Krymská krize

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
cernakus
poručík
poručík

Re: Krymská krize

Příspěvek od cernakus »

alfik:
1) Souhlas, ale bojí se už delší dobu. Báli se banderovců, pak se báli, že Janukovyč vyhlásí stanné právo, pak se báli Pučistů, následně občanské války, pak se začali bát Rusáků a nyní se opravdu bojí, že začne třetí světová na jejich území, a že je to semele jako kafemlejnek. Alespoň takové mám reference vývoje strachu od svého známého ze Zakarpatské. Když jsem mu řekl, že kdyby nebyli Ukrajinci takoví zbabělci a vyhlásili generální stávku (nebo opravdu masově vylezli do ulic) už na začátku, že nic z toho nemuselo být, tak se urazil a zavěsil. :D
Nakonec se mu to v hlavě rozleželo a já naštěstí o svůj zdroj nepřišel. Ale fakt je, že mně to donutilo se zamyslet - nejen Ukrajinci jsou zbabělci. Vždyť zbabělci jsou i Libyjci a Syřané, protože je ovládly a ovládají zanedbatelné skupinky ozbrojenců. Prostě se život posunul. I když nadáváme na režim, společenské zřízení, vůdce atd... tak se stále máme nejlépe (a nejen my) v celé historii lidstva. Zjistili jsme, že není potřeba ŽÍT, stačí přežívat, protože přežívání znamená obezitu, teploučko, nepřeberné množství zábavných podnětů, volný sex... je prostě pohodlnější než ŽITÍ. A nějaké ideologie, morálky a podobné chiméry, typické pro ŽITÍ, jsou nám vzdálené. Blbé je, jak naznačil Cover, že o to "přežívání" můžeme fofrem přijít. A já dodám právě proto, že jsme to nechali z pohodlnosti dojít příliš daleko?

2) Snipeři na obou stranách provokatéři IMHO nebyli. "Snipeři" Majdanští, kteří začali střílet po policajtech jako první byli "hajní", obyčejní chlapíci s loveckými kulovnicemi. Ani neměli patřičný výcvik, jak šlo na těch prvních videí z majdanu pozorovat. Právě nasazení kulovnic zachránilo spoustě Berkuťáku život, protože kulovnice osobní pancíř neprostřelí. Pak byli nasazeni IMHO policejní odstřelovači režimu a to nikoliv z vládní úrovně, ale v rámci Majdanského velitelského okruhu, v podstatě policejní sebeobrana. Tito se pak zaměřovali primárně na ozbrojené "demonstranty" a to ve většině případů "neletálně". tedy střelba do končetin (mnozí zranění měli postřeleno i několik končetin zároveň - to není neschopnost snipera, spíše naopak). Samozřejmě policejní ostřelovači měli úplně jiný hardware a viděl jsem několik videí, kdy povstalec zahynul právě proto, že se kryl ukořistěným štítem policisty, což samozřejmě pro policejní odstřelovací pušku není zábrana v průchodnosti, ale ve neletálním zaměření snipera již je to zábrana závažná. Osoby, které byly kolem této "kryté" osoby, nekryté, byly postřeleny do končetin a nebyly doraženy.

Pokud se na to podíváme z pohledu policejního zásahu, tak jak nemám odstřelovače rád (považuji je za zákeřné sraby), tak zde odváděli své určení lépe, než by museli (mohli majdanisty klidně zabíjet, těžko by je někdo relevantní soudil).

Alchymista:
Bohužel, zneužívání význačných sportovních svátků k akcím proti Rusku se začínají stávat standardem. Pamatuji si, když byly debaty o PRO (2007), uváděl jsem, že PRO je pro Rusko extrémně nebezpečná v případě neočekávaného, nevyprovokovaného prvního jaderného úderu USA v době nižší bojové připravenosti, obecně sportovním svátku (například finále v hokeji, do kterého by se Sborná probojovala). A následující dva velké sportovní svátky mi daly za pravdu, státy NATO nemají jediného ostychu takové akce zneužít.

