Díky. To jsem si našel. Ale nejsem si jistý sémantickým významem... "trubiroh" je velký nebo malý "hlupák, sprosták, truľo"?Pikujuci brizolit píše:Nie som Juraj, ale:
Význam slova trubiroh
pejor. (obyčajne v nadávke) hlupák, sprosták, truľo
OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: OSSR, kampak kráčíte?
R.I.P.
- Pikujuci brizolit
- poručík
štandardný 

“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ke´Dže slovenčina je na tieto výrazy bohatá, tak tuto tvoju otázku využijem:Kouzelnik píše: @Juraj Tichý ... pls o překlad: "trubiroh" znamená víc nebo míň ve srovnání s "baran"?
Trubiroh je aj chumaj • chmuľo • chruňo • trpák • truľo • trkvas • tupec • tupák • tupáň • kubo • trúba • ďuro • ľoľo • zadebnenec • zadubenec • tĺk • mumák • dilino • mamľas • chren • ozembuch • trdlo • trlo • ťulpas •

Brizolit: ďalšie holé by vyšli 3. Kupovať jeden HH-60W je nezmyselne. Este si viem predstaviť 6x Uh-72 a dovybavenie UH-60M sebaochrannymi systemami. To by tych 100milUSD malo stačiť.
Prečo ten fond nevyužili na nákup F-16? To je divné.
Nie som si úplne istý, ale čo si pamätám, tak možnosť čerpať tieto financie prišla až po podpise zmluvy na F-16. Vyzerá to na akýsi "bonus" pri takomto nákupe.
@ Brizolit
Díky za článok. Oceňujem, že sa Naď o ten ERIP aktívne zaujíma.
Nie som vojak
Osobne by som dal prednosť Lakotám. Ak by to bolo z akéhokoľvek dôvodu nepriechodné, dokúpil by som 2x BH s doplnkovým vybavením pre SAR (pozor, nie HH-60 pre combat SAR). Za zvyšok by som kúpil systémy sebaochrany pre všetky BH + pancierovanie a guľomety pre pôvodne plánované 4 BH.
Ak ale chce byť Naď systémový, mal by najskôr aktualizovať Dlhodobý plán rozvoja. Možno by sa za tie peniaze dalo kúpiť niečo iné, s väčším efektom na obranné schopnosti.
Díky za článok. Oceňujem, že sa Naď o ten ERIP aktívne zaujíma.
Nie som vojak

Osobne by som dal prednosť Lakotám. Ak by to bolo z akéhokoľvek dôvodu nepriechodné, dokúpil by som 2x BH s doplnkovým vybavením pre SAR (pozor, nie HH-60 pre combat SAR). Za zvyšok by som kúpil systémy sebaochrany pre všetky BH + pancierovanie a guľomety pre pôvodne plánované 4 BH.
Ak ale chce byť Naď systémový, mal by najskôr aktualizovať Dlhodobý plán rozvoja. Možno by sa za tie peniaze dalo kúpiť niečo iné, s väčším efektom na obranné schopnosti.
Naposledy upravil(a) Hall dne 29/4/2020, 00:39, celkem upraveno 1 x.
- Pikujuci brizolit
- poručík
Hall, kľudne Nko a SME kedykoľvek...
Ospravedlňujem sa za nesprávne titulovanie. Pomýlil som si Ťa s iným kolegom
Tie "vertaľoty" beriem, ja by som ešte pridal názor:
a) prezbrojiť komplet Plrb Nitra a zbaviť sa už dosluhujúcej PVO Sovietskej proveniencie. Osobne neverím, že majú zmysluplný počet rakiet pre S-300 s dostatočnou životnosťou, KUB je mŕtvi a Strely by sa patrilo tiež uz obnoviť. Možností a kombinácii je tam habadej s US participáciou.
b) nákup BOV4x4 v reálnych počtoch pre mpr. a vyradenie/náhrada ostávajúcich UAZov. Plus možnosť nahradiť končiace BVP-2 je lákavá. Akurát neviem za čo to tie BVP vymeniť a či by to šlo (Made in ČSSR), Bradley asi eee, aj keď po vzore Chorvátska lepšie ako drôtom do oka.
c)plnohodnotné lietadlo na strategickú prepravu, lietať do Iráku a Afganistanu pomalým turbopropom je príliš dekadentné aj na naše možnosti a A400M zasa mimo naše možnosti

