Ubránili bychom se v roce 1938??

Legie, První republika, politika, okupace, rozpad ČSR, Protektorát,Slovenský štát, odboj, partyzáni, SNP.
Odpovědět
Cassius Chaerea
Kapitán
Kapitán

Re: Ubránili bychom se v roce 1938??

Příspěvek od Cassius Chaerea »

Johan píše:1)Mimochodem-právě legitimní následnik trůnu RO 2)zemi vyvedl z Osy a odpoutal ji od fašismu. Navíc, když si dáte práci se sledováním jeho názorů po regentském převratu, tak zjistíte, že to byl jeho trvalý cíl.

3)Jinak, ale to je již opravdu jen na okraj, evropské pevninské monarchie mají vladaře vybaveny silnými pravocemi (vesměs např. právo veta /buď absolutního nebo proti 2/3-nám/ i zákonodárné iniciativy) a tito vladaři svou roli dokáží "hrát" velmi tvrdě (např. postavení vlády v NL, nebo úloha panovníka v Belg.). Doporučuji opatrnost a studovat systémy 8-) 4)Jinak právě dědičnost (a tedy nezávislost na každodenním politickém "cvrkotu") vnímají jejich (vladařů) poddaní a spoluobčané (dnes neoddělitelné) jako základní přínos tamních constituant, jako zdroj stability.
1)Ano to jste uvedl dobře, "legitimní", když se skandální taťka musel vzdát trůnu, který si posleze od synáčka zase sebral, aby ve čtyřicátým synáček s podporou pro-německého Antonesca a podporou Maďarska a Německa opět získal trůn a taťku vyhnal do exilu.
2)No jak by ne, když se sověti blížili a Antonescova vláda poslal Stalinovu nabídku k čertu, to už si král přestal okopávat kotníky a konečně se odhodlal k otevřenému činu.
3)Jaký že vladař má právo absolutního veta a jaký to skutěčně použil v rozhodujicíh záležitostech? Stačí jen pár příkladu
4)Dědičnost, zdroj stability, no možno vidět na dědicích Rumunského trůnu že...

Vy si opravdu myslíte že člověk, kterému "spadne vláda do klína" a musel by být opravdu "exot" aby ji v budoucnu ztratil, že je jako vládce země spolehlivější, než jedinec který je po letech praxe lidem, nebo parlamentem vynesen do nejvyššího úřadu a který vý, že je mu propůjčený nejvyšší úřad zase časem opustí. A tento volený vůdce země, pro kterého je jeho úřad vyvrcholením kariéry, by měl být horší politik, než synáček minulého vůdce země?

BTW: Nějak sem neviděl, že by ste si stěžoval na Rakouskou, nebo Uherskou vládu, či snad přímo na Starého Procházku, že před 1. sv. nezbrojili ani zdaleka takovým způsobem, jenž jim země umožňovala.
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

ad Pátrač:
Pane kolego-drobné přehlénutí. Napsal jsem:"Pánové-jestli se chcete pustit do meziválečných balkánských monarchií-poslužte si. Buď ze sebe velice rychle a veřejně uděláte blby, nebo vás čeká těžká dřina-tam není nic, ale vůbec nic, jednoduchého." Tedy v tomto případě šlo o MEZIVÁLEČNÉ BALKÁNSKÉ monarchie (nikoliv o R-U) a nepovažoval jsem pány za blby :lol: Upozorňoval jsem tím tedy na to, že tenhle prostor má mnoho, velmi mnoho, záludností. Chce-li ho kdokoliv "dělat z chodu" dopadne to špatně. A chce-li ho dělat jinak, znamená to spoustu dřiny. A ano; R-U už spracovávám. Spoluúčast mi bude vítána.
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

No máte pravdu, já vycházel z toho, že R-U zasahovala i na Balkán. Co se týká R-U, velice rád se připojím a pomůžu kde budu moci. Jsem poměrně dobře vybaven literaturou.

