Technika pro budoucí AČR
Re: Technika pro budoucí AČR
Polare, "udržením pozice" jsem myslel udržení území nad kterým vládnu či mohu vládnout a jeho případné rozšíření na úkor jiné vládnoucí skupiny. Takže souhlas s tím, co jsi napsal.
Snad až s výjimkou toho, že armáda není nutná k řešení vnitřních problémů. Každý stát, který prošel občanskou válkou si na vlastní kůži vyzkoušel, jak nutná je.
Snad až s výjimkou toho, že armáda není nutná k řešení vnitřních problémů. Každý stát, který prošel občanskou válkou si na vlastní kůži vyzkoušel, jak nutná je.

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Já si tímto nejsem až tak úplně jist... Když sleduji občas jednání v PS, tak mi přijde, že jediný, kdo bojuje za armádu je Černochová (jak tu babu jinak nesnáším, tak za tohle si jí vážím)... I ten, kdo by měl za armádu kopat nejvíc (tj sám ministr obrany) tam vždy přijde s předem napsaným projevem, který často ani neumí v následné diskuzi obhájit... Takže se obávám, že pozici "Armádu potřebujeme" zastává odborná a poloodborná veřejnost a to je vše... Jinak samozřejmě, že v poslední době se občas i od politiků ozývá volání po silné a schopné armádě, ale to je většinou (bohužel) jenom populistické heslo bez koncepce (Úsvit a pod) postavené na negativním postoji vůči NATO...skelet píše:Problém je, že se z pozice "armádu nepotřebujeme" dostáváme do pozice "armádu potřebujeme"
Jak je to s financování (a s naším závazkem 2% z HDP) uvidíme po uzávěrce... Ale plánováno bylo 1,03, což při údajně vyrovnaném, či dokonce přebytkovém rozpočtu (jak tvrdí MF) je vcelku tristní... (ano, vím že plánovaný byl deficitní -70 mld)
Takže já jsem zatím velmi skeptický...

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Před pár dny jsem zaregistroval zprávu z Bezpečnostního výboru sněmovny o pochybách k deklarovanému navýšení financování armády. Nemůžu to nikde najít, netuší někdo o co konkrétně šlo?

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, ale mezi dokumenty nic není (viz https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=4902 )
... navíc AČR přísluší Výboru pro obranu... (ale ani tady nic nevidím... https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=5002)
... navíc AČR přísluší Výboru pro obranu... (ale ani tady nic nevidím... https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=5002)

Právě, hledám taky a nenacházím. Uši mi ještě slouží dobře.
Edit: tak asi neslouží, ani ťuk. Tak alespoň něco do vrtulníkové skládačky
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... nu-1323624
Edit: tak asi neslouží, ani ťuk. Tak alespoň něco do vrtulníkové skládačky
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... nu-1323624

- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Ještě to mohla být nějaká "neoficiální" zpráva, nebo prohlášení některého ze členů a to v těch dokumentech nenajdeme...

AG: to je o čem mluvím. Politická prohlášení, že se navýší vojenský rozpočet. Představení nové "nepacifistické" koncepce rozvoje AČR, ale přitom se v reálu nic neděje.

- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Chtělo by to nějakého šéfa/šéfku resortu, který se bude o AČR opravdu rvát... A tím opravdu myslím na každém jednání a o každou kačku a ne jen před objektivy novinářů.... A to (při vší úctě k němu) pan Stropnický prostě není...