Ospravedlňujem sa za nesprávne titulovanie. Pomýlil som si Ťa s iným kolegom

Tie "vertaľoty" beriem, ja by som ešte pridal názor:
a) prezbrojiť komplet Plrb Nitra a zbaviť sa už dosluhujúcej PVO Sovietskej proveniencie. Osobne neverím, že majú zmysluplný počet rakiet pre S-300 s dostatočnou životnosťou, KUB je mŕtvi a Strely by sa patrilo tiež uz obnoviť. Možností a kombinácii je tam habadej s US participáciou.
b) nákup BOV4x4 v reálnych počtoch pre mpr. a vyradenie/náhrada ostávajúcich UAZov. Plus možnosť nahradiť končiace BVP-2 je lákavá. Akurát neviem za čo to tie BVP vymeniť a či by to šlo (Made in ČSSR), Bradley asi eee, aj keď po vzore Chorvátska lepšie ako drôtom do oka.
c)plnohodnotné lietadlo na strategickú prepravu, lietať do Iráku a Afganistanu pomalým turbopropom je príliš dekadentné aj na naše možnosti a A400M zasa mimo naše možnosti
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
- Juraj Tichý
- Kapitán
Čokoľvek nad C27J je pre nas zbytočne. AFG opustame čochvíľa a stiahnutie z Iraku tiez nebude dlho trvat.
A400M aj C130 su rovnako vrtule a C-5 ci C-17 su uplne overkill.
Radsej este jeden Spartan s doplnením ochrany pre všetky tri.
Strely su vyradene, PVO by som k radarom bral z Izraela.
A400M aj C130 su rovnako vrtule a C-5 ci C-17 su uplne overkill.
Radsej este jeden Spartan s doplnením ochrany pre všetky tri.
Strely su vyradene, PVO by som k radarom bral z Izraela.
- Pikujuci brizolit
- poručík
Myslel som Igla, písal Strela
S lietadlami je to pasé aj tak, už nemáme CCCP stroje.
Izraelské radary a plrb radar by spolupracovali aj tak, navyše Plrb má vlastné radary. Len by sa to komplet vymenilo. Za 50mega tiež dobrý kup.
Ťahám ruku zo šerbľa, nech Naď ukáže, čo v ňom je.

S lietadlami je to pasé aj tak, už nemáme CCCP stroje.
Izraelské radary a plrb radar by spolupracovali aj tak, navyše Plrb má vlastné radary. Len by sa to komplet vymenilo. Za 50mega tiež dobrý kup.

Ťahám ruku zo šerbľa, nech Naď ukáže, čo v ňom je.

@ brizolit
Tiež mi napadol (V)SHORAD ako dobrá alternatíva k vrtuľníkom. Je ale predčasné vyberať PVO, pokaľ nemáme objednané radary.
@ juraj
Súhlas, Spartany stačia (aktuálne aj počtom). Na misie máme SALIS.
Tiež mi napadol (V)SHORAD ako dobrá alternatíva k vrtuľníkom. Je ale predčasné vyberať PVO, pokaľ nemáme objednané radary.
@ juraj
Súhlas, Spartany stačia (aktuálne aj počtom). Na misie máme SALIS.
Naposledy upravil(a) Hall dne 29/4/2020, 00:40, celkem upraveno 1 x.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Stingery?
No prave Igly si z toho naseho PVO asi to najlepšie. Presli modernizaciou.
Alebo sa mali vybrat Americke radary. Aj taka možnosť bola. Tam sa mohlo stopit 50 milUSD.
Inak, nebolo to povodne 100mil $?
No prave Igly si z toho naseho PVO asi to najlepšie. Presli modernizaciou.
Alebo sa mali vybrat Americke radary. Aj taka možnosť bola. Tam sa mohlo stopit 50 milUSD.
Inak, nebolo to povodne 100mil $?
- Pikujuci brizolit
- poručík
50 mega našich, 50 mega z USA.
Stingery som práve nemyslel, za 100mil celkovo dáš komplexnú výmenu Plrb Nitra ako S-300, KUB + bude aj na ohňostroj. Jediná jednotka so 100% technikou z CCCP.
Stingery som práve nemyslel, za 100mil celkovo dáš komplexnú výmenu Plrb Nitra ako S-300, KUB + bude aj na ohňostroj. Jediná jednotka so 100% technikou z CCCP.
- Juraj Tichý
- Kapitán

Len nahrada S300 vyjde na takych 300mil €.
- Pikujuci brizolit
- poručík
Menej ako 100mil s náhradou S300 a KUB.
Pochybujem, ze si MOSR bude moct vyberat ako konkretne minie tych 50 mil. Vyzera to tak, ze uz na zaciatku sa dohodli, ze ich dostaneme len v pripade nakupu dalsich black hawkov.
- Juraj Tichý
- Kapitán
A cenu rakiet maš kde ?Pikujuci brizolit píše:Menej ako 100mil s náhradou S300 a KUB.

Nasams je skvele riešenie pre krajiny, ktoré majú sklady plné AMRAAMov, ktorých životnosť pre použitie na lietadle už skončila. To sa ale nás netýka.
Jedine, že nájdeme zdroj starých AMRAAMov. Možno USA by sa chcelo podeliť.

Chlapi Black Hawky nam lietaju dneska 200-300 hodin rocne vytazene na doraz, pricom armada dopytuje ich dalsie schopnosti a civili castejsie nasadenia a vy tu spekulujete, ze lepsie by bolo kupit PVO ? Nemyslite vazne.
Jedine, co by davalo väcsi zmysel su tie Lakoty na doplnenie BH, ale to by bolo tiez len take polovicate riesenie. Kedze tu kapitolu BH treba konecne dokoncit a nenechat ju otvorenu, alebo nedaj Boze trvale otvorenu. Lebo ked postavime dvojtretinove letky (BH 9 namiesto 12, F-16 14 namiesto 16), neznamena to, ze tie letky budu aj zvladat vsetko, co letky v plnohodnotnom stave zvladat maju.

