OSSR - nový stíhací letoun Lockheed Martin F-16 Block 70

Odpovědět
Joooll
desátník
desátník

Re: Nový stíhací letoun pro OSSR

Příspěvek od Joooll »

Ak žiada MOSR tieto schopnosti, tak ich plánuje nejak využiť. A môžeš si porovnať C a V, ktorý z nich je ten "lepší".
Takisto bolo v niektorých článkoch, že bude ponúkaný aj splátkový kalendár takže nemusíš počítať, kde zoženieme tie peniaze do 2030 ale môžeš predĺžiť dobu.
Zatiaľ sa za danú sumu môžu nakúpiť stíhače a nakúpiť základný materiál s ktorým začneme cvičiť a postupne budeme dokupovať.
Tak isto nikde nie je stále uvádzané, že musíme kúpiť všetko čo je v FMS a aj tak nevieme koľko by to vyšlo v porovnaní s Gripenom.
Keď si vezmeme, že by sme museli kúpiť Gripen za podobnú cenu podľa LM, Meteor, nejaké AG zbrane tak jediné v čom sme by mohli ušetriť je letová hodina pričom by sme aj tak stále mali obyčajné auto miesto Porsche Cayene. :rotuj:
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Ďalší krásny príklad ako sú "vojenskí odborníci na fóre" múdrejší ako "blogeri:"
Joooll píše:Takisto bolo v niektorých článkoch, že bude ponúkaný aj splátkový kalendár takže nemusíš počítať, kde zoženieme tie peniaze do 2030 ale môžeš predĺžiť dobu.

Američania splátkový kalendár neposkytujú, ale teoreticky predpokladajme že hej - čiže do r. 2030 zaplatíme 1,1 mld. a potom ďalších xy rokov budeme splácať tú ďalšiu vyše miliardu? A toto tu capneš úplne vážne, hej? Maš to predrokované s americkou vládou a kongresom zjavne :rotuj:
Joooll píše:Zatiaľ sa za danú sumu môžu nakúpiť stíhače a nakúpiť základný materiál s ktorým začneme cvičiť a postupne budeme dokupovať.
Opäť teoreticky prepokladajme, že (na základe toho bahrajnského nákupu) by sme naozaj nakúpili "holé" F-16 za tých 1,1 mld. Ale potom presne nastáva scenár, ktorý popísal Martin - min. do 2030 máme drahé stroje na - airpolicing... :eek:

Takže toľko k zaručeným riešeniam internetových odborníkov... :lej:

A ešte k tomu:
Joooll píše:Ak žiada MOSR tieto schopnosti, tak ich plánuje nejak využiť.
Ani sám štátny tajomník to nevie (zverejnil to) ani vysoká generalita nie (to je môj zdroj, môžeš mu veriť, nemusíš), žiadna odborná diskusia k tomu nebola (to si snáď zachytil)
Joooll
desátník
desátník

Příspěvek od Joooll »

Ten splátkový kalendár nejaké zdroje, možno pre teba zlé - https://www.vydavatelstvo-mps.sk/letect ... ensko.html (bolo to aj v bulvároch a podobne, spomínam na sme.sk) a na FMS som nenašiel nič ani žiadny iný zdroj, ktorý by tvrdil, že splátkový kalendár neposkytnú. (verím bulvárom asi tak ako Naďovi no v tomto mi to príde logické, keďže u nás sa väčšine vecí kupuje na splátky a myslím, že tak to malo byť aj v prvej ponuke na Gripeny)
1,1 mld. nám nebude stačiť ani na vyzbrojené Gripeny (viď Chorvátska ponuka) no u F-16 máme aspoň perspektívu do budúcna. Splácať to budeme tak či tak dlhšie. (inak v článku na AN, kde sa vyjadrovali ku Chorvátskej ponuke ma zaujalo "Také při předpokládané době životnosti 25 let má provoz 12 použitých F-16 stát pouze 149 milionů dolarů oproti 300 milionům dolarům v případě Gripenu." a viem, že ide o olietané stroje od Izraelcov ale aj tak je to vcelku zaujímavé.)
A inak k tomu poslednému zdroju, sám tvoj kamarát to napísal : Ale ministerstvo /aj keď to ani štátnemu tajomníkovi(!) neoznámilo/, však oficiálne trvá na tom, že chceme kúpiť lietadlá, ktoré budú mať schopnosť boja na dlhú vzdialenosť a plnú protipozemnú kapacitu." - napísal som MOSR, že to nevedia tí čo by to mali vedieť je samozrejme chyba no podľa dnešného vyjadrenie MOSR to vedia minimálne analytici. Verím tvojmu zdroju, neviem načo by si tu klamal, a tak v tom súhlasím, že je hlúposť nezverejniť to generalite a tajomníkovi.
EDIT: ešte k tomu, lebo to je fakt chrumkavé:
- "nikto nám neponúkol olietané Gripeny za cenu šrotu a taktiež ani F-16 ako tvoj kamarát napísal a teda to nie je podstatné. (pokiaľ viem bola tu nejaká debata o Typhoonoch tranche 1, ktoré ale nemajú AG schopnosti a pre AA sú omnoho drahšie)" - síce ešte aj tu by mali "ludia na vojenskom fore" vedieť, že F-16, Mirage, Tornáda sa priebežne vyradzujú a budú a že najprv treba popýtať tie vlády a info, že Švédi nám ponúknu čo len budeme chcieť (ponúkali nám aj lízing, aj F/E) mám síce od "kamarátov Nada" a teda to je určite lož, chápem :rotuj:

