Lord píše:Nic proti svobodě, ala existuje rčení, že svoboda jednotlivce končí tam, kde ... nebo jak to je
Skutečností je, že naprostá většina lidí si přeje zákaz kouření v restauracích. Pasivní kouření způsobuje skoro stejně nebezpečné nemoce jako aktivní, tedy v silně zakouřené místnosti.
Zákaz kouření v restauracích by uvítalo 78 procent dospělých. Kloní se k němu i 41 procent kuřáků a kuřaček, vyplývá z průzkumu...
Zdroj:
ceskenoviny.cz
Nic ve zlém, ale takovýhle "Průzkum veřejného mínění" je mezi českými novináři velice populární - většinou ale bývá vycucaný s prstu. Chybí k němu jakékoli bližší údaje, třeba kde, kdy, v jakém rozsahu a časovém horizontu bylo prováděno dotazování, jaký byl sociální a věkový průřez respondentů, jak byly formulovány otázky atd. Tedy je nanejvýš pravděpodobné, že žádný průzkum neproběhl nebo byl jen velmi formální či tendenční. Zeptám-li se deseti lidí, vycházejících ze sídla KSČM, co si myslí o tržní ekonomice, je nasnadě, jaké asi dostanu odpovědi... A pak si sednu za noutbůk a vypotím článek o tom, jak
...si 98 % Čechů přeje úplný návrat k centrálně řízenému hospodářství.
Kam tyhle legislativní snahy vedou, si každý může ověřit třeba v Praze u Anděla nebo Karlově náměstí. Když si tam na ulici otevřete v kteroukoli hodinu plechovkové pivo, se značnou pravděpodobností na vás přilítnou
městapáci a budou vás šikanovat, že konzumujete alkohol na veřejném místě, kde je to vyhláškou zakázáno... Opatření původně směřovalo proti bezdomovcům, okupujícím lavičky a zastávky MHD. Ti se tam ovšem vesele povalují dál, protože s nimi nikdo nic nesvede - nemají ostatně ani doklady, ani peníze na pokuty, tak si jich městapo postupně přestalo všímat.
Není to výnosné. Tím více si zgustnou na jedinci, který vypadá na to, že má u sebe občanku a pět set korun.
Ale pokud si budete na tomtéž místě smažit dávku heroinu a ládovat si ji do žíly, nikdo si vás ani nevšimne - to je podle zákona
oukej...
V zemích, kde zákon plošně zakázal kouření v restauracích, většinou razantně stoupla poptávka po marihuaně. Lidi (hlavně mladí frikulínci, ale poslední dobou i starší ročníky) sice kouří před restaurací, ale "když už, tak už" - místo cigarety si podávají špeka. A ještě si přitom připadají jako odbojáři -
to jsme s tím systémem vydrbali...
Já osobně neznám žádného kuřáka, který by byl nadšený z toho, že mu zakážou si u pivka zapálit. Něco jiného je to ovšem v případě, že se jedná o kouření u jídla - to vadilo i mně, když jsem ještě hulil. Jinak drtivá většina těch, které potkávám, je prostě smířená s tím, že když půjdou do baru nebo do hospody - podotýkám, že posedět s přáteli, ne se naobědvat, tak tam prostě bude poněkud
nahulíno. Ti, kteří se s tím nesmíří, chodí většinou do KFC nebo do McDonaldu. Je to
kchůl a nekouří se tam.
Krásně jsem to viděl vyřešené v jedné restauraci v centru Prahy. Kuřáci i nekuřáci měli své vlastní místnosti, přičemž už když jsme si se ženou dělali rezervaci, ptali se nás kde chceme sedět. A kdyby někdo zase vytasil ono přiboudlé přirovnání k bazénu, rozdělenému na poloviny "smí se čůrat" a "nesmí se čůrat" (větší pitomost jsem snad v této souvislosti nečetl, a to je z hlavy vysokoškolského odborníka), tak vzduchotechnika byla vyřešená tak, že v nekuřáckých prostorách byla ventilace přetlaková, zatímco v kuřáckých podtlaková (sací). Když se tedy otevřely spojovací dveře, vzduch z nekuřácké části proudil do kuřácké (nikdy naopak), odkud byl odsáván ventilátory a vytlačován přes filtry ven. Proč to plácám na vojensko-historický portál? Bavil jsem se o tom s majitelem restaurace a zjistil jsem, že je to veliký fanda a znalec čs. fortifikačních staveb ze 30. let... Hádejte, kde asi vzal inspiraci?

Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/