Jedine, co by davalo väcsi zmysel su tie Lakoty na doplnenie BH, ale to by bolo tiez len take polovicate riesenie. Kedze tu kapitolu BH treba konecne dokoncit a nenechat ju otvorenu, alebo nedaj Boze trvale otvorenu. Lebo ked postavime dvojtretinove letky (BH 9 namiesto 12, F-16 14 namiesto 16), neznamena to, ze tie letky budu aj zvladat vsetko, co letky v plnohodnotnom stave zvladat maju.
- Pikujuci brizolit
- poručík
Vestly:Nemusia to byť len BH.
Slovensko dostalo od Američanov ponuku využiť až 50 miliónov dolárov zo špeciálneho vládneho fondu Foreign Military Funding, ktorý je pre spojencov Spojených štátov. Určený je na nákupy vojenského materiálu amerických výrobcov.
Na jeho využitie je potrebné splniť dve podmienky. Za prvé: peniaze musia ísť do výmeny sovietskej techniky, čo Slovensko dokáže splniť pomerne jednoducho.
Ťažšie je to s druhou podmienkou: na využitie peňazí Američania vyžadujú našu spoluúčasť jedna k jednej. Ak chce Slovensko využiť fond v plnej výške, muselo by dať zo svojho minimálne 50 miliónov dolárov.
„Prostredníctvom tohto programu Spojené štáty prispejú 50-percentnou sumou až do výšky 50 miliónov na obmenu sovietskej techniky,“ potvrdzuje hovorca americkej ambasády Griffin Rozell.
Juraj: časy zadarmistov z ex ČSLA technikou sú preč. Plnohodnotná NASAMS batéria stála napríklad pre Indonéziu 77 mil.dolárov. Plus AMRAAMy budú aj na F-16, tiež ich bude treba priebežne nakupovať, predlžovať životnosť. Ale jasné, držme S-300 a KUB do nekonečna, "zadarmo".
Niko: to že BH sú vo švungu súvisí najmä s tým, že nič iné spoľahlivo letuschopné nemáme. Ak to zachráni jeden /dva BH, beriem. Tu by to chcelo ale naozaj vedieť kalkuláciu výhod , či pár BH naviac alebo skoroletka LUH. Plus to dozbrojenie/dostrojenie BH.
Hádam čoskoro uvidíme.
Slovensko dostalo od Američanov ponuku využiť až 50 miliónov dolárov zo špeciálneho vládneho fondu Foreign Military Funding, ktorý je pre spojencov Spojených štátov. Určený je na nákupy vojenského materiálu amerických výrobcov.
Na jeho využitie je potrebné splniť dve podmienky. Za prvé: peniaze musia ísť do výmeny sovietskej techniky, čo Slovensko dokáže splniť pomerne jednoducho.
Ťažšie je to s druhou podmienkou: na využitie peňazí Američania vyžadujú našu spoluúčasť jedna k jednej. Ak chce Slovensko využiť fond v plnej výške, muselo by dať zo svojho minimálne 50 miliónov dolárov.
„Prostredníctvom tohto programu Spojené štáty prispejú 50-percentnou sumou až do výšky 50 miliónov na obmenu sovietskej techniky,“ potvrdzuje hovorca americkej ambasády Griffin Rozell.
Juraj: časy zadarmistov z ex ČSLA technikou sú preč. Plnohodnotná NASAMS batéria stála napríklad pre Indonéziu 77 mil.dolárov. Plus AMRAAMy budú aj na F-16, tiež ich bude treba priebežne nakupovať, predlžovať životnosť. Ale jasné, držme S-300 a KUB do nekonečna, "zadarmo".

Niko: to že BH sú vo švungu súvisí najmä s tým, že nič iné spoľahlivo letuschopné nemáme. Ak to zachráni jeden /dva BH, beriem. Tu by to chcelo ale naozaj vedieť kalkuláciu výhod , či pár BH naviac alebo skoroletka LUH. Plus to dozbrojenie/dostrojenie BH.
Hádam čoskoro uvidíme.

Tak 4x4 a 8x8 sa stopli:
https://domov.sme.sk/c/22394181/nad-dan ... pitan.html
a "KAPITÁN" už nie je kapitán...
https://domov.sme.sk/c/22394181/nad-dan ... pitan.html
a "KAPITÁN" už nie je kapitán...
"Alea iacta est"
Keď má pán minister teraz čas a energiu riešiť teraz takéto pi... tak to mu normálne závidím.mikojan29 píše:"KAPITÁN" už nie je kapitán...
To nie je pi...., ale výsmech všetkým profesionálnym vojakom, ako aj vojakom ZVS, ktorí si ju odkrútili normálne.
Za mňa veľké + pre Naďa, a to rozhodne nie som jeho fanúšik.
Za mňa veľké + pre Naďa, a to rozhodne nie som jeho fanúšik.

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.