a k tomuto, lebo je to fakt smutné:
- "nevidím dôvod prečo by to zatiaľ mal vidieť obyčajný občan keď to vidia ľudia, ktorí rokujú alebo budú používať tieto lietadlá. " Joooll a viacerým tu nedochádza, že na vládu to má ísť na schválenie! Čiže žiadna verejná a odborná diskusia už nebude.
- píšem, že neponúkol. To prečo sa naša vláda rozhodla iba pre nové stroje už je na nich. Každopádne používané nie sú v hre.

- ja som sa osobne vyjadroval iba k verejnej diskusii, ktorá je podľa mňa zbytočná, keďže lepšie do toho vidia piloti, generalita a podobne. To, že nebola a nebude ako píšeš odborná diskusia je vec iná. No podľa iných vyjadrení to skúmajú analytici ale ako som už napísal, tiež mi vadí, že to nevidí generalita. Zaujímal by ma tá štúdia, ktorú robila TUKE no teraz sa už k nej nedostanem.
Naposledy upravil(a) Joooll dne 28/6/2018, 21:17, celkem upraveno 2 x.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

arten píše:hej zacyklujeme sa. ty si tu tvrdil, že LM zverejnil nejaké údaje o ponuke ďaleko podrobnejšie ako SAAB. Neodzdrojoval si to ani raz a ja ťa 5x žiadam aby si tak urobil.
Môžeš rovno aj toto: "SAAB je uz od roku 2014 podla jeho vlastnych slov vytazom slovenskeho tendra"
Prve, co som nasiel o sebavedomosti SAABu co sa tyka slovenskeho vyberu v priebehu rokov. Urcite ale najsdes viac. Len sa mi nechce hladat.:
During the briefing, Saab officials confirmed that they expect to add Slovakia to the list of Gripen export fighter customers at some stage after the general election timed for next month.... contract will be signed after the election is over ,” said Smith.
https://www.defensenews.com/digital-sho ... dy-in-may/

They said Slovakia had selected the Gripen and could take 8-12 jets. "We are hoping for a contract later this year," said Gripen program chief Jerker Ahlqvist.
https://themoscowtimes.com/articles/swe ... ssia-46155

K tym udajom od LM verzus SAAB. Uz som to tu niekolko krat daval. O F-16 vieme, aky stroj sa ponuka, ake spektrum vyzbroje k tomu ponukaju, vycvyk, ze bude v USA, dodanie bude koncom 2022 atd.
1. O F-16 sa zacalo rozpravat koncom roka 2017. Vo februari 2018 na Singapurskom aerosalone zverejnili informaciu, ze pojde o novovyrobene F-16V a v aprili na tlacovke povedali podrobnosti. Dalsie podrobnosti prisli na IDEBe a v ramci dokumentov DSCA.
2. SAAB zacal komunikovat v roku 2014. Do roku 2017 sme sa dozvedeli, ze sa jedna o lietadlo Gripen. Pocas IDEBu sme sa dozvedeli, ze to bude Gripen C a ze nukaju logisticke centrum. Nic ine o ponuke nevieme.
Cize za 4 roky posobenia SAABu vieme o jeho ponuke menej, ako o ponuke LM za rok.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