A jsou tam monmenty kterým bych se rád věnoval. Takové dvojí obléhání Vídně, to by bylo něco.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Ramon
nadpraporčík
nadpraporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramon »

Johan píše:Za vojenský rozpočet se E.B. bije až roku 1936, a to již začíná býti pozdě. I zde se navíc nakonec postaví proti „spojeným“ požadavkům zbrojařů a vojáků. Zůstává tedy nedůsledným. Jeho rozhodnutí roku 1938 tak vnímám jen jako završení chyb. Celkově zastávám názor, a jde o čistě osobní postoj, že E.B. několikráte ve svém životě stanul před rozhodujícími událostmi … a vždy selhal!
Neprotlačil náhodou Beneš první mimořádné finance pro armádu už v roce 1934 na zasedání NROS?

Jinak bych se připojil k tomu co tu napsal Pátrač - spory ohledně R-U a připadně i státního zřízení by se mohly řešit jinde.
Lom
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Lom »

To Johan:
Těžko diskutovat s někým kdo si v dokáže vzápětí protiřečit a přitom toho napíše na celou obrazovku. Např.:
Nevidím, a nehodlám viděti, jediný důvod, proč by měl jakýkoliv stát obětovati svých zájmů ku prospěchu jiných. Natož, aby to byl důvod k hrdosti. Jsem třeba velkým stoupencem evr.integrace. Ovšem proto, že ji považuji za významnou oporu našich státních zájmů.

Tedy rozumím tomu tak, že Evropskou intergraci považujete za oporu, ale přitom nevidíte proč by měl někdo obětovati svých zájmů k prospěchu druhých. To ale je pak EU zbytečná protože se tyto dvě myšlenky vůbec neslučují.
Kromě toho vidím, že nepovažujete důvod k hrdosti na obětování se pro někoho jiného. Doufám, že takových monarchistů není mnoho.

Tedy píšete mnohé ale vysvětlujete málo. Např. jsem doufal, že dáte nějaký příklady tvrdosti prvorepublikové cenzury. Došlo to tak daleko, že jsem ho dal nakonec já. :D :D :D
Ale zato se opakovaně dozvídám, že jste zastáncem monarchie. To ale bylo jasné od začátku.

Bohužel si neuvědomujete kontraproduktivní efekt Vašeho konání. Čím vícekrát to budete omílat tím to je protivnější a tím víc bude jasné, že od toho nechcete ustoupit za žádnou cenu.

Koneckonců to sám píšete:
nehodlám viděti, jediný důvod
Ale to jste mohl říci hned.

Z toho plyne, že diskuse byla zbytečná. Naštěstí ne tak úplně. Alespoň jsem se dozvěděl, že nezastávám až zas tak neobhajitelný názor.
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

ad Cassius Chaerea:

Do Balkánu se nebudu poštěti. Ta diskuse by byla extrémně složitá a vyžadovala by samostatné vlákno. Pouštěti se do ní „střelbou od boku“ nepovažuji za rozumné. Jinak-samozřejmě s Vámi nesouhlasím.

Cassius:Jaký že vladař má právo absolutního veta a jaký to skutěčně použil v rozhodujicíh záležitostech? Stačí jen pár příkladu

Krom krále Španělska v podstatě všichni. A španělský král má právo veta proti 2/3 hlasů parlamentu. Pokud chcete příklady vemte si postavení vlády v NL, to-jakým způsobem zasáhl král Belgie nedávno do tamní vládní krize a konečně dnes (zřejmě-informace ještě není potvrzena) lucemburský velkovévoda vetoval zákon o euthanásii. Ale je pravda, že postavení lucemburských vladařů je nadstandartně silné.

Cassius: Nějak sem neviděl, že by ste si stěžoval na Rakouskou, nebo Uherskou vládu, či snad přímo na Starého Procházku, že před 1. sv. nezbrojili ani zdaleka takovým způsobem, jenž jim země umožňovala.

R-U zbrojilo srovnatelně (nikoliv stejně :!: ) s F, více než It.a, jak se ukázalo, i než Rusko. Ač se tehdy s velkou, celoevropskou konfrontací (paradoxně) příliš nepočítalo, lze říci, že stará monarchie zbrojila úměrně svým potřebám a zvažovaným soupeřům. Tohle bych jí nevytýkal. Problém, chcete-li nějaký (v této oblasti) viděti, byl opačný od ČSR. R-U (i pro potřeby vedení války) poměrně naléhavě potřebovalo dobudovati infrastrukturu na východě (Halič, východ Uher a Bosna) a zde byly investice vskutku velice nedostačující.

