Krajinotvorba - ekologie

Co nejde zařadit do témat, odborné dotazy a příspěvky.

Moderátor: Pátrač

Odpovědět
Shania
podporučík
podporučík

Re: Krajinotvorba - ekologie

Příspěvek od Shania »

tak kdyz jsme u tech aukci

jak si tedy mam vylozit tuhle nepodporu, co to realne znamena?
V případě větrných elektráren tak lze soutěžit až o 3500 Kč/MWh (cca 146 EUR/MWh),
u modernizace bioplynových stanic až o 4000 Kč/MWh (cca 167 EUR/MWh)
a u modernizace a výstavby nových vodních elektráren až o 4500 Kč/MWh (cca 188 EUR/MWh).

Úspěšní účastníci aukce získají podporu formou tzv. rozdílového kontraktu (anglicky "contract for difference"). Prostřednictvím něj má výrobce garantováno, že za vyrobenou elektřinu dostává cenu, kterou požadoval v aukci, jelikož získá cenu za prodej elektřiny na denním trhu a navíc aukční bonus, který dorovnává rozdíl do referenční aukční ceny.

V opačném případě, tedy pokud by cena na denním trhu byla vyšší, než kterou výrobce požadoval v rámci aukce, je povinností výrobce vrátit rozdíl mezi cenou na denním trhu a požadovanou výší podpory v aukci (referenční aukční cenou) operátorovi trhu.
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdro ... ny-na-trhu
Podmínky aukce podle ministerstva splnily projekty od společností Synergion Jívová s výstavbou větrné elektrárny s výkonem 11,3 MW a firmy Lhota Brno s větrnou elektrárnou o výkonu kolem devíti MW. V obou případech firmy nabídly referenční aukční cenu 3500 Kč za megawatthodinu elektřiny. Zájemci nyní musí ministerstvu pro získání podpory prokázat své finanční záruky na projekty.
https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/ ... elektrarny

Zajimave, ze nemci delaji ted aukce za 70 EUR/MWh

Vláda se může aktuálně poučit z výsledků poslední aukce pro offshore vítr ve Spojeném království, do které nebyl přihlášen jediný projekt. Důvodem byla příliš nízká maximální cena, se kterou mohli developeři soutěžit. Před možným nezdarem aukce varovali odborníci britskou vládu během srpna, nicméně podmínky zůstaly nezměněny a nabídka nebyla podaná ani jedna.

Podobně nevalně dopadla i první aukce na výstavbu offshore větrných elektráren v Mexické zálivu, kdy developeři museli za soutěžené lokality naopak platit. V tomto případě se tak vydražila pouze jedna ze tří nabízených lokalit.

"Aukce ve Spojeném království zůstala bez nabídek, jelikož zaručená cena byla velmi nízká," komentoval negativní výsledky aukce Miguel Stilwell, přičemž tento pohled podle Reuters sdílí i Filipe Silva, výkonný ředitel společnosti Galp.
"Pokud bude chtít portugalská vláda aukci s několika účastníky, bude muset garantovat vyšší cenu, než kterou máme dnes na trhu," řekl Silva.
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdro ... polecnosti

BTW ja netvrdim, ze se vystavba FVE u nas se ted nevyplati i bez dotaci, zatim.. se vsemi vyhodami co OZE maji + absolutne nemusi resit naklady co prenasi na jine... cela nase budoucnos energetiky ve stredni evrope zavysi na tom, jestli se podari rozjet vodikova ekonomika.. jinak zustaneme na plynu.

A aby to nejak fungovalo + se bude stale dovazet jak el. tak vodik nemci planuji postavit tohle... to odpovida tabulce s cenami..
https://www.energy-charts.info/charts/r ... ?l=en&c=DE

693GW v OZE
150GW FF/vodik zaloze
170GWh v baterrich
90GW elektrolyzery
dnes maji load okolo 5OGW... 90-150GW v zime v 2050..
Tady je k tomu profil spotreby
https://www.energy-charts.info/charts/r ... te=2045_15
scenarioDE_RE.png
scenarioDE_conventional.png
scenarioDE_storeage.png
scenarioDE_electrolyzers.png
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

niko píše: 3/10/2023, 10:33 Pjaro velmi sa mi na teba nechce reagovat, tak aspon v kratkosti. Miesas stabilitu siete, co je technicka otazka s profilom dodavky elektriny, co je obchodna otazka. V zasade sa necudujem, pretoze presne tuto argumentaciu pouzivaju dezinfo weby a ten rozdiel asi nemas odkial poznat. Stacilo by ale, pokial by si aspon cital moje prispevky v debate so Shaniom.

