Tisíc a jeden div íránského zbrojního průmyslu
A proč by se měli vyrovnat špičce? Čínské tanky a jiné zbraně taky zatím nebyly žádná špička, ale obyč kopie starších ruských vzorů a drandí to po Africe a Asii jak zběsilý. A jak jsi řekl, teď jim stejně nic jiného nezbývá a dlouho asi nebude (nevím nakolik je ten režim stabilní). Pokud by jsi to bral tak do detailu, tak kdokoli se zabývá zbrojní výrobou kromě USA a pár dalších států jen mrhá prostředky a měli by všichni kupovat od jednoho a ušetřili by. Velká část zemí světa nevyvíjí vlastní zbraně prostě jen proto, že na to nemá průmysl, zkušenosti a prachy. Írán je velká země a myslím, že to rozhodně je schopen vstřebat, byť mu to bude trvat dlouho, což ovšem s přihlédnutím k okolnostem není žádný div.
Navíc se celkem rozumně zaměřují na asymetrické vedení boje a na to nepotřebuješ Eurofighter nebo Abramse.
Navíc se celkem rozumně zaměřují na asymetrické vedení boje a na to nepotřebuješ Eurofighter nebo Abramse.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
- jersey.se
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Však jo, jak říkám a souhlasím - nic jiného mu nezbývá, ale taky bych to neviděl jako investici která se do budoucna zúročí. Nám se to taky zrovna nezúročilo a Švédové z toho vycházejí s celkem nepříliš zajímavě malým ziskem, proto s tím sekli prakticky hned jak mohli. Bohužel.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
- Alchymista
- 5. Plukovník
skelet - s tým by som nesúhlasil. Už starý Clausewitz to povedal jasne - vojna je pokračovanie politiky inými, násilnými prostriedkami. Platí to i opačne...
V princípe to isté platí aj o obrane štátu - investície do vlastnej vojenskej techniky a vojska (nemusí to byť nutne len armáda) sú investíciami do vlastnej slobody a politickej nezávislosti. Ešte desivejšia pre akéhokoľvek votrelca je predstava ozbrojeného národa - národa, kde väčšina bojaschopných mužov vlastní zbraň - a vie ju používať...
Zásah moderátora:
Prosím vás, politické tlachy si nechte od cesty a držte se spíš technických otázek.
13.4.2011 20:25
Hydrostar
V princípe to isté platí aj o obrane štátu - investície do vlastnej vojenskej techniky a vojska (nemusí to byť nutne len armáda) sú investíciami do vlastnej slobody a politickej nezávislosti. Ešte desivejšia pre akéhokoľvek votrelca je predstava ozbrojeného národa - národa, kde väčšina bojaschopných mužov vlastní zbraň - a vie ju používať...
Zásah moderátora:
Prosím vás, politické tlachy si nechte od cesty a držte se spíš technických otázek.
13.4.2011 20:25
Hydrostar

