Raritní a zajímavé fotky - 2.sv.válka

Galerie, Album, výroky o válce.

Moderátor: jarl

Ataman
Kapitán
Kapitán

Re: Raritní a zajímavé fotky - 2.sv.válka

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 18/2/2025, 09:16 Finský plamenomet kombinovaný se samopalem Suomi KP/-31
Řekl bych, že obdobná sestava by našla nemalé uplatnění i na současné ukrajinské frontě.
Nedávno si mi vysvětloval, že takovýto kombinovaný bazmeky nejsou úplně dobrý, tady:
viewtopic.php?t=9013&start=60
V tomle případě to neplatí? Proč? A jakej vůbec mají "současný" plamenomety dostřel?
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Protože tenhle bazmekt by měl pouze jeden chlapík ve skupině/družstvu/četě. A je to fakt specifická záležitost na čištění zákopů. Onehdy jsem tu diskuzi vnímal tak, že jako každý voják by měl mít v podvěsu granátomet. To ne.

Jakej dostřel to nevím, jak psal Tomáš, jsou zakázaný. Tohle je historická záležitost. Dnes bych řekl, že zdatně to mohou suplovat termobarické granáty.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 18/2/2025, 19:38 Protože tenhle bazmekt by měl pouze jeden chlapík ve skupině/družstvu/četě. A je to fakt specifická záležitost na čištění zákopů. Onehdy jsem tu diskuzi vnímal tak, že jako každý voják by to měl mít v podvěsu granátomet. To ne.
Nebylo by v tom případě lepší, aby ten voják měl místo samopalu jen plamenomet s větší nádrží? Nebo sólo samopal a sólo plamenomet (protože plamenomety jsou prej pažravý, co sem koukal, tak max cca10 výstřelů a hotovo, aby v nejhorším šel ten plamenomet zahodit a strejda měl pořád nějakou zbraň)?
Zemakt píše: 18/2/2025, 19:38Jakej dostřel to nevím, jak psal Tomáš, jsou zakázaný. Tohle je historická záležitost. Dnes bych řekl, že zdatně to mohou suplovat termobarické granáty.
Co sem našel, tak asi nejvíc 70m LPO-50. Co se zakázanosti týče, tak nevím, ale prej:
"International lawDespite some assertions, flamethrowers are not generally banned. However the United Nations Protocol on Incendiary Weapons forbids the use of incendiary weapons (including flamethrowers) against civilians. It also forbids their use against forests unless they are used to conceal combatants or other military objectives."
Ale je to všechno z wikipedie z oblasti, který vůbec nerozumím, tak nevím.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jak moc to bylo rozšířené netuším. Třeba je to jen ojedinělá záležitost. Dal jsem to sem jako kuriozitku. Blbé mi to nepřijde, ale na zádech bych s tim běhat nechtěl.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-21
Protokol III
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 18/2/2025, 20:23 Jak moc to bylo rozšířené netuším. Třeba je to jen ojedinělá záležitost. Dal jsem to sem jako kuriozitku. Blbé mi to nepřijde, ale na zádech bych s tim běhat nechtěl.
Jako kuriozita dobrý. Jsetli to je nebo není blbý nevím, proto se ptám.
Zemakt píše: 18/2/2025, 20:23 https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-21
Protokol III
Z toho mi plyne, že zakázány nejsou, jen se s nima nesmí motat kolem civilistů(což by měl bejt standard pro cokoliv).
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Schwimmwagen osazený 2 cm horským flakem (Gebirgsflak 38).

https://www.customscale.de/modelle-von- ... n-typ-166/

IMG_7499.jpeg
IMG_7498.jpeg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Náklady na vybavení pěšáka z druhé světové války. Pro lepší představu je hodnota 1 dolaru z roku 1942 zhruba ekvivalentem 19,49 dolaru v roce 2025. Samotná puška by tak v dnešní ceně vyšla na 1 657 dolarů (38 186 Kč).

IMG_7713.jpeg

280 mm dělo z baterie Grosser Kurfürst u Cap Griz-Nez, která bombardovala Anglii. Byla tam tehdy čtyři děla. Zbraně měly palebné pole 360 ​​stupňů. Pro každou věž byl postaven velký bunkr (S412) a tento konkrétní byl maskován jako dům. Děla byla po válce Brity zlikvidovány.

486738209_1100973618713985_8979315129746822706_n.jpg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

To je fakt krásné maskování :D :D
雷電
Odpovědět

Zpět na „Fotografie, vtipy, citáty“