1. stabilita siete - sluzi na riadenie bezpecnosti siete elektrarnami, ktore poskytuju systemove sluzby. Su to mimo ine aj elektrarne z OZE a hlavne voda. Cena za tieto sluzby TSS tvori 4 % ceny elektriny.
2. profil dodavky - To je to tvoje, co sa deje, ked nefuka vietok a slnko v noci nesvieti. Toto je obchodna otazka. Obchodnik si musi poskladat profil tak, aby dokazal zabezpecit pokrytie 100 % spotreby zakaznika. Ergo. Toto je problem cisto obchodnika.
Diskusiu som prečítal.
Skúsim to napísať inak. Sme na armádnom portáli, tak snáď chápeš, že energia tvorí zložku bezpečnosti a fungovania modernej civilizácie a štátu ako takého. Tvoje tvrdenie, že je len na dodávateľovi aby zabezpečil profil platí len dovtedy kým nenastane situácia, že distributor nenájde náhradu na trhu za domáce nedostatočné zdroje. Tie dva body v praxi súvisia, pretože keď nedokážeš nájsť dostatok zdrojov v istých obdobiach, budeš mať aj problémy so stabilitou siete. A budeš musieť používať častejšie krízové riadenie a obmedzovať dodávky pre odberateľov. Elektrina žiaľ nie je ako zemiaky, ktoré môžeš doviezť z druhej pologule. Navyše sa dosť blbo necháva zabezpečenie dodávok čiste na trhu, keď zároveň štát a ekodiletanti presadzujú nestabilné zdroje . Pod ideologiou energiewende sa bláznivo presadzovalo OZE a ostatné potláčalo (ťaženie proti jadru napríklad) , stanovili sa termíny vypnutia elektrární pre systémové služby, za ktoré nebola náhrada. Problém s nedostatkom energie hlavne v zime sa mohol časom rozšíriť na celú europu, keby sa šlo podľa Nemecka.

Ak s tým nesúhlasíš, tak ti pripomeniem dve udalosti, keď prusery vyrobili obchodníci (v jednom prípade spojení s ideologmi ):
1. Pruser v USA so subprime hypotékami v tzv. sekuritizovaných balíčkoch typu CDO a podobne. Celé to malo korene v štátnej podpore hypoték pre tých čo na ne na trhu nedosiahli. Obchodníci si povedali - ok a začali hru na skrývanie skutočnej hodnoty týchto hypoték. Do istej doby boli všetci finančníci a obchodníci v pohode. Potom nastalo rodeo.

2. Niekoľkoročný problém s nedostatkom čipov, lebo každý dodávateľ používal just in time systém väčšinou u výrobcov ázii. Počas covidu sa odber znížil a po covide zrazu nastal nedostatok výrobných kapacít na staršie čipy. Chýbala nejaká zásoba na horšie časy. To bola čisto chyba obchodníkov a manažérov - za každú cenu optimalizovali a presúvali výrobu do preč. Výrobné kapacity v Europe boli optimalizované skoro "dokonale".
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 5/10/2023, 05:28, celkem upraveno 1 x.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Shania som rad, ze sme sa konecne pohli debatou a ideme konecne do realnych veci. Ano Cesko planuje aukcie na contract for difference a to je presne to, co som ti pisal skor. Neviem vylucit, ako to dopadne u vas. Ale skor, nez zacnes nadavat musim ta upozornit, ze ide o aukcie. Ergo, nie vsetky lektrarne ziskaju tento COD, ale len tie najsikovnejsie. Pokial viem, este neprebehla ziadna aukcia, len sa to chysta. Nejedna sa teda o masivnu plosnu podporu. 146 € za MWh mi inak tiez pride vela. Tak ale vasa vec. Na kolko to mate rokov ?
BTW ja netvrdim, ze se vystavba FVE u nas se ted nevyplati i bez dotaci, zatim.. se vsemi vyhodami co OZE maji + absolutne nemusi resit naklady co prenasi na jine...
Shania neblazni. Vsetky druhy vyroby elektriny su priamo, alebo nepriamo dotovane, podporovane. Kral v dotaciach je samozrejme jadro. Ale uhlie tiez neuteka daleko.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