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Najprv chcem poďakovať kolegovi za fajn článok o výrobkoch zbrojného priemyslu Islamskej republiky, vzhľadom na to že je to jedna z mojich srdcoviek. A pridal by som jeden môj osobný subjektívny postreh: "na Iránsky zbrojný program (predovšetkým raketové a jadrové technológie) sa treba dívať nie z pohľadu európy, ruska alebo USA, ale z pohladu Iránu a jeho potrieb"Horny píše:Ovšem musíme říci i "B", a sice že kdyby "nezlobili" a prováděli pragmatičtější zahraniční politiku, nemuseli by se zabývat zastaralými - do první lajny stoprocentně nevhodnými - F-5 kami, a mohli by si koupit třeba F-15, F-18, SU-30 nebo i onen "bájný" F-35 o evropské a čínské produkci ani nemluvě. Je otázkou, zda se v dnešním globalizovaném světě vůbec vyplatí hrát takhle sólo. Zatím došlo z mého pohledu jen k plýtvání zdroji. Samozřejmě; uvidíme, kam se dopracují za takových cca 20-30 let.
Je pochopiteľné, že iránsky estabilišment prideľuje financie na výskum a vývoj z hľadiska potrieb svojich ozbrojených síl a nie podla toho čo si po tom myslíme mi.
---
A k tomuto: "kdyby "nezlobili" a prováděli pragmatičtější zahraniční politiku, mohli by si koupit třeba F-15, F-18, SU-30 nebo i onen "bájný" F-35 o evropské a čínské produkci ani nemluvě"
Tu by som nesúhlasil, lebo k ruskej a čínskej produkcií má Irán prístup už teraz. Najmä v 90-tych rokoch sa neustále hovorilo, ako sa Irán chystá nakúpiť Su-27čky, MiGy-31 a dokonca Tu-22ky z Ruska a neviem čo všetko ešte z Číny a výsledok = 0!
Radšej lietajú na F-14 Tomcatoch a musia lietať na muzeálnych F-5Ečkach a F-4 Phantómoch. Prečo asi, teda okrem absolutnej priority raketového a jadrového programu, v ich strategickom plánovaní?
Jeden malý kvíz: v prípade "full-scale" vojenskej konfrontácie Irán vs. USA - čo urobí nepriateľovi väčšiu škodu? 36 lietadiel Su-27 alebo 36 rakiet Šahaab-3B resp. Šedžil (aj keby niesli len konvenčné hlavice) odpálených na americké základne napr. v Bahrajne.
“Není mé pravdy,” řekl Josef Arimatejský. “Je jen jediná pravda pro všechny.”
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
(Karel Čapek, Kniha apokryfů - Pilátovo krédo)
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
(Karel Čapek, Kniha apokryfů - Pilátovo krédo)
Milos984 - Jasně, to už je otázka politické koncepce; čili co se svou armádou "Ahmadíneřád" resp. "ajatolláhové" vlastně zamýšlí. I kdyby měli (resp. až budou mít) použitelné jaderné zbraně, svoji pozici v regionu stejně o moc nezlepší, nanejvýš se s Izraelem dostanou do podobného patu, v jakém je dnes Indie s Pákistánem. Z tohoto hlediska mi jejich priorita ohledně JZ nedává moc smysl.
Naopak konvenční síly se snaží stavět z vlastních zdrojů, ale v této oblasti mají zase prakticky beznadějné zpoždění, takže jde spíš o mrhání penězi. S tou vyšší účinností Šahaab-3B máš určitě pravdu. Jenže životním zájmem Iránu je vyhnout se ozbrojenému konfliktu a Amerikou, protože v přímém střetu stejně nemají šanci, ať už způsobí škody větší nebo menší.
Vyjádřil jsem tedy jen názor, že by bylo účelnější vybudovat moderní konvenční síly a působit silněji v rámci regionu a neprovokovat velmoci a supervelmoc jaderným zbrojením. Koneckonců kdoví, jestli z těch nákupů nesešlo i proto, že se dotyčné země zdráhaly prodat moderní zbraně tak "nečitelnému" státu (viz. zrušení prodeje systémů S-300).
Naopak konvenční síly se snaží stavět z vlastních zdrojů, ale v této oblasti mají zase prakticky beznadějné zpoždění, takže jde spíš o mrhání penězi. S tou vyšší účinností Šahaab-3B máš určitě pravdu. Jenže životním zájmem Iránu je vyhnout se ozbrojenému konfliktu a Amerikou, protože v přímém střetu stejně nemají šanci, ať už způsobí škody větší nebo menší.
Vyjádřil jsem tedy jen názor, že by bylo účelnější vybudovat moderní konvenční síly a působit silněji v rámci regionu a neprovokovat velmoci a supervelmoc jaderným zbrojením. Koneckonců kdoví, jestli z těch nákupů nesešlo i proto, že se dotyčné země zdráhaly prodat moderní zbraně tak "nečitelnému" státu (viz. zrušení prodeje systémů S-300).

