Češi a Slováci bojující a pomáhající na Ukrajině

niko
Kapitán
Kapitán

Re: Češi bojující a pomáhající na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Zda sa, ze mame prveho Slovaka bojujuceho v ukrajinskych ozbrojenych silach, ktory padol v boji proti ruskym okupantom. RIP :(
https://x.com/gl_sk/status/181620438366 ... gPw8Q&s=19
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Slovenski dobrovolnici na strane Ukrajiny bojuju v Kurskej onlasti. Drzte sa chlapi! :up:

https://x.com/Nohybaj/status/1824408207 ... l0Nag&s=19

Inak nechceme toto vlakno premenovat na Cesi a Slovaci bojujuci a pomahajuci na strane Ukrajiny ? Ked uz tu mame take to cs forum.
Wolfhound
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Wolfhound »

niko píše: 17/8/2024, 11:44
Inak nechceme toto vlakno premenovat na Cesi a Slovaci bojujuci a pomahajuci na strane Ukrajiny ? Ked uz tu mame take to cs forum.
Za mne :up:
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Re: Češi a Slováci bojující a pomáhající na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Dobrý nápad.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Doposud jsem Slováky dával buď sem, nebo do Zahraniční dobrovolníci.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Super. Vdaka. :up:
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Clanok o Rustym- Slovakovi, ktory padol ma Ukrajine.
https://dennikn.sk/4152305/bol-to-skuto ... -ukrajine/
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Operátor dronů třetí šturmové brigády

V prvních měsících ruské invaze, se rozhodl pomoci Ukrajině i dnes již urostlý pětačtyřicátník s armádní přezdívkou "Fakel" (Pochodeň), advokát, otec dvou synů (11 a 17 let), aktuálně operátor sebevražedných dronů u třetí útočné brigády. Vystudoval právnickou fakultu, v roce 2009 složil advokátní zkoušky se specializací na trestní právo a pracoval v renomovaných advokátních kancelářích. K tomu se věnoval akrobatickému létaní. "Takže mi v životě adrenalin rozhodně nechyběl," uvádí. K armádě však měl blízko, v roce 2019 pokukoval po službě v aktivních zálohách, což mu prý zhatil covid. Zlom v jeho životě nastal 24. února 2022, kdy začala invaze ruských jednotek na Ukrajinu. Ještě ten den napsal na ukrajinskou ambasádu, že by se chtěl přidat k jejich armádě. "Byl jsem však odmítnut, protože jsem neměl prokazatelnou bojovou zkušenost," vypráví. Neodradilo ho to a myšlenka na aktivní účast v bojích ho nepřešla ani po několika měsících. V práci si vzal dovolenou a tajně odjel na Ukrajinu s partou Čechů, kteří prý měli zkušenost s cizineckou legií. Zúčastnil se spolu s nimi výjezdu a později se rozhodl na Ukrajinu opět vrátit. A měl už jasno kam: k jednotce Azov nebo do nově vznikající třetí samostatné útočné brigády, které bývalí zakladatelé Azovu velí. Tedy k těm, které plní ty nejnebezpečnější úkoly. Aby prošel přijímačem, absolvoval několik kurzů doma i v zahraničí zaměřených na