pjaro77 píše: 3/10/2023, 13:16 Diskusiu som prečítal.
Skúsim to napísať inak. Sme na armádnom portáli, tak snáď chápeš, že energia tvorí zložku bezpečnosti a fungovania modernej civilizácie a štátu ako takého. Tvoje tvrdenie, že je len na dodávateľovi aby zabezpečil profil platí len dovtedy kým nenastane situácia, že distributor nenájde náhradu na trhu za domáce nedostatočné zdroje. Tie dva body v praxi súvisia, pretože keď nedokážeš nájsť dostatok zdrojov v istých obdobiach, budeš mať aj problémy so stabilitou siete. A budeš musieť používať častejšie krízové riadenie a obmedzovať dodávky pre odberateľov. Elektrina žiaľ nie je ako zemiaky, ktoré môžeš doviezť z druhej pologule. Navyše sa dosť blbo necháva zabezpečenie dodávok čiste na trhu, keď zároveň štát a ekodiletanti presadzujú nestabilné zdroje . Pod ideologiou energiewende sa bláznivo presadzovalo OZE a ostatné potláčalo (ťaženie proti jadru napríklad) , stanovili sa termíny vypnutia elektrární pre systémové služby, za ktoré nebola náhrada. Problém s nedostatkom energie hlavne v zime sa mohol časom rozšíriť na celú europu, keby sa šlo podľa Nemecka.

Ak s tým nesúhlasíš, tak ti pripomeniem dve udalosti, keď prusery vyrobili obchodníci (v jednom prípade spojení s ideologmi ):
1. Pruser v USA so subprime hypotékami v tzv. sekuritizovaných balíčkoch typu CDO a podobne. Celé to malo korene v štátnej podpore hypoték pre tých čo na ne na trhu nedosiahli. Obchodníci si povedali - ok a začali hru na skrývanie skutočnej hodnoty týchto hypoték. Do istej doby boli všetci finančníci a obchodníci v pohode. Potom nastalo rodeo.

2. Niekoľkoročný problém s nedostatkom čipov, lebo každý dodávateľ používal just in time systém väčšinou u výrobcov ázii. Počas covidu sa odber znížil a po covide zrazu nastal nedostatok výrobných kapacít na staršie čipy. Chýbala nejaká zásoba na horšie časy. To bola čisto chyba obchodníkov - za každú cenu optimalizovali a presúvali výrobu do preč. Výrobné kapacity v Europe boli optimalizované skoro "dokonale".
Pre nedostatok energie padne siet ? To tazko. Ale nenapadlo ta, ze sa len posle napriklad USS na mesacnu dovolenku a energie bude zrazu dostatok na preklenutie ? A preco by mal nastat nedostatok energie, ked samotne fabriky dnes robia vsetko preto, aby si zaistili 5 az 15rocne kontrakty, stavaju vlastne elektrarne atd. Ved to su prave tie PPA o ktorych som tu pisal stranu dozadu. Na Slovensku sme nemali nikdy tolko elektriky, ako dnes. Proste toto je debata, ze, co sa stane, ked dojde benzin. Na Slovensku mame ca. 10 % instalovanych zdrojov odstavenych, alebo cakajucych na lepsie ceny, cize nie, nic sa nestane.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Zavrú prevádzky a dajú dovolenku pracovníkom - aha, no aj to riešenie. (mimochodom existujú technologické procesy, ktoré trvajú niekoľko dní a nedajú sa len tak prerušiť ).

Nemecko je z hľadiska spotreby energie otesánek a zároveň si podrezáva základ svojej stabilnej energetiky. Nemci budú pokračovať ďalej vo svojej línii OZE alebo smrť a vypínať postupne uhoľné a plynové elektrárne.
Nasleduje nedostatok elektriny, vysoké ceny a presne to sa aj stalo - ešte pred inváziou z rossije.
Čo nastane až ich vypnú a budú potom potrebovať doplniť 30-50 GW výkonu lebo prestalo fúkať a je zamračené ?
https://www.trend.sk/ekonomika/dopyt-el ... ma-trhliny

Ostatné krajiny im môžu predať svoje nadbytky. Že máme my alebo česko hibernované elektrárne nehrá veľkú rolu, môžeme poskytnúť max jednotky GW.
Po skúsenostiach z posledných rokov nemci rozhodne nebudú môcť očakávať, že na burze budú mať prístup k väčšine vyrobenej elektriny v iných štátoch a prípadne preplatiť krajiny, kde sa vyrába.
(V roku 2022 sa obchodovalo tuším 40 percent elektriny v europe na Lipskej burze. Návrh spolku pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín v roce 2021 vyzval, aby polostátní ČEZ v Lipsku obchodoval pouze přebytky elektřiny, které mu zůstanou po uspokojení domácí poptávky. To je model, který nařídila francouzská vláda společnosti EDF a k podobnému kroku sáhla i slovenská vláda. )
Takže som zvedavý na tie finančné straty až sa také situácie budú častejšie opakovať.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 3/10/2023, 18:20, celkem upraveno 1 x.
Shania
podporučík
podporučík