Cassius: Vy si opravdu myslíte že člověk, kterému "spadne vláda do klína" a musel by být opravdu "exot" aby ji v budoucnu ztratil, že je jako vládce země spolehlivější, než jedinec který je po letech praxe lidem, nebo parlamentem vynesen do nejvyššího úřadu a který vý, že je mu propůjčený nejvyšší úřad zase časem opustí. A tento volený vůdce země, pro kterého je jeho úřad vyvrcholením kariéry, by měl být horší politik, než synáček minulého vůdce země?

Tohle už je rozdíl ideologický a tedy i špatně řešitelný. Vy se hlásíte ke komunismu (to není míněno jako urážka-Vy tak opravdu činíte), a to by mělo znamenat, že nesouhlasíte i s právem dědit majetek-v extrémních případech veškerý nemovitý; v těch umírněných pak např. prostředky k podnikání. Já tento postoj nezastávám a vnímám, že např. právě rodinné firmy jsou ty nejdynamičtější. Vy tedy samozřejmě budete preferovat vzestup od piky. Já zas vidím potenciál dobrého „řemeslníka“ (vládnutí-v tomto případě), který se svůj „fach“ učí prakticky od plenek již jen tím, že (v nadsázce řečeno) pozoruje taťku. Změny postojů jako možné příliš nevidím a nelze tomu nic namítat-jestliže zůstáváme na rovině zákonosti.

---------------------------------------------------------------------------------------

ad Pátrač:

Spolupráci rád uvítám, nějak se dohodnem, ale Vídeň jsme již 1-ou oblehli :D Teď se chystám na stavovskou rebelii.

Jinak-můj názor na fikci „R-U dnes“. Myslím, že by to byl stát, který by bez problémů patřil do západoevropské velké 5-ky (bez ohledu na konkrétní význam od východu na západ) It, D, Esp, F a GB. Hrubým odhadem ho řadím někam mezi F a It. To je stále velmi solidní mezinárodní postavení o kterém si ČR může nechat leda zdát :twisted:

---------------------------------------------------------------------------------------

ad Ramon:
Neprotlačil náhodou Beneš první mimořádné finance pro armádu už v roce 1934 na zasedání NROS?

Bylo to trochu složitější. Pro rok 1933 E.B. na žádné změny netlačí (tím míním např. návrh na přesun peněz z rozpočtové rezervy). I v rozpočtu na rok 1934 se, z vojenských výdajů, spíše škrtá, a to s podporou mzv. Až při jednáních o rozpočtu na rok 1935 (roku 1934-o rozpočtu se jedná v roce předcházejícím) se E.B. bije za výdaje na armádu, a-to mu nelze upříti-silněji než min.obr. Jenže i tak jde spíše o narovnání stavu věcí-žel, vzhledem k předchozímu vývoji, šlo o značný nárůst-i to je pravda. Zafinancování velkých zbrojních zakázek přichází až s rokem 1936. A tkzv.válečné úvěry dokonce snad až s rokem 1937 (byly 2). Není náhodou, že tanků vz.34 bylo dodáno opravdu jen pár desítek kusů, ač roku 1938 měly stále solidní využitelnost. Nárůst zbrojení konečně můžeme dovozovati i z tempa výstavby ŘOPíků a třeba nákupů vz.35-tek.

ad Lom:
Tedy rozumím tomu tak, že Evropskou intergraci považujete za oporu, ale přitom nevidíte proč by měl někdo obětovati svých zájmů k prospěchu druhých. To ale je pak EU zbytečná protože se tyto dvě myšlenky vůbec neslučují.

Mohl bych se pustiti do složitého výkladu o tom, proč se tyto myšlenky slučují. O tom, že státy jednající ve větším celku dokáží prosaditi na mezinárodní scéně více, než při individuálním vystupování. Ale vemte to i jinak: Opravdu si myslíte, že by F, D, It, Esp, ale i třeba GB vstupovaly do EU, když by to neodpovídalo jejich zájmům?

Lom: Tedy píšete mnohé ale vysvětlujete málo. Např. jsem doufal, že dáte nějaký příklady tvrdosti prvorepublikové cenzury. Došlo to tak daleko, že jsem ho dal nakonec já.