Zajímavost:
I přes sehranou demonstraci desetitisíců v Moskvě na podporu invaze, se zdá, že Rusové nejsou v této krizi za svým Carem tak jednotní. Poté, co vládní komise pro lidská práva odsoudila invazi na Ukrajinu si začali dodávat odvahu i další osobnosti Ruska, které se jinak profilovaly jako prokremelské či to jsou zaměstnanci státních institucí, a přidali se k odsouzení. Samozřejmě nelze očekávat nějakou lavinu, která by nahlodala Putinovu sebedůvěru, ale naznačuje to, že se o situaci i v Rusku bouřlivě diskutuje.
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

To o sniperech střílejících na obě strany říkají pouze Majdanisti. Co jsem četl velmi zajímavý článek od ex-vojáka IDF, který na Majdanu bojoval proti Berkutu, tak polcajti začali střílet gumovými, povstalci opětovali palbu gumovými (hádám, že z gumometů "zabavených" policajtům) a pak policajti začali střílet ostrými:
http://www.haaretz.com/news/world/1.577114
Považuji jej za zatím asi nejdůvěryhodnější zdroj z Majdanu, společně s tím interview s jednotkou neozbrojenýh Berkutů, které do Kyjavea přisunuli z jakéhosi zapadákova.

Jinak Německo asi pomalu řadí zpátečku:
http://www.literarky.cz/tema/87-tema-na ... jinu-nazor
A Frantíci řekli, že Mistraly neobětují ani omylem, prašulky se hodí.

(K Hornetům -- tanker nepotřebují, umí se tankovat samy. Klik do mého podpisu na Super Hornet a skočit na kapitolu 7.2.5.
A kdybych byl velitel USN, tak teď agilně konzultuji s Pentagonem, zda si můžeme, nebo nemůžeme dovolit tu menší provokaci a Hornety na výlet nad Černým mořem poslat a přimíchat do nich pár Growlerů -- protože toto, pánové, je pro ELINT/SIGINT jedinečná šance, jak si nahrát charakteristiky S-400 pro účely REB! Blíže se k nim nedostanou.)

(+Bonus: rekapitulace, kterak si Bush myslel, že se dohodne s Putinem - http://www.foreignpolicy.com/articles/2 ... imir_putin )
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Pánové držte se událostí od 26.2.2014 ! Další věci budu nekompromisně mazat!
ObrázekObrázekObrázek
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

Komise ruské vlády schválila návrh zákona zjednodušujícího postup získání ruského občanství pro rusko-mluvící cizince.
Zdroj: http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/ ... 1-7icn.htm
Mám jen ten pocit?, že teď rusové mají otevřeny všechny cesty, a západ v podstatě má jen jednu - a hraje proti němu (jeho zájmům) čas.
Obrázek
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

cernakus píše:Bohužel, zneužívání význačných sportovních svátků k akcím proti Rusku se začínají stávat standardem. Pamatuji si, když byly debaty o PRO (2007), uváděl jsem, že PRO je pro Rusko extrémně nebezpečná v případě neočekávaného, nevyprovokovaného prvního jaderného úderu USA v době nižší bojové připravenosti, obecně sportovním svátku (například finále v hokeji, do kterého by se Sborná probojovala). A následující dva velké sportovní svátky mi daly za pravdu, státy NATO nemají jediného ostychu takové akce zneužít.
To bys mi mohl osvětlit, nějak se nechytám. Stačí jednou větou nebo do PM, jinak nás Skelet zamázne jak díru ve zdi.

A přestože většinou stojím na straně Rusůa Ruska, mám tento národ v úctě a myslím si že má obrovský potenciál, tvrdím že to co nyní Rusko dělá není legitimní, není správné a to, že to hlavní opory Západu dělají dlouhodobě také není omluvou. Jen to ukazuje, že imperiální myšlení je velmocem vrozené.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Asi nejlepší komentář k vývoji na Krymu, jaký jsem zatím četl:
http://www.foreignpolicy.com/articles/2 ... bama_putin
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Návrat vlajkové lodi ukrajinské flotily Hejtman Sagajdačnyj na Černé moře se očekává dnes večer. Informovala o tom tisková služba ukrajinského MZV.

