OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: OSSR, kampak kráčíte?
G2G tj. vláda-vláda, je vždy politické rozhodnutie takže de iure rozhodne vláda ako kolektívny orgán: "Poskytnuté informácie má do dnešného dňa posúdiť projektový tím, pričom tri najlepšie ponuky na obmenu rádiolokačnej techniky Vzdušných síl OS SR (stredného, malého a blízkeho dosahu) následne predloží ministrovi obrany SR, ktorý ich predstaví Bezpečnostnej rade a vláde SR".
Domnievam sa, že v v uznesení vlády môže byť splnomocnenie Vlády na ministra obrany, ktorý v mene Vlády uzavrie predmetnú G2G zmluvu.
Domnievam sa, že v v uznesení vlády môže byť splnomocnenie Vlády na ministra obrany, ktorý v mene Vlády uzavrie predmetnú G2G zmluvu.
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Chlapi vsetko chapem, ale tu ide o to, co tu na fore tvrdim uz par rokov dokola. Ziadny politik nema co rozhodovat o tom, co sa kupi pre armadu. Politik ma kupit to, co mu vojak povie, ze ma kupit. Teda to, co vojak potrebuje.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Nemyslím si, že vojak má rozhodovať aký konkrétny druh výzbroje kúpiť. Vojak má povedať čo potrebuje, koľko toho potrebuje, aké to ma spĺňať technické požiadavky.
Vojak nemá čo rozhodovať, že on chce EL/M-2084.
Vojak nemá čo rozhodovať, že on chce EL/M-2084.
Preco nie ? Ved vojak je ten, kto bude tuto zbran pouzivat, teda ten vyslovene odbornik. Na to existuju tie vojenske vyberove komisie. Ocakavat od poslanca NRSR, vyucneho ekonoma, lekara, alebo ucitela, atd. ze bude vediet porovnat tri zbranove systemy a vybrat ten najlepsi je velmi naivne. Hlavne pri tak komplexnych zariadeniach, ako su radary. Poslanec vyberie ten, ktory mu povie poslanecky klub, ze ma vybrat a poslanecky klub sa rozhodne podla toho, ako to politicky vykseftuje s inymi klubmi.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Lebo potom môžme zrušiť výberové konania.
Armáda nie je súkromná spoločnosť, narába s verejnými financiami a zatiaľ nikto nevymyslel nič lepšie pri narábaní s verejnými financiami, ako nejakú formu verejnej súťaže.
Armáda má povedať aký radar potrebuje, aký má mať dosah, aký cieľ má vedieť zachytiť,.... To je to, čo pre svoju prácu potrebuje.
A či to splní EL/M-2084 alebo AN/TPS-75, môže byť vojakovi úplne jedno.
Armáda nie je súkromná spoločnosť, narába s verejnými financiami a zatiaľ nikto nevymyslel nič lepšie pri narábaní s verejnými financiami, ako nejakú formu verejnej súťaže.
Armáda má povedať aký radar potrebuje, aký má mať dosah, aký cieľ má vedieť zachytiť,.... To je to, čo pre svoju prácu potrebuje.
A či to splní EL/M-2084 alebo AN/TPS-75, môže byť vojakovi úplne jedno.
Dobre Juraj. Armada stanovi poziadavky a rozhodnut to ma amater, ktory o radaroch nic nevie na koalicnej rade ? Ved to je uplne brutalna moznost korupcie. Nehovoriac o tom, ze ludia, ktori o tom rozhoduju nemaju ani sajnu, co schvaluju. Poslaneckemu klubu sa za to nieco slubi a tak to schvalia. Ved vsade vo svete su armadne komisie, ktore na zaklade vlastnych potrieb ozbrojenych sil, technickych poziadavok druhu vojska (v tomto pripade letectva) a kompatibility rozhoduju, ci ten, alebo onen zbranovy system je, alebo nie je vyhovujucy. Nasledne si to pozrie Institut financnej politiky, pripadne obdobna institucia Ministerstva financii a vec ide na vladu, ktora to schvali. Nechat poslancom volnu ruku pri vybere techniky je absolutne nestandardne a co je podstatnejsie netransparentne. Este keby mala vlada nejaky vybor pre veci vyzbrojovania OS a policie, ktory paticipuje na vybere a odporuca vlade, tak by som to chapal, ale takto nadivoko ?
A u vojakov akože možnosť korupcie nie je?
O takýchto nákupoch musí rozhodovať politická moc, nie armáda. Už z princípu, teda ak nemáme juntu.
Takýmto spôsobom by o zdravotníctve rozhodovali výlučne lekári, o školstve učitelia, o daniach finančníci etc... nezmysel, takto moderný štát nefunguje nikde.
Od toho máme tú zastupiteľskú demokraciu.
O takýchto nákupoch musí rozhodovať politická moc, nie armáda. Už z princípu, teda ak nemáme juntu.
Takýmto spôsobom by o zdravotníctve rozhodovali výlučne lekári, o školstve učitelia, o daniach finančníci etc... nezmysel, takto moderný štát nefunguje nikde.
