Bitva u Leyte (10) - Válka v Pacifiku č 148
Re: Bitva u Leyte (10) - Válka v Pacifiku č 148
To ano, zrovna tyto depeše určitě nebyly kompromitujícím materiálem, nicméně vzhledem k tomu, jakým šokem zejména pro fanatické jedince bylo oznámení o kapitulaci (navíc z úst samotného jeho veličenstva, i když prostřednictvím rozhlasu) bych se ani nedivil, kdyby se tyto depeše v tom pálení ocitly také, ať už úmyslně či jen v nějakém afektu.
雷電
Ptám se proto, tě ze strany Američanů se jejich spojení a jednotlivé depeše u Leyte dost řeší, i jarl to má v článku pěkně rozebrané, ale v případě Japonců prakticky ticho po pěšině. Přitom by rozebrání jejich komunikace, včetně vizuální, mohlo v určitých směrech dost napovědět.
Když trochu odskočím, spojení přestože je to jeden z klíčových prvků vedení bojových operací, se obvykle při obecných popisech bitev prakticky vůbec neřeší. Včera jsem si to zase říkal při četbě o Arnhemu. Leyte je malinko vyjímka, ale jen malinko a například informace, které k tomu jarl uvádí se většinou vůbec neobjevují. Třeba po přečtení Hubáčka jsem nechápal, jak mohli Kinkaidovi depeše přijít Halseymu v přeházeném pořadí.
Když trochu odskočím, spojení přestože je to jeden z klíčových prvků vedení bojových operací, se obvykle při obecných popisech bitev prakticky vůbec neřeší. Včera jsem si to zase říkal při četbě o Arnhemu. Leyte je malinko vyjímka, ale jen malinko a například informace, které k tomu jarl uvádí se většinou vůbec neobjevují. Třeba po přečtení Hubáčka jsem nechápal, jak mohli Kinkaidovi depeše přijít Halseymu v přeházeném pořadí.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
To s tím spojením je pravda, dosti opomíjená součást vedení bitev. Zrovna u Leyte všechny ty peripetie kolem spojení měly opravdu závažné důsledky.
雷電
Podíval jsme se schválně do Hrbka a on má jako hlavní důvody chaotického útoku Japonců na Taffy 3 jednak naprostou absenci informací o nepříteli (přestože se to Kurita snažil napravit katapultáží dvou hydroplánů) a právě údery amerických palubních letadel, které neumožnili Japoncům držet formaci a tak i provádět koordinované akce.

Ano, přesně tak. Kombinace těchto obou skutečností opravdu těžce poznamenala jednání Japonců v této bitvě - když na eskortních letadlových lodích začaly docházet zásoby pum, letadla mnohdy podnikala na japonské lodě jen klamné nálety, což však bohatě stačilo k tomu aby jejich velitelé pokaždé ihned začali s divokými úhybnými manévry, což prakticky neustále Japoncům rozkládalo jejich formaci.
雷電
- jarl
- 3. Generálmajor
Tady je pěkné znázornění dopadů japonských granátů ráže 203mm opatřených rozlišovacím barvivem kolem torpédoborce Johnston:

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
- jarl
- 3. Generálmajor
Já už mám ten obrázek v počítači delší čas, takže už nevím odkud pochází, ale podle stylu malby asi bude z nějaké publikace od nakladatelství Osprey Publishing.

Paráda
Člověk má WW2 obecně fixovanou černobíle a podobné barevné věci ji o dost oživují.

- jarl
- 3. Generálmajor
Já ten obrázek dával na Palbu hlavně proto, aby bylo vidět jak učinne to rozlišovací barvivo bylo. Údajně když palubu zaplavila červeně zbarvená voda vypadalo to jako by odtokovými kanály tekla krev.

Gambier Bay

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Zajímavý a docela známý obrázek. Díky tomu temnému dýmu to působí docela zvláštně.
雷電