výcvik ozbrojených složek. Přijímač prý nebyla žádná slast, ale chtěl uspět. "Drilování technik, nácvik boje v uzavřených prostorech, evakuace, práce s pracovními pomůckami, základní medicína, intenzivní výuka ukrajinštiny a hodně času se tam trávilo nácvikem kopání zákopů," vyjmenovává. Po půldruhém měsíci výcviku podepsal s ukrajinskou armádou tříletou smlouvu. Základní měsíční plat zhruba 37 tisíc hřiven (20 000 Kč) a k tomu příplatky za pobyt v bojové zóně, což může činit až 140 tisíc hřiven (80 000 Kč). "Zpočátku to bylo hodně o kopání v nulové zóně. Postupuješ a rozšiřuješ zákopy. Je to hodně o držku, ale je to loterie. Žádný sebelepší výcvik ani zkušenost tě nezachrání před ruskou artilérií," popisuje. Mnoho cizinců prý tehdy odešlo, protože si válku představovali poněkud jinak.
Později velitelé využili advokátových znalostí a zkušeností z létání a přesunuli ho do batalionu bezpilotních systémů, kde operuje kamikadze drony. Tam si zažil také nejhorší moment, kdy nešlo jen o loterii, ale šel smrti téměř naproti. "Byl březen, bojová zóna, oblast Svatové, zhruba pět kilometrů od linie dotyku. Rozvědce se blízko naší pozice ztratila Leleka (ukrajinský průzkumný dron) a požádali nás, abychom pro ni došli. Dostali jsme souřadnice. Všude kolem otevřený prostor: pole a lány. Hrozně nebezpečné místo mimo provizorní stanoviště bunkru. Na území nikoho." popisuje onen den. Vybaven spektrálním analyzátorem, který na základě elektrického signálu v konkrétní frekvenci odhaluje přítomnost dronů, vyrazil s kolegou pro ztracený dron v hodnotě zhruba 3 mil Kč. "Najednou krabička hlásí týtýtýtý. Já nesl ten náš ztracený dron, takže jsem nemohl použít zbraň proti dronu, který se k nám blížil. Běžel jsem a zvažoval, jestli mám odhodit dron, nebo ne. Furt jsem si říkal, to fakt nedám, hlavně ať mě netrefí. Nejvíc jsem se bál, že na mě budou pálit naši, protože jsem se vracel směrem k našim okopům," vypráví. Nakonec to dopadlo dobře. A on se zařekl, že na tak sebevražedné akce už příště nepůjde. Nestojí mu to za to. Dodnes vidí strach v očích parťáka. Stejný strach, který měl bezpochyby i on. "Strach zůstává v očích hodně dlouho. Něco to ve mně zanechalo, tak daleko od našich pozic bych už nešel," uvádí. Jako operátor kamikadze dronů se pohybuje od jednoho do deseti kilometrů od místa vzletu. "Na rozdíl od kvadrokoptér, já cíl nevybírám. Zadání dostávám od rozvědky. Mohu pouze vybrat náhradní cíl. Západní dron s hlavicí přijde zhruba na 30 až 40 tisíc euro (až milion Kč), ukrajinské, které testujeme, jsou výrazně levnější," hovoří o svém "pracovním nástroji." Jednotka jej nyní dočasně uvolnila, aby si doma vyřídil jisté soukromé věci. Pak se bude samozřejmě vracet. "Žiju přítomným okamžikem. Víc než kdy předtím. Teď si užívám dětí a milované ženy, která je mi největší oporou. A když tu nejsem, je to pro ni těžké. Jak zpívá v jedné písni Daniel Landa 'fronta zpátky láká, domov pro vojáka'."