Příspěvek od Shania »

niko píše: 3/10/2023, 16:16 Shania som rad, ze sme sa konecne pohli debatou a ideme konecne do realnych veci. Ano Cesko planuje aukcie na contract for difference a to je presne to, co som ti pisal skor. Neviem vylucit, ako to dopadne u vas. Ale skor, nez zacnes nadavat musim ta upozornit, ze ide o aukcie. Ergo, nie vsetky lektrarne ziskaju tento COD, ale len tie najsikovnejsie. Pokial viem, este neprebehla ziadna aukcia, len sa to chysta. Nejedna sa teda o masivnu plosnu podporu. 146 € za MWh mi inak tiez pride vela. Tak ale vasa vec. Na kolko to mate rokov ?
BTW ja netvrdim, ze se vystavba FVE u nas se ted nevyplati i bez dotaci, zatim.. se vsemi vyhodami co OZE maji + absolutne nemusi resit naklady co prenasi na jine...
Shania neblazni. Vsetky druhy vyroby elektriny su priamo, alebo nepriamo dotovane, podporovane. Kral v dotaciach je samozrejme jadro. Ale uhlie tiez neuteka daleko.
Ten druhy clanek popisuje kdo to vyhral, o predchozi aukci nebyl zajem. Na jak dlouho to je nevim, pravdepodobne 15 let.

tak jadro postavil stat, dal to zadarmo CEZ, vetsina nakladu s tim spojenych je taky diky prehnanym regulacim. Kazdopadne jadro narozdil od OZE plne resi dekarbonizaci, dokaze produkovat 24/7 nizkoemisni energii, takze bych byl ochotny ji dotovat dalko, daleko vic... bohuzel to nejde a byt akcionarem cezu podporu jadra paradoxne zhorsovalo..

Firmy si muzou kupovat kontrakty, ale od koho? Staci aby bylo sucho a sever bez vody, pak par tydnu bezvetri a uvidime ten nedostatek. Samozdrejme, ze se da odstavit par fabrik, ale to pak ma celkem brutalni nasledky. Takzy muzem mit rolling blackouty a podobne + moderni energetiky ala kaliformie.. Pointa asi je, ze by nic takoveho se nemusi resit, pokud budem pokracovat v budovani JE, to neznamena, ze se nebude budovat i oze, ale nebude dominantni.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Shania jadro bu sa nikdy.Nemohlo stavat bez zaruk statu, potom tam mas vsetky bezpecnostne prvky a v neposlednom rade odpad, ktory prebera stat s niekolkomiliardovymi nakladmi. Existuju viacere studie, ktore odhaduju cenu jadra niekde na urovni 125 € za MWh.

Jadro je beh na dlhu trat, potrebujes aspon 20 rokov na vybudovanie novejo zdroja. Okrem toho toto strasenie nedostatlom elektriny je blbost. Pri dnesno prepojenom trhu je nieco take mozne ked vobec, tak len cisto regionalne, urcite nie nadnarodne. Ja by som to za seba kludne uplne vylucil.
Shania
podporučík
podporučík

Příspěvek od Shania »

niko píše: 3/10/2023, 17:49 Shania jadro bu sa nikdy.Nemohlo stavat bez zaruk statu, potom tam mas vsetky bezpecnostne prvky a v neposlednom rade odpad, ktory prebera stat s niekolkomiliardovymi nakladmi. Existuju viacere studie, ktore odhaduju cenu jadra niekde na urovni 125 € za MWh.

Jadro je beh na dlhu trat, potrebujes aspon 20 rokov na vybudovanie novejo zdroja. Okrem toho toto strasenie nedostatlom elektriny je blbost. Pri dnesno prepojenom trhu je nieco take mozne ked vobec, tak len cisto regionalne, urcite nie nadnarodne. Ja by som to za seba kludne uplne vylucil.
Nedostatek nebude, protoze si nikdo nenecha odstavit uhlene a plynove zdroje bez ohledu na to jak ekonomicky nevyhodny jejich provoz bude a kolik emisi to vypusti.

