OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: OSSR, kampak kráčíte?
A v Kiách prevodovky z Nošovíc.
V tomto by som problém nevidel, toto je nadnárodný koncern kde cca 250 ks áut je niekoľkohodinová (5-6?) produkcia jednej linky v jednom závode.
Skôr by ma zaujímalo, načo sú vojenským policajtom SUVčka?
V tomto by som problém nevidel, toto je nadnárodný koncern kde cca 250 ks áut je niekoľkohodinová (5-6?) produkcia jednej linky v jednom závode.
Skôr by ma zaujímalo, načo sú vojenským policajtom SUVčka?

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Juraj aspon ty tady mas rozum. Je to tak.
Je to koncern, ktery hranice nerozlisuje a vubec ne ty nase. Maji radi vyhled na hory o ktere u sebe prisli. A pozn. nejen motory nejen prevodovky.
Je to koncern, ktery hranice nerozlisuje a vubec ne ty nase. Maji radi vyhled na hory o ktere u sebe prisli. A pozn. nejen motory nejen prevodovky.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ale tak súťaž postaviť nevieš.
Priania su priania a doby kedy vyhrávali ti, ktorých si Kaliňák vybral sú snáď preč.
Ak chcela dodat KIA, mala v súťaži vyhrať.
Jedna sa o civilné auta, žiadna požiadavka na domácu výrobu sa vo vyberovom konaní použiť nemôže.
Priania su priania a doby kedy vyhrávali ti, ktorých si Kaliňák vybral sú snáď preč.
Ak chcela dodat KIA, mala v súťaži vyhrať.
Jedna sa o civilné auta, žiadna požiadavka na domácu výrobu sa vo vyberovom konaní použiť nemôže.
To nakupovanie ženijnej techniky sa mi veru začína páčiť. Nechce sa mi to teraz hľadať, ale rovnakú výbavu mali tuším aj tie komplety B5 nakupované minulý rok.Juraj Tichý píše: Objednaná bola s kompletnou rozšírenou vybavou vrátane robotického ramena s drapakom, paletizacne vidly, rostova a kombinovana lopata, prives, zváračka,...
Obchod za 150 miliónov: OĽaNO vybralo vojakom rovnaké radary, aké chcela aj SNS
zdroj: https://e.dennikn.sk/2188465/obchod-za- ... 1608072905
zdroj: https://e.dennikn.sk/2188465/obchod-za- ... 1608072905
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Tak ešte to musí schváliť vláda, v januári, čo dúfam, že sa nestane.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Lynx: Prečo?
Juraj Tichý: rozporovat technické parametre asi nemá zmysel (nie som odborník na elektrotechniku), ale nepochybujem o vyspelosti a kvalitách všetkých typov, koniec koncov Briti v roku 1935 postavili prvý radar. Pri porovnateľných cenách ponúk BAe a IAI vidím zložky nasledovne. Rozdiel v cenách nákupu je v neprospech BAe - sú drahšie tie radary. Predpokladám, že keď sú drahšie, hadam budú aj "lepšie". Na druhej strane celkový život - logistika je drahšia u Izraelcov. Konečný rozdiel v cenách je do 10%.
Aj to ze ide o pokračovanie projektu po SNS (návšteva Danka v Izraeli, napr) mi napovedá silný lobing,kedy netreba zabudnúť ani na vplyv CSG, ktoré cez Retiu bude robiť na českej zákazke... a keď to dajú na Tatru tak tým lepšie pre neho a možno keď to preženie cez MSM tak z toho bude aj "podpora" pre slovenský priemysel.
A inak čisto z politického hľadiska, prečo si radšej nevybrat výrobok z krajiny spojencov v NATO, ale radšej od neutrálnej krajiny?
Aj to ze ide o pokračovanie projektu po SNS (návšteva Danka v Izraeli, napr) mi napovedá silný lobing,kedy netreba zabudnúť ani na vplyv CSG, ktoré cez Retiu bude robiť na českej zákazke... a keď to dajú na Tatru tak tým lepšie pre neho a možno keď to preženie cez MSM tak z toho bude aj "podpora" pre slovenský priemysel.
A inak čisto z politického hľadiska, prečo si radšej nevybrat výrobok z krajiny spojencov v NATO, ale radšej od neutrálnej krajiny?
Do včerajšieho dňa som bol presvedčený, že nielen v súčasnej dobe medzi hlavných svetových výrobcov RL techniky patrí aj UKRAJINA.
