Krásně jsi to vystihnul.

Docela se to tady rozjelo, dobré postřehy! Dzin spíše napsal jednostranný pohled, i když má taky svým způsobem pravdu, o tom více na konci mého postu.NANUK píše: Bat:
Krásně jsi to vystihnul.A přitom archívy již dávno nabízejí odpovědi na Dzinovo mlácení prázdné slámy. Bez urážky Dzine...stačí jen studovat a pracovat s materiály.
Ano každý by si měl věci nastudovat, technika a taktika byla nad Německem v roce 1944/45 jiná než ve Vietnamu, ale už se tomu blížíšbat píše:Při hledání odpovědi jak by to bylo s Wasserfallem (což mě primárně zajímá) jsem pár věcí přečetl a doplním zde pár poznatků.
BTW. I Němci pracovali s tím, že hlavice (podobné váhy jako S-75) vybuchne někde poblíž a to bude stačit k poškození bombardéru. Předpokládám, že vzdálenost byla několik málo desítek metrů, ale nejsem si jistý tou vzdáleností. Ono to v té době nebylo ani technicky možné jinak udělat IMO.
Asi tak Dzine, přes všechna opatření však Američané ztratili během operace Linebacker, která probíhala od 9. května do 23. října 1972, celkem 111 strojů, i když jen za 14 sestřelů byly podle amerických záznamů zodpovědné protiletadlové rakety, tj. 12,6 procent. Udávat procenta je dobrý, ale ještě jsem doplnil proč tomu tak bylo.Dzin píše:Při vystřelení 5200 raket to máme zaokrouhleně 9 raket (8,5) na jedno letadlo tedy úspěšnost 11 - 12 % jako průměr za celou válku.
Tedy asi 2x tolik, než tvrdí Američané dle obecných statistik.
Jo, jo to tak bývá, soupeření zbraňových systému a techniky. U PLŘS začala ve Vietnamu éra radioelektronické války.seabee píše:Při Jom-kippurské válce v roce 1973 byly egyptské a syrské systémy PVO tak účinné, že přímá letecká podpora byla téměř nemožná a Izrael ztratil 102 letounů. Ale stačilo pět let a během první libanonské války v roce 1982 zničil Izrael 19 syrských baterií PLŘS sovětské provenience a po sestřelení 97 syrských letounů si zajistil totální vzdušnou převahu bez ztráty jediného letounu. Holt pokrok nezastavíš...
Do boha(kdyby teda ňákej byl), ta věc nepřekročila stádium zkoušek(a i to spíš jenom nakročila) a tady se fantazíruje o tisících vasrfalů, 10procentní účinnosti, ztrátách...na základě čeho jako?Lord píše:Když budu počítat, že Němci by vyrobili asi tak 2000 Wasserfallů měsíčně (dokázali vyrábět až 1000 raket V-2 měsíčně, ale "Vodopád" byl menší a jednodušší, měl asi 4x nižší výrobní náklady, proto by mohli docílit vyšších počtů místo V-2, V-1) a jimi způsobené ztráty by byly asi 10 %, tak mi napiš jestli si mohli spojenci dovolit ztratit měsíčně dejme tomu z 2000 bombardérů cca 200 letounů? Ale k tomu Speer ještě napsal, že by se musela důsledně nasazovat stíhací obrana. Flaky už měli, ty měly také stále svou efektivitu. Ve Vietnamu bylo dobré i nasazení stíhacích Migů, které si též připsaly zásahy. Počítá se tedy s celým systémem PVO - aktivním a pasivním.
1. Čo som čítal pred dvomi dňami ruský článok tak tam písali že kamera sa zavádzala v 70tych rokoch do modifikácie S-75M4. Máš nejaký údaj k Vietnamu? Pokial viem tak tam sa zaviedli "psie budky" v ktorej bol zamknutý chlap so zameriavacím ďalekohladom.Lord píše:.. Pro srovnání Sověti ve Vietnamu kvůli rušení přidali k S-75 televizní kameru a používali systém ovládání rádiem. V USA byla po válce vyvinuta protiletecká raketa NIKE, ..
Proti S-75 mohli stíhačky skúsiť použiť "protiraketový manéver"...prudké zmeny smeru vo všetkých osiach aby to "rozhodilo" zameranie rakety a tá nestačila sledovať ciel. Ale to musel pilot vedieť že je ostrelovaný a k tomu dostali lietadlá na palubu prístroj ktorý im to oznámil.bat píše:Já nepředpokládám, že by bylo účinné nějak se snažit uhnout. Nultá generace SAM by byla nasazena proti vrtulovým strojům B-17, B-29....
