zdroj: https://www.ta3.com/clanok/1191723/nasi ... N87cz2DDp4

Moderátor: jarl
OMG, ti idu určite budovať ťažkú brigádu na kolesách.Jaro Naď Niekde sa zhodneme a niekde nie, o niektorých veciach nevieš, lebo sú len v prípravnej fáze, v niektorých krokoch sme sa rozhodli inak.
Cize jedna tazka mechanizovana brigada postavena na tazkych kolesovych BOV 8x8 Level 5 a dalsia na tazkych pasovych BVP. A to vsetko v stvrtej najhornatejsej krajine v EU, kde roviny tvoria 22,4 % uzemia. Tak to bude obranna doktrina za ktoru by mal prist niekto o miesto.Arthur píše:P.S. to však neznamená, že časom nekúpime aj pásové nové BVP v potrebnom počte avšak buďme realisti určite nie v tomto volebnom období skôr až v tom ďalšom po 2025.
Len dva prápory cca 66 ks BOV 8x8 Level 5 zrejme budú pre ŤMB. Veď napr. Francúzke alebo GB, ktoré sú certifikované ako ŤMB a sú zložené aj z motorizovaných práporov... Podstatné je, že požiadavky na ŤMB v Capability Codes and Capability Statements prevažná časť zložená z dvoch takýchto práporov BOV 8x8 Level 5 proste stačia. Takto konštituovaná a certifikovaná ŤMB môže byť poskytnutá flexibilne pre potreby NATO na splnenie nášho aliančného záväzku CS-2017 na vyčlenenie ŤMB pre potreby kolektívnej ochrany v zmysle článku 3, 4 a 5 Washingtonskej dohody. Netreba byť pápežskejší ako pápež.niko píše:Cize jedna tazka mechanizovana brigada postavena na tazkych kolesovych BOV 8x8 Level 5 a dalsia na tazkych pasovych BVP. A to vsetko v stvrtej najhornatejsej krajine v EU, kde roviny tvoria 22,4 % uzemia.
To ste mali tvrdiť keď niekto chcel 81 ks BOV 8x8 Level 3. Ostatne to ste mali tvrdiť posledných 30 rokov.niko píše:Tak to bude obranna doktrina za ktoru by mal prist niekto o miesto.
Nie uplne chapem, co si tymto chcel povedat, ale tak, ze napr. BOV 8x8 L3 bude mat lepsiu priechodnost terenom v horach asi diskutovat nemusime, ze ?Arthur píše:To ste mali tvrdiť keď niekto chcel 81 ks BOV 8x8 Level 3. Ostatne to ste mali tvrdiť posledných 30 rokov.
No Arthur, ja som hlavne predpokladal, ze ked sa prezbroji jeden prapor 1. mb na moderne tazke BVP, tak asi skor, ci neskor prezbroja aj celu brigadu. No a sme presne tam, kde som pisal. Mame dve tazke mechanizovane brigady.Arthur píše:niko, moja chyba myslel som, že Vám tie počty samozrejme napovedia, že počítame aj minimálne s jedných práporom na brigádu s modernizovanými BVP. Stále hľadáte problém tam kde nie je.
Ako ďalej s transportérmi 8x8? Rezort obrany bude diskutovať s Fínmi, problémom je cena za kusFlader píše:Suger o redukcii počtu 8x8 na 66 kusov som čítal zatiaľ len tu. ...