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... .seznam.cz

Výstřižekererere.JPG
2024-02-19T000000Z_244888544_MT1ABCPR887233025_RTRMADP_3_ABACA-PRESS-scaled-e1708464672831-1024x744.jpg
ukrajinský voják nesoucí dron Leleka (čáp)
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Někteří vojáci mají až neuvěřitelně tuhý kořínek. Jedním z nich je nepochybně Zdeněk, který na Ukrajině bojuje už od samého začátku a nedávno poslal domů děkovačku za vybrané peníze na zbraně.

https://twitter.com/poledniktomas/statu ... 5319649534

Když v rádiu uslyšel slova ukrajinského prezidenta Zelenského, který žádal zahraniční dobrovolníky, aby pomohli Ukrajině ve válce s Ruskem. Čech Zdeněk Valent neváhal, sbalil si pár kusů oblečení a odjel. Od té doby se voják, jemuž se přezdívá "český viking", zúčastnil mnoha bojů. Byl příslušníkem pluku Azov a nejspíš dodnes slouží jako odstřelovač v běloruském pluku Kalinovského. V době, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, pracoval Zdeněk V. v Rakousku. "Poslouchal jsem v rádiu, jak Zelenskyj oznamuje, že žádá zahraniční bojovníky, kteří by mohli, aby pomohli Ukrajině," uvedl Zdeněk v rozhovoru pro server novynarnia s tím, že svému šéfovi oznámil, že jde do války. "Vzal jsem si oblečení a odešel," popsal český dobrovolník. Na otázku, co ho přimělo stát se zahraničním bojovníkem, odpověděl, že má na Ukrajině mnoho kamarádů. Navíc v době, kdy odcházel do války, měl přítelkyni z Ukrajiny. Jeho první jednotkou na Ukrajině byl pluk Azov. Začátkem března roku 2022 vznikla skupina územní obrany Azov – Kyjev, k níž se Zdeněk přidal. S plukem se zúčastnil několika bojů v Kyjevské oblasti. "Moje první bojové nasazení byla Irpiň. Bylo nám řečeno, abychom byli ve druhé linii, podpůrná skupina. Sledovali jsme vojáky, pomáhali při bojových střetnutí a většinou jen přihlíželi," popsal své první nasazení na frontě. V Irpini byl prý ubytován v hotelu. Mělo se jednat o takzvanou "žlutou zónu", tedy o více či méně bezpečnou oblast. Na střeše prý byli dva odstřelovači a nepřítel měl být vzdálený zhruba 300 metrů daleko. Ovšem podle slov Zdeňka, se "žlutá" zóna velmi rychle změní na "červenou". Jen si prý došel na toaletu a náhle byla jeho jednotka v obklíčení ruských vojsk. Hotel se proměnil v peklo. Budova začala hořet a ocitli se pod palbou. Všude byl kouř. Zdeňkovi se podařilo doběhnout do garáže, kde byla munice, a nakonec najít i svého velitele a jednotku. Zdeněk následně bydlel se svými spolubojovníky v domě, který byl také neustále ostřelován. Právě tam přišel o svého kamaráda. "Pozorovali jsme tank. Můj kamarád nešel domů, zůstal na ulici v zákopu," zavzpomínal Zdeněk na otřesnou chvíli. Jedna střela zasáhla druhé patro budovy a jeho kolegu. "Šrapnel ho zasáhl do zad," uvedl. Zdeněk neváhal a běžel svému kamarádovi na pomoc. "Pod palbou jsem skočil do příkopu, začal jsem ho vytahovat, táhl jsem ho do domu do kuchyně. Záchranáři mu poskytli první pomoc. Bylo tam hodně krve," popisoval Zdeněk. Zraněného bojovníka převezli do nemocnice, ale už mu nebylo pomoci. Nakonec Zdeněk vstoupil do běloruského pluku Kalinovského. Zúčastnil se bojů v Severodoněcku, Mykolajivu i Záporoží. V bitvě o Lysyčansk byl jeden z mála, kdo přežil. Dva z jeho spolubojovníků padli do zajetí. Zdeněk je prý později viděl na ruských kanálech jako zajatce. Rusové je bili je kovovými tyčemi. Sám utrpěl několik zranění. V nemocnici skončil třikrát. Dvakrát utekl, aby se vrátil zpátky do války. Zdeněk je prý trnem v oku nepřátel. Hodně o něm píší na ruských propagandistických internetových stránkách. Kadyrovci dokonce na jeho hlavu prý vypsali odměnu. Na těle má několik tetování. Některá z nich znázorňují keltské či skandinávské symboly. Nechybí ale ani křesťanská témata. "Je to těžké, když ti kluci a kamarádi umírají v náručí. Mluvíš s nimi, směješ se, kouříš cigarety. Plánuji, jak budu žít po válce, jak spolu pojedeme na dovolenou. Uplyne pět minut a zemřou před tvýma očima, nemůžete jim pomoci," řekl o životě ve válce. Po konfliktu milovník rybaření a cyklistiky plánuje zůstat na Ukrajině. Touží získat občanství a vybudovat si tam život.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-valk ... dmenu.html
https://www.markiza.sk/relacie/farma/cl ... ontajnerov

Informace v tomto bloku jsou z května 2023, co Zdeněk Valent dělal v uplynulém čase bohužel nevím. Očividně ale pořád "funguje".

8301944185b531671c60f5c02f01034b.jpg
https3A2F2Fsubstack-post-media.jpg
výstřižek z aktuální děkovačky, kdy se očividně věnuje odstřelování
Obrázek

niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Zdenek je na Slovensku znamy hlavne z reality show Farma.
https://www.cas.sk/clanok/2781773/z-far ... kuje-basu/
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Příspěvek od Pikujuci brizolit »

Túto TV show som nikdy nesledoval, ale sadiť slnečnice na Ukrajine je od neho veľmi šlachetné. Viac takýchto úspešných farmárov :-)
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Slovenský novinář Tomáš Forró po návratu z fronty na Ukrajině. Ruští vojáci, kteří věřili ve velké Rusko, jsou dávno mrtví. Nyní tam jsou vojáci jen kvůli penězům. Hovoří o tom, jaká je aktuální situace na frontě, kdo má dnes převahu a jaká jsou řešení konfliktu atd.

Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Cohen The Barbarian píše: Tisíc dní, to to letí…
Čtrnáctej den války sem už podepisoval kontrakt v Kyjevě…
Když to rozpočítám, tak z této tisícovky jsem byl 131 dní v červené zóně, 28 dní v zelené zóně, 213 dní sem si dával pauzu mezi prvním a druhým deploymentem, 427 dní po nemocnicích, 201 dní teď rehabilituju, vracím se do života, snažím se pomáhat aspoň na dálku.
Do budoucna mě ještě pár dní rehabky čeká. Doufám, že ne další tisícovka ;)

Docela často se mě ptáte, jestli toho nelituju, jestli bych to nechtěl vzít zpátky…
Ani v nejmenším. Odvedl sem svůj díl práce, pokaždé sem jel na max a když se ohlídnu zpět, málo co sem mohl udělat líp. Byl sem v partě výborných lidí jakou sem nezažil od mých let v legii a společně sme se snažili vychýlit jazýček vah na tu správnou stranu. Myslím, že se nám podařil udělat do Ivana zářez, kterýho si všiml ;)
A že sem málem umřel? S tím se ve válce tak nějak počíta. Sem starej, veterán, děti nemám, kdo jinej by to na sebe měl vzít, když ne já. Byla nás tam spousta takových, lidí se zkušenostma, kteří se rozhodli svůj život ještě jednou zužitkovat a prodet ho co nejdráž ;) Každej z těch, kdo tam je, moc dobře ví, že pravděpodobnost smrti je limitně blízká jistotě. Přesto tam jsou lidi, kteří brzy namotaj svůj tisící den ve válce…
Litovat, že sem přišel o nohu? To už taky není takovej problém jako dřív. Čekala mě čtvrtá operace kolene, ta už nebude potřeba, koleno teď dostanu dobíjecí a s vaší pomocí budu za rok zase běhat ;)

Pokud bych něčeho mohl litovat, tak aby to všechno nakonec nebylo zbytečný. Tato válka se z velké části vede u jednacích stolů a politici sice mají plnou hubu silných řečí, když se pak ale člověk podívá na reálný výsledky, nic moc. Ať už mluvím o tom, že sme rusákům za ropu a plyn zaplatili pětinásobek toho, co sme dali jako podporu Ukrajině, směšných sankcích, který všichni obchází, nebo o naslibované pomoci, která pak zůstane jen na papíru, různých omezeních, jak tuto materiální pomoc používat… Někdy to vypadá, že hlavy pomazaný už mají jasno jak to dopadne a ti chudáci co žerou blato v zákopech… na těch nikomu vlastně nezáleží. Celej svět společnýma silama nedokázal tuto válku ukončit TISÍC dní.
Checht

Nu což. Myslete proto na ty kluky, nejen na ty český, kteří se tam za vás za všechny o něco snaží a vydržte ve své podpoře i nadále. Myslete si co chcete, ale v ukrajinským blátě, se rozhoduje o budoucnosti Evropy takové, jakou ji známe. Kdo by chtěl být zase nárazníkové pásmo…

Na závěr velké díky vám všem, kteří mě celých těch tisíc dní provázíte a podporujete. I díky vám všem se podařila spousta dobrého a věřím, že spousta ještě podaří ;)

До перемоги!

https://twitter.com/barbarian_cohen/sta ... 7753540750
GcyF1kqXIAAGSuL.jpg
Obrázek

seabee
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od seabee »

Panika je cesta ke smrti, říká ukrajinský operátor dronů. Češky mu přivezly "lanďáka"
Od našeho zvláštního zpravodaje - "Buďte na něj hodní," usmívá se žena, zatímco muži v zeleném předává od vozu klíčky a papíry. Jmenuje se Michaela Illíková a je to Češka, která automobil právě předala dvěma ukrajinským policistům. Od začátku ruské agrese bojují v armádě a Land Rover použijí při svém chystaném nasazení v Pokrovsku. Městě na Donbase, které Rusové mohutně ostřelují a snaží se ho už několik měsíců dobýt.
Auto koupili a věnovali Ukrajině zaměstnanci české IT firmy AMICORA, kde Michaela Illíková pracuje. Rozhodla se, že pojede na Ukrajinu v rámci humanitární mise společnosti Post Bellum a osobně ho předá novým majitelům......

