Bitevní lodě třídy Viribus Unitis
Moderátor: jarl
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Konec konců, proč ne. Voda nebyla ledová jako v zimních měsících a poblíž nich se pohybovala celá řada R-U lodí, která je mohla z vody vytáhnout. Takže poté, co se smířili se ztrátou bitevní lodě, se už jen čekalo na rozkaz k opuštění. Pro ně možná příjemná změna v životě, oproti fasování jídla v přístavu, které se ani nedalo jíst a buzerace ze strany nadřízených.

Mám dojem, že jsem ho tu už někde viděl, ale když už se tady o tom píše: Potopení Szent Istvanu na Youtubekacermiroslav píše:Filmový záznam potopení bitevní lodi z paluby Tegetthoffu provedl člen filmového štábu Liniens-chiffsleutenantn Meusburger. Později je tento jeho film používán k podpoře válečných veteránů. Smrt ve vodách najde 89 námořníků z celkového počtu 1056 námořníků+38 důstojníků.
Jeho potopení byl asi největší úspěch italského loďstva na širém moři během obou světových válek, což dokumentuje stav, že se v Itálii slaví 10. červen jako den námořnictva.
Ivan Hrbek píše ve své knize Na mořích a oceánech o velice zajímavé myšlence. Totiž o kolik víc by se dobové propagandě hodilo potopení Tegetthoffu pojmenovaného po admirálovi, který způsobil Itálii ostudnou porážku v bitvě u Visu roku 1866. A nejlepší na tom je, že k tomu teoreticky nebylo zase tak daleko. Tegetthoff plul ve skupině se Szent Istvanem a po jeho potopení dokonce začal prchat!

Pro ilustraci úryvek z Národní politiky ze dne 13. 6. 1918 ranní vydání; vydání pro Prahu.
Mě teda nepřipadají ty TTD nějak závažná. Myslím, že světovým odborným kruhům nezůstala utajena. Takhle to jen mohlo působit na domácí frontu a to mě trochu mate. Pro suchozemce je ráže 30,5 cm obrovská, i když na moři již byly i větší. A o to je překvapivější, že to vůbec zveřejnili nebo neupravili. Stačilo snížit ráži o pár cm a hned to mohlo mít jiný psychoologický dopad. Tak mě tak napadá, že by ani ta lež neprošla, protože by se určitě našel někdo informovaný, kdo by cítil potřebu zdělit pravdu.
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
ano předpokládám, že zainteresované strany věděli vše potřebné. Ovšem i tak mi to přejde celkově jako stručný pravdivý popis toho co se skutečně stalo, plus bonus data.
Jaký to rozdíl proti době budoucí, kdy mlžení o věcech vyloženě trapných bylo normou. A to nemyslím pouze komanče, i když tady si nemohu nevzpomenou na knihu, která mne nasměrovala. Letadla československý pilotů, str. 166, MIG 23 - TTD jsou zatím utajována, muheehee... rok 1986!
a to tady určitě budou větší pamětníci.
EDIT: ech době minulé, samozřejmě
Jaký to rozdíl proti době budoucí, kdy mlžení o věcech vyloženě trapných bylo normou. A to nemyslím pouze komanče, i když tady si nemohu nevzpomenou na knihu, která mne nasměrovala. Letadla československý pilotů, str. 166, MIG 23 - TTD jsou zatím utajována, muheehee... rok 1986!

