1) Souhlas, ale bojí se už delší dobu. Báli se banderovců, pak se báli, že Janukovyč vyhlásí stanné právo, pak se báli Pučistů, následně občanské války, pak se začali bát Rusáků a nyní se opravdu bojí, že začne třetí světová na jejich území, a že je to semele jako kafemlejnek. Alespoň takové mám reference vývoje strachu od svého známého ze Zakarpatské. Když jsem mu řekl, že kdyby nebyli Ukrajinci takoví zbabělci a vyhlásili generální stávku (nebo opravdu masově vylezli do ulic) už na začátku, že nic z toho nemuselo být, tak se urazil a zavěsil.

Nakonec se mu to v hlavě rozleželo a já naštěstí o svůj zdroj nepřišel. Ale fakt je, že mně to donutilo se zamyslet - nejen Ukrajinci jsou zbabělci. Vždyť zbabělci jsou i Libyjci a Syřané, protože je ovládly a ovládají zanedbatelné skupinky ozbrojenců. Prostě se život posunul. I když nadáváme na režim, společenské zřízení, vůdce atd... tak se stále máme nejlépe (a nejen my) v celé historii lidstva. Zjistili jsme, že není potřeba ŽÍT, stačí přežívat, protože přežívání znamená obezitu, teploučko, nepřeberné množství zábavných podnětů, volný sex... je prostě pohodlnější než ŽITÍ. A nějaké ideologie, morálky a podobné chiméry, typické pro ŽITÍ, jsou nám vzdálené. Blbé je, jak naznačil Cover, že o to "přežívání" můžeme fofrem přijít. A já dodám právě proto, že jsme to nechali z pohodlnosti dojít příliš daleko?
2) Snipeři na obou stranách provokatéři IMHO nebyli. "Snipeři" Majdanští, kteří začali střílet po policajtech jako první byli "hajní", obyčejní chlapíci s loveckými kulovnicemi. Ani neměli patřičný výcvik, jak šlo na těch prvních videí z majdanu pozorovat. Právě nasazení kulovnic zachránilo spoustě Berkuťáku život, protože kulovnice osobní pancíř neprostřelí. Pak byli nasazeni IMHO policejní odstřelovači režimu a to nikoliv z vládní úrovně, ale v rámci Majdanského velitelského okruhu, v podstatě policejní sebeobrana. Tito se pak zaměřovali primárně na ozbrojené "demonstranty" a to ve většině případů "neletálně". tedy střelba do končetin (mnozí zranění měli postřeleno i několik končetin zároveň - to není neschopnost snipera, spíše naopak). Samozřejmě policejní ostřelovači měli úplně jiný hardware a viděl jsem několik videí, kdy povstalec zahynul právě proto, že se kryl ukořistěným štítem policisty, což samozřejmě pro policejní odstřelovací pušku není zábrana v průchodnosti, ale ve neletálním zaměření snipera již je to zábrana závažná. Osoby, které byly kolem této "kryté" osoby, nekryté, byly postřeleny do končetin a nebyly doraženy.
Pokud se na to podíváme z pohledu policejního zásahu, tak jak nemám odstřelovače rád (považuji je za zákeřné sraby), tak zde odváděli své určení lépe, než by museli (mohli majdanisty klidně zabíjet, těžko by je někdo relevantní soudil).
Alchymista:
Bohužel, zneužívání význačných sportovních svátků k akcím proti Rusku se začínají stávat standardem. Pamatuji si, když byly debaty o PRO (2007), uváděl jsem, že PRO je pro Rusko extrémně nebezpečná v případě neočekávaného, nevyprovokovaného prvního jaderného úderu USA v době nižší bojové připravenosti, obecně sportovním svátku (například finále v hokeji, do kterého by se Sborná probojovala). A následující dva velké sportovní svátky mi daly za pravdu, státy NATO nemají jediného ostychu takové akce zneužít.
Zajímavost:
I přes sehranou demonstraci desetitisíců v Moskvě na podporu invaze, se zdá, že Rusové nejsou v této krizi za svým Carem tak jednotní. Poté, co vládní komise pro lidská práva odsoudila invazi na Ukrajinu si začali dodávat odvahu i další osobnosti Ruska, které se jinak profilovaly jako prokremelské či to jsou zaměstnanci státních institucí, a přidali se k odsouzení. Samozřejmě nelze očekávat nějakou lavinu, která by nahlodala Putinovu sebedůvěru, ale naznačuje to, že se o situaci i v Rusku bouřlivě diskutuje.