. Jo a Toyoty ještě, abych byl fér. Když nepříhlédneme k objemu financí.Nicméně doby, kdy firmy zneužívali odvolání k ÚHOSu jako nástroj k vydírání firem jsou již dávno pryč.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Pol miliardy pokuta pri nakupe H-1 asi nie je bezproblemova akvizicia.
U Toyot súhlasím, tam sa ale tendrovalo.
U Toyot súhlasím, tam sa ale tendrovalo.

Jde to k soudu Juraji. A když vidíš že to je podepsáno, tak v porovnání s ostatními většími tendry je to pak fatk úspěch. Jednookej mezi slepými král.

To je bohužel realita některých tendrů nebo pokusů o ně.Skeptik píše:Sorry, ale to jsou jen výmluvy.
Ani bych neřekl.Skeptik píše:Pozn. ... Samozřejmě nikdo nemůže účastníkům tendru zabránit v tom, aby podali stížnost na ÚHOS. Nicméně doby, kdy firmy zneužívali odvolání k ÚHOSu jako nástroj k vydírání firem jsou již dávno pryč.
Nelze tvrdit, že tendry jsou problém jen na základě toho, že je na MO ČR neumí dělat (a nebo je tam tolik vedlejších zájmů, že to prostě nejde).
Kauza H1 je toho nejlepším důkazem. Nejdříve jako že tendr. Pak neoficiální informace, že Leonardo splňuje všechny požadavky a současně je významně levnější ... a pak otočka, žádný férový tendr nebude, nakoupíme od soudruhu z USA, protože jsme od nich ještě nic nekoupili. A rychle, rychle, že se to nestačilo ani řádně uzavřít.
Půl miliardový flastr je naprosto oprávněný.
Kauza H1 je toho nejlepším důkazem. Nejdříve jako že tendr. Pak neoficiální informace, že Leonardo splňuje všechny požadavky a současně je významně levnější ... a pak otočka, žádný férový tendr nebude, nakoupíme od soudruhu z USA, protože jsme od nich ještě nic nekoupili. A rychle, rychle, že se to nestačilo ani řádně uzavřít.
Půl miliardový flastr je naprosto oprávněný.

Což je samozřejmě nesmysl, a to jak co se týče splnění požadavků tak financí. Již mhohokrát diskutováno. Zrovna pak ta účelovka od Leonarda. Netřeba to opakovat.Pak neoficiální informace, že Leonardo splňuje všechny požadavky a současně je významně levnější
P.S. ale asi to třeba je.

Ne, není to nesmysl.
Podívej se na původní informace na začátku tendru / marketingového průzkumu.
Ostatně požadavek na "nasazení v boji" se objevil až následně, po vyhodnocení nabídek když bylo jasné, že Venom nemá šanci vyhrát.
Podívej se na původní informace na začátku tendru / marketingového průzkumu.
Ostatně požadavek na "nasazení v boji" se objevil až následně, po vyhodnocení nabídek když bylo jasné, že Venom nemá šanci vyhrát.

Již od samého počátku marketingového průzkumu to oscilovalo od LUH po kdo ví co ještě. Jako bernou minci bych bral oficiální požadavky.
Myslel jsem pak zejména schopnost nést řízené střely. Nicméně, zda-li požadavek na bojovou prověřenost byl účelový, můžeme klidně polemizovat. Osobně bych v něm zvolil pojistku (v tomto požadavku), aby se dle nějakých chytráků nevybíralo jen na základě ceny, to jest, neexistující a nevyzkoušené řešení. Vč. mlhy nad nositelem finančních nákladů s nutným dovývojem. Něco jako, když kupuješ zajíce v pytli. Že je v pytli nevadí, stojí přece jen pár babek.
Myslel jsem pak zejména schopnost nést řízené střely. Nicméně, zda-li požadavek na bojovou prověřenost byl účelový, můžeme klidně polemizovat. Osobně bych v něm zvolil pojistku (v tomto požadavku), aby se dle nějakých chytráků nevybíralo jen na základě ceny, to jest, neexistující a nevyzkoušené řešení. Vč. mlhy nad nositelem finančních nákladů s nutným dovývojem. Něco jako, když kupuješ zajíce v pytli. Že je v pytli nevadí, stojí přece jen pár babek.

Informace které se dostali ven (tedy těch pár stránek nějaké prezentace) o porovnání Venom - AW-139 bylo takové poněkud podezřelé už na první pohled. Navíc Leonardo mediálně prezentovalo (tedy ani reálně nenabídlo) cenu která byla evidentně naprosto podstřelená). O tom že v podstatě nabízeli neexistující vrtulník ani nemluvě.
Čo mi to len pripomína avšak s tým rozdielom, že za vrtuľník si treba dosadiť niečo iné...Scotty87 píše:Informace které se dostali ven (tedy těch pár stránek nějaké prezentace) o porovnání Venom - AW-139 bylo takové poněkud podezřelé už na první pohled. Navíc Leonardo mediálně prezentovalo (tedy ani reálně nenabídlo) cenu která byla evidentně naprosto podstřelená). O tom že v podstatě nabízeli neexistující vrtulník ani nemluvě.

Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
A co pak. Pokud je to podivná narážka na houfnice, tak je potřeba říct že Nexter neprezentoval že houfnice dodá za 6 miliard. To prezentovalo ministerstvo (u vrtulníků taky odhadovali výrazně nižší cenu).
Zemakt
Ono o nákupu vrtulníků už nemá smysl diskutovat.
Stalo se, co se stalo. Smlouva je podepsána a já nevěřím, že by ji někdo zrušil.
Maximálně časem vyplynou na veřejnost nějaké "podivnosti" a Metnar skončí před soudem jako Barták, Parkanová či Dalík.
To že je podle mne špatně, jak se k výběru systému H-1 dospělo, je můj názor.
Stejně tak je můj názor to, že ve Viperech a Venomech (v počtu 4+8) dostává AČR draze něco, co nevyužije, díky čemuž nebude mít peníze na něco jiného, co potřebuje a co by využila, jen mám názorem, který zatím nemám důvod měnit. Ale to vychází z toho, že já vnímám rizika pro ČR jinak než ty.
Nemyslím si, že bezpečnost ČR tkví v účasti na koloniálních válkách USA kdesi v zahraničí. Domnívat se že si tím USA "zavážeme" a oni nám pak pomohou je podle mne naivní. Nepomohou, pokud to bude v rozporu s jejich zájmy. A pokud to bude v souladu s jejich zájmy, pomohou tak jako tak.
ČR (AČR) by se podle mne měla orientovat na ta rizika, která jsou v našem bezprostředním okolí a u kterých hrozí, že se do toho nebude nikdo chtít míchat. Mám na mysli situaci, kdy se někdo "zblázní" u našich historických rivalů (Německo, Polsko) a v zájmu USA (Francie či UK) bude zachování dobrých vztahů s nimi.
V takovém případě nám 8+4 H-1 nepomůžou. Výkonná PVO a dostatečné množství řízených střel a MLRS ano.
Ale jak říkám, je to o vnímání rizik. Možná se pletu.
Vlastně, vzhledem k vývoji AČR doufám že se pletu.
Ono o nákupu vrtulníků už nemá smysl diskutovat.
Stalo se, co se stalo. Smlouva je podepsána a já nevěřím, že by ji někdo zrušil.
Maximálně časem vyplynou na veřejnost nějaké "podivnosti" a Metnar skončí před soudem jako Barták, Parkanová či Dalík.
To že je podle mne špatně, jak se k výběru systému H-1 dospělo, je můj názor.
Stejně tak je můj názor to, že ve Viperech a Venomech (v počtu 4+8) dostává AČR draze něco, co nevyužije, díky čemuž nebude mít peníze na něco jiného, co potřebuje a co by využila, jen mám názorem, který zatím nemám důvod měnit. Ale to vychází z toho, že já vnímám rizika pro ČR jinak než ty.
Nemyslím si, že bezpečnost ČR tkví v účasti na koloniálních válkách USA kdesi v zahraničí. Domnívat se že si tím USA "zavážeme" a oni nám pak pomohou je podle mne naivní. Nepomohou, pokud to bude v rozporu s jejich zájmy. A pokud to bude v souladu s jejich zájmy, pomohou tak jako tak.
ČR (AČR) by se podle mne měla orientovat na ta rizika, která jsou v našem bezprostředním okolí a u kterých hrozí, že se do toho nebude nikdo chtít míchat. Mám na mysli situaci, kdy se někdo "zblázní" u našich historických rivalů (Německo, Polsko) a v zájmu USA (Francie či UK) bude zachování dobrých vztahů s nimi.
V takovém případě nám 8+4 H-1 nepomůžou. Výkonná PVO a dostatečné množství řízených střel a MLRS ano.
Ale jak říkám, je to o vnímání rizik. Možná se pletu.
Vlastně, vzhledem k vývoji AČR doufám že se pletu.

Nový plnič letecké techniky v akci.
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=60EC6A3E
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=60ED08F2
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=60EC6A3E
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=60ED08F2
Nové barety pro vojáky čekají ve skladech na vyhlášku z ministerstva. Letos se fasovat nebudou
Khaki barety, které v české armádě mají vystřídat dosud nejrozšířenější světlezelené pokrývky hlavy, urazily další kus cesty k vojákům. Jejich zavádění je ale pomalejší, než mnozí čekali. Podle generálního štábu nastane až v roce 2022.
Nové barety, které podle tehdejších odhadů měly šanci na zavedení v roce 2020, měly symbolicky završit prioritu ve vybavení vojáků balistickými vestami, maskáči a přístroji nočního vidění. Barety se ale také stávají symbolem toho, že některé věci v armádě prostě trvají dlouho.
„Podle informací sekce logistiky byly barety pořízené a budou zaváděny do Armády České republiky v roce 2022, až bude schválena příslušná vyhláška ministerstva obrany,“ řekla Deníku N mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.