Corgi znám, hrozně se mi líbili ve videoklipu k londýnské olympiádě, kde zdatně sekundovali královně i Bondovi. Nevím, jakou mají povahu, ale minimálně vzhledem jsou roztomilí.
Ta to mám radost, že se dá klášter navštívit, myslela jsem, že bude asi mnichy opuštěný, ale jeden nikdy neví. Jsou na Slovensku stále funkční kláštery?
Fabergého vejce jsou všechna krásná, i když nejhezčí je možná hned to první, některá další jsou na můj vkus strašně přezdobená, ale zase ukazují mistrovskou práci zlatníků a šperkařů. Nejspíše si to uvědomovali i sovětští státníci, nemyslím, že by některá vejce poškodili nebo zničili. Spíše je někde schovali. Většinu z vajíček mají v držení Rusové, na druhém místě jsou USA, pár kusů je v Monaku, Kataru nebo ve Švýcarsku. Královna Alžběta má ve své sbírce třeba vajíčko Košík květin z roku 1901. Celkem má tři kusy: Košík, Kolonádu z roku 1910 a Mozaikové vajíčko z roku 1914. V roce 2014 byla ve Vídni výstava Fabergého vajíček, k vidění tam byla i Transsibiřská magistrála. Moc mě potěšilo, že jsem tam mohla vidět.

Košík květin
Řekla bych, že carevič a jeho sestry dostávali na Velikonoce spoustu překvapení a dárků, ale asi ne natolik cenných a drahých. Většinu doby vydávání vajíček byli ještě malí a docela snadno by mohli něco odlomit nebo rozbít. Pořád to byly carské děti, ale předpokládám, že jim věci padaly z ruky tak často, jako všem dětem. Jedno vajíčko se jmenuje Carevič, obsahovalo překvapení s jeho portrétem, ale nedostal ho malý Alexej, ale jeho matka. Fabergého vajíčka považuji spíše za výraz úcty a lásky, nejprve jako výraz vděčnosti Alexandra III. k jeho ženě, a potom jeho syna k manželce a matce. Vajíčka pro Marii Fjodorovnu často připomínala různá výročí jejího života po boku cara a byly to nejspíše vzpomínkové předměty. Ostatní vajíčka pro Mikulášovu matku zase připomínala její vnučky, řada z nich obsahovala portréty malých velkokněžen a careviče. Jiná vajíčka upomínala na carské paláce a jachty, na které asi měly obě obdarované ženy své vzpomínky. Možná by i velkokněžny dostávaly nějaká vajíčka, kdyby přežily a žily provdané někde mimo Rusko jako vzpomínku na rodiče a zemi. S jejich brzkou smrtí k tomu bohužel nedošlo.