Od toho máme tú zastupiteľskú demokraciu.

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Tak potom na čo sa zabilo pol roka s nejakým hraním sa na "opakovanú súťaž". Rovno sa malo rokovať z vládou ktorú určí politik.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Tak v prvom rade.
Poslanci nič nevyberajú, ani neschvaľujú. Schvaľuje vláda, na odporúčanie MOSR.
Brutálna možnosť korupcie, je hlavne nechať vojakom možnosť vybrať si čo chcú. Nie súťaž.
Ideálny stav je definovanie požiadaviek vojskom a otvorená súťaž. V ktorej musia dodávatelia splniť technické požiadavky a následne súťažia, kto vie produkt spĺňajúci technické požiadavky dodať za najlepšiu cenu.
A to či je alebo nie je vyhovujúci, definuje úspešnosť v súťaži.
Vláda ma výbor vo veci vyzbrojovania OS. Volá sa Ministerstvo obrany SR.
Stále z 10 ponuk, vybralo MOSR tri najlepšie.
Ak splnili požiadavky armády tri systémy, je splnene čo Niko chce a zároveň prichadza na radu čisto politicka uroven od koho nakupit. Do toho zase armadu nic nie je.
Poslanci nič nevyberajú, ani neschvaľujú. Schvaľuje vláda, na odporúčanie MOSR.
Brutálna možnosť korupcie, je hlavne nechať vojakom možnosť vybrať si čo chcú. Nie súťaž.
Ideálny stav je definovanie požiadaviek vojskom a otvorená súťaž. V ktorej musia dodávatelia splniť technické požiadavky a následne súťažia, kto vie produkt spĺňajúci technické požiadavky dodať za najlepšiu cenu.
A to či je alebo nie je vyhovujúci, definuje úspešnosť v súťaži.
Vláda ma výbor vo veci vyzbrojovania OS. Volá sa Ministerstvo obrany SR.
Pre stažnosti zahranicnych vlad na spôsob vyberu SNS. To bol oficialny dôvod.Flader píše:Tak potom na čo sa zabilo pol roka s nejakým hraním sa na "opakovanú súťaž". Rovno sa malo rokovať z vládou ktorú určí politik.
Stále z 10 ponuk, vybralo MOSR tri najlepšie.
Ak splnili požiadavky armády tri systémy, je splnene čo Niko chce a zároveň prichadza na radu čisto politicka uroven od koho nakupit. Do toho zase armadu nic nie je.
Juraj a kto hovori, ze vojaci nemaju mat otvorenu obchodnu sutaz ? Ale je absolutne nestandardne, ze z obchodnej sutaze nezide vitaz, ale vyberu sa tri ponuky z ktorych potom este vyberu poslanci tu, ktora sa im paci najviac. Toto sa ti zda transparentne ? Vitaza proste urci vlada a nie obchodna sutaz. Toto je realny stav.
Inak Ministerstvo obrany urcite nie je vybor vlady na vyzbrojovanie. To ani nahodou.
Inak Ministerstvo obrany urcite nie je vybor vlady na vyzbrojovanie. To ani nahodou.
Poslanci nie sú vláda, ale ani ma to neprekvapuje, že takýto "drobný" rozdiel práve tebe uniká.
A áno, v normálnom štáte rozhoduje vláda (resp. ňou poverený orgán), pretože vláda má zodpovednosť za štát ako celok.
Vláda (premiér, minister) je nadriadený voči vojakom, nie naopak.
A áno, v normálnom štáte rozhoduje vláda (resp. ňou poverený orgán), pretože vláda má zodpovednosť za štát ako celok.
Vláda (premiér, minister) je nadriadený voči vojakom, nie naopak.

- Juraj Tichý
- Kapitán
No ty to tvrdis. Vravis, ze vojaci si maju vybrat ELM2084 a vlada ho ma kupit.niko píše:Juraj a kto hovori, ze vojaci nemaju mat otvorenu obchodnu sutaz ?
Ale radary nie je štandardná súťaž. Je to rokovanie G2G, kde MOSR poslala info čo chce a za koľko a vlády poslali ponuky. Viem si predstaviť, že z toho vzišli tri rovnocenne riešenia.niko píše:Ale je absolutne nestandardne, ze z obchodnej sutaze nezide vitaz, ale vyberu sa tri ponuky z ktorych potom este vyberu poslanci tu, ktora sa im paci najviac. Toto sa ti zda transparentne ? Vitaza proste urci vlada a nie obchodna sutaz. Toto je realny stav.
Štandardná súťaž to nie je preto, že ju Gajdoš zrušil a za 4 roky nedokázal dotiahnuť do konca nákup radarov.
Ale MOSR ma také oddelenia. Vláda nepotrebuje ďaľsí špeciálny úrad. Má Úrad pre investície a akvizície MO SR.niko píše:Inak Ministerstvo obrany urcite nie je vybor vlady na vyzbrojovanie. To ani nahodou.