Tady mne opravdu nenapadlo, že se zrovna na tohle ptáte. Těch problémů bylo dosti. Můžeme se podívat na „zabílená“ místa v novinách i třeba na to jak byli otravováni celkem apolitické osobnosti kultury (Hašler-viz jeho biografie/nikoliv :!: autobiografie/, Burian…), jak bylo obtížné kritizovati dění na politické scéně. Těch možností je dosti. Největším problémem ovšem byla téměř zanedbatelná možnost, jak se, proti rozhodnutí cenzorů, odvolat. A právě v tom ostře kontrastu třeba ten mnou zmiňovaný případ sebevraždy následníka trůnu v R-U.

A jde-li o monarchismus je stejně legitimní, jako republikanismus. Jinak, když jste se ptal, tak jsem odpovídal; když jste mi v něčem neporozuměl, tak jsem se snažil vysvětlovati a upřesňovati.
Naposledy upravil(a) Johan dne 3/12/2008, 12:14, celkem upraveno 1 x.
Cassius Chaerea
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Cassius Chaerea »

Johan píše:ad Cassius Chaerea:

1)Do Balkánu se nebudu poštěti. Ta diskuse by byla extrémně složitá a vyžadovala by samostatné vlákno. Pouštěti se do ní „střelbou od boku“ nepovažuji za rozumné. Jinak-samozřejmě s Vámi nesouhlasím.

2)Krom krále Španělska v podstatě všichni. A španělský král má právo veta proti 2/3 hlasů parlamentu. Pokud chcete příklady vemte si postavení vlády v NL, to-jakým způsobem zasáhl král Belgie nedávno do tamní vládní krize a konečně dnes (zřejmě-informace ještě není potvrzena) lucemburský velkovévoda vetoval zákon o euthanásii. Ale je pravda, že postavení lucemburských vladařů je nadstandartně silné.

3)R-U zbrojilo srovnatelně (nikoliv stejně :!: ) s F, více než It.a, jak se ukázalo, i než Rusko. Ač se tehdy s velkou, celoevropskou konfrontací (paradoxně) příliš nepočítalo, lze říci, že stará monarchie zbrojila úměrně svým potřebám a zvažovaným soupeřům. Tohle bych jí nevytýkal. Problém, chcete-li nějaký (v této oblasti) viděti, byl opačný od ČSR. R-U (i pro potřeby vedení války) poměrně naléhavě potřebovalo dobudovati infrastrukturu na východě (Halič, východ Uher a Bosna) a zde byly investice vskutku velice nedostačující.

4)Tohle už je rozdíl ideologický a tedy i špatně řešitelný. Vy se hlásíte ke komunismu (to není míněno jako urážka-Vy tak opravdu činíte), a to by mělo znamenat, že nesouhlasíte i s právem dědit majetek-v extrémních případech veškerý nemovitý; v těch umírněných pak např. prostředky k podnikání. Já tento postoj nezastávám a vnímám, že např. právě rodinné firmy jsou ty nejdynamičtější. Vy tedy samozřejmě budete preferovat vzestup od piky. Já zas vidím potenciál dobrého „řemeslníka“ (vládnutí-v tomto případě), který se svůj „fach“ učí prakticky od plenek již jen tím, že (v nadsázce řečeno) pozoruje taťku. Změny postojů jako možné příliš nevidím a nelze tomu nic namítat-jestliže zůstáváme na rovině zákonosti.
1)Ano Vaše oblíbená odpověď, když se to nehodí do krámu.
2)Ech...Jak zasáhl král Belgie do tamní krize? Eutanazie v Lucembursku, ano opravdu rozhodující moment pro Lucembursko. Nevím jak vy ale mě se zdá, že ste mi tu nedal ani jeden příklad kdy by někdo použil absolutního práva veta v rozhodujících záležitostech.
3)No, ale vytýkáte to Československu. To že ČSR od roku 34 vydavalo na zbrojení investice, které v jeho minulosti neměli obdoby, Vám nestačí, ale u R-U, která nijak s rozšiřováním zbraní nespěchala, Vám to očividně stačí. Ano ČSR měla ve zbrojení rezervy, ale třeba kdyby ČSR a R-U někdo řekl, že za pár let budou v pr..., tak by jim z rozpočtu tolik neškrtali.
4)Hmm ideologie, stát jako rodiná firma...jo asi to bude ideologii, já bych za firmu Koudelík a syn s.r.o. bojovat nikam nešel, ikdyž by mi nabízeli lepší plat. :)
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Pánové myslím si, že se přete o něco co za spor nestojí. Co svět světem stojí tak intenzivně zbrojí pouze ten, kdo chystá někoho napadnout. Nebo ten kdo se cítí ohrožen a nebo úplně nakonec ten, kdo neví co s penězi.