Tak na tohle bych zase tak moc nespoléhal. Garantuji ti, že přinejmenším 75% populace neví která bije a když některým lidem jeden týden položíš otázku "Naše armáda je slabá, měla by se jako garant národní bezpečnosti posílit?", odpoví ti "samozřejmě že ano"....a druhý týden "Současná bezpečnostní situace nevyžaduje silné ozbrojené složky, které jsou navíc zatíženy řadou skandálů a nákupy velice drahé techniky, měly by se tedy zeštíhlit, případně zcela zrušit?", kde zase uslyšíš "samozřejmě že ano". Sám jsem slyšel lidi, kteří přesně takto jeden den remcali, že armáda je na prd a nejlepší by bylo ji zrušit a pár dnů nato se bili "národní hrdostí" v prsa a pouštěli hromy blesky na kohokoli, kdo by se jen na armádu křivě podívalskelet píše:Vojáci mají poměrně velkou důvěryhodnost (viz statistiky) a i volání po silnější armádě je v populaci stále větší.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Souhlasím s Polarfoxem. Zájem o armádu je minimální a pořád je díky minulým dvaceti pěti letům považována za nepotřebnou věc. Každý řekne, že armáda je potřeba kvalitní a silná, ale jen pokud to bude zadarmo.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
což je pánové posun od stádia, kdy se řeklo, že armádu nechceme ani zadarmo a jsou to darmožrouti. A to je to o čem mluvím.

Lépe bych to sám nevystihnulPátrač píše: Každý řekne, že armáda je potřeba kvalitní a silná, ale jen pokud to bude zadarmo.

No dobře, ale i kdyby to tak bylo, tak jsme stále ještě hodně daleko od fáze, kdy bude mít armáda nějakou opravdovou podporu, bude se o ni někdo reálně zajímat a vezme za to tudíž i nějakou tu zodpovědnost. Naopak kdykoli může dojít k reverzi toho stádia, protože zatím je to stále spíše momentální móda a záchvěv než něco stabilního. A nějak nedokážu z hlavy vypotit něco, co bych si myslel že by to mohlo v nejbližším horizontu (tak do 10-15ti let) zásadně změnit, tj. přeorat společenské/politické uvažování a chování. A to v pozitivním smyslu - je potřeba více občanské zodpovědnosti a uvědomění. Jenže já mám dojem, že poslední dobou tu prospívá maximálně čím dál větší xenofobie, uzavírání se do vlastní bubliny a falešné bezobsažné "vlastenectví"...tudíž se tento národ nikam neposouvá a nemůže si uvědomit hodnotu/potřebu ozbrojených sil na základě nějakého neemotivního vlastního názoru a přesvědčení. I v tomhle marastu tu mohou být skupiny, které budou hlásat silnou armádu a řada občanů jim v tom bude přitakávat, ale to bude jen zneužití v rámci nějakého volebního programu/ideologie bez větší hloubky.skelet píše:což je pánové posun od stádia, kdy se řeklo, že armádu nechceme ani zadarmo a jsou to darmožrouti. A to je to o čem mluvím.
Ne, prostě současná situace je natolik volatilní, že bych se neodvažoval předjímat, že je tu nějaká zásadní vzestupná tendence v oblasti podpory armády. Značná část obyvatelstva tu nemá jasný a především vlastní názor na cokoli, natož tedy na armádu a bude se tedy vždy řídit tím, co jí kdo předhodí...a to může být pro armádu, proti armádě, cokoli. Teď to může třeba být mírně pro, ale co zítra..nebo dokonce pozítří? Něco co není ukotveno změníš velice snadno.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
Počkej, ale já se o tom nepřu. Já jen říkám, že ta změna probíhá (otázkou je jestli nedojde ke zvratu) a je celkem pochopitelné, že odzbrojovací trend se nezvrátí jen tak lehce. Proto je ministerstvo tak bezradné. Vše co ti úředníci plánovali je v koši a oni neví jak dál. A tak vyčkávají.

