Jenže, aby jsi ho mohl kontrovat, tak si ho nejprve vytvoříšPolarfox píše:Já jen kontruji názor, že bezosádkové prostředky se navždy zaseknou na úrovni Predatoru nebo robotka co vypadá tak trošku jako příbuzný toho z filmu Číslo 5 žije. Výkony a možnosti AIM-9B a AIM-9X, případně FT-17 a T-34, či Firebee a XB-47 jsou přeci jen někde jinde a to je toho zase tolik nedělí. Jestli si tedy někdo myslí, že se třeba i za 20 let budou drony chovat stejně nablble a budou mít stejné možnosti jako dnes, tak ho přesvědčovat nebudu, ale... Vše je to o dostatečném vývoji elektroniky. A pokud jednoho dne nedáš člověku nějaký zásadní impulz (biotechnologie, propojení mozku s elektronikou, aby jsi z něj vyždímal více, atp.), tak nutně začne v řadě oblastí na roboty ztrácet. Už jen z principu věci...pokud něco bude schopno reagovat za 1s a tobě to bude trvat 10s, tak přes to nejede vlak. A to nemluvím o tom, že ty budeš bez vylepšení těla nadobro zaseklý na 10s, kdežto stroj bude možno vylepšit třeba na 0,1s. A to není otázka nějakých 50-100 let nebo dokonce fantazií ze Star Treku.

Protože já psal:
a dále:Netvrdím, že jednou drony nedosáhnou schopnosti pilotovaných letadel ... ale je to ještě poměrně dlouhá cesta.
Jistě, pro skryté pátrání po "povstalcích" i jejich likvidaci ze zálohy jsou drony výhodnější než pilotované letadlo již dnes ... ale pro plnohodnotnou bojovou akci?![]()
Inteligence pilota a jeho schopnost "situation awareness" a jeho schopnost reagovat na ohrožení ... to bude ještě dlouhaaaaaaaaaa cesta.
Takže vlastně nejsme v rozporu. Budou-li se technologie dále vyvíjet tak překotným tempem a podaří-li se vyřešit problémy vedoucí ke skutečné umělé inteligenci, tak se jednou k UAV, které plně nahradí pilotované bojové letadlo dostaneme. Je to BUDOUCNOST.A totéž platí pro současné drony.
Dokážou někoho zabít ze zálohy? Dokážou.
Dokážou být drony alespoň slabým soupeřem ve vzdušném boji? ANI NÁHODOU
Lišíme se jen v odhadu - Za jak dlouho?
Ty předpovídáš 20 let, já odhaduji spíše 50 - 100.
Nicméně pokud USAF, VVS, PLAAF nebo kterékoli jiné letectvo světa vymění do roku 2045 (jsem štědrý, přihodil jsem Ti ještě 10 let