....Sanitku, kterou dostane jedna z brigád ukrajinské armády, řídí v konvoji Post Bellum také Petra Marková. Pracuje pro firmu JRD Group, která staví byty a zaměřuje se v oblastech bydlení, energetiky a zpracování odpadů na rozvoj obnovitelných systémů a technologií.

"Jan Řežáb, pro kterého pracuji, slavil padesátiny a uspořádal u této příležitosti dražbu stolu, který sám vyřezal. Výtěžek z této akce šel na nákup sanitky, kterou jsem já přijela předat. Moc jsem se na Ukrajinu těšila," říká Marková a přiznává, že vidět vojenský hřbitov padlých ukrajinských vojáků ve Lvově Marsovo Pole a v kostele fotografie ukrajinských dětí, unesených okupanty do Ruska, je bolestivý zážitek.

https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/ ... 6f4f&ei=74
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Když Rusové napadli Ukrajinu, Jan Trčka dal výpověď v práci, sbalil si věci a odjel na Ukrajinu. Spoluzakládal Mezinárodní legie a od té doby v nich slouží. Prošel řadou bojů, dostal přezdívku "Santa" a dnes je velitelem logistiky 3. praporu. Legionáři bojují na frontě v Charkovské oblasti a Jan vysvětluje, jaká je mezi vojáky nálada a proč si myslí, že s nadcházející zimou žádná velká ofenziva ze strany Ruska nezačne. Celý rozhovor v odkazu níže.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ces ... 010600_jkd

Výstřižeklklklk.JPG
Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Rozhovor s českou dobrovolnicí přezdívanou "Radouch". O armádě neměla ve svém předchozím životě ani potuchy. Vydělávala na výškových pracích, dodělávala si doktorát, maximum času trávila na horách. Na Ukrajině začínala s rozvozem humanitární pomoci, pokračovala jako instruktorka taktické medicíny, ale nakonec se po dvou letech války rozhodla bojovat. Nyní ovládá drony v zákopech na Donbase. S českým Ukrajincem Maxem tvoří nyní pár nejen životní, ale i bojový. Společně prošli výcvikem a společně jsou nyní na frontě. "Měli jsme předem dohodnutou jednotku, měli jsme dohodnuté, že nám to povolí, že budeme pracovat spolu." A proč nezůstala v pozici zdravotnice? "Líbí se mi, co vždycky říká Max, že nejlepší medicína je ničit nepřítele." A přesně to nyní dělají. Drony mají jen oni, ale i jejich nepřítel. Proto jezdí na pozice jen v noci, v autech mají rušičky dronů, a na pozici jsou buď ve vykopaném bunkru nebo ve sklepě rozstříleného domu. "Nejnebezpečnější situace jsou přesun na pozici, vypouštění našeho dronu a cesta na záchod", kterým je obvykle kadibudka na dvoře venkovského domu.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ce ... .sznhp.box

Snímek obrazovky 2025-01-29 101317rere.jpg
Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Český legionář Jan Trčka už třetím rokem bojuje na straně Ukrajiny proti Rusku. Dříve pracoval jako hypoteční specialista. Na začátku války odjel bojovat na Ukrajinu. "Ani jsem nedojedl oběd, šel jsem domů, vzal jsem si pár kusů oblečení, sepsal závěť, sedl do auta, rozloučil jsem se s rodinou a odjel na Ukrajinu." Dostal přezdívku Santa. Působí ve třetím batalionu speciálních jednotek mezinárodní legie pro obranu Ukrajiny. V současné době bojuje zejména v okolí Charkova. Pořádá také sbírky, v rámci kterých vybírá peníze na vojenské vybavení pro ukrajinské vojáky. "Potřebujeme, aby se Evropa vzpamatovala a uvědomila si, že když my to tady prohrajeme, tak se bude válčit v Evropě. A začala tedy tu vojenskou pomoc poskytovat ještě víc a efektivněji než doposud. Víc těžkých zbraní, víc protivzdušné obrany i víc peněz, abychom mohli financovat tu infrastrukturu. My chceme co nejdřív osvobodit Ukrajinu."

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... .seznam.cz

Výstřižekrerefdfdfdgggg.JPG
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Ukrajina“