Juraj, ale ved armada ma spustit medzinarodnu sutaz a urcit jedneho jedineho vitaza. Toho ma odporucit vlade na schvalenie. Vlada ho ma schvalit. Alebo povedat, ze nie su peniaze, alebo uz cokolvek. Vlada ale nema co zasahovat do rozhodovania. Tu mame ako keby troch vitazov a vlada si podla momentalnej nalady jedneho vyberie. Nieco podobne sme tu uz mali s vrtulnikmi MV.Juraj Tichý píše:No ty to tvrdis. Vravis, ze vojaci si maju vybrat ELM2084 a vlada ho ma kupit
No ved hej. Ale rozhodovanie o vhodnosti ponuk stale musi byt riesene na baze odbornosti. Vybrat namiesto jedneho vitaza troch a nechat to na vladu je divne. Z mojho pohladu je stale jedna ponuka najlepsia a ked sa vyberu tri, tak mi to evokuje snahu obist tu najlepsiu obycajnym hlasovanim vlady.niko píše:Ale radary nie je štandardná súťaž. Je to rokovanie G2G, kde MOSR poslala info čo chce a za koľko a vlády poslali ponuky. Viem si predstaviť, že z toho vzišli tri rovnocenne riešenia.
Štandardná súťaž to nie je preto, že ju Gajdoš zrušil a za 4 roky nedokázal dotiahnuť do konca nákup radarov.
Suhlasim. MO ma prave tie vyberove komisie, ktore spolupracuju na vyberoch a medzinarodnych obchodnych sutaziach. Pokial vlada schvali odporucanie takejto komisie, som s tym plne stotozneny. Ale to som pisal uz aj na zaciatku.niko píše:Ale MOSR ma také oddelenia. Vláda nepotrebuje ďaľsí špeciálny úrad. Má Úrad pre investície a akvizície MO SR.
Podle jednoho ukrajinského portálu slovenské dělostřelectvo vypadá nejlépe a nejmoderněji v porovnání s českým a maďarským dělostřelectvem...
https://translate.googleusercontent.com ... yED0VPSxtg
https://translate.googleusercontent.com ... yED0VPSxtg
Tak, tak. Delostrelectvo je slovenska vykladna skrina. 

niko:
momentálně ano. Za pár let pořadí může být úplně jiné až se dokončí proces modernizace českého dělostřelectva. Ono 52 Caesarů + 12 opce pro AZ a 66 samohybných minometů, můžou dost zamíchat pořadím.. A to nemluvím, pokud se znovu zavedou raketomety v podobě alespoň jednoho oddílu (24ks), po zkušenostech z Ukrajiny a Karabachu je to téměř jisté...
momentálně ano. Za pár let pořadí může být úplně jiné až se dokončí proces modernizace českého dělostřelectva. Ono 52 Caesarů + 12 opce pro AZ a 66 samohybných minometů, můžou dost zamíchat pořadím.. A to nemluvím, pokud se znovu zavedou raketomety v podobě alespoň jednoho oddílu (24ks), po zkušenostech z Ukrajiny a Karabachu je to téměř jisté...
Padouch: Mozne je vsetko, ale uprimne si nemyslim, ze by sa nieco menilo. Slovensko tiez nespi. Dokoncuje sa zavedenie systemu DELOSYS, buducy rok zacnu prichadzat Zuzany 2, hovori sa o modernizacii raketometov, Zuzany 2000 presli generalkami, zavadza sa navadzana municia, mozna je aj akvizicia 8 hufnic Eva. O polovicu mensie Slovensko teda bude mat do dvoch rokov 41 modernych hufnic (neskor mozno 49) a 26 modernych raketometov, pravdepodobne v novom delostreleckom pluku. Nehovoriac o tom, ze na Slovensku vyrabame komplet dela, hlavne, municiu, velitelsky modul, vedieme europsky vyskumny projekt PESCO. Slovensko si proste poziciu delostreleckej minivelmoci udrzi, ci uz Cesko kupi Cezara, alebo nie.
Tak to vašim logistikům vůbec nezávidím pokud budete mít 3 typy houfnic (25 Zuzana 2, 16 Zuzana 1, 8 Eva) upřímnou soustrast.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ale to že sa môžu dotiahnuť, je celkom možné. Aj keď je ten Zloduchov príspevok plný "pokud", "může", "až". No predbehnúť asi nie, Caesar je dobré delo, ale Z-2 v spektre kvalít logicky nepredbehne.
U nás treba ešte radar zapojiť do C2 systému. Ale aj ten je už na ceste.
Padouch: 3 typy húfnic so spoločnou sučiastkovou základňou a vyrobcom.
U nás treba ešte radar zapojiť do C2 systému. Ale aj ten je už na ceste.
Padouch: 3 typy húfnic so spoločnou sučiastkovou základňou a vyrobcom.
Zuzana+Zuzana2+Eva by naozaj nemali byť problém z hľadiska údržby, kedysi bolo bežné mať húfnice dvoch a viac ráží, toto bude všetko 155.
Akurát dúfam že min. časť z nich pôjde do brigád(y), a nie všetky do nejakého samostatného pluku.
Akurát dúfam že min. časť z nich pôjde do brigád(y), a nie všetky do nejakého samostatného pluku.