EVPÚ Defence
Re: EVPÚ Defence
A EVPÚ je tu se svojí Turra 30 V10, která užívá Harpii a Gladius Twin od EVPÚ Defence

- Juraj Tichý
- Kapitán
Nenašiel som článok o certifikácii EVPU defence pre BAE. Neznamená to, že nie je, ale nenašiel som ho. EVPU defence nema ani facebookovu stranku? Ani tu som nenašiel.
Za mňa take male rozdiely v informačnom toku (nižšie), ktoré ukazujú zdravý rozum = nestavias dve fabriky pre 300 zameriavačov, ktorých vyroba na svk už beží pre BVP-M a Patrie. CMS bol vyvinutý pre Turru. Volal sa COAPS a ak si dobre pamätám, meopta bola nahradená pre OSSR produktami od Fliru alebo Leonarda? Neviem už, je to skoro 10 rokov, čo išli na modernizované BVP.
On ten tlak na slovíčka "sesterskú", aj keď majetkovú štruktúru sme si tu už ukázali, a ostatné co si popísal, bude len marketing, aby konečne prestali pre MOČR byt podniky EVPU Popoluškami, lebo su vlastnené Slovákmi.
Gladius je tiež z Dubnice, predstavili ho v 2014 na Idebe. Je samozrejme možné, že špecializované verzie s produktami od Meopty pre AČR dovyvijali v UH. Prečo aj nie.
A zase, mechatronika pojde určite z Dubnice, lebo proste to robia a synergia, optika z UH, lebo to robia.
V UH to potom poskladajú, aby to bolo vyrobené v ČR.
Presne ako naše Patrie. Zvarime kastnu, ostatné nám dodajú a wueej, vyrábame osemkolky. No ne. Kým neprídu komponenty, je to len draha šopa.
Aspoň ta veža je naša.
Za mňa take male rozdiely v informačnom toku (nižšie), ktoré ukazujú zdravý rozum = nestavias dve fabriky pre 300 zameriavačov, ktorých vyroba na svk už beží pre BVP-M a Patrie. CMS bol vyvinutý pre Turru. Volal sa COAPS a ak si dobre pamätám, meopta bola nahradená pre OSSR produktami od Fliru alebo Leonarda? Neviem už, je to skoro 10 rokov, čo išli na modernizované BVP.
Novodubnická firma bude dodávať a vyrábať optoelektronický systém, konkrétne veliteľský zameriavač bojovej veže. EVPÚ zabezpečuje aj niektoré konštrukčné práce na vývoji vybavenia bojových vozidiel.
EVPÚ Defence se bude podílet na českém projektu CV90 dodáním svých velitelských zaměřovačů CMS-1.
On ten tlak na slovíčka "sesterskú", aj keď majetkovú štruktúru sme si tu už ukázali, a ostatné co si popísal, bude len marketing, aby konečne prestali pre MOČR byt podniky EVPU Popoluškami, lebo su vlastnené Slovákmi.
Gladius je tiež z Dubnice, predstavili ho v 2014 na Idebe. Je samozrejme možné, že špecializované verzie s produktami od Meopty pre AČR dovyvijali v UH. Prečo aj nie.
A zase, mechatronika pojde určite z Dubnice, lebo proste to robia a synergia, optika z UH, lebo to robia.
Presne ako naše Patrie. Zvarime kastnu, ostatné nám dodajú a wueej, vyrábame osemkolky. No ne. Kým neprídu komponenty, je to len draha šopa.
Aspoň ta veža je naša.
Článek si sice nenašel, ale EVPŮ Defence už s BAE smlouvu na dodávky podepsalo a stalo se členem projektu.Juraj Tichý píše: ↑26/5/2025, 22:00 Nenašiel som článok o certifikácii EVPU defence pre BAE. Neznamená to, že nie je, ale nenašiel som ho. EVPU defence nema ani facebookovu stranku? Ani tu som nenašiel.
