Knezdub:díky.Nemohlo by být principielně a velmi zhruba (a asi i trochu kostrbatě) ejektorové chlazení realizováno jak je znázorněno na obrázku,
tedy výrazným snížením průměru výfukového potrubí se sníží tlak výfukových plynů(hydrodynamický paradox) pod úroveň atmosférického, otevře se ventil a nastává nasávání vzduchu jež je nasáván skrz chladič? Zásadní otázka: je možné snížením průřezu výfuku např na ¼ plného průměru snížit tlak výfukových plynů v místě zúžení pod úroveň atmosférického tlaku? (já vycházím z toho že snížením průměru výfuku např. na 1/2 se sníží průřez na 1/4 tudíž rychlost proudění se zvýší čtyřikrát(rovnice kontinuity) a tlak klesne s druhou mocninou rychlosti tedy 16 krát(bernouliho rovnice)) Tedy nevím zdali nejsem v některých úvahách mimo.
Jinak jestli tak výkonný motor? Leclerc- tuším- má měrný výkon motoru kolem 30hp/tuna a dokáže akcelerovat-tuším- z 0 na 30km/h za 6-8 sekund ,můj stroj by za těch 8 sekund byl schopen akcelerovat třeba(odhad) na rychlost 50-60km/h ,to mi nepřijde jako zbytečná a nevyužitelná věc.
___________________________________________________________________________________________________________
Na základě uvedené platformy představuji návrh lehkého stroje palebné podpory.
Filozofie tohoto návrhu vychází z konstrukce Golema viz. ZDE, nyní jsem ale,po nabytí nových poznatků celou konstrukci optimalizoval.Obrázek ukazuje celé schéma.
Základem bojové hodnoty tohoto stroje je mimo jiné speciální tříštivotrhavá munice schopná vyřadit z boje i nejmodernější tank. Jedná se o granát ráže 135mm jež má místo části pláště wolframové válečky o průměru cca.10-15mm a výšce 12-18mm (nebo jednoduše kuličky o průměru cca.15mm),tedy něco na způsob 40mm 3P projektilu od firmy bofors v ráži 135mm.
Wolframový „fragment“ 135mm munice má při velmi blízkém výbuchu (odhadem do 10-15 metrů) průbojnost 50-60mm *),tudíž je schopen probít stropní části starších tanků(T-72 , M60) i některých tanků 3 generace,je schopen poškodit (i u nejmodernějších tanků) kanón vyřadit pozorovací přístroje možná i probít nejslabší místa bočního pancíře korby-to vše je schopen v mnohem větší míře i u BVP. Přitom má časovač umožňující výbuch nad tankem či na úrovni tanku,takže je schopen vyřadit i obrněný prostředek schovaný za překážkou.
Zároveň mají fragmenty,jichž jedna střela nese kolem 450kusů, devastující účinek proti pěchotě a jiným „měkkým“ cílům.
Hmotnost projektilu se pohybuje (v ráži 135mm) kolem 30kg a hmotnost nálože je kolem cca. 4,6 kg. Počáteční rychlost by byla optimální 1000 m/s ovšem při délce děla 38 ráží a velikosti náboje se mi jeví reálná maximálně 900mps.
Celý náboj je řešen jako teleskopický,je tedy kratší a širší,díky čemuž se do karuselu vejdou „tři patra“ těchto nábojů,přitom každé pojme 10-15 granátů.
Touto municí je schopen atakovat cíle velikosti tanku,tak aby podstatná část fragmentů byla schopná zasáhnout a poškodit cíl, do 2-2,5km,proti plošným cílům(např skupina BVP + pěchota plus tanky) je schopen pálit až na 4km . Na větší vzdálenosti proti bodovým cílům používá PTŘS jež jsou odpalovány z kanónu.
Hlavní výhody této munice je oproti APFSDS-nižší cena a menší náročnost výroby, univerzálnost, působí na nejslabší místa tanku-bvp-ot resp.obchází hlavní pancíř tanku-BVP-OT, může zasáhnout i více cílů najednou. Nevýhody zejména nižší přesnost.
Boční pancíř-jde mi o využití nafty jako pancíře tak aby při prvním probití všechna nafta nevytekla a zároveň aby systém odčerpávání nafty byl co nejednodušší -napadlo mne využít samosvěrných nádrží jejichž konstrukce mi připomíná ruský vrstvený pancíř T-72 B a T-90 (několik přepážek o složení: ocelový plát-vrstva gumy-tenký hliníkový či titanový plech)kde se též využívá tenze gumy.Přesnější představu o složení (mého)pancíře nemám,ale hrubý náčrt ukazuje obrázek
*)Z normy stanag plyne že těžší ocelové fragmenty 155mm munice dokáže probít zhruba. 30mm pancíř při výbuchu do 30metrů od vozidla.V případě wolframových válečků či kuliček se jedná o nesrovnatelně tvrdší a pevnější materiál s výrazně vyšším průřezovým zatížením. Energie trhaviny navíc není vyplýtvána na roztržení pláště a nevznikají při tom nežádoucí tvary a rozměry fragmentů. Z tohoto hlediska mi přijde 50mm popř.60mm při velmi blízkém výbuchu zcela reálných.
Hmotnost sroje 30-35 tun
Výška po střechu věže 2,35-2,4 metru
Měrný výkon motoru 43-50 HP /tuna
Zásoba munice -30-45 kusů munice v karuselu
z toho 20-30 tříštovotrhavých víceúčelových
10-15 PTŘS
zrychlení 0-50 za 8 sec