Budoucnost vrtulníků na bojišti
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: Budoucnost vrtulníků na bojišti
Niko,j již jsem psal výše. Pravděpodobně by vás to stalo poměrově víc než nás. Protože mi jsme se de facto přezbrojovat. Kdež to vy by jste budovali od znovu. To jen nepodstatná vsuvka, bo, buď to myslím s armádou vážně, nebo "bambivak" že.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
- Juraj Tichý
- Kapitán
Niko:
https://www.valka.cz/SOV-9K38-Igla-kod- ... ouse-t9092
O zavadzani by som v prípade tvrdeni o piatich minutach prípravy na streľbu a potreby mať manpad na elektrine, potrebe radarov a podobne, naozaj pomlcal niko.
Kolko bude stáť adekvátne množstvo hellfirov?
Kolko bude stat municak pre všetky tie apkws a helfire.
Kolko bude stáť trenažér a budova pre neho?
Koľko hangáre?
Všetko sa zmestí do 50 milionov?
Pozrime sa na alternatívu teda, ked vravíš ze tu silu nenahradime:
50x Zuzana 2 = 300mil€ (v prípade Bia menej)
100x Shm120= 250mil €
Spolu 550mil€.
Zemakt: ano
ked sa nevezmu vrtule, zaplatí to nemocnicu.
a obrana o nic z planov nepríde.
https://www.valka.cz/SOV-9K38-Igla-kod- ... ouse-t9092
O zavadzani by som v prípade tvrdeni o piatich minutach prípravy na streľbu a potreby mať manpad na elektrine, potrebe radarov a podobne, naozaj pomlcal niko.
Kolko bude stáť adekvátne množstvo hellfirov?
Kolko bude stat municak pre všetky tie apkws a helfire.
Kolko bude stáť trenažér a budova pre neho?
Koľko hangáre?
Všetko sa zmestí do 50 milionov?
Pozrime sa na alternatívu teda, ked vravíš ze tu silu nenahradime:
50x Zuzana 2 = 300mil€ (v prípade Bia menej)
100x Shm120= 250mil €
Spolu 550mil€.
Zemakt: ano

Už se v těch slovenských AH-1Z ztrácím,. Chvilku část dostanete od USA dostanete, pak se tvářite, že všechno platíte.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Zatiaľ prišla len ponuka z dsca, žiadna zľava, žiadne financovanie cez fondy usa zatiaľ schválené neboli.
A do prezidentských volieb v USA aj ťažko budú.
A do prezidentských volieb v USA aj ťažko budú.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Tvrdím niekde niečo ine
Z ponuky platí suma 600mil dolarov.

Z ponuky platí suma 600mil dolarov.
Tiež zarátať koľko bude stáť servis. Nemám na mysli kugloviny so 4x väčšou sumou ako za apache.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 17/8/2024, 21:32, celkem upraveno 1 x.
Plus příslib daru.. ale chápu, že je lepší o tom mlčet. 
Ale dost už o slovenských nemocnicích a darech. Stejně ty peníze ztratíte za nemocnici a letadla pro Fica
Ale dost už o slovenských nemocnicích a darech. Stejně ty peníze ztratíte za nemocnici a letadla pro Fica