Jeden blok JE trva od 5-10 let. Nemel by byt vetsi problem staven blok za 5 let, pokud se jich bude stavet vic a znovu se vybuduji zkusenosti.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Ano zaruky statu jsou potreba, ale kde je problem.. kdyz stat poskytne i financovani, tak to cele bude i podstatne levnejsi. Je to strategicka investice do energeticke bezpecnosti.
125euro stoji tak max Vogthle. Nove reaktory mozna budou stat taky tolik, ale to se nekolikanasobne vrati, vzhledm k tomu, kolik bude stat el. za 40-70 let
Odpad uz neni vubec zadny problem, muze se skladovat v existujicich JE prakticky zadarmo a za par desitek let se znovu pouzije.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Shania píše: 3/10/2023, 19:06 Nedostatek nebude, protoze si nikdo nenecha odstavit uhlene a plynove zdroje bez ohledu na to jak ekonomicky nevyhodny jejich provoz bude a kolik emisi to vypusti.
Ale o tomto sa nikto nehada. Nikto neodstavi zdroj bez toho, aby nemal nahradu.
Jeden blok JE trva od 5-10 let. Nemel by byt vetsi problem staven blok za 5 let, pokud se jich bude stavet vic a znovu se vybuduji zkusenosti.
Toto Shania je jeden exorbitantny nezmysel. Atomovy reaktor postavit za 5 rokov si netrufne tvrdit ani ten najväcsi optimista. Prehnane optimisticke
nazory zacinaju niekde na 10 rokoch. A v tomto mi ver, presne viem o com pisem.
Ano zaruky statu jsou potreba, ale kde je problem.. kdyz stat poskytne i financovani, tak to cele bude i podstatne levnejsi. Je to strategicka investice do energeticke bezpecnosti.
Neblazni. Stat a poskytnut financovanie ? A ktory ? Resp. ktory si to za poslednych 10 rokov dovolil ? Stat zaplati garancie a nejaka odvazna komercna banka poskytne financovanie. Dokonca aj ruske financovanie pre madarsky Paks bolo postavene na komercnej baze.
125euro stoji tak max Vogthle. Nove reaktory mozna budou stat taky tolik, ale to se nekolikanasobne vrati, vzhledm k tomu, kolik bude stat el. za 40-70 let
Odpad uz neni vubec zadny problem, muze se skladovat v existujicich JE prakticky zadarmo a za par desitek let se znovu pouzije.
Odpad nie je problem ? To co je za hlupost? Len naklady na vyradovanie a uskladnenie Jaslovskych Bohunic V1 odhaduju na 1,2 miliardy euro. A to v cenach z roku 2017. Kto vie, kolko to nakoniec bude. Hlavne, ked sklad ma byt funkcny 10.000 rokov. Mame celkovo 5 jadrovych blokov v prevadzke a vyradenych. O akej sume sa teda bavime v dnesnych cenach ? 6 miliard euro ? Toto ignorovat je fakt velmi opovazlive. Ked si tieto naklady zapocitas do vyrobnej ceny, pochopis, preco je pre staty lacnejsie dotovat napriklad vietor cenou 50 € za MWh. Alebo teda investovat do niecoho ineho. Preco vy v Cechach nemate dostavany Temelin ?

Strana 87.
https://www.ujd.gov.sk/wp-content/uploa ... M-2018.pdf

No a k tej cene. Ten vypocet ma uz mozno 3 roky a inflacia stale rastie. Mysliet si preto, ze o 70 rokov bude stat jadro 125 € je velmi naivne.
Shania
podporučík
podporučík

Příspěvek od Shania »

To je graf vsech postavenych JE el... Jo driv to slo, dnes ne, ale zase to pujde...

Tady je i za co to postavili...
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti

Likvidace elektrarny a nakladani s odpadem jsou rozdilne veci.
likvidace 1GW bloku bude stat 1miliardu euro

https://oenergetice.cz/nazory/kolik-sto ... rny-1-cast
https://oenergetice.cz/nazory/kolik-sto ... rny-2-cast

zivotnost elektraren doufejme presahne 60.

JE je jediny zdoj, ktery si na svoji likvidaci musi penize setrit - jaderny fond
https://oenergetice.cz/elektrina/tvorba ... elektraren

2GW (Temelin) elektrarna by dnes stala 10-20miliard, i tak si na sebe bezproblemu vydela.Prave ze za 70 let nebude el stat 125 ale nekolikanasobne vic.. takze zdroj postaveny pred pul stoletim za uplne jine ceny bude zlaty dul, stejne jako jsou dnes dukovany a temelin..

Vyhorele palivo ma stale pres 90% energie, v budoucnu se bude dat vyuzit.
Palivo v betonovych soudcich je zcela bezpecne a muzes si ho skladovat na dvorku... takze v arealu existujici elektrarny to prakticky nic nestoji.
Pokud by se vyuziti nenaslo, tak se proste zahrabe v stabilnim podlozi, opravdu nnei treba resit pitomosti o 10k letech. za sto let by jsi to musel snist, aby ti to neco udelalo...

Temelin neni protoze politika a loby uhli, rusky plyn a aktivisti -> rakousko/nemecko, ale doufejme ze bude..

jo radsi se dotuje OZE za 50 euro...