Novodubnická firma bude dodávať a vyrábať optoelektronický systém, konkrétne veliteľský zameriavač bojovej veže. EVPÚ zabezpečuje aj niektoré konštrukčné práce na vývoji vybavenia bojových vozidiel.EVPÚ Defence se bude podílet na českém projektu CV90 dodáním svých velitelských zaměřovačů CMS-1.
Aspoň ta veža je naša.
Tím dalším vím na co narážíš, no Gladius se v počátku představení ve 2014 bral tak, že je z Dubnice, no EVPÚ na svých stránkách píše to co píše. Mimochodem i ZSRD 07 (produkt přiznaný EVPÚ) se sice co se týče systému řízení a SW řešilo v Dubnici, no mechanická konstrukce stanice proběhla v VTÚ, konkrétně VTÚVM.
Pak tady vytáhneš něco z novinového textu, nicméně i EVPÚ Defence tvrdí výrobu.
Sesterská společnost není marketingový tah, ale realita... Stejně tak, jestli chceš věřit, že slovenská společnost přenechá "své" produkty nějaké "dceřince", tak dobrá, tvoje věc, nicméně to na stránkách obou firem hovoří celkem jasně
Jinak ještě o výrobě v EVPÚ.
"IN HOUSE. Vývoj a výroba. 20 let zkušeností. 40 zemí. 600+ elektro-optických systémů. 97% dodání včas."
"Našimi hlavními aktivitami jsou vlastní vývoj, design, výroba, servis a prodej těchto produktů: Elektro-optické systémy pro monitorování a pozorování"
"Elektro-optické systémy a polohovací zařízení - manipulátory"
"Detekce laserového ozáření — Naše výrobky jsou navrhovány, vyráběny a testovány ve vlastním výzkumném centru. Všechny produkty je možné modifikovat a upravit podle vlastních požadavků" - tohle v rámci PR měli i o dalších produktech
"EVPÚ Defence a.s. splňuje certifikaci dle norem ISO 9001 a AQAP 2110 a disponuje povolením k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem. K jejím obchodním aktivitám patří vlastní vývoj, design, výroba, servis a prodej těchto produktů:
Elektro-optické systémy pro monitorování a pozorování
Mobilní elektro-optické systémy
Polohovací zařízení – pan tilts
Denní-noční a termovizní kamery
Příslušenství – SW, konzole operátora, kabely, výsuvné sloupy GNSS, DMC, LRF
Střelecké zaměřovače
Velitelské zaměřovače
Systémy detekce laserového a radarového ozáření
Dálkově ovládané zbraňové stanice
Modulární systémy ochrany perimetru"
A následně, na stránkách mají i toto:
https://evpudefence.com/cs/c-polohovaci ... -pan-tilts
Tak ti nevím Juraji. Vypadal jsi skálopevně přesvědčen, když jsi mi psal "jak to je", nicméně to co vidíme s tím úplně nekoreluje. A ten případ s Patrií, promiň ale ten je mimo. CSM nemá vlastní vývoj a do té doby ani výrobu v rovině obrněných vozidel, u EVPÚ to je jiná situace, mají vlastní vývojové středisko a v tomhle segmentu jsou dvě dekády.
Tak Juraji. Můžeme to rozseknoutJuraj Tichý píše: ↑26/5/2025, 22:00 Nenašiel som článok o certifikácii EVPU defence pre BAE. Neznamená to, že nie je, ale nenašiel som ho. EVPU defence nema ani facebookovu stranku? Ani tu som nenašiel.
Novodubnická firma bude dodávať a vyrábať optoelektronický systém, konkrétne veliteľský zameriavač bojovej veže. EVPÚ zabezpečuje aj niektoré konštrukčné práce na vývoji vybavenia bojových vozidiel.EVPÚ Defence se bude podílet na českém projektu CV90 dodáním svých velitelských zaměřovačů CMS-1.
Aspoň ta veža je naša.