Atamane, to už jsem psal v minulém příspěvku v jiném vláknu, než bylo rozděleno.bat píše:Já nepředpokládám, že by bylo účinné nějak se snažit uhnout. Nultá generace SAM by byla nasazena proti vrtulovým strojům B-17, B-29. V podstatě s Tvými úvahami souhlasím. Nejsem však zdaleka tak optimistický tou efektivitou. A v tom se skrývá celý ten ďábel, protože i drobná změna např. z 1% na 3% může znamenat jestli je to nesmysl nebo ne - teď mám z toho takový dojem. Třeba se něčeho dobereme jako u V-2...
Speerův výrok znám a respektuju, za prvé měl vysoké IQ. Za druhé znal skutečné čísla, které my asi neznáme resp. tím žil. Nemusel však odhadnout dobře tu bojovou hodnotu. Z jiných projektů víme, že se slibovali hory doly jenom aby byly peníze a vliv (+ mohli si bádat v klidu zázemí). Vždyť se to děje pořád...
A kdyby po nich pálily "létající pevnosti" kulomety ve spodním otočném střelišti, tak bouchnou a moc si taky nepomůžou, ale při rychlosti rakety tomu nedávám moc šancí. B-17 bez bomb by ještě asi nějakého hala bala manévru schopná byla, ale kdyby jich to provádělo víc, tak se akorát vzájemně pobijou.kenavf píše:Pochybujem že by druhovojnový bombardér stihol dostať také zariadenie, vývoj by trval mnoho mesiacov. Ale je predpoklad že vtedajšiu raketu by ľahšie vymanévroval.
No vidíš dokonce 5x, já napsal jen 4x, a ještě snížil počty na podle mně teoreticky reálné. 10k se mi nezdá moc. Například drak Messerschmittu Me 262 stál 87 400 RM, bez motorů, výzbroje a elektroniky.Na internetu se píše cena 7k-10k RM za jednu raketu. Je to dost nebo málo? V-2 stála 5x víc v roce 45. Znamená to, že by místo V-2 postavili 5x víc Wasserfallu? A co infrastruktura kolik ta by stála atd.
Už je to 32 rokov tak si z toho nepamätám ani prd. Ale viem že natrénovanie strelby na ciel typu MH17 by normálnemu chalanovi trvalo tak maximálne jeden deň. Bolo treba si nacvičiť tú štandartizovanú procedúru a len ju prispôsobiť konkrétnemu druhu cielu, zamerať a zapnuť autonavedenie a "PUSK".bat píše:@kenafv jasně. Během války ve Vietnamu US piloti zjistili, že prudký manévr směrem k zemi mohl způsobit, že raketa narazila do země. Podle výpočtu "leading" bodu (záměrného?) se raketa totiž směřovala na letadlo. Rusové přidali přepínač (nebo už tam byl?) , aby se nikdy bod nepočítal dolů a bylo po legraci. Mám to z toho manuálu k SA-75. Dobré číst, ale ovládat bych to nechtěl, asi bych dopadl jak Syřani
A na základě toho odhaduješ objem výroby, úspěšnost a ztráty spojenců? Jako fakt?Lord píše:Celé to vzniklo na základě Speerova vyjádření (jak si pamatuje bat), že měl dát prioritu Vodopádu před V-2.
Pokial viem tak F-16ky nikoho a nič nevymanévrovali pretože pred nimi leteli F-117ky a čistili cestu od PVO. Takže F-16 už mali vyčistenú cestičku a robili štandardný "hlúpy" postup/bombardovanie.seabee píše:..
A v roce 1991 byl uskutečněný nálet asi čtyřiceti F-16 v sevřené formaci na muniční továrny jižně od Bagdádu. F-16 letěly ve výšce 11 000 m a vypálené rakety měly jak na dlani. Měly dost času je vymanévrovat, pak prudce sestoupily a udělaly svou práci. Vrátily se bez ztráty květinky.
..
Takže F-117 nebyli jen nepotřebný šrot určený k sestřelu, ale jejich stealth proti PVO fungoval.kenavf píše:Pokial viem tak F-16ky nikoho a nič nevymanévrovali pretože pred nimi leteli F-117ky a čistili cestu od PVO.
27.3.1999kenavf píše:O čo máš tým na mysli?