AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

Dzin: ano, konec se to snažil hodit do neutrality, což jsem psal ostatně už před pár dny. Ale jinak je to jen jedna velká reklama, která se snaží čtenáři vnutit, že UH-60 je boží věc, kterou každý musí mít (Slovensko), zatímco Mi-17 je starý krám :D Ale přiznejme si to.. UH-60 je pro normální stát prakticky nejméně vhodný vrtulník. Je těžký (jako NH-90, či Mi-17), je žravý (jako NH-90, či Mi-17), vojáků odnese zatraceně málo (jako Sokol, či AS565). Rychlý výsadek umožní jen, když se odmontují sedačky, jinak jsou tam jak sardinky. Ale jo.. v pubertě se mi Blackhawk taky líbil, pak jsem se přeorientoval na dospělejší vrtulníky :D

Jinak řešení zadního střelce v Chinooku, který má stejný konstrukční problém, jako Mi-17V-5.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
ObrázekObrázekObrázek
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

skelet píše:Ale jo.. v pubertě se mi Blackhawk taky líbil, pak jsem se přeorientoval na dospělejší vrtulníky
:mrgreen: 100 bodov
Mimochodom, strašne by ma zaujímalo, ako vyzerá to "samostatné strelište" UH-60, pokiaľ sú strelištia na Mi-17 "dodatočne montované".
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Chinook je stejná koncepce jako Mi-8/17, jeho primární určení není působit v oblasti nepřítele, ale v zabezpečené oblasti a týlu. Vyjma verzí pro speciální jednotky.

Fojtík to nakonec nehází do neutrality. Celý článek jen popisuje oboje koncepce. Jestli si z toho bereš, že je UH-60 lepší, potom je to ale tvoje hodnocení, on opravdu celém článku nidke nevyjádří tak rezolutní mínění, jako ty.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Po těch všech pro a proti, bych si dovolil jednu otázku:

stojí AČR věnovat nějaké úsilí a finanční prostředky na nákup nových UH-60, když máme podobný level v podobě westernizované Mi-171š za neskonale levnější peníz. Přičemž vrtulníky jsou s přijatelným náletem a i koaliční partner uznává, že jsou na úrovni doby? Zda-li je odpověď taková, že nikoliv, tak potom se ptám co bylo cílem a účelem toho článku. Protože, pak to vše budí dojem, který nastínil Skelet a články podobného druhu jsou v celku vo hov.ě.. Potažmo zejména, když peněz není nazbyt a v AČR se najdou jiné potřebnější druhy zbraní, které potřebují finanční injekci jak koza drbání.

A Dzina bych poprosil o krátkou odpověď, zda-li ano či ne. Nic víc, nic míň. Děkuji.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Ne Dzine, Fojtík nepopisuje obě koncepce. Fojtík si vybral jednu koncepci nasazení a na ní porovnává UH-60/Mi-17.
Tohle jsou větičky a fráze, které mají zapůsobit pro lidi, kteří se o to zajímají jen okrajově. A logicky z toho vyleze fakt, že UH-60 je prostě lepší, akorát ten Mi-17 je levnější :D
Zemakt: NE
ObrázekObrázekObrázek
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Zemakt - cenu to má ale jen politickou. To není o tom co je lepší. To je o tom, že je to politické rozhodnutí, které s logikou nemá nic společného.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Tak naštěstí u AČR to není na pořadu dne, a když tak se uvažuje o třídu níž (byť paradoxně, ta třída pojme stejný počet pěšáků jako UH-60 :D )
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Zemakt
Účelem článku bylo porovnání koncepce vrtulníků NATO a SSSR (Rusko) konkrétně na dvou typech UH-60 a Mi-8/17. Chápu, že když někdo chce v tom hledat skrytý význam jako loby za nákup UH-60 tak ho tam najde. A netvrdím, že není možné, že by to mohlo tak být. Ale samotný článek tak jednoznačně koncipován není. Primárně šlo o to, že na základě jeho přečtení jsme si dovolil poupravit svůj názor na provozování vrtulníků v AČR a býti více nakloněn koupení nějakého západního typu, než modernizace ruských a podělit se o tento názor zde.
Obrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Primárně šlo o to, že na základě jeho přečtení jsme si dovolil poupravit svůj názor na provozování vrtulníků v AČR a býti více nakloněn koupení nějakého západního typu, než modernizace ruských a podělit se o tento názor zde.
Chápu to dobře jako ANO?
ObrázekObrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Dzine to je nesmysl.. žádný jiný západní vrtulník (stejné váhové kategorie) není koncipován jako UH-60, všechny ostatní typy se koncepcí blíží více Mi-17, než-li UH-60.
viz:
H225 (exEC725) - 28 vojáků / 4750kg nákladu
NH90: 20vojáků / 4200kg nákladu
UH-60: 11 vojáků / 4100kg nákladu
Mi-171š: 26vojáků / 4000kg nákladu
ObrázekObrázekObrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

K mi 171 se opravdu hodí spíš srovnání s NH90 nebo H225, Blackhawk je prostě na něco jiného a je spíš otázka, jestli by to naše armáda musela mít.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Ne UH-60 neprosazuji. Jsem pro Eurocopter.
Obrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

to Prďola: ne, nemusela. Proč? Na to již výše odpověděli jiní. Popravdě řečeno, zde nezazněl jediný důvod, který by z takticko-technických důvodů zohlednil výhody UH před west Mi.