Současný stav je takový, že LAWAREC, MIZAR, HARPIA, GLADIUS 12, MAX a Mini a CMS-1 jsou vývoj a produkce v Uherském Hradišti, a to jak SW, tak HW, kde snaží o co nejvíce komponentů in-house. Samozřejmě bylo mi řečeno, že veškeré součástky logicky nedělají, čipy a některé další komponenty berou od jiných firem, například části pro Gladius 12 dodává i Mesit, něco další evropské subjekty, nicméně mechatronika a konstrukce stanice je v Hradišti.
Tím myslím toto téma můžeme uzavřit.
Co bylo dále zajímavé. CMS-1 pro CV90 v oné poslední iteraci

Nová verze Gladiusu 12. Bylo mi řečeno, že tato chráněná (level 2) je pro český projekt CV90, tedy jak víme verze ženijní, vyprošťovací a FAO (DP). Verze bez ochrany je pro slovenský projekt 4x4

Dále LAWAREC co zavíta jak na česká tak i slovenská CV90

Co se nové Turry od EVPÚ týče. 350 ready to fire rounds. Ochrana až level 4. Toto už vypadá velmi dobře a budu rád když se zúčastní výběru pro nová česká KBVP

Čo sa týka majetkovo-právnych vzťahov EVPÚ - EVPÚ Defence - majiteľ je SK a má dve spoločnosti, ktoré sú na oboch stranách SK/CZ. Tiež som sa popýtal. Vývoj/výroba prebieha na oboch stranách, v CZ skôr menšie a elektronické veci, na SK väčšie mechatronické. Všetko sa vzájomne prelína podľa potreby konkrétnej pobočky.
Ale iné som chcel, zaujala ma integrácia Turry 30 SA na vystavenom Boxeri na vonkajšej ploche. Popýtali sme sa s kamarátom vystavovateľa z fy ARTEC a ten nám povedal, že ich zaujala a po skúsenostiach Lotyšska z vežou UT-30, hlavne popredajnom servise, hľadajú aj iné možnosti.
Táto istá veža bola inštalovaná aj na vystavovanej Patrii.
Ale iné som chcel, zaujala ma integrácia Turry 30 SA na vystavenom Boxeri na vonkajšej ploche. Popýtali sme sa s kamarátom vystavovateľa z fy ARTEC a ten nám povedal, že ich zaujala a po skúsenostiach Lotyšska z vežou UT-30, hlavne popredajnom servise, hľadajú aj iné možnosti.
Táto istá veža bola inštalovaná aj na vystavovanej Patrii.
"Alea iacta est"
- Juraj Tichý
- Kapitán
Vďaka Miko.mikojan29 píše: ↑30/5/2025, 10:03 Čo sa týka majetkovo-právnych vzťahov EVPÚ - EVPÚ Defence - majiteľ je SK a má dve spoločnosti, ktoré sú na oboch stranách SK/CZ. Tiež som sa popýtal. Vývoj/výroba prebieha na oboch stranách, v CZ skôr menšie a elektronické veci, na SK väčšie mechatronické. Všetko sa vzájomne prelína podľa potreby konkrétnej pobočky.
Čiže to co som písal, ono to jednak ani nemá inak zmysel však? Keď máš svoje spoločnosti 70km od seba a po druhé Defence je oproti matke (tak sa to bežne vola, keď majiteľ spoločnosti rozšíri svoje podnikanie prostredníctvom novej spoločnosti, venujúcej sa tomu istému do zahraničia) počtom zamestnancov niečo viac ako tretinová.
Defence od začiatku robili hlavne drobnú elektroniku, sledovacie systémy, termovizne kamery,.. pre civilné bezpečnostné zložky.
Dubnica robila zbraňové systémy, od Turry, ZSRD, Gladius, cez ZU-23 a Oerlikon.
Pokud slovenská pobočka založila českou, tak je to matka. Pokud majitel založil českou pobočku, bez podřízenosti slovenské, tak je to sestra.

"A" je správne, ale v podstate jedna druhú potrebujú a aj dopĺňajú.
"Alea iacta est"
Ne Juraji. Ty jsi psal, že třeba ten Gladius 12 v Uherském Hradišti akorát skládají, opak je pravdou, a už při představení ve 2014 ta mechatronika šla z Hradiště.Juraj Tichý píše: ↑30/5/2025, 15:27Vďaka Miko.mikojan29 píše: ↑30/5/2025, 10:03 Čo sa týka majetkovo-právnych vzťahov EVPÚ - EVPÚ Defence - majiteľ je SK a má dve spoločnosti, ktoré sú na oboch stranách SK/CZ. Tiež som sa popýtal. Vývoj/výroba prebieha na oboch stranách, v CZ skôr menšie a elektronické veci, na SK väčšie mechatronické. Všetko sa vzájomne prelína podľa potreby konkrétnej pobočky.
Čiže to co som písal, ono to jednak ani nemá inak zmysel však? Keď máš svoje spoločnosti 70km od seba a po druhé Defence je oproti matke (tak sa to bežne vola, keď majiteľ spoločnosti rozšíri svoje podnikanie prostredníctvom novej spoločnosti, venujúcej sa tomu istému do zahraničia) počtom zamestnancov niečo viac ako tretinová.
Defence od začiatku robili hlavne drobnú elektroniku, sledovacie systémy, termovizne kamery,.. pre civilné bezpečnostné zložky.
Dubnica robila zbraňové systémy, od Turry, ZSRD, Gladius, cez ZU-23 a Oerlikon.
![]()
Gladius 12, Twin, Max jsou nyní v režii Hradiště, stejně tak ty další vypsané produkty. TURRA 30, Gladius 40 a modernizace ZSU je v Dubnici.
Chodil jsem tam přímo s chlapikem od EVPÚ Def po jednotlivých produktech a ukazoval mi co se kde dělá a co dělají přímo u nich. Na to tvrzení že skládají věci z Dubnice se smál.
Jinak ten vztah společnosti je sesterský, vzájemně se doplňující. Ale každá má vlastní separátní projekty. Viz ty Lawarecy nebo CMS-1 například.