Star Trek
* 1965
+ 2009
A já si myslím, že vůbec nejsou hloupí a dělají pro to všechno. A do toho zapadá i zbrojní průmysl a jaderné zbraně. Čím myslíš, že víc vyděsíš Amíky? 50 T-90 a nebo několika tisíci maníkama ověšenýma RPG a řízenými střelami drandícími v jeepech, malých APC a na motorkách? 50 Su-30 a nebo spoustou střel, které jim pořád někde budou prolétávat a padat na hlavu? Taky bych nenakupoval pár kusů drahých a dobrých systémů, když vím, že při pravděpodobném scénáři o ně velmi brzo přijdu. Velmoci budou mít bolení hlavy leda z toho, co teď Íránci budují (i když ani klasickou armádu vůbec nezavrhli) ne ze 100% klasické armády. Tu si nemůžou momentálně moc dovolit. A při tak velké zemi, s takovými historickými zkušenostmi z irácko-íránské války bych se tam bál vkročit.Jenže životním zájmem Iránu je vyhnout se ozbrojenému konfliktu a Amerikou, protože v přímém střetu stejně nemají šanci, ať už způsobí škody větší nebo menší.
A ten prodej..taky jsem toho názoru, že to můžou méně rozvinutým zemím úspěšně prodávat. A vůbec..válčení není racionální věc a i když na tom zbrojní společnosti vydělávají, tak na tom to nestojí ani nepadá.
Samozřejmě, o tom se nepřu. Naprosto souhlasím, jen jsem nadhodil "kacířskou" myšlenku, že provokace velmocí a jaderný program (dle mého názoru pochybné vojenské hodnoty) nejsou tou nejlepší politikou, kterou by mohl Irán praktikovat. Ale jak jsem napsal o kousek výš - tohle si musí rozhodnout Ahmadínežád a spol. sami. Takhle od monitoru se jejich pozice posuzují blbě. Ale co my víme. Možná to mají dobře promyšlené a nebo jen naslepo riskují a nakonec se zapíší do historie hned vedle Hitlera a jeho party...

Star Trek
* 1965
+ 2009
Tak oni si zvolili cestu odstrašování protivníka. Takže hulákají, haraší se vším co dokážou vymyslet a co jim přijde pod ruku. Dost často to teda kapku přehánějí, což může být kontraproduktivní, protože jim to nikdo nebaští a nebo naopak baští až moc a může tu hrozbu přecenit a udělat vlastní akci, která se jim vůbec nebude líbit. Ale zatím to celkem funguje, nikdo neví pořádně nic a oni mají klid.
Přidal jsem pár vrtulníků a pokud nebudu lenoch, tak zítra přibude taky Cobra
Přidány protitankové střely a jedna protivrtulníková (odvozeno z PT střely).
Sloučil Hydrostar

Sloučil Hydrostar
Tak oni si zvolili cestu odstrašování protivníka. Takže hulákají, haraší se vším co dokážou vymyslet a co jim přijde pod ruku. Dost často to teda kapku přehánějí, což může být kontraproduktivní, protože jim to nikdo nebaští a nebo naopak baští až moc a může tu hrozbu přecenit a udělat vlastní akci, která se jim vůbec nebude líbit. Ale zatím to celkem funguje, nikdo neví pořádně nic a oni mají klid.
Přidány nějaké ty člunky, ať námořní sekce nezeje prázdnotou .)
Sloučil Hydrostar

Přidány nějaké ty člunky, ať námořní sekce nezeje prázdnotou .)
Sloučil Hydrostar
Přidány další protiletadlové systémy.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
Polarfox : kde jsou ty přidané člunky a ostatní ? Já jsem je nenašel. Omlouvám se, už jsem zjistil, že byly přidané do původních příspěvků. Podíval jsem se na počet jejich úprav a pochopil jsem.
Jinak v ATM 10 a 11/2010 jsou dva články o íránských zbraních : Domnívám se, že není vhodné opisovat informace z jednoho zdroje, navíc předpokládám, že většina Palbáků ATM čte.
***Nové íránské zbraně : Realita nebo propaganda ? Lukáš Visinger
---Protilodní střely C-701 Kosar, C-704 Nasr-1, C-801 Noor-N, C-802T Noor, C-802R Noor, Hy-4R Ra´ad, HY-4ER Ra´ad
---Bojové a jiné letouny, protivzdušná obrana
***Íránské revoluční gardy na moři - Postrach "nevěřících" v Zálivu. Jedná se o pokračování z čísla ATM 10/2010. Autor Ivan Zajac.
Jinak v ATM 10 a 11/2010 jsou dva články o íránských zbraních : Domnívám se, že není vhodné opisovat informace z jednoho zdroje, navíc předpokládám, že většina Palbáků ATM čte.
***Nové íránské zbraně : Realita nebo propaganda ? Lukáš Visinger
---Protilodní střely C-701 Kosar, C-704 Nasr-1, C-801 Noor-N, C-802T Noor, C-802R Noor, Hy-4R Ra´ad, HY-4ER Ra´ad
---Bojové a jiné letouny, protivzdušná obrana
***Íránské revoluční gardy na moři - Postrach "nevěřících" v Zálivu. Jedná se o pokračování z čísla ATM 10/2010. Autor Ivan Zajac.