4. března vplula ukrajinská fregata Hejtman Sagajdyčnyj, vlajková loď ukrajinské vojenské flotily, do průlivu Dardanely. Loď pluje pod vlajkou Ukrajiny. Večer má projít přes průliv Bospor a vrátit se na Černé moře, praví se v zprávě.
http://czech.ruvr.ru/news/2014_03_04/Uk ... more-6125/
ObrázekObrázek
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

Co se týká fregaty «Getman Sagajdačnyj» v mediích začíná lítat tato fotka, jako že ukrajinští námořníci demonstrují jednotu.
Ale je to fake, našel sem vložení tohoto snímku na vkontakt 6 února 2014!!
Můžete si ověřit http://vk.com/wall-33701637_1718?z=phot ... 01637_1718
Obrázek

Tady je asi reálná fotka, a mají ji schovanou v Řeckém přístavu, takže, že by plula do Sevastopolu je asi jen propaganda.
http://www.neurope.eu/article/ukrainian ... le-eu-port
Naposledy upravil(a) mepu dne 4/3/2014, 14:30, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Mají tu kocábku nějakou oprejskanou, to nemaj na barvu? :D
ObrázekObrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

Mirek58 píše:Mají tu kocábku nějakou oprejskanou, to nemaj na barvu? :D
Tak byla mimo přístav, to se oprejskne každá, navíc Ukrajinská marína asi úplně nejlepší údržbu lodím nedává.
cover72 píše: (K Hornetům -- tanker nepotřebují, umí se tankovat samy. Klik do mého podpisu na Super Hornet a skočit na kapitolu 7.2.5.
A kdybych byl velitel USN, tak teď agilně konzultuji s Pentagonem, zda si můžeme, nebo nemůžeme dovolit tu menší provokaci a Hornety na výlet nad Černým mořem poslat a přimíchat do nich pár Growlerů -- protože toto, pánové, je pro ELINT/SIGINT jedinečná šance, jak si nahrát charakteristiky S-400 pro účely REB! Blíže se k nim nedostanou.)

(+Bonus: rekapitulace, kterak si Bush myslel, že se dohodne s Putinem - http://www.foreignpolicy.com/articles/2 ... imir_putin )
No ty Growleři, to je opravdu dobrý nápad, těžko říct, kdy je budou mít takhle na talíři.
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

cover72 píše: A Frantíci řekli, že Mistraly neobětují ani omylem, prašulky se hodí.
No těžko se divit, je to obří kšeft. Couvli by možná (velké možná) kdyby to od nich koupil někdo jinej, ale kdo?
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

Turci poslali do vzduchu osm stíhaček F-16 poté, co podél jejich černomořského pobřeží létal ruský průzkumný letoun. Letoun se údajně zdržoval v mezinárodním vzdušném prostoru, start tureckých stíhaček nicméně ilustruje napětí, které v černomořském regionu panuje. Turecko je coby člen NATO mocnost s jednou z nejsilnějších regionálních armád, jeho námořnictvo patří k nejsilnějším v oblasti.

Zdroj: Idnes, ale nenapsali tam, od koho to přebrali (asi nemají informátora v Tureckém letectvu).
riho
rotný
rotný

Příspěvek od riho »

Musím povedať, že tak ako sa mi obracal žalúdok a vrela vo mne krv pri humanitárnych bombardovaniach zo západu, tak aj teraz sa začínam obzerať po najbližšej ceste k toalete. Ale holt, je to vysoká politika veľmocí a my sme právo do nej kecať stratili v 1918.

Ale k veci:

1. Niekto tu pár strán dozadu spomenul vyloďovacie plavidlá zo Severnej a Baltskej floty. Nie je to zavádzanie?Ako by sa do Čierneho mora tak rýchlo dostali?

2. Kde je Moskva? (myslím tým raketový krížnik, nie mesto). Posledne som ju zachytil v Tartuse, ale to bolo pred vyše pol rokom.

3. Ako najďalej na sever sa vysunuli ruské jednotky na Kryme?

4. Na vlákne je vidieť určitú periodicitu od hysterického neokonzervatívneho strašenia Ruskom po vecnú diskusiu o zámeroch a spôsoboch riešenie. Tiež zaujímavý prehľad. Najmä ak si všímam dátumy registrácií.

5. Federácia je už podľa mňa upečená a ak chce Putin vymeniť Sýriu za niečo, tak to nebude za Krym, ale za Ukrajinu a aj to len federalizovanú. Najbližších 20 rokov nebudú rusi o Kryme s nikým diskutovať.