Takze podpurna infrastruktura (backup, elektrolyzery, baterky..) v nemecku bude stat 142-300 miliard euro 2-5miliard rocne jen fix provozni naklady rocne
a 600-700miliard solar/wind a 5-32miliard fix provozni naklady rocne s zivotnosti 20-25 let
Nepocitam prenosovou infrastrukturu, transofmaci ostatnich sektoru, jako vytapeni atd

100GW v jadru by poridili od 500-1390miliard a 13-19miliard rocne za provoz is palivem a zivotnosti 60 let. a k tomu by meli tech 100 miliard na DECOM.
Nemluve ze realne by potrebovali tak 50GW a 50GW v plynu jako zalohu, coz je 60-100miliard a 1-3miliardy fix OM rocne

Takze opravdu dlouhodobe neni levnejsi platit 50 euro za levny vitr vs 120 za JE... ale protoze se divas jen na cast a ne na celkove naklady za cely system a je to po malych investicich, tak ti to prijde lepsi...

Minimalne sdoted nemecko vynalozilo jen na OZE 260-500miliard euro a 2-7miliard fixni provozni naklady
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Shania vsetko take rozpravky.
1. budeme zase stavat jadrovky do 5 rokov. Uplna rozpravka.
2. likvidacia 1 GW bude stat zase 1 miliardu. Rozpravka.
3. zivotnost jadroviek natiahneme na 70 rokov. Zbozne zelanie.
4. vyhorete palivo mozeme skladovat na dvorku. Uplna hlupost.
5. je dlhodobo lacnejsie platit 120 € za jadro, ako 50 za vietor. Nezmysel.
6. elektrina bude stat o niekolko desiatok rokov niekolkonasobne viac ako 125€ za MWh. Totalny nezmysel. Vsetky forecasty sa hybu niekde medzi 80-130 €/MWh.
Ako som ti pisal Shania, ja nerobim len OZE. Taketo krcmove napady a zjednodusenia si teda prosim ta nechaj. Jadro je dnes jeden z najdrajsich, ak nie najdrahsi zdroj na vystavbu s vysokym rizikom navratnosti. Preto sa "tak vela" jadrovych zdrojov stavia. To je proste holy fakt.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ak robis s OZE, tak dobre vies, ze bez velkych ulozisk energie na par tyzdnov (jednotky TWh v pripade Ceska , desiatky v pripade Deutschlandu) sa neda udrzat stabilita dodavok. Dnes tu stabilitu zabezpecuju ine zdroje.
A kedyze dojde k vypnutiu tepelnych elektrarni a teplarni ? Naplanovane je to na rok 2038. https://oenergetice.cz/nazory/treba-ved ... elektraren
Velmi som zvedavy ci nemec bude mat dostatocne uloziska a elektrolyzery do tej doby vybudovane.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 4/10/2023, 22:37, celkem upraveno 4 x.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Teplárne snáď nikto zatvárať nebude. Máme síce to globálne otepľovanie, ale nie az take silné, ze nebude treba kúriť ;-)
bat
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od bat »

Tyhle výhledy na 20+ let jsou zábavné.
Kolem roku 2050 je naplánováno komisí EU, že bude dodávaná první elektřina z jaderné fůze. A již v příštím desetiletí se má začít pracovat na přípravě soustavy a infrastruktury. Elektřina bude levná, ekologická... prostě nejlepší jakou jste kdy měli :) (mimochodem tak nějak to už psali ve VTM v 80.letech)
Viděnou toutu optikou, tak jaderná fůze je ultimátní řešení a současné "dočasné" OZE je jen epizodka.
Obrázek
Shania
podporučík
podporučík

Příspěvek od Shania »

Netvrdim, ze to bude za 5let, ale taky ne za 20. 10 je relany termin a pokud se pojede vic projektu, nejen u nas, tak se to radikalne zrychli vs dnesni pomale tempo a pak tu mame SMR, ktere budou dost levne na to aby si se dali financovat mimo statni podporu.

jaka byla cena el (nebo cehokoliv jineho ) pre 70 nebo 20 lety?

Prechazime na dalko drazsi zpusoby produkce el. Jit cestou OZE bez jadra znamena tohle: na 60-150GW load co by meli se stabilnimi zdroji budou mit load 100-500GW s OZE a instalovanou kapacitu blizici se 1000GW a nutne ho budovat kazdych 20 let znovu.. individualne levne obcasne zdroje utopene v obrovske kapacite pro provoz 24/7/365 v nasich podminkach... pri obrovske destrukci zivotniho prostredi... 33-55k vetrnych turbin v krajine (nemecko) 6MW -3.5MW turbiny... tohle vse vs nekolik lokalizovanych elektraren...