Preštudoval som si ten materiál "Návrh postupu realizácie obstarania 3D rádiolokačnej techniky VzS OS SR (stredný, malý a blízky dosah) I. časť - neutajovaná" čo išiel do MPK a už prvotne ma zarazil bod "3.2. Konkurencia na trhu
V súčasnej dobe sa hlavní svetový výrobcovia RL techniky nachádzajú v krajinách": kde nepochopiteľne absentujú naši susedia a dlhodobý svetový výrobca 3D/2D radiolokátorov (ďalej len "RL") UKRAJINA (ISKRA), ktorý prechádza na štandardy NATO presne tak ako UA armáda.
zdroj: https://spetstechnoexport.com/system/do ... 0Pr55si5u0
zdroj: https://www.iskra.zp.ua/index.php?optio ... _KClyr3u3A
Naproti tomu materiál spomína štáty a výrobcov: Ruská federácia (Almaz Antej), alebo Brazílska federatívna republika (Atech), atď. pritom tá zmienená ukrajinská ISKRA produkuje aj moderné 3D RL 90K6E, čo je exportná verzia hlboko modernizovanej stanice 80K6T pričom hlavným rysom modelu je digitálna fázovo aktívna mriežka (AESA), ktorá umožňuje detekovať a sprevádzať ciele s vysokým rozlíšením a merať cieľové polohy podľa troch súradníc: diaľka, azimut a výška. Dosah je 500 km, výška do 40 km a umožňuje sledovať súčasne 500 cieľov a najnovšie bol úspešne otestovaný aj proti veľmi aktuálne hrozbe dronom. Vykonáva 12 rotácií za minútu, čo umožňuje aktualizáciu každých 5 sekúnd. Hlavným rozdielom medzi exportnej verzie 3D RL 90K6E modelom 80K6T je nainštalovaný softvér nakoľko táto technika je určená na stanovenie a prenos presného určenia cieľov do vojenských jednotiek PVO. Radar sa tiež môže použiť na zber a prenos informácií o situácii vo vzdušnom priestore krajiny pre jednotky vzdušných síl (ISTAR). Samotný Ukrajinci hovoria, že také 3D radary vyrábajú len 3-4 štáty sveta Francúzi, USA, VB, a Izrael.
Pri tejto príležitosti už len pripomeniem, že napr. SR v súčasnosti provozuje 3 kusy modernizovaných 3D RL ST-68MSK od Ukrajinského výrobcu ISKRA pričom technická životnosť podstatnej časti RL techniky VzS OS SR bola vyčerpaná v rokoch 2007 - 2020 a životnosť posledného 3D RL ST-68MSK končí v roku 2021. O to viac ma teda zarazilo, že UKRAJINA čo by hlavný svetový výrobca RL techniky v predmetnom materiály absentuje.
zdroj: https://www.valka.cz/SVK-ST-68MSK-3D-ra ... tor-t58564
zdroj: https://www.iskra.zp.ua/index.php?optio ... e3gp2v-Ocs
Preštudoval som si ten materiál "Návrh postupu realizácie obstarania 3D rádiolokačnej techniky VzS OS SR (stredný, malý a blízky dosah) I. časť - neutajovaná" čo išiel do MPK a už prvotne ma zarazil bod "3.2. Konkurencia na trhu
V súčasnej dobe sa hlavní svetový výrobcovia RL techniky nachádzajú v krajinách": kde nepochopiteľne absentujú naši susedia a dlhodobý svetový výrobca 3D/2D radiolokátorov (ďalej len "RL") UKRAJINA (ISKRA), ktorý prechádza na štandardy NATO presne tak ako UA armáda.
zdroj: https://spetstechnoexport.com/system/do ... 0Pr55si5u0
zdroj: https://www.iskra.zp.ua/index.php?optio ... _KClyr3u3A
Naproti tomu materiál spomína štáty a výrobcov: Ruská federácia (Almaz Antej), alebo Brazílska federatívna republika (Atech), atď. pritom tá zmienená ukrajinská ISKRA produkuje aj moderné 3D RL 90K6E, čo je exportná verzia hlboko modernizovanej stanice 80K6T pričom hlavným rysom modelu je digitálna fázovo aktívna mriežka (AESA), ktorá umožňuje detekovať a sprevádzať ciele s vysokým rozlíšením a merať cieľové polohy podľa troch súradníc: diaľka, azimut a výška. Dosah je 500 km, výška do 40 km a umožňuje sledovať súčasne 500 cieľov a najnovšie bol úspešne otestovaný aj proti veľmi aktuálne hrozbe dronom. Vykonáva 12 rotácií za minútu, čo umožňuje aktualizáciu každých 5 sekúnd. Hlavným rozdielom medzi exportnej verzie 3D RL 90K6E modelom 80K6T je nainštalovaný softvér nakoľko táto technika je určená na stanovenie a prenos presného určenia cieľov do vojenských jednotiek PVO. Radar sa tiež môže použiť na zber a prenos informácií o situácii vo vzdušnom priestore krajiny pre jednotky vzdušných síl (ISTAR). Samotný Ukrajinci hovoria, že také 3D radary vyrábajú len 3-4 štáty sveta Francúzi, USA, VB, a Izrael.