Počkej zas tak těžké by to nemělo být ne?
Jsou tam jen tři sekce a ještě k tomu vždycky dělám seznam s přidanými systémy (plus písmenko P, N a L aby se to lépe hledalo).
Jinak mám tomu rozumět tak, že jsem to okopčil někde z ATM?
U těch člunů to byl jeden ze zdrojů, upozorňuju jeden ze zdrojů, většinou je to syntéza 3-4 hlavních pramenů plus dopřesňující drobnosti. Co se týká letadel, tak si pamatuju, že takový článek tam byl, nebyl moc dlouhý a byl jsem líný ho v tom stohu časáků hledat. Tudíž ATM je pramen zatím vyloženě minoritní. Takže tě musím zklamat...
Prohrabat se tou spoustou propagandy a často absolutně protichůdných informací je celkem nářez a musíš prosít 20-30 různých blninek a menších blinek a dát dohromady jádro, co si navzájem neodporuje a co i tak logicky dává smysl. A i tak jsou pak ty moje příspěvky plné "možná, asi, nejspíše", ale jinak to nejde.

Jinak mám tomu rozumět tak, že jsem to okopčil někde z ATM?

Prohrabat se tou spoustou propagandy a často absolutně protichůdných informací je celkem nářez a musíš prosít 20-30 různých blninek a menších blinek a dát dohromady jádro, co si navzájem neodporuje a co i tak logicky dává smysl. A i tak jsou pak ty moje příspěvky plné "možná, asi, nejspíše", ale jinak to nejde.

Přidány další loďky v námořní sekci.

Tak možná jsme se špatně pochopili, ale takhle to zní jako že jsem to opsal z ATM a za druhé že jsem to všechno vysosal jen z ATM, proti čemuž se musím důrazně ohradit. Íránské zbraně se musí nutně s ATM dublovat, zvlášť, když zatím vyžínám ty významnější. Ale jestli jsem zatím zběžně popsal tak 20 systémů, tak dalších tak 40 mě čekáDomnívám se, že není vhodné opisovat informace z jednoho zdroje, navíc předpokládám, že většina Palbáků ATM čte.

Věřím, že jsi to nemyslel nijak zle, ale je lepší to vyjasnit .)
Jinááák...námět do diskuze:
Když jsem psal něco o těch ponorných člunech, zasekl jsem se u způsobu útoku. Někde se říká, že se rychle přiblíží a pak ponoří a zaútočí, jinde zas přesně naopak a nebo dokonce obě verze najednou. Která z nich je dle vás optimální?
Bráno optikou Druhé světové války, je lepší si počkat na nějaké frekventovanější trase v "ponořeném" stavu, pak zaútočit a rychle zmizet. Ale v době výkonných sonarů, palubních vrtulníků a bůhvíčeho ještě vážně nevím, jaký by tato taktika sklidila úspěch, zvláště proti technologicky nadřazenému protivníkovi... takže jestli si troufá někdo odhadnout výsledek střetu (ponořený) ponorný člun vs. svaz letadlové lodi...

Star Trek
* 1965
+ 2009
Útok na svaz letadlové lodi se asi rovná ponornému člunu na hromadu součástek
Ale zas nevím, jak je něco téhle velikosti zachytitelné sonarem, ale pokud ti nad hladinu kouká radar a šnorchl a nebo v horším případě kabina, tak to asi není žádný med zachytit. Pokud se navíc bude motat někde v oblasti s kupou rybářských člunů, tak má určitě šanci.
Spíš jsem se díval na ten odpal torpéda z Peykaapu a snažil se představit, jak by to museli mít vyřešené, aby to mohli u Gahjae provést pod vodou. Z vnějšku mi nepřijde, že by se výzbroj nějak lišila a když to odkrytujou pod vodou, tak jim tam všude nateče voda

Spíš jsem se díval na ten odpal torpéda z Peykaapu a snažil se představit, jak by to museli mít vyřešené, aby to mohli u Gahjae provést pod vodou. Z vnějšku mi nepřijde, že by se výzbroj nějak lišila a když to odkrytujou pod vodou, tak jim tam všude nateče voda

Milé děti, strýček Polar vám přidal pár fregat a korvet, kochejte se zvesela