Takze pokud by JE prodavala za 125euro, 1GW kapacita bloku, Temelin 1 vyrobi rocne 7 TWh, tedy 876,000,000 euro

Naklady na vystavbu 5,000,000,000 - 13,925,000,000 kdyby to neslo. 170 000 000 rocni provoz (beru vyssi hranici odhadu).

Tedy za 60 let to dela 52,560,000,000 euro. - $11,222,400,000 a provoz
Takze $41,337,600,000 zisk

Pri 50 euro by to bylo jen 9-12miliard

Nicmene jadro se zaplati a vydela ji i na to odstaveni...
Trend v US je jasny, JE se bude prodluzovat zivotnost, co to pujde.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

na 60-150GW load co by meli se stabilnimi zdroji budou mit load 100-500GW s OZE a instalovanou kapacitu blizici se 1000GW a nutne ho budovat kazdych 20 let znovu..
Neviem, či až také hodnoty kapacity bude treba pre OZE. Ale zabudol si na elektrolyzéry, úložiská power2gas a palivové články (dúfam, že si nikto nemyslí že ten vyrobený vodík či metán sa bude spaľovať v elektrárňach) , čo bude ďalšia obrovská finančná pálka.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Shania píše: 4/10/2023, 12:05 Netvrdim, ze to bude za 5let, ale taky ne za 20. 10 je relany termin a pokud se pojede vic projektu, nejen u nas, tak se to radikalne zrychli vs dnesni pomale tempo a pak tu mame SMR, ktere budou dost levne na to aby si se dali financovat mimo statni podporu.
10 rokov je tiez nezmysel. Najrychlejsie postavena jadrovka bola v Saudskej Arabii a to za 7,5 roka. V europskych podmienkach uplne nerealizovatelne. Ale je to celkom vtipne, minuly tyzden na jednom workshope v Prahe pocuvam, ako by v Cechach chceli mat na sieti do 12 rokov prvy mikroreaktor, ale ze vedia, ze ten termin je sibenicny. Opakujem mikroreaktor za 12 rokov! Ale ty tu Shania bohorovne tvrdis, ze velky jadrovy zdroj date do 10. Shania teba treba na MPO.

Prechazime na dalko drazsi zpusoby produkce el. Jit cestou OZE bez jadra znamena tohle: na 60-150GW load co by meli se stabilnimi zdroji budou mit load 100-500GW s OZE a instalovanou kapacitu blizici se 1000GW a nutne ho budovat kazdych 20 let znovu.. individualne levne obcasne zdroje utopene v obrovske kapacite pro provoz 24/7/365 v nasich podminkach... pri obrovske destrukci zivotniho prostredi... 33-55k vetrnych turbin v krajine (nemecko) 6MW -3.5MW turbiny... tohle vse vs nekolik lokalizovanych elektraren...

Takze pokud by JE prodavala za 125euro, 1GW kapacita bloku, Temelin 1 vyrobi rocne 7 TWh, tedy 876,000,000 euro

Naklady na vystavbu 5,000,000,000 - 13,925,000,000 kdyby to neslo. 170 000 000 rocni provoz (beru vyssi hranici odhadu).

Dnes nam jedna eurokomisarka rozpravala, ze podla najnovsej Agrora study usetrila vystavbou OZE EU 8% z celkovych nakladov. Ty mas rad studie, ja na to nemam cas, ale mozno ti to odpovie na tvoje otazky.
Pomer jadro vs. OZE je u PV 1 ku 6 a u vetra 1 ku 4. Takze elektrarne, ktore maju instalovyny vykon 60 GW budu mat v PV 360 GW a vetra 240 GW. Tamtie cisla neviem odkial mas.

Cela tato debata sa taha takym krcmovym stylom. Jednak jadro a OZE dneska vobec nestoja v konkurencii. Na Slovensku nie a u vas v Cechach uz vobec nie. Takze je to uplne jedno co si tu Shania pises, plany su proste uplne ine. Cesko ide cestou: jadro, solar, vietor. Slovenko: jadro, voda, solar, vietor. No a na druhej strane, ked si chcete udrzat konkurencieschopnost priemyslu, OZE stavat musite. Nech vam je mementom Slovensko, ktore stratilo miliardovu investiciu baterkarne preto, lebo jej nedokazalo garantovat dostatok zelenej energie. No v Cechach to nebude rovnaka pesnicka. Vid priklad:
Skoda Auto- 100 % energie z OZE do 2030
Continental-- 100 % energie z OZE do 2040
Hyundai Motor Group - - 100 % energie z OZE do 2050
Tesco - 100 % energie z OZE do 2030
Decathlon- - 100 % energie z OZE do 2026
Ikea - - 100 % energie z OZE do 2025
Lego- - 100 % energie z OZE od 2017
atd...