Pri tejto príležitosti už len pripomeniem, že napr. SR v súčasnosti provozuje 3 kusy modernizovaných 3D RL ST-68MSK od Ukrajinského výrobcu ISKRA pričom technická životnosť podstatnej časti RL techniky VzS OS SR bola vyčerpaná v rokoch 2007 - 2020 a životnosť posledného 3D RL ST-68MSK končí v roku 2021. O to viac ma teda zarazilo, že UKRAJINA čo by hlavný svetový výrobca RL techniky v predmetnom materiály absentuje.
zdroj: https://www.valka.cz/SVK-ST-68MSK-3D-ra ... tor-t58564
zdroj: https://www.iskra.zp.ua/index.php?optio ... e3gp2v-Ocs
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Ukrajina jako známý světový producent hi-tech výrobků absentuje? Neuvěřitelné.... 

Konkurencia na trhu
V súčasnej dobe sa hlavní svetový výrobcovia RL techniky nachádzajú v krajinách:
Brazílska federatívna republika (Atech),
Česká republika (Eldis, Retia)
Francúzska republika (Thales),
Holandské kráľovstvo (Thales Holandsko),
Izraelský štát (IAI Elta),
Nemecká spolková republika (Hensholdt),
Poľská republika (PIT Radwar),
Ruská federácia (Almaz Antej),
Španielske kráľovstvo (Indra),
Švédske kráľovstvo (SAAB),
Talianska republika (Leonardo),
Turecká republika (Aselsan),
Spojené štáty americké (Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman),
Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska (BAE).
V súčasnej dobe sa hlavní svetový výrobcovia RL techniky nachádzajú v krajinách:
Brazílska federatívna republika (Atech),
Česká republika (Eldis, Retia)
Francúzska republika (Thales),
Holandské kráľovstvo (Thales Holandsko),
Izraelský štát (IAI Elta),
Nemecká spolková republika (Hensholdt),
Poľská republika (PIT Radwar),
Ruská federácia (Almaz Antej),
Španielske kráľovstvo (Indra),
Švédske kráľovstvo (SAAB),
Talianska republika (Leonardo),
Turecká republika (Aselsan),
Spojené štáty americké (Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman),
Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska (BAE).
- Juraj Tichý
- Kapitán
Arthur: fakt je ten, ze ked tam mohla byt Retia, ktora 3D radar ani len vyrobiť nedokáže a AČR sa musí trápiť s 2D Revisorom, tak to tam mohla byť aj Ukrajina.
Otázne je, ci by NATO dovolilo prepojiť ukrajinské radary do NATINAMDS. Ukrajina je síce na nože s Ruskom, ale dokedy? Zároveň sa kamaradia s Čínou.
Scotty: nezda sa to, ale stale Ukrajina produkuje zopár hi-tech vyrobkov. Napríklad taky Izrael si vybral dodavatela svojho kompletu radiotechnickeho prieskumu z Ukrajiny a nie Veru NG.
Lynx: to CSG a MSM necham trochu bez povšimnutia, lebo taky Bae spolupracuje aj s Vyvoj Martin z MSM.
Na MOSR nie su hlupáci, su to vojenské dodavky a Izrael musieť deklarovať každého jedného subdodavatela a produkciu v ČR im za domácu určite nezarataju. A pri problémoch s previerkami firiem CSG by som sa čudoval, ci vôbec sa k niečomu dostanú.
MOSR Bae hodil rukavicu, uvidíme ci ju zodvihnú, keďže ako vravíš, rozdiel v cene je naozaj iba 7,2% v sume bez DPH za funkčnú spôsobilosť.
Škoda ze Bae potrebuje viac nosičov, ktoré to predražuje o 3,5mil €.
Otázne je, ci by NATO dovolilo prepojiť ukrajinské radary do NATINAMDS. Ukrajina je síce na nože s Ruskom, ale dokedy? Zároveň sa kamaradia s Čínou.
Scotty: nezda sa to, ale stale Ukrajina produkuje zopár hi-tech vyrobkov. Napríklad taky Izrael si vybral dodavatela svojho kompletu radiotechnickeho prieskumu z Ukrajiny a nie Veru NG.
Lynx: to CSG a MSM necham trochu bez povšimnutia, lebo taky Bae spolupracuje aj s Vyvoj Martin z MSM.
Na MOSR nie su hlupáci, su to vojenské dodavky a Izrael musieť deklarovať každého jedného subdodavatela a produkciu v ČR im za domácu určite nezarataju. A pri problémoch s previerkami firiem CSG by som sa čudoval, ci vôbec sa k niečomu dostanú.
MOSR Bae hodil rukavicu, uvidíme ci ju zodvihnú, keďže ako vravíš, rozdiel v cene je naozaj iba 7,2% v sume bez DPH za funkčnú spôsobilosť.
Škoda ze Bae potrebuje viac nosičov, ktoré to predražuