Loni určitě byla. Její galerii jsem si už dlouho neprohlížela, fotky jsou sice pěkné, ale přece jenom i desátá fotka Taťány ze stejné série se mi časem přejí.
Barevné fotky už byly, pro jejich zhlédnutí doporučuji hledat jméno Sergeje Prokudina-Gorského (Сергей Михайлович Прокудин-Горский), který byl průkopníkem barevné fotografie v 10. a 20. letech 20. století.
Tady je jeho obrovská galerie. Fotil ale většinou přírodu, z osobností třeba Lva Nikolajeviče Tolstého, ale o barevných fotkách carské rodiny nic nevím. Myslím si, že nejsou, ale stoprocentně to nevím.
S Ally jsem se nikdy nesetkala, ale pochopila jsem, že koloruje i původně barevné obrázky, které napřed hodí do černobílého filtru. Určitě by nevydávala cizí fotky za svoje, věnuje se tomu už hodně dlouho, to je i vidět na její galerii, jak se zdokonaluje a mění. Je pravda, že ne všechny fotky jsou pěkné. Záleží i na kvalitě originálu, na tom, jaké barvy šatů a vlasů se rozhodne zvolit atd. Někdy je to dost barevné a křiklavé, ale věřím tomu, že kýč byl u carského dvora vítaný jev. Všechna ta pompa, krajky, kožešiny, perly a diamanty. Nejvíc se mi všechny velkokněžny líbí v prostých šatech, s bílou halenkou a barevnými sukněmi nebo v čistě bílém. Je to o vkusu, řada Rusů by křičela radostí a chtěla ještě víc barevnosti.
Tvorba Prokudina-Gorského
Alexandra Fjodorovna, budiž jí věčný klid, opravdu někdy vypadala jako fňukna. Ten utrápený, zasněný "mimo" výraz a oči koukající kamsi do prázdna měla už jako dítě. V její tváři je vidět ten naprostý německý sentimentalismus a melancholie, vážnost. Na druhou stranu stejný pohled měla i její matka Alice, rozená anglická princezna a dcera královny Viktorie. Zemřela velmi mladá na tyfus, který chytila od svých dětí. Bylo jí 35 a Alix (Alexandře) šest let. Dost jí to pochopitelně poznamenalo. Alice byla dost tragická postava, nejenže zemřela tak mladá, ale ještě přenesla mezi všechny své potomky hemofilii.

Alice Hessensko-Darmstadtská