EDIT: ech době minulé, samozřejmě

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ono s tím utajováním to bylo stejně tehdá takové podivné. Vždyť jen si vemte každoročně vydávaný Militär-Schematismus veškeré rakousko-uherské branné moci. Mám doma tři ročníky Ročenek válečných vysloužilců s kalendářem 1912, 1913 a 1914 a tam, světe div se, volně přístupný byl přetisk právě onoho schematismu. Když povážíme, že tam byla jména a hodnosti nejen úředníků na ministerstvech války i obou zeměbran, ale i velitelů sborů, divizí, brigád, regimentů a samostatných praporů, jména velitelů pevností i všelijakých týlových útvarů, nooo...
Když povážím, že za komančů se i ve vojenských časopisech muselo prát důstojník a nikoliv hodnost a že i vyfocení staré vétřiesky bylo považováno za vrchol špionáže, pak to asi s tou švejkovskou cenzurou nebylo zase až tak horké. Už vidím, jak se v té době vydává Vojenský schématismus ČSLA a LM...Chachá
Když povážím, že za komančů se i ve vojenských časopisech muselo prát důstojník a nikoliv hodnost a že i vyfocení staré vétřiesky bylo považováno za vrchol špionáže, pak to asi s tou švejkovskou cenzurou nebylo zase až tak horké. Už vidím, jak se v té době vydává Vojenský schématismus ČSLA a LM...Chachá
Asi tak nějak, ti co to potřebovali vědět si to zjistit dokázali a pro běžného obyvatele byly podobné informace stejně irelevantní.Zemakt píše:ano předpokládám, že zainteresované strany věděli vše potřebné.....
Třeba britský tisk uváděl v průběhu stavby Dreadnoughtu celkem přesně jeho parametry a už o rok později byly informace dostupné v ročence "All the World's Fighting Ships".
Scrat
All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.
Winston Leonard Spencer-Churchill
Winston Leonard Spencer-Churchill
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Takže, kdyby si Němci počkali na vydání "All the World's Fighting Ships", nemuseli stavět pancéřový křižník SMS Blücher?:-) Takhle měli o stavbě třídy prvních bitevních křižníků Invincible špatné zprávy a podle toho navrhli svou odpověď. Nicméně to už odbíháme od tématu VIRIBUS UNITIS.Scrat píše:Třeba britský tisk uváděl v průběhu stavby Dreadnoughtu celkem přesně jeho parametry a už o rok později byly informace dostupné v ročence "All the World's Fighting Ships".Scrat

Re: Bitevní lodě třídy Viribus Unitis
Krásný model Viribus Unitis, všimněte si "klounu", předního a zadního torpédometu, barbet, věží, či kotlů.

- jarl
- 3. Generálmajor
Přidám k tématu dva pěkné obrázky:
xxx
Salva z děl bitevní lodě Viribus Unitis a posádka sesterského Szent Istvánu při nácviku tělesní zdatnosti

Salva z děl bitevní lodě Viribus Unitis a posádka sesterského Szent Istvánu při nácviku tělesní zdatnosti

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
sesterské kotvy sesterských lodí před Námořním historickým muzeem v Benátkách
vlevo Tegetthoff, vpravo Viribus Unitis
a ozdobný nápis Viribus Unitis (ze zádi) hrdě vystavená trofej v muzeu samotném.
Mj. o potopení řeckého křižníku Elli, Tarentu nebo Matapanu, jsem tam zmínku nenašel.
vlevo Tegetthoff, vpravo Viribus Unitis
a ozdobný nápis Viribus Unitis (ze zádi) hrdě vystavená trofej v muzeu samotném.
Mj. o potopení řeckého křižníku Elli, Tarentu nebo Matapanu, jsem tam zmínku nenašel.

Pěkné artefakty. Jaké je to muzeum, pokud jsi tam byl? Stojí to za případnou návštěvu?

Tak tomu se ani nedivím

雷電
Jo, a já jsem se chtěl zeptat na to Rovereto. Člověk kolem pořád jezdí a nenajde si chvilku.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Námořní muzeum přímo v Benátkách v Arzenálu
Museo Storico Navale, Campo San Biasio
za mě dobrý, pro lodičkáře bych řekl, že super
a třeba sekce věnovaná italským žabím mužům a řiditelným torpédům je
Rovereto - výborné
je tam i vitrína věnovaná legiím
Museo Storico Navale, Campo San Biasio
za mě dobrý, pro lodičkáře bych řekl, že super
a třeba sekce věnovaná italským žabím mužům a řiditelným torpédům je

Rovereto - výborné