Martinko, je škoda, že článok asi žiaden nenapíšeš pri ktorom by sa dalo diskutovať. Privítala by som práve článok o Benešovi a v tomto prípade by si sa nemusel báť, že by si tu bol jediný, ktorý by mal proti nemu výhrady.

Ale autor článku (v tomto prípade Pátrač) má právo popísať tému podľa seba. A on v prvom rade prezentuje vždy vojenské hľadisko a to politické má len ako zákulisie. Pochop, že ako Čech, bude čerpať z českých zdrojov a nebude sa vŕtať v slovenských, ktoré po rozdelení republiky priniesli konečne nejaké svoje korektné zistenia a nezahŕňam do toho žiadne nacionalistické výkriky, ale naozaj serióznu snahu historikov o spísanie slovenských dejín. Ale ide im to pomaly.
Malé odbočenie o snahe spísať čs. históriu zo slovenského pohľadu:
Mala som nedávno v rukách tučnú knihu o Husákovi, po ktorej som dlho pokukovala, že si ju kúpim, ale váhala som, až sa napokon objavila v knižnici, tak som sa zaradovala, že z nej niečo k svojmu článku o Husákovi doplním, ale napokon som to neurobila. A vieš prečo? Nepáčilo sa mi, že jednu kapitolu napísal slovenský historik a druhú český, a tretiu český a štvrtú zasa slovenský atď. Chcela som knihu o Husákovi a období v ktorom pôsobil CELÚ od slovenských historikov. Názory českých historikov ma v tomto prípade na Husáka nezaujímali, pretože tí už o ňom popísali dosť a pár ich názorov v novej knihe o ňom sa mi nepáčili. Knihu som teda ani poriadne neprečítala a vrátila. Takže o Husákovej mladosti síce máme konečne knihu od slovenského historika ale celkovú biografiu máme od čs. historikov. Je síce pravda, že Husák je súčasťou aj českej histórie, ale Slováci by ho konečne mohli popísať zo svojho hľadiska a - neurobili to. Škoda.
Napíš teda ty niečo o politickom pozadí a nemusí to byť ani veľký elaborát. Stačí tomu dať názov, pár svojich názorov, nejaký zdroj o ktorý sa opieraš a dať to zvlášť ako novú tému.