6. Len pripomínam exodus ukrajinskej židovskej komunity po získani moci terajšou vládou. A židia boli vždy spoľahlivý lakmusový papierik, keď sa niekde chystal nejaký pogrom.
Obrázek

Memento Mori
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

mepu píše:Komise ruské vlády schválila návrh zákona zjednodušujícího postup získání ruského občanství pro rusko-mluvící cizince.
Zdroj: http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/ ... 1-7icn.htm
Mám jen ten pocit?, že teď rusové mají otevřeny všechny cesty, a západ v podstatě má jen jednu - a hraje proti němu (jeho zájmům) čas.
Je v tom ešte jeden vtip, na ktorý sa veľmi rado zabúda - po rozpade ZSSR vyplynula RF ako nástupníckemu štátu "povinnosť" udeliť ruské občianstvo prakticky každej osobe, ktorá sa narodila v ZSSR. Mnoho novovzniknutých štátov, napríklad všetky pobaltské, odmietali a v podstate aj stále odmietajú vydať svoje doklady o občianstve rusky hovoriacim obyvateľom, akožto "cudzincom" - hoci tam často žili už niekoľko generácií.
Práve toto sa celkom úspešne využilo pred i po vojne v Osetii a Abcházsku - grizunsko totiž odmietalo vydať osetom a abcházcom gruzínske doklady o občianstve, pretože neboli grizuni. Rusko im doklady o občianstve a štátnej príslušnosti k Ruskej federácie vydať muselo podľa zákona, pretože aj keď sa narodili v Osetii, vtedy autonómnej oblasti v Gruzínskej SSR, právne to bolo územie spadajúce pod ZSSR. Nacionalizmus a budovanie "národnostne čistého štátu" v postsovietskom priestore je veľmi dvojsečná zbraň, ak ju niekto chce použiť proti rusom...
Vec sa má teda tak, že každý, kto sa narodil vo vtedajšom ZSSR pred rokom 1991, má celkom solídnu šancu občianstvo RF získať.
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 4/3/2014, 15:15, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Milos984
praporčík
praporčík

Příspěvek od Milos984 »

riho píše:6. Len pripomínam exodus ukrajinskej židovskej komunity po získani moci terajšou vládou. A židia boli vždy spoľahlivý lakmusový papierik, keď sa niekde chystal nejaký pogrom.
Nejaký zdroj o úteku???
Mirek58 píše:Mají tu kocábku nějakou oprejskanou, to nemaj na barvu? :D
AK si spomínam, tak loď bola súčasťou misie ATALANTA pri somálskych brehoch (proti-pirátska hliadka) kde je teplo, vlhko a slaná voda tam sa lode pomerne dosť rýchlo pokryjú hrdzou. Teda nič nečakané a zvláštne.
------------
http://www.bbc.com/news/world-europe-26433309
Výcuc z Putinovho vyjadrenia k Ukraine.
Niečo celkom k veci ale niektoré veci sú buť nepodareným vtipom alebo horšie...
- He denied Russian troops had besieged Ukrainians based in Crimea - they were pro-Russian "self-defence" forces.
Má prosím Vás niekto lepší preklad či toto Putin naozaj povedal alebo je to len skomolený preklad???
Teraz vážne, tomu že nejde o príslušníkov ruskej armády neveria ani sami rusi, tak načo takýto cirkus???
- Mr Putin said "militants" had plunged Ukraine into "chaos". He also said Ukrainian "nationalists" and "anti-Semites" were roaming the streets of Kiev and other cities.
...ale no tak. To fakt chce Putin argumentovať antisemitizmom, ktorým je samotné rusko zamorené???
“Není mé pravdy,” řekl Josef Arimatejský. “Je jen jediná pravda pro všechny.”
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
(Karel Čapek, Kniha apokryfů - Pilátovo krédo)
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

riho píše: 1. Niekto tu pár strán dozadu spomenul vyloďovacie plavidlá zo Severnej a Baltskej floty. Nie je to zavádzanie?Ako by sa do Čierneho mora tak rýchlo dostali?
To jsem byl já, nebyly ze Severní nebo Baltské floty, ale dvě vyloďovací plavidla co se motala u břehů Sýrie (myslím že to byl nějaký doprovod či co při ničení chemických zbraní).
Pokud propluli Bosporem ráno v 6.30 našeho času, tak do Sevastopolu je to cca 530km Ropucha má cestovku 18uzlů/h (33km/h) a Aligátor 16uzlů/h (30km/h)
530/30 = 17,6 (6:30 + 18) = 24:30h , jako samozřejmě je to jen orientační matematické cvičení, není tam vliv počasí, zatížení lodi, atd.
Naposledy upravil(a) mepu dne 4/3/2014, 15:23, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