- Juraj Tichý
- Kapitán
Skelet: nikto nic nezamlcuje.
Ako si napisal, jedna sa o prísľub. Zatiaľ sme žiadne financovanie cez FMF schválené nemali. Do volieb to nebude a ak vyhrá Trump, tak možno ani po voľbách.
Naposledy sme dostali 200mil usd za S-300 a Mi-17 v 2022. Kupili sne za ne JLTV.
Ako si napisal, jedna sa o prísľub. Zatiaľ sme žiadne financovanie cez FMF schválené nemali. Do volieb to nebude a ak vyhrá Trump, tak možno ani po voľbách.
Naposledy sme dostali 200mil usd za S-300 a Mi-17 v 2022. Kupili sne za ne JLTV.
Niekomu stačí vyjadrenie klamára a podvodníka (kalimero) a všetka odborná verejnosť (vojaci) je šmahom ruky nepotrebná.
"Alea iacta est"
Zaujimave Juraj, ze podla teba novu infrastrukturu na delostrelectvo, ani municiu nepotrebujeme, resp bude zadarmo.
Inak ale vdaka za potvrdenie, ze tvoje cisla boli vycucane z prsta. Ako 50 milionov na infrastrukturu, tak i miliarda za stroje.
Juraj 13 sekundam neveris ani ty. Ako som pisal, mal som moznost cely taky proces svojho casu pozorovat a cistym srdcom pisem, ze 13 sekund su iluzorne.
Skelet vies ako to je dnes na Slovensku. Armada ma investovat hlavne do nesmrtiacich investicii a zbrani, ktore dojdu co najneskor. Nemocnica, mosty, triskace pre papalasov a PVO s ktorym uz rok cakaju. Bojove vrtulniky do 3 rokov do toho nepasuju.

Inak ale vdaka za potvrdenie, ze tvoje cisla boli vycucane z prsta. Ako 50 milionov na infrastrukturu, tak i miliarda za stroje.
Juraj 13 sekundam neveris ani ty. Ako som pisal, mal som moznost cely taky proces svojho casu pozorovat a cistym srdcom pisem, ze 13 sekund su iluzorne.
Skelet vies ako to je dnes na Slovensku. Armada ma investovat hlavne do nesmrtiacich investicii a zbrani, ktore dojdu co najneskor. Nemocnica, mosty, triskace pre papalasov a PVO s ktorym uz rok cakaju. Bojove vrtulniky do 3 rokov do toho nepasuju.
Nekúpili, dostali darom. A malo k nim byť ešte 5000 M4A1 a protidronové pušky, no kalimero to stopol. Zobrali len nejakých 500 ks, zrejme už vyrobených.Juraj Tichý píše: ↑17/8/2024, 21:59 Skelet: nikto nic nezamlcuje.
"Alea iacta est"
- Juraj Tichý
- Kapitán
Niko, takto.
Zatiaľ co ja som dodal zdroj tvrdenia, ty tu mavas 5 minutami, cvicis tu pjara s touto info a odvolavas sa na nejaké tvoje videl som.
Kebyže to trvá 5 minút, alebo aj tri, tak tie videa z Ukrajiny, kde ukrajinci zostreluju nizko letiace vrtuľníky ani nenatocia.
KA-52 pri cestovnej rychlosti 260km/hod prejde za 5 minút vyse 21km. Za minutu to je 4,3km, co je hranica dostrelu.
Ano aj zázemie pre húfnice a a minomety treba. Preto som rátal len do tých 500mil. 1 hellfire = 30 155mm delostreleckých granatov.
Zároveň plati, že zázemie pre Zuzu mame, pre podvozky Tatra tiež. Dokupovanie už zavedených systémov stojí vždy menej, ako zavadzanie nových.
Mikojan:
160 JLTV stalo 190mildolarov. Ostalo 10 miliónov.
Ak by sa vybrali domáce M4M, zrušenie nakupu z USA by bol dobrý krok. Bohužiaľ určite sa nakúpi daka ko**tina.
Zatiaľ co ja som dodal zdroj tvrdenia, ty tu mavas 5 minutami, cvicis tu pjara s touto info a odvolavas sa na nejaké tvoje videl som.
Kebyže to trvá 5 minút, alebo aj tri, tak tie videa z Ukrajiny, kde ukrajinci zostreluju nizko letiace vrtuľníky ani nenatocia.
KA-52 pri cestovnej rychlosti 260km/hod prejde za 5 minút vyse 21km. Za minutu to je 4,3km, co je hranica dostrelu.
Ano aj zázemie pre húfnice a a minomety treba. Preto som rátal len do tých 500mil. 1 hellfire = 30 155mm delostreleckých granatov.
Zároveň plati, že zázemie pre Zuzu mame, pre podvozky Tatra tiež. Dokupovanie už zavedených systémov stojí vždy menej, ako zavadzanie nových.
Mikojan:
160 JLTV stalo 190mildolarov. Ostalo 10 miliónov.
Ak by sa vybrali domáce M4M, zrušenie nakupu z USA by bol dobrý krok. Bohužiaľ určite sa nakúpi daka ko**tina.
Naposledy upravil(a) Juraj Tichý dne 17/8/2024, 22:45, celkem upraveno 1 x.
Ano Juraj, prave preto dostavas info o letovych parametroch ciela od nadriadeneho organu. U nas je to Astra PVO, na Ukrajine hoci aj ta mobilna aplikacia, ktoru spominal Pjaro. Lebo inak ti vrtulnik prehuci nad hlavou, kym sa nachystas a zorientujes.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Čiže všetky tie militantné skupiny so strelami a iglami, maju k dispozícii nejakú Astra PVO. Určite 

Juraj uz som tu pisal asi 3 krat rozdiel medzi mudzahedinmi a organizovanou armadou o ktorej cely cas diskutujeme. Ked len chces natahovat debatu a tvarit sa za kazdu cenu, ze ti to mam vysvetlovat nanovo, kludne sa venujme niecomu inemu.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Niko, ide o to, ze si trepol absolútnu blbosť a nechces si to priznať a krutis debatu zakaždým iným smerom.
Lebo keď dokážu do pár desiatok sekund strieľať mudzahedini, tak to určite dokážu aj cvičeni príslušníci OSSR.
Lebo keď dokážu do pár desiatok sekund strieľať mudzahedini, tak to určite dokážu aj cvičeni príslušníci OSSR.
Juraj prejdi si moje prispevky. Cely den tu pisem a vysvetlujem dookola to iste. Teraz vecer mozno uz menej intenzivne, kedze mam inu robotu. Nijako sa z toho tvrdenia nevykrucam. Prave naopak.
To ty si tu strielal ceny za vrtulniky a nachadzal nahradu z brucha.
P.S. Inak ale mozno by sme pani mohli podrobnejsie rozobrat nasadenie manpads.
Prvy zostrel Mi-24 Stingerom v Afganistane bol pri jeho starte z vojenskeho letiska napriklad. Na nete je viacero videi, ako chodia ukrajinske manpads timy na prepad na miesta, kde maju info, tamadial preletia vrtulniky. Atd. Tych taktik na prepad je ocividne viacero.
To ty si tu strielal ceny za vrtulniky a nachadzal nahradu z brucha.
P.S. Inak ale mozno by sme pani mohli podrobnejsie rozobrat nasadenie manpads.
Prvy zostrel Mi-24 Stingerom v Afganistane bol pri jeho starte z vojenskeho letiska napriklad. Na nete je viacero videi, ako chodia ukrajinske manpads timy na prepad na miesta, kde maju info, tamadial preletia vrtulniky. Atd. Tych taktik na prepad je ocividne viacero.
V blízkej budúcnosti prídu drony, ktoré budú loviť iné drony a helikoptery. Len ako príklad tu dám odkaz na závodný dron s vrtuľami s rýchlosťou 350 km/h. https://www.youtube.com/watch?v=9pEqyr_uT-k
Miesto manuálneho riadenia stačí doplniť rozoznávanie obrazu / infra obrazu, datalink a autonomnu navigáciu na cieľ.
Dron môže byť v krabici trvale pripojený na dobíjaciu stanicu kdesi na streche osobného auta, streche domu alebo psej búde.
Naštartovanie za niekoľko sekúnd.
Miesto manuálneho riadenia stačí doplniť rozoznávanie obrazu / infra obrazu, datalink a autonomnu navigáciu na cieľ.
Dron môže byť v krabici trvale pripojený na dobíjaciu stanicu kdesi na streche osobného auta, streche domu alebo psej búde.
Naštartovanie za niekoľko sekúnd.