Tak to mají plánovat pořádně
Teď například koukají jak telata na nová vrata, kolik to bude stát, což tedy dle mého měli alespoň přibližně vědět už dávno a zapracovat to. To samo o sobě nevysílá příliš pozitivní signál (respektive vysílá to zprávu "něco jsme si vymysleli, ale neměli jsme šajna, co to bude obnášet") a nevím jestli bych jim sám svěřil nákup rogala, natož vrtulníků. A tohle má přispět k přesvědčení o tom, že armáda je vážená a potřebná instituce...a že ví, co dělá a když něco chce, tak ví proč...
Takže budou vyčkávat..a vyčkávat, zda-li se nestane zázrak. Tj. že to udělají pořádně a svoji vizi/potřebu budou moci odprezentovat národu a zastupitelům a že národ vyspěje natolik, že tu vizi/potřebu pochopí a přijme. Tak to ať si nasyslí zásobu konzerv, nějaké ty stolní hry atp., protože to budou čekat dlouho...samo nic z nebe jen tak nespadne.

Takže budou vyčkávat..a vyčkávat, zda-li se nestane zázrak. Tj. že to udělají pořádně a svoji vizi/potřebu budou moci odprezentovat národu a zastupitelům a že národ vyspěje natolik, že tu vizi/potřebu pochopí a přijme. Tak to ať si nasyslí zásobu konzerv, nějaké ty stolní hry atp., protože to budou čekat dlouho...samo nic z nebe jen tak nespadne.

Polare problém je, že borci chtěli vyřadit Mi-24 bez náhrady, a nakoupit NEOZBROJENÉ lehké vrtulníky. A dle toho se určily počty a rozpočet. Nic proti tomu, přeci jen nejlehčí vrtulník AČR je Sokol, ale pak borce napadlo, že by bylo fajn, kdyby ty vrtulníky uměly odpalovat i nějakou tu výzbroj. Ono by to totiž bylo děsně fajn, nemít pak všechny vrtulníky AČR neozbrojené. Jenže borce z ministerstva nenapadlo nic jiného, než že to má plnit oněch dvanáct vrtulníků, které chtělo pro lehký transport a přepravu zraněných. Ovšem tohle kombo nikdy nikdo nechtěl, tak to děsně leze do peněz. A jelikož naši borci se v tom hrabali dost dlouho, takže se musely generálkovat Sokoly.. Jenže jediné vrtulníky, které plnily ono kombo byl de facto jen UH-1Y, což je stejná kategorie jako ten zgenerálkovaný Sokol, tudíž koupě nového vrtulníku nejenže byla drahá, ale hlavně zbytečná, protože nesplnila to co měla - nákup lehkého vrtulníku.
Jooo, kdyby nebylo Ukrajiny, tak už máme lehké neozbrojené vrtulníky a nejsilnější zbraní vrtulníkového letectva je rotační kulomet M134 Minigun ráže 7,62x51mm..
Jooo, kdyby nebylo Ukrajiny, tak už máme lehké neozbrojené vrtulníky a nejsilnější zbraní vrtulníkového letectva je rotační kulomet M134 Minigun ráže 7,62x51mm..

Vypadá to tak, že nebudeš daleko od pravdy Skelete. Ještě budeš rád za AH6 a já prasknu smíchy
.