Takže co z toho spadá pro naši první republiku. Pouze ten bod dvě. Pokud se podíváte na vývoj našeho vyzbrojování tak poměrně lehce zjistíte, že až do roku 1932 kdy se neobjevovala žádná radikální hrozba, bylo naše vyzbrojování a zajišťování hranic na úrovni potřeby. Diplomatické krytí země vypadalo stabilně a dobře.

Po tomto roce a hlavně od roku 1933 kdy se objevila staronová ale silně expandující hrozba ze strany Německa, začalo se výrazně budovat opevnění, vyzbrojovat pozemní vojsko i letectvo a to za narůstající částky.

Co kdo může vytknout? Že toho mělo být víc. Že to mělo být rychleji? Ano to lze tvrdit. Ale je to nefér - v té době se to jevilo dostatečné a hlavně nikdo nemohl tušit, že přijde Mnichov.
ObrázekObrázek

Ramon
nadpraporčík
nadpraporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramon »

Johan píše:Bylo to trochu složitější. Pro rok 1933 E.B. na žádné změny netlačí (tím míním např. návrh na přesun peněz z rozpočtové rezervy). I v rozpočtu na rok 1934 se, z vojenských výdajů, spíše škrtá, a to s podporou mzv. Až při jednáních o rozpočtu na rok 1935 (roku 1934-o rozpočtu se jedná v roce předcházejícím) se E.B. bije za výdaje na armádu, a-to mu nelze upříti-silněji než min.obr. Jenže i tak jde spíše o narovnání stavu věcí-žel, vzhledem k předchozímu vývoji, šlo o značný nárůst-i to je pravda. Zafinancování velkých zbrojních zakázek přichází až s rokem 1936. A tkzv.válečné úvěry dokonce snad až s rokem 1937 (byly 2). Není náhodou, že tanků vz.34 bylo dodáno opravdu jen pár desítek kusů, ač roku 1938 měly stále solidní využitelnost. Nárůst zbrojení konečně můžeme dovozovati i z tempa výstavby ŘOPíků a třeba nákupů vz.35-tek.
No ony by ty peníze v roce 1933 i 1934 byly celkem k ničemu. Tehdy se teprve zpracovávala reforma armády. První mimořádné finance z roku 1934 šly hlavně na reorganizaci mírové armády. Ty ohromné zvláštní úvěry, které začaly v roce 1936, přišly později, protože do té doby by ty peníze vlastně nebylo za co vydat. Výzbrojní program byl schválen právě v roce 1936. Opevnění se např. začalo budovat na konci roku 1935 a brzdilo je přepracovávání plánů, ne finance.
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

ad Pátrač:

S tím co říkáte až takový problém nemám. Mne k polemice vedlo něco trochu jiného. V článku z 2.12. 2008 jsem se pokusil o rozbor situace ČSR na mezinárodní scéně. Velmi hrubý a neuplný. Ale jeví se býti celkem jasné, že i případná spolůčast F (a do určité míry i GB) nám mohla být prospěšná jen ve velmi limitované míře. Ač na to vojáci poukazovali politici to nebrali na zřetel. Proč? Kdyby to na zřetel vzali bylo by jen rozumné, aby zbrojení vypadalo jinak-rázem by se změnily všechny premisy. Ale vyvolalo by to takovou reakci; byla tu k tomu dostatečná vůle?
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Mě se situace jeví tak, že byl vypracován reálný plán jak zajistit naši republiku politicky a materiálně vojensky. Měl být završen někdy v roce 1942 nebo tři.

Nikdo nepočítal s takovou eskalací agresivity Německa a ekonomika otřesená dlouholetou krizí se nedokázala tak rychle rozeběhnout aby dokázala vytvořit hodnoty pro větší nárůst prostředků pro armádu.

