V tom, co jsem zatrhl v otázce, se skrývá odpověď.Mirek58 píše:Argonautus:
Vás necvičili, že v nekrytém postavení, či při přesunu jsou každému vozidlu, tedy kul. určeny palebné a pozorovací sektory? Samo že mimo přímého dotyku s poz silami protivníka.
V míru a za přesunu se každý může celkem stavět na hlavu a samozřejmě že velitel velmi často vykukuje do pochodové polohy. Takže opravdu vidí, narozdíl od jiných situací, vlastníma očima, v širokém záběru, a když se občas jukne dozadu, vidí i tam.
Ovšem v dotyku s nepřítelem je tu malinký problém; totiž ten nepřítel, který veliteli takto snadno a rychle ustřelí kebuli a nepotřebuje k tomu zrovna MBT nejnovější konstrukce. Tankista vlastně přestává být tankistou a mění se v normálního pěšáka na náklaďáku; k čemu pancíře, když je kolem sebe nemáte.
Takže použití DŠK zahrnuje v reálném boji nevyhnutelně to povylezení z tanku, sektory nesektory.
Pročež je pochodová poloha v boji normálně zakázaná a i na ostřejších cvičení byli vojáci silně buzerováni, když to porušovali (a porušovali; ono je to zkrátka pro orientaci a hledání cílů onačejší kafe). V bojovce vidí každý jen těmi průzory, takže nějaké sektory jsou platné jako rybě bycikl, když tam zrovna nikdo nekouká.
Vrtulník ve visu nebo ta zde tak populární A-10 mají taktiku založenou právě na tom, že tankista houby vidí. Mrknou na něj jen tak dlouho, jak je potřeba, a zase zmiznou. Se slušnou pravděpodobností stačí vystřelit, aniž by to tankista vůbec zjistil.
Věc se má prostě tak, že bez moderní PVO s nějakými radary a počítačovým řízením střelby není na létající bojové stroje velká šance; jsou prostě moc rychlé a hbité.
To, že má Šilka tak zběsilou kadenci, má svoje důvody. A že není řízena pouze ručně má taky svoje důvody.
On i ten dnes už poměrně prostoduchý systém řízení palby v tanku dokázal zvýšit přesnost střelby několikanásobně; o to víc jsou taková udělátka potřeba pro PVO.
Může mi někdo vyjasnit, jak je to s těmi taženými PVO 57 mm? Nebo kecám, a je to nějak jinak?
Představa, že přiletí vrtulník, a maníci běží odpojit kanon od náklaďáku mi připadá totálně zběsilá.