Organizace a výzbroj dělostřelectva ČSLA v 80. letech
Pátrači, organizaci a výzbroj dělva mám už zhruba v hlavě, ale po válce to byl pěkný guláš co se týče typů a organizačním začlenění. Jenom od konce 2. světové války do roku 1958 bylo 7 reorganizací čs. armády. Pak až do konce 80. let už to bylo víceméně ustálené.
Udělám to ve 2 krocích : 1. 1945 - 1950
2. 1950 - 1958
Udělám to ve 2 krocích : 1. 1945 - 1950
2. 1950 - 1958

Tak to by bylo ideální. Myslíš že se dopočítáš i počtů děl v bateriích, oddílech a plucích? Má takový pocit že jistou dobu byly baterie 4 dělové. Byla to divoká doba.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
- Hans S.
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Vkládání obrázků na Palbu je popsáno ZDE - je to myslím snadno pochopitelné i pro člověka počítači a internetem takřka nezasaženého.
Osobně doporučuji článek pojmout jako samostatné téma (přimlouvám se i za nějaký ten obrázek, alespoň na začátek, aby to dobře vypadalo na Portálu). Spojit to můžeme vždycky.
Osobně doporučuji článek pojmout jako samostatné téma (přimlouvám se i za nějaký ten obrázek, alespoň na začátek, aby to dobře vypadalo na Portálu). Spojit to můžeme vždycky.
komisař - vkládání obrazků jsem nakonec zvládl i já. Což je situace, kterou by ve středověku nazvali zázrakem a v dnešní době by mě svatořečili.
Souhlasím s Hansem S. Dej to jako samostané téma a moderátoři to buď nechají běžet a nebo to vyhodnotí jako sloučitelné a udělají to. Jinak se těším-moc.
Souhlasím s Hansem S. Dej to jako samostané téma a moderátoři to buď nechají běžet a nebo to vyhodnotí jako sloučitelné a udělají to. Jinak se těším-moc.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Nevím neviděl jsem to celé (uviděl jsem československou vlaječku a bylo po spánku), jestli zrovna mu toto patřilo, ale pak tu jeho sbírku kapku ukázali. Tvrdil, že má více obrněné techniky (funkční) než nějaké režimy.
Uvidíme, o čem bude druhý díl Milionářské hračky (TYCOON TOYS), jde dnes 22.20...
Bohužel, spíše ukazovali co udělá přejezd tanku s autem, než nějaké bližší infa, co daný kousek umí (kromě spotřeby nebo jak udělat z jednoho tanku kopii jiného pro film Rambo)
Uvidíme, o čem bude druhý díl Milionářské hračky (TYCOON TOYS), jde dnes 22.20...
Bohužel, spíše ukazovali co udělá přejezd tanku s autem, než nějaké bližší infa, co daný kousek umí (kromě spotřeby nebo jak udělat z jednoho tanku kopii jiného pro film Rambo)
Pro KOPAPAKA
Zpětně jsem si prohlížel příspěvky a zjistil, že jsi projevil zájem o čs. nezavedené zbraně vyvíjené československým průmyslem po 2. sv. válce a o raketové vojsku ČSLA.
Splnil jsem, i když opožděně, Tvé přání. Máš pravdu, o tomhle se těžko hledají podklady, proto mi to trvalo tak dlouho.
---Československé prototypy granátometů, minometů a Bz zbraní
---PL systém SAMOTA
---Organizační struktura raketového vojska 1961 - 2000 ( ČSLA, ČSA, AČR )
Kdybys měl cokoliv, i málo, pomůže to.
Ahoj.
Zpětně jsem si prohlížel příspěvky a zjistil, že jsi projevil zájem o čs. nezavedené zbraně vyvíjené československým průmyslem po 2. sv. válce a o raketové vojsku ČSLA.
Splnil jsem, i když opožděně, Tvé přání. Máš pravdu, o tomhle se těžko hledají podklady, proto mi to trvalo tak dlouho.
---Československé prototypy granátometů, minometů a Bz zbraní
---PL systém SAMOTA
---Organizační struktura raketového vojska 1961 - 2000 ( ČSLA, ČSA, AČR )
Kdybys měl cokoliv, i málo, pomůže to.
Ahoj.
-
- nadpraporčík
Re: Organizace a výzbroj dělostřelectva ČSLA v 80. letech
Zajímá mne dělostřelectvo vševojskového pluku, které stále ještě existovalo.Dělostřelectvo se dělilo na:
- divizní
- armádní a
- frontové
Podle Komisaře vedle měl dříve tankový pluk 18 houvnic 122 mm, zřejmě tažených. Netuším, zda tento stav zůstal i v osmdesátých letech a kde všude přesně (skoro bych se vsadil, že přinejmenším u B divizí, čili i 16.td).
Modernější jednotky měly Gvozdika 122 mm, tři baterie po šesti, tedy 18 kusů. Zcela určitě to platí pro 1. td, a skoro jistě pro 9. td, 20.mds, 2.msd a 19.msd.
jak je to dál s hraničními případy jako 4. td nebo 15. msd., to netuším.