Nikdy bych nepodezíral naše klíčové představitele z nedostatku vůle k obraně. Vůli Edvarda Beneše k válce muselo zlomit něco úplně jiného a to musel být Mnichov. Byl zlý a zničil vše v co věřil a co budoval - navíc to nebylo jen jeho rozhodnutí ale rozhodnutí kolektivní.
Naposledy upravil(a) Pátrač dne 3/12/2008, 15:11, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Prostě zrada se vším všudy, to je jako když zahne "stará", tak se taky leckomu zhroutí svět a nechce dál žít. Možná je to divoké srovnání, ale je to tak.

Reakce na nové nebezpečí a s tím spojené kroky jako zbrojení, změna doby základní vojenské služby atd. se mi jeví jako velice svižná. Výše prostředků,......to je věc názoru. Samozřejmě, kdyby všichni zúčastnění věděli jak to dopadne s rádoby spojenci, tak to pojmou velkoryseji.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Stejně tak lze zhodnotit Benešovu reakci jako uraženou ješitnost ... a s tim jsme mohli počítat i my, RČS, že ti, kdo se staví do role spasitelů, že mají svá kuří oka, na něž se jim nemá šlapat ... že se pak nechovají logicky.
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Právě proto se mi nelíbí tvrzení jak všechno bylo málo - peněz, vůle. Vždyť je to nesmysl. Pořád je potřeba vidět, že my dnes můžeme být chytří - víme jak to dopadlo. Ale oni se rozhodovali v reálné době, měli reálné informace a nesli odpovědnost. Před národem, před sebou samými. Jestli selhali? kdo si to trufá říct? Já ne. Protože já nevím jak bych se na jejich místě rozhodl sám.

Není jim co moc vytknout.
ObrázekObrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

E.B. moc rád nemam, odvahu vytýkat mu "mnichov" se neopovažuji, přestože bych to řešil jinak. Co mu vytýkam je 46-48, ale to je jiná kapitola.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Budiž, já jsem chtěl naznačit, že nějaké kuří oko mohl mít i Adolf Hitler, něco, slabé místo, díky čemuž by se rozhodl na RČS zaútočit v případě našeho odmítnutí Mnichovského diktátu. Tedy poslal by své armády do boje ve stavu, kdy nejsou plně mobilizované, rozmístěné, vybavené. Čímž by RČS umožnil zvětšit šance na odražení Německého náporu ... to už se opakuji, vše je to v Žábách :-)
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jo, jo proč by ne, mamlas to byl unikátní! Kdysi jsem četl knížku "Agent A 54 neodpovídá" nebo tak nějak. Byly tam velice zajímavé postřehy Moravce na E.B. v době "mnichova" a dále během exilu. A zrovna pozitivní to tedy nebylo. Nicméně to byl jeho subjektivní pohled.
Rosomak
7. Major
7. Major

Příspěvek od Rosomak »

Pátrači, Beneše nemohl zlomit Mnichov, když ho sám vytvářel. Řešili jsme to sáhodlouze jinde i s patřičnými důkazy.
Zemakt: Moravec byl hrobařem našeho odboje, viz používané šifry a spoléhání se na A54, který se ve světle kompletní dešifrace komunikace Německem a Švédskem prokazatelně jeví jako dvojitý agent, protože ho nikdy Němci nezlikvidovali.
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Dej mi linku. Rád se na ty důkazy podívám. Nemyslím to ironicky. Jsem na ně opravdu zvědavý.

S hodnocením osobnosti A54 plně souhlasím.
ObrázekObrázek

Rosomak
7. Major
7. Major

Příspěvek od Rosomak »

Jsou to dost dlouho známé věci, již několikrát zveřejněné, ale mimo mainstream.
Zajímavé je, že KSČ to nedokázala procpat do učebnic...
http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=44693#44693
A v podstatě celá Michanova práce + diskuse na téma Mnichov stojí za přečtení. Aspoň by se nerozebíraly znovu a znovu některé věci které jsou dokladovány.

Vím, že to nemyslíš ironicky. Postupuješ účelně a logicky.
Odpovědět

Zpět na „Československá Republika“