Skelete a preco nekupili "strategovia" z ACR zbranovy kit, pre Sokol?, toto mi hlava neberie, ocividne sa inspiruju u Nas vid nakup Uh-60
Myslím, že budeme rádi za cokoliv.. kdyby ministerstvo oznámilo, že se nakoupí H145m, z toho 12ks bude neozbrojených a 12ks ozbrojených, tak si můžeme zabrblat, ale to je tak vše.
Kupovat AH-6 (náhrada za Mi-24), k tomu LUH pro MEDEVAC a Sokoly s Mi-171.. to je na mě moc typů.
Teoreticky možné scénáře:
1) vyřadit MI-24, Mi-8 a Mi-17. Zakoupit 12ks neozbrojených vrtulníků, např. H145m. Pak by naši vrtulnikáři stavěli na H145M, W-3, Mi-171š.
+ finance
- demilitarizace vrtulníkového letectva
2) vyřadit MI-24, Mi-8 a Mi-17. Zakoupit více jak 12ks (18-24?ks) nových lehkých vrtulníků, např. H145m, které by zastoupily i palebnou podporu.
+ snížení typové základny
- snížení bojové síly vrtulníkového letectva
3) vyřadit MI-24, Mi-8 a Mi-17. Zakoupit 12ks neozbrojených vrtulníků, např. H145m a více jak 6ks ozbrojené verze W-3 (např. Gluszec)
- nevyzkoušená bojová varianta
4) vyřadit MI-24, Mi-8 a Mi-17. Zakoupit 12ks neozbrojených vrtulníků, např. H145m a vyzbrojit Mi-171š
+ finance
- omezené využití Mi-171š v rámci palebné podpory
5) vyřadit Mi-8 a Mi-17, zakoupení 12ks neozbrojených lehkých vrtulníků, modernizace Mi-24
+ zvýšení bojeschopnosti
- zvětšení typové základny
- potencionální problém s provozem Mi-24
edit:
6) na stávající typovou základnu se vybodnout a poptat balíček lehkého a středního typu. Což nám omezí výběr na Bell, Leonardo (AgustaWestland) a Airbus.
Kupovat AH-6 (náhrada za Mi-24), k tomu LUH pro MEDEVAC a Sokoly s Mi-171.. to je na mě moc typů.
Teoreticky možné scénáře:
1) vyřadit MI-24, Mi-8 a Mi-17. Zakoupit 12ks neozbrojených vrtulníků, např. H145m. Pak by naši vrtulnikáři stavěli na H145M, W-3, Mi-171š.
+ finance
- demilitarizace vrtulníkového letectva
2) vyřadit MI-24, Mi-8 a Mi-17. Zakoupit více jak 12ks (18-24?ks) nových lehkých vrtulníků, např. H145m, které by zastoupily i palebnou podporu.
- snížení bojové síly vrtulníkového letectva
3) vyřadit MI-24, Mi-8 a Mi-17. Zakoupit 12ks neozbrojených vrtulníků, např. H145m a více jak 6ks ozbrojené verze W-3 (např. Gluszec)
- nevyzkoušená bojová varianta
4) vyřadit MI-24, Mi-8 a Mi-17. Zakoupit 12ks neozbrojených vrtulníků, např. H145m a vyzbrojit Mi-171š
+ finance
- omezené využití Mi-171š v rámci palebné podpory
5) vyřadit Mi-8 a Mi-17, zakoupení 12ks neozbrojených lehkých vrtulníků, modernizace Mi-24
+ zvýšení bojeschopnosti
- zvětšení typové základny
- potencionální problém s provozem Mi-24
edit:
6) na stávající typovou základnu se vybodnout a poptat balíček lehkého a středního typu. Což nám omezí výběr na Bell, Leonardo (AgustaWestland) a Airbus.

Osobně bych byl pro první možnost, s tím, že by se za ušetřené peníze dál zmodernizovaly Mi-171š a až doslouží, nakoupily by se helikoptéry podobných schopností - ideálně šetřit na cca 10-15 NH-90 (byť jsou hodně drahé). Sokoly dolétat dokud to půjde a pak vyřadit. Zkrátka aby piliřem našeho vrtulníkového letectva byly neozbrojené H145m (čím víc kusů tím lépe). případně pár strojů s možností podvěsit rakety nebo jinou výzbroj. Pokud by byl zájem o čistě bojové vrtulníky, reálně vzato jen pár kusů, tak pokud je budeme chtít provozovat spolu se spojenci, na společné základně třeba i mimo ČR, tak si klidně připlatit na AH-64 (s Poláky a USA) nebo Tiger (s Němci). Pokud bysme jich chtěli víc nebo ušetřit, tak asi Mangustu (s Italy).

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Abychom nakonec nemuseli kupovat něco s prodlužovačkou....
https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=416977&sId&mId
omlouvám se za OT a malé odlehčení...

https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=416977&sId&mId
omlouvám se za OT a malé odlehčení...