PS: díky Dzine
ObrázekObrázek

Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

Dle mě pro ČR taky luxus, s tím souhlasím a pořídit pár UH60 jako doplněj k Mi171 je blbost, když náhrada za Mi171 tak mezi nh90 a H225 možná AW101

EDIT: K tomu CH-53- tam jde fast rope i jinak https://www.youtube.com/watch?v=eRk_UMejPaA
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Rabo a Cat mě díky své diskuzi pod Su-24 přivedly na myšlenku. Velká Británie hodlá od roku 2019 nahrazovat svá Tornado GR4/GR4A a nahrazovat je kombinací Typhoonů a F-35. Otázka tedy zní:
Oplatilo by se státům V4 část těchto letounů odkoupit, a společně je provozovat? (Např. 24kusů úderných GR4 + 12kusů průzkumných GR4A)
ObrázekObrázekObrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Lákavá myšlenka a krásný stroj.
Nicméně:
1. Státy V4 se doposud nedohodly na ničem , kromě politických deklarací.
2. Co z toho si podvěsíme aby to nebyla jenom drahá létající platforma ,nosič bez ničeho :
,,Lze podvěsit klasické neřízené pumy po 454 a 910 kg, kazetové a laserem naváděné pumy řady Paveway II, napalmové pumy, raketnice Matra 155, protizemní ŘS Martel, Brimstone, Storm Shadow, Jumbo a AGM-65 Maverick, protilodní Kormoran, protiradarové AGM-88A HARM a ALARM, průzkumné a elektronické kontejnery nebo palivové nádrže po 1 500 l a 2 250 l, ty ovšem jen na vnitřní závěsníky. Pro vlastní obranu mohou letouny nést PLŘS AIM-9L Sidewinder. Letouny RAF mají možnost nést taktické jaderné pumy WE177B o síle 500 kt.,,
3. Na splátky to nedostanem .
4. Navíc hrozí jakožto u každého vyřazeného systému servisní podpora komponent jak draku ,motorů i softvéru.
5. Kde vezmeme piloty ,kteří umí obsluhovat takto koncipovaný systém?
6. Kde vezmeme technický personál , který zvládne údržbu?
7. Humorný dovětek : Přes víkend jsem servisoval mnohém jednodušší stroj než je Tornádo :-? A málem jsem zkončil u kombinaček neb ty palcové anglické míry všeho jsou na mašlu. Prostě , tomu kdo obkopíroval Tu4 a udržoval jej v letuschopném provozu bych dal akademický titul hned. :razz:
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

ad1: bohužel to je pravda, ale na druhou stranu se tomu absolutně nedivím.. tři rozpočtové myši si hrají na kočku, a řvou po kočce, že v tom kšeftě chtějí takový a makový podíl
ad2: podvěsit se pod to dá cokoliv si koupíme, krom té jaderky. Opět problém rozpočtu, nikoliv letounu.
ad3: můžou to prodávat draho, na splátky nebo za jedno Euro. Nevíme
ad4: letadlo je provozováno dalšími třemi letectvy, takže podpora bude dostupná.
ad5+6: že by výcvik? většinou se to tak dělá
ad7: Tornado bylo vyrobeno v metrickém systému
ObrázekObrázekObrázek
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Skelet: Provozováno čtyřmi letectvy (ještě Saudové). Pro to éro mám slabost (jako malej kluk sem na nějakym leteckym dnu viděl Tornado GR.Mk1 "Mig Eater" omlácený z bojovejch operací a od té doby to letadlo prostě můžu), ale nevěřim tomu, že by nám k něčemu bylo, to už bych byl raději pro dalších 12 Saabů... Pokud bychom to s obranou území mysleli vážně, pak by to bylo pochopitelný, ale to my nemyslíme...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Já už tam nepočítal RAF, když je od nich chci odkoupit :D
V každém případě mi přijde, že by ty Tornada vystřelily bojové možnosti V4 (+Pobaltí) do velkých výšin..
ObrázekObrázekObrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Ad 3 : Za jedno Euro , to by šlo , posunou si vysocesofistikovaný obranno útočný systém na hranice předpokládaného střetu.
Ad 4: Je sice provozováno ale vždyť se všichni těší na F35 na nějž má např .Italie již i novou linku a udržet tři letadla v bombardovacích verzích nebude únosné.
Ad 5+6 S výcvikem a školením by se muselo začít hned. A těchto pár tahů na šachovnici dopředu nikdo neudělá. I kdyby se mělo začít na trenažérech. Generace pilotů ,kteří umějí kopírovat terén v přízemním letu už vymřela u nás na Slovensku i v Maďarsku. Možná , že jen v Polsku existují na Suchojích s měnitelnou geometrii křídla ještě nějací betonoví odhazovači. :???:
Ad 7 : Pakliže je to tak , tak je to skvělé. To mi uteklo ,ale je to logické.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“