My dnes musime zasobovat jednu automobilku s OZE a zvladame to fakt velmi tazko, vy budete dve. Kazdopadne ak nebudete stavat OZE, budu sa vam inovativne investicie vyhybat. Tak ale zas eje to zbytocna debata. V budovane OZE ste vyrazne pred nami a zazivate boom.
Naposledy upravil(a) niko dne 4/10/2023, 19:29, celkem upraveno 1 x.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Juraj Tichý píše: 4/10/2023, 10:23 Teplárne snáď nikto zatvárať nebude. Máme síce to globálne otepľovanie, ale nie az take silné, ze nebude treba kúriť ;-)
Naopak niekolko novych teplarni je na Slovensku v procese pripravy.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Poprosím informácie o tých teplárňach.
Tiež sa stavajú horúcovody z geotermálnych zdrojov, napríklad pre Košice.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 4/10/2023, 22:49, celkem upraveno 2 x.
Shania
podporučík
podporučík

Příspěvek od Shania »

niko píše: 4/10/2023, 19:25
Shania píše: 4/10/2023, 12:05 Netvrdim, ze to bude za 5let, ale taky ne za 20. 10 je relany termin a pokud se pojede vic projektu, nejen u nas, tak se to radikalne zrychli vs dnesni pomale tempo a pak tu mame SMR, ktere budou dost levne na to aby si se dali financovat mimo statni podporu.
10 rokov je tiez nezmysel. Najrychlejsie postavena jadrovka bola v Saudskej Arabii a to za 7,5 roka. V europskych podmienkach uplne nerealizovatelne. Ale je to celkom vtipne, minuly tyzden na jednom workshope v Prahe pocuvam, ako by v Cechach chceli mat na sieti do 12 rokov prvy mikroreaktor, ale ze vedia, ze ten termin je sibenicny. Opakujem mikroreaktor za 12 rokov! Ale ty tu Shania bohorovne tvrdis, ze velky jadrovy zdroj date do 10. Shania teba treba na MPO.

Dnes nam jedna eurokomisarka rozpravala, ze podla najnovsej Agrora study usetrila vystavbou OZE EU 8% z celkovych nakladov. Ty mas rad studie, ja na to nemam cas, ale mozno ti to odpovie na tvoje otazky.
Pomer jadro vs. OZE je u PV 1 ku 6 a u vetra 1 ku 4. Takze elektrarne, ktore maju instalovyny vykon 60 GW budu mat v PV 360 GW a vetra 240 GW. Tamtie cisla neviem odkial mas.
Cisla mam odtud:
https://www.energy-charts.info/charts/r ... ?l=en&c=DE
Prakticky to odpovida tomu, co chce nemecka vlada nechat postavit...

1k6 a 1k4 odpovida max na celorocni celkovou vyrobu. Zcela to opomiji fakt, ze vyroba ze solaru je v zime pod 5% kapacity a wind nemusi produkovat skoro nic po vetsinu roku s lepsimi mesici. Takze to o co tu jde je mit zajistenou celorocni dodavku ( coz me vazne prijde, ze v tech vasich projektech absolutne neresis)...

Proto musi postavit hodne FVE, aby meli dost vykonu jako/podzim a meli ho dost pro elektrolyzery. takze 700GW solar + wind. a 150 GW backup v plynu/potencionalne vodiku.
Cela tato debata sa taha takym krcmovym stylom. Jednak jadro a OZE dneska vobec nestoja v konkurencii.
Urciti lide to ale tak vidi... a je to prevazne boj mezi jadrem a plynem, kde se oze pouziva jako zaminka. Je zcela jasne, ze pri dnesnich podminkach, bude u nas nahrada uhli plynem a muzeme jen doufat, ze postupne ho jadro castecne nahradi.
Skoda Auto- 100 % energie z OZE do 2030
Continental-- 100 % energie z OZE do 2040
Hyundai Motor Group - - 100 % energie z OZE do 2050
Tesco - 100 % energie z OZE do 2030
Decathlon- - 100 % energie z OZE do 2026
Ikea - - 100 % energie z OZE do 2025
Lego- - 100 % energie z OZE od 2017
atd...
tohle me vazne zajima, pokud jim na tohle delas projekty, tak jak ten energeticky mix funguje a jak je zajistena nepretrzita dodavka energie co potrebuji?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“