arten píše:Takže toľko k zaručeným riešeniam internetových odborníkov... :lej:
Arten a ty si co prosim ta ? Ked my sme tu "internetovy odbornici", ktori nic nevedia, ako si dosiel k tomu, ze ty si nieco viac ? Ono arten vsetci co sme, tu sme ludia, ktori maju uprimny zaujem o obrannu techniku a vo volnom case diskutujeme o obrane, niekedy aj ostrejsie, lebo nas to bavi. Nas nezaujima, ze Nad vedie kriziacku vypravu proti SNS, nas zaujima len to, ze mame na vyber dve lietadla lepsie a horsie. A chceme to lepsie. A prepac, ale ak sme ti taki blbci, tak naco s nami vobec diskutujes ?
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Joooll
Dobre tak ešte raz - splátkový kalendár v prípade FMS znamená, že máš platbu rozloženú na niekoľko rokov. Ničo dopredu, zbytok ako prichádzajú stroje. Nie na 30 rokov!
Švédi ponúkali aj alternatívu lízingu, takže by sa cena rozložila. Čo opäť nerieši problém, ktorý si konečne priznal aj ty - nie sú peniaze. Ani na ten Gripen.

Takže čo teraz? Nutne to skončí ako sa písalo v tom druhom článku. Alebo odpovedz na už položenú otázku - čo teda nekúpime? Tanky? BVP?

(a som rád, že považuješ za hlúposť, že čo a načo nevie ani štátny tajomník a generalita, ale uchádza ti pointa - však tak obrovský nákup by mal transparentne prejsť rozsiahlou verejnou diskusiou, nie? Aké chceme letectvo, aké úlohy a prečo má plniť, aké sú alternatívy atď. Nie že sa všetko utají a dozvieme sa to až po schválení, nie?)

Niko
Aha takže si vymýšlaš. Lebo tvrdil si, že "SAAB je uz od roku 2014 podla jeho vlastnych slov vytazom slovenskeho tendra" A to SAAB nikde nepovedal. Aj v tvojich zdrojoch je: "Očakávajú" a "dúfajú." Klameš niko.

Aj tu:
"K tym udajom od LM verzus SAAB. Uz som to tu niekolko krat daval. " Tak daj ešte raz, keď ťa 5x žiadam a ty sa furt tváriš že dáš.
Whatever, nič také neexistuje a to som hľadal fakt dlho. Existujú len veľmi všeobecné vyjadrenia oboch firiem zhruba popisujúce ponuku, bez podrobného obsahu a cien. A len pre poriadok:
1. Schválené v FMS nie je to čo ideme reálne kúpiť.
2. Zase hádžeš výkaly na SAAB, ale oni predsa ponuku menili a (rámcovo) zverejnili niekoľkokrát (C/E, lízing/predaj) - podľa našich požiadaviek.
Takže zase si vymýšľaš. Nie sme nijako múdrejší pri ponuke LM ako pri SAABe...

(a tie Ad hominem si nechaj, už som ti to písal. ja sa na rozdiel od teba netvárim že viem všetko a na všetko mám recept. preto pozorne počúvam ľudí, ktorí k téme vedia viac. Len ty ich máš potrebu osočovať a hádzať na nich h***, keď prezentujú niečo čo sa ti nepáči. Nechápem prečo, ale tak to je tvoj problém...)
Vestly
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Vestly »

arten píše:Ano, nejakí anonymní pisálkovia na Palbe budú múdrejší ako ľudia, čo o problematike roky publikujú. (Anti-Vaccination approvet!) :razz:
Jedine co taky Dag Danis "publikuje" su jeho komentare, inak povedane jeho nicim nepodlozene osobne nazory. A drviva vacsina jeho komentarov sa tyka politiky (prakticky aj ten co si sem dal), takze povedal by som, ze tu najdem vela ludi, ktori sa armadnej technike rozumeju viac ako on.
Skeptik píše:Například tak, jako když si kupují auto. Porsche Cayen je úžasné, ale jak ho normální člověk využije?
Ak by bolo na vyber medzi Porsche Cayenne a Ladou Nivou, ktora stoji o 10% menej ako dane Porsche, tak kazdy normalny clovek si kupi Porsche, aj keby ho v buducnosti nemohol v plnej miere vyuzit, nemyslis? :wink:
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

