Jo to bych musel mít někde čísla výrobních bloků a data, jak přesně sjížděly (a z jakých továren) z linek. Jak už jsem psal - hledá se hard-core Befkař
To číslo 147 v roce 1939 se vztahuje předpokládám pouze na Bf 109 D - tedy na max. prvních pár měsíců tohoto roku. Poté Dory ustoupily ve prospěch Emilů. Takže v roce 1939 v klidu mohli postavit 147 Bf 109 D, ale k tomu třeba 500 Bf 109 E. Pokud by v roce 1939 vyrobila zaběhnutá továrna na Bf 109 pouze 147 letounů celkem, tedy Bf 109 D + E, pak bych v tom hledal nějaký další háček možná vysvětlitelný potížím se zavedením výroby Emilů (ale LW by pak těžko naplnila své stavy).
K motorům - tady záleží, jak to myslíš. Malá úprava motoru totiž rozhodně nemusí znamenat novou sérii - a to v žádném smyslu slova série. Jde především o to, jak moc rozsáhlá daná úprava je a jak moc se projeví na nutnosti fyzikálních "přepočtů" u daného agregátu. Když se třeba u BMW 801 D-2 začala používat výkonnější čerpadla, Kommandogerät byl zprzněn, aby povolil vyšší plnicí tlak, motor dostal pevnější písty, jiné svíčky i sací ventily - tak se, světe div se, označení motoru nikterak nezměnilo..pořád stejný BMW 801 D-2, jako ten v roce 1942. Jen ve výsledku nějakých 300+ PS k dobru.
Ale zase naopak - použiješ rozměrnější vypouklé písty, čímž zvedneš kompresní poměr a šup - jako mávnutím kouzelného proutku se změní označení z BMW 801 C na BMW 801 D (tedy ne že by mezi těmi motory nebylo ještě pár dalších rozdílů, ale ty jsou již menší, než výše uvedené). Chtěl jsem tím spíš naznačit, že v tom nelze hledat úplný systém.
Pokud bys význam slova série bral jakožto "výrobní série" a ne "motor nějaké série", pak to opět neplatí a jako příklad znovu můžeme použít BMW 801 (on je to vlastně jediný motor, o kterém si troufám tvrdit, že ho alespoň trošičku znám): Vedle sebe se vyráběly jak starší varianty A, tak pozdější ML, C, D, TS... 95% těch motorů bylo zcela identických.
Tedy ne že by nemohli montovat Jumo 210 G a 210 Ga kompletně na jedné lince, to by asi opravdu nemohli. Ale stačilo, že drtivá většina té výrobní linky byla společná a až někde u vrat továrny byly v jednom koutě kompletovány Jumo 210 G a v druhém Jumo 210 Ga (a rozdíl mezi těmito dvěma motory dost možná bude jen v několika ozubených kolech).
No a pokud bys myslel, že v "letadle jedné série" nemůže být použito více různých motorů, pak to opět není pravda. Fw 190 A-8 s BMW 801 D-2 nesl úplně stejné označení, jako ten samý letoun s motorem BMW 801 TS, nebo abys mě neobvinil, že toto se týká konce války, kdy byl všude bordel: BMW 801 C-1 v Fw 190 A-1 se na označení letounu neprojevil jinak, než BMW 801 C-2.
Žádný další možný význam slova série mě nenapadá.