riho píše:Musím povedať, že tak ako sa mi obracal žalúdok a vrela vo mne krv pri humanitárnych bombardovaniach zo západu, tak aj teraz sa začínam obzerať po najbližšej ceste k toalete. Ale holt, je to vysoká politika veľmocí a my sme právo do nej kecať stratili v 1918.

4. Na vlákne je vidieť určitú periodicitu od hysterického neokonzervatívneho strašenia Ruskom po vecnú diskusiu o zámeroch a spôsoboch riešenie. Tiež zaujímavý prehľad. Najmä ak si všímam dátumy registrácií.

5. Federácia je už podľa mňa upečená a ak chce Putin vymeniť Sýriu za niečo, tak to nebude za Krym, ale za Ukrajinu a aj to len federalizovanú. Najbližších 20 rokov nebudú rusi o Kryme s nikým diskutovať.
Do Krymu si kecat nenechaj, respektive nechaj, ale jenom kecat... Zajímalo by mě, jaké mají ekonomické páky Rusko na USA a naopak, EU je závislá na surovinách (teda část eu), ale jak jsou na tom USA ví někdo, jak by to cca jednu nebo druhou stranu bolelo.
ad. 4 2. část, dlouho to tu navštěvuju a vzhledem k rozjetí hezké konverzace, kde jsou, řekl bych, nejvyváženější názory z diskuzí co čtu, tak jsem se rozhodl taky přispět a až bude čas, tak se chci věnovat psaním článků a lodích (od nějakého 17 stol. do dneška mě dost zajímají)
cernakus
poručík
poručík

Příspěvek od cernakus »

riho:

1) Ne to bude nerozumění, jen v Baltském moři souběžně s invazí proběhlo malé cvičení.
2) Naposledy (před invazí) byla ve východní části středozemního moře. Klidně tedy už může být v Černém moři.
3) To těžko rozlišit, protože Rusové v oblasti mají prokazatelně neoznačené vojáky, které nelze rozlišit příliš od "domobrany". Pokud budeme brát bojovou techniku, tak Armjansk, pokud vojáky, tak Charkov.
4) Ano, nově registrovaní jsou lehce hysteričtí. Prostě je Rusko nakrklo natolik, že se zaregistrovali třeba proto, aby to mohli ventilovat. A tak taky činí. Nicméně k čemu je tato informace dobrá?
5) Putin není v pozici vyměnit Krym za něco. Putin musí důsledně sledovat vnitřní politické hráče Ruska, kteří jsou často "jestřábi". Zrada "ruské věci" by se mu zle vymstila. Sýrii pak nemůže pustit nejen pro unikátní přístav (bez něj ztratí Rusko Středozemní moře), ale i pro obrovské prostředky, které do Asádova režimu napumpovalo (Asád teď nemá z čeho platit zbrojní pomoc, takže se jede na dluh a přísliby, které by tamní povstalci nesplatili).
6) Toto jsem nepostřehl. Všechny zprávy o všech exodech jsou IMHO přehnané. Jako nepřejelo půl miliónů obyvatel Ukrajiny do Ruska, neutekli Židé bůh ví kam. Alespoň nejsou žádné důkazy, že by tomu tak bylo. (Lidi jsou prostě jen zalezlí doma a někdy nechodí ani do práce).
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Milos984:
Nejaký zdroj o úteku???
O běžencích do Izraele jsem nic nezachytil, ale výzvu Šaranského k emigraci ano někdy kolem 20.2.
ObrázekObrázek
riho
rotný
rotný

Příspěvek od riho »

Tu je to z Haaretzu z 22.2.

http://www.haaretz.com/jewish-world/jew ... s/1.575732

Niekde som ešte v tlači zachytil správu o útoku na nejakého rabína, lae dohľadať to neviem.
Obrázek

Memento Mori
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“