arten píše:Niko
Aha takže si vymýšlaš. Lebo tvrdil si, že "SAAB je uz od roku 2014 podla jeho vlastnych slov vytazom slovenskeho tendra" A to SAAB nikde nepovedal. Aj v tvojich zdrojoch je: "Očakávajú" a "dúfajú." Klameš niko.
Arten ty si ma asi nepochopil. Ok arten, tak to potom beriem spät. Moja myslienka bola, ze SAAB si uz peknych par rokov bol isty slovenskym obchodom a aj to kade tade verejne deklaroval. Co je myslim, ze je jasne aj z vyjadreni zastupcov SAABu, ktore som zavesil-vid. SAAB ocakava pridanie Slovenska na zoznam uzivatelov Gripenu po volbach ... Ale ako som pisal, najdes urcite vela dalsich vyjadreni, mnohe z nich uz vysia v tomto vlakne. Je ich vela. Ci co teraz ? Ja tu budem hladat vyjadrenia Olsona jeho kolegov a ty tu budes slovickarit, ze to tak nemyslel ? :D
Aj tu:
"K tym udajom od LM verzus SAAB. Uz som to tu niekolko krat daval. " Tak daj ešte raz, keď ťa 5x žiadam a ty sa furt tváriš že dáš.
Whatever, nič také neexistuje a to som hľadal fakt dlho. Existujú len veľmi všeobecné vyjadrenia oboch firiem zhruba popisujúce ponuku, bez podrobného obsahu a cien. A len pre poriadok:
1. Schválené v FMS nie je to čo ideme reálne kúpiť.
2. Zase hádžeš výkaly na SAAB, ale oni predsa ponuku menili a (rámcovo) zverejnili niekoľkokrát (C/E, lízing/predaj) - podľa našich požiadaviek.
Takže zase si vymýšľaš. Nie sme nijako múdrejší pri ponuke LM ako pri SAABe...
Arten mam pocit, ze ty moje prispevky ani necitas. Ved sme sa uz dve strany dozadu bavili, ze nikto nechce zverejnenie ponuky. Myslim, ze som ti celkom edukativne rozpisal, ze SAAB proste z verejnostou nekomunikuje ani z polovice tak ako LM. A ze je to netrensparentne. A to je holy fakt. Ok, tak si dajme priklad. Opytal som sa ta na to, ake rakety budeme kupovat od Svedov. Od USA su to AIM-120 C-7. Ako bude prebiehat vycvyk na SAABoch ? Na F-16 pridu piloti rok a pol pred odovzdanim strojov na vycvik. Aku protizemnu vyzbroj bude mat Gripen C ? F -16 bude mat JDAM a Paveway... Mam pokracovat ?
(a tie Ad hominem si nechaj, už som ti to písal. ja sa na rozdiel od teba netvárim že viem všetko a na všetko mám recept. preto pozorne počúvam ľudí, ktorí k téme vedia viac. Len ty ich máš potrebu osočovať a hádzať na nich h***, keď prezentujú niečo čo sa ti nepáči. Nechápem prečo, ale tak to je tvoj problém...)
Prave si nas tu nazval internetovymi pisalkami a nemas potrebu osovcovat ? Arten fakt sa s tebou nechcem hadat, ale nezda sa ti, ze si presiel od odbornej debaty do osobnych utokov na nas piatich, ktori pisu veci, co sa ti nepacia ?
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Vestly píše:Ak by bolo na vyber medzi Porsche Cayenne a Ladou Nivou, ktora stoji o 10% menej ako dane Porsche, tak kazdy normalny clovek si kupi Porsche, aj keby ho v buducnosti nemohol v plnej miere vyuzit, nemyslis? :wink:
Toto podpisujem. :D
Joooll
desátník
desátník

Příspěvek od Joooll »

Dobre tak ešte raz - splátkový kalendár v prípade FMS znamená, že máš platbu rozloženú na niekoľko rokov. Ničo dopredu, zbytok ako prichádzajú stroje. Nie na 30 rokov!
Švédi ponúkali aj alternatívu lízingu, takže by sa cena rozložila. Čo opäť nerieši problém, ktorý si konečne priznal aj ty - nie sú peniaze. Ani na ten Gripen.

Takže čo teraz? Nutne to skončí ako sa písalo v tom druhom článku. Alebo odpovedz na už položenú otázku - čo teda nekúpime? Tanky? BVP?

(a som rád, že považuješ za hlúposť, že čo a načo nevie ani štátny tajomník a generalita, ale uchádza ti pointa - však tak obrovský nákup by mal transparentne prejsť rozsiahlou verejnou diskusiou, nie? Aké chceme letectvo, aké úlohy a prečo má plniť, aké sú alternatívy atď. Nie že sa všetko utají a dozvieme sa to až po schválení, nie?)
- netvrdím že na 30 rokov ale keby to bolo rozložené postupne aj spolu so zvyšovaním príspevku na obranu (aj keď ten je už započítaný v pláne 2030) + by to asi pravdepodobne trvalo nad 2030 keď nové stroje prídu najskôr okolo 2023, medzitým výcvik a prvé platby, samozrejme to záleží od danej dohody, uvidíme čo a ako
- peniaze - netvrdil som, že peniaze sú ale Gripen má nižšie prevádzkové náklady ale zase drahšie AA zbrane, menšiu škálu výberu a podobne. Tam, kde by sme ušetrili na letovej hodine tak by sa to stratilo niekde inde. Platiť budeme tak či tak ale ak tam bude rozdiel, aký tu niektorý naznačujú a podľa LM to bude veľmi podobné, tak nemáme prečo váhať.
- a tvoja otázka - odpoviem priamo - ak by som si v našom prípade mal vybrať čo obetujeme v prospech dobre vyzbrojených stíhačov tak buď nekúpiť tanky alebo využiť tú plánovanú európsku zbrojnicu na Leopardy alebo znížiť počet nových BVP a zachovať tanky. Ak by to došlo k prvému prípadu tak preferujem skôr aby sme kúpili moderné AT zbrane, ktoré vieme vďaka nášmu terénu využiť. Myslím ale to je môj osobný názor, že 14 F-16V má väčšiu bojovú hodnotu ako 30 nejakých tankov. Aj keď chápem dôležitosť tankov, no keď sa musím rozhodnúť, tak budiž.
A stále si myslím, že verejná diskusia by bola zbytočná, keďže to vidím na iných fórach, kde je 90 komentárov zo 100 o tom, že F-16 budú tie čo USA vyradili, že to je šrot, že Gripen nemôže ísť do boja, že máme zrušiť armádu, ...
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

niko, klameš a zavádzaš. konkrétne:
niko píše: Arten ty si ma asi nepochopil. Ok arten, tak to potom beriem spät. Moja myslienka bola, ze SAAB si uz peknych par rokov bol isty slovenskym obchodom a aj to kade tade verejne deklaroval. Co je myslim, ze je jasne aj z vyjadreni zastupcov SAABu, ktore som zavesil-vid. SAAB ocakava pridanie Slovenska na zoznam uzivatelov Gripenu po volbach ... Ale ako som pisal, najdes urcite vela dalsich vyjadreni, mnohe z nich uz vysia v tomto vlakne. Je ich vela. Ci co teraz ? Ja tu budem hladat vyjadrenia Olsona jeho kolegov a ty tu budes slovickarit, ze to tak nemyslel ? :D
ty si konkrétne napísal: "SAAB je uz od roku 2014 podla jeho vlastnych slov vytazom slovenskeho tendra" A to SAAB nikde nepovedal. Nikde nenapísal ani, že si "je istý" - "Očakávajú" a "dúfajú." Dosť rozdiel, že?
Ale vôbec ti to nebránilo nakydať špinu na SAAB. Prečo? :-?
niko píše: Arten mam pocit, ze ty moje prispevky ani necitas. Ved sme sa uz dve strany dozadu bavili, ze nikto nechce zverejnenie ponuky. Myslim, ze som ti celkom edukativne rozpisal, ze SAAB proste z verejnostou nekomunikuje ani z polovice tak ako LM. A ze je to netrensparentne. A to je holy fakt. Ok, tak si dajme priklad. Opytal som sa ta na to, ake rakety budeme kupovat od Svedov. Od USA su to AIM-120 C-7. Ako bude prebiehat vycvyk na SAABoch ? Na F-16 pridu piloti rok a pol pred odovzdanim strojov na vycvik. Aku protizemnu vyzbroj bude mat Gripen C ? F -16 bude mat JDAM a Paveway... Mam pokracovat ?
zase zavádzaš. Po prvé, schválenie cez FMS (asi štvrtý krát ti to píšem) nemá žiadnu relevanciu k tomu čo skutočne kúpime. je to v podstate všetko čo je do F-16 integrované. Čo kúpime nevieme. Môžeš si kľudne pozrieť čo má integrované Gripen, bude to mať rovnakú ifo hodnotu.
Po druhé, hneď prvý link čo som si otvoril: https://goo.gl/A4LX7N a hovoria tam o Meteoroch, výcviku vo Švédsku termíne dodávok do 18 mesiacov atď.
Plus servisné centrum o ktorom sme sa tu už bavili.
Čiže zase zavádzaš. Ale to ti nebráni bohorovne kydať na SAAB. prečo niko? :evil:

A stále je tu bottom line - že ti nevadí, že príčinou utajovania je naše MO, ktoré je primárne zodpovedné za informovanie o ponukách? Prečo ti nevadí niko, že vlastná vláda informácie blokuje, ale hádžeš to (ako vidíme nepravdivo) na SAAB?
SNS positive niko? :wink:
niko píše:Prave si nas tu nazval internetovymi pisalkami a nemas potrebu osovcovat ? Arten fakt sa s tebou nechcem hadat, ale nezda sa ti, ze si presiel od odbornej debaty do osobnych utokov na nas piatich, ktori pisu veci, co sa ti nepacia ?
Presne tak. Lebo to sme. A navyše tým nezmyslom kolegu vyššie sa dá okamžite nastaviť zrkadlo.
Ale ty a ďalší máte tú neuveriteľnú bohorovnosť kydať na ľudí, ktorí sa tomu venujú roky. Ešte aj hlúpo navyše.
Z akého titulu niko? :sad:

EDIT: Jooll už varíš z vody. úplne.
dve veci:
- takže si priznal, že napr. tanky nebudú. no ale to vo verejnej ani politickej debate nie je. a je to dosť podstatné, nemyslíš? kam sa bude uberať armáda, čo máme nakúpiť a na čo.
- "verejná diskusia by bola zbytočná, " - aha čiže toto riadok vyššie nie je potrebné, hej? No. radosť vládnuť tomuto národu, fakt... :sad:
Joooll
desátník
desátník

Příspěvek od Joooll »

Aké varenie z vody? Proste je pravdepodobné, že obe verzii budú mať podobné ceny. LM nastavilo konkurencieschopnú cenu podľa ich vyjadrení.
A aké nezmysly konkrétne? A stále nenastavuješ zrkadlo. Nikde. Pýtal si sa na to ako si predstavujem splátky, plán, čo ak budeme musieť niečo zrušiť a podobne. Ak ti to prídu ako nezmysli tak kľudne, máš svoj názor.
Ty si sa ma spýtal čo ak. Ja som odpovedal. To čo vymyslia tí čo budú pri moci neviem. A znovu opakujem, že podľa mňa je verejná diskusia na tému armády na SK zbytočná. Skús sa niekedy pozrieť na obyčajné diskusie aj pod bulvárnymi článkami.
Pamätám si na kupovanie Blackhawkov a články o nich. Väčšina ľudí neustále písala, že sú to staré americké šroty z prebytkov, MO zverejnilo fotku z výroby a komenty aj tak pokračovali o tom ako to budú staré americké šroty.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

arten píše:niko, klameš a zavádzaš. konkrétne:
niko píše: Arten ty si ma asi nepochopil. Ok arten, tak to potom beriem spät. Moja myslienka bola, ze SAAB si uz peknych par rokov bol isty slovenskym obchodom a aj to kade tade verejne deklaroval. Co je myslim, ze je jasne aj z vyjadreni zastupcov SAABu, ktore som zavesil-vid. SAAB ocakava pridanie Slovenska na zoznam uzivatelov Gripenu po volbach ... Ale ako som pisal, najdes urcite vela dalsich vyjadreni, mnohe z nich uz vysia v tomto vlakne. Je ich vela. Ci co teraz ? Ja tu budem hladat vyjadrenia Olsona jeho kolegov a ty tu budes slovickarit, ze to tak nemyslel ? :D
ty si konkrétne napísal: "SAAB je uz od roku 2014 podla jeho vlastnych slov vytazom slovenskeho tendra" A to SAAB nikde nepovedal. Nikde nenapísal ani, že si "je istý" - "Očakávajú" a "dúfajú." Dosť rozdiel, že?
Ale vôbec ti to nebránilo nakydať špinu na SAAB. Prečo? :-?
Arten ber to tak, ze ti to uz pisem posledny krat. Mojim prispevkom som chcel povedat, ze SAAB si bol vysledkom slovenskeho vyberu dlhodobo isty a daval to aj verejne najavo. Neslovickar tu, ale pozri si jeho vyjadrenia za posledne roky. Je trapne, ze nieco verejne obhajujes a ani nemas nastudovane jeho vyjadrenia a tahas ma za nejaku vetu z jedneho clanku. Okrem toho veta pocitame so zaradenim na listinu uzivatelov po volbach je podla mna dost jasna a vyjadruje presvecenie uspechu. Zial nemam teraz tolko casu ti hladat dalsie vyjadrenia, ale tomu povenuj aspon pol hodinu a zistis, ze tu obhajujes totalnu hlupost. A urazky, ze klamem atd si prosim ta nechaj na Danka a fcb.
zase zavádzaš. Po prvé, schválenie cez FMS (asi štvrtý krát ti to píšem) nemá žiadnu relevanciu k tomu čo skutočne kúpime. je to v podstate všetko čo je do F-16 integrované. Čo kúpime nevieme. Môžeš si kľudne pozrieť čo má integrované Gripen, bude to mať rovnakú ifo hodnotu.
Ako ti vravis. Klames arten. DSCA je zoznam veci, ktory nam schvalilo na predaj americke MO. Teda nie veci, ktore su integrovane. Takze ak budeme kupovat rakety blizkeho dosahu, budu to AIM-9X, ak BVR AIM-120 C-7 a tak dalej. To preto, lebo to takto mame predschvalene. Takze nezavadzaj a neklam.
Po druhé, hneď prvý link čo som si otvoril: https://goo.gl/A4LX7N a hovoria tam o Meteoroch, výcviku vo Švédsku termíne dodávok do 18 mesiacov atď.
Plus servisné centrum o ktorom sme sa tu už bavili.
Arten ok. A videl si kedy vysiel ten clanok ? Pred dvoma mesiacmi. Co robili 4 a pol roka ty transparentni Svedi ? Okrem toho sa to s informaciami LM skrze DSCA neda kvalitativne vobec porovnavat. Prides s jednym clankom z dennika N a tvrdis, ze to je porovnatelne zo zoznamom z LM ? Ved je to smiesne.
niko píše:Prave si nas tu nazval internetovymi pisalkami a nemas potrebu osovcovat ? Arten fakt sa s tebou nechcem hadat, ale nezda sa ti, ze si presiel od odbornej debaty do osobnych utokov na nas piatich, ktori pisu veci, co sa ti nepacia ?
Presne tak. Lebo to sme. A navyše tým nezmyslom kolegu vyššie sa dá okamžite nastaviť zrkadlo.
Ale ty a ďalší máte tú neuveriteľnú bohorovnosť kydať na ľudí, ktorí sa tomu venujú roky. Ešte aj hlúpo navyše.
Z akého titulu niko? :sad:
Arten velmi jednoducho upozornujem na ludi, ktori mozno su dlho na scene, ale zjavne su prepojeny na jednu stranu prebiehajuceho vyberoveho konania. Ved za mu riesia este aj medialnu komunikaciu. :roll: Co je na tom zle ? Arten, tebe pride postup SAABu transparentny ?
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Arten, len jedna otázka, aby sme v tom mali jasno - odpovedz ÁNO alebo NIE:

Bolo podľa teba Glvačove priame rokovanie len so Švédskou stranou trasparentné a v poriadku?
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Chlapci, už se v tom začínám pomalu ztrácet.
Takže se vrátím k základní otázce.
Už byly L&M a SAAB vyzváni k předložení závazné nabídky a předložily ji ???

Pokud ne, tak lze veškerá jednání považovat za konzultace a veškeré informace za lobbování.

A v rámci toho je jednání kohokoli s kýmkoli zatím naprosto v pořádku.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Presne tak!! I kdyz tato diskuse ma sve opodstaneni, je to prvni letoun 8který Slovensko kupuje, vsechny ostatni zdedilo po federaci vcetne letounovych strel a a nahradnich dilu, ktere nedostalo Polsko.
Ano, da se to pochopit , ale stejne to bude o nich bez nich ve slova smyslu politici rozhodnou a piloti dostanou!!! Ja bych si vsadil na F 16 neb Americani modernizuji Slovenska letiste. Bude to kontraproduktivni jak jsem psal co se tyka unifikace trech statu pouzivajicich Gripeny. Dnes uz muzu psat že,, oni,, i kdyz mam Slovenske skoly. Nechcou mit to to co Cechuni a Madari. POLITICI JSOU TAKY SLOVACI!!!
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Skeptik píše:Chlapci, už se v tom začínám pomalu ztrácet.
Takže se vrátím k základní otázce.
Už byly L&M a SAAB vyzváni k předložení závazné nabídky a předložily ji ???

Pokud ne, tak lze veškerá jednání považovat za konzultace a veškeré informace za lobbování.

A v rámci toho je jednání kohokoli s kýmkoli zatím naprosto v pořádku.
Ponuky nie sú od spoločností ale od vlád. Nákup má byť realizovaný vláda-vláda.
Na tvoju otázku, áno, ponuky už ležia momentálne u premiéra na stole. Na vládu by mohli ísť buď teraz na poslednom rokovaní vlády pred prázdninami, alebo na prvom po prázdninách.

http://www.teraz.sk/slovensko/premier-m ... lanok.html
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

HONZIK11 píše:Presne tak!! I kdyz tato diskuse ma sve opodstaneni, je to prvni letoun 8který Slovensko kupuje, vsechny ostatni zdedilo po federaci vcetne letounovych strel a a nahradnich dilu, ktere nedostalo Polsko.
Ano, da se to pochopit , ale stejne to bude o nich bez nich ve slova smyslu politici rozhodnou a piloti dostanou!!! Ja bych si vsadil na F 16 neb Americani modernizuji Slovenska letiste. Bude to kontraproduktivni jak jsem psal co se tyka unifikace trech statu pouzivajicich Gripeny. Dnes uz muzu psat že,, oni,, i kdyz mam Slovenske skoly. Nechcou mit to to co Cechuni a Madari. POLITICI JSOU TAKY SLOVACI!!!
Ešte pred 10-15 rokmi by si mal pravdu. Teraz už to také nie je. Ono keby teraz nakúpilo Slovensko Gripen C/D tak síce sme krásne kompatibilný s Českom aj Maďarskom. Ale čo za 10 rokov? Bude mať Česko stále Gripen?
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

niko, zase dookola točíš tie isté nezmysly. Vycucal si si niečo z prtva, nakoniec sa ukáže že medzi info o jednotlivých ponukách nie je žiaden principiálny rozdiel. Nenecháš si vysvetliť, že ani nemôže, lebo podpisovali mlčanlivosť a napriek tomu si schopný úplne nelogicky obviňovať z netransparentnosti Gripen, nie našu vládu. Čo už musí byť z tvojej strany zámerný troling (člen SNS?). A kydáš špinu na ľudí z ktorých niektorých aj poznám a sú moji kamaráti, takže viem že píšeš úplné nezmysly.
Ďakujem neprosím.
Flader píše:Arten, len jedna otázka, aby sme v tom mali jasno - odpovedz ÁNO alebo NIE:

Bolo podľa teba Glvačove priame rokovanie len so Švédskou stranou trasparentné a v poriadku?
Nie. Mal byť medzinárodný tender, kde by boli jasne stanovené kritéria, čo chceme, na základe čoho sa bude vyberať, atď. Vyberať by mala nezávislá komisia zložená zo zástupcov celej pol. scény (aj opozície), vojakov a expertov.

Vieš koho som voľne citoval? :wink:

Osobne si viem predstaviť priame rokovania v dvoch prípadoch - ak by sme sa pridali k Čechom keď vyjednávali druhý lízing - to Glváč úspešne v 2014 "prekakal," alebo ak by sme chceli lízing a nikto iný by ho neponúkal (aj tu by som však minimálne kvôli zníženiu ceny rokoval aj s inými vládami o odpredaji vyradzovaných kusov).

Skeptik, zhruba ako písal Flader s jednou výnimkou - neležia u premiéra na stole, ešte neboli ani v medzirez. konaní. Budú to chcieť dať na vládu asi niekedy v auguste.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

A co jineho? Evropsky stihac jeste nebude a bitevni F 35? Proc?Koho budeme bombardovat v jeho akcnim radiusu. A predstava, ze někdo natankuje v nepratelske zone je k smichu. Stari pardi piloti budou tak vylitani z Gripenu, ze jim malokdo v Evrope bude rovnocennym,krome samotnych Svedu.V mezidobí vycvici dalsi generaci pro Gripeny naslednych verzi. Tak proc bychom prechazeli?Kdo v Evrope vyrabi jednomotorovy stihac a zároveň jej generacne vyviji?Posleni byl Mirage 2000. Po F1 posledni Evropska jednomotorova konstrukce krome Gripenu. Svedi zavrhli svuj jaderny program a vyclenili prostredky do horizontu půl stoleti k vyrobe a vyzkumu novych stihacu po Vigenu a Drakenu. Na takovou ideu nikdo v Evrope nebyl schopen ani pomyslet. A oni ano. Ja te jejich koncepci prostě verim. Nebudu rozpitvavat technicka specifika, moznosti evropskych delt s kachni konstrukci kormidla,kterou eliminovali vyhody vektorizace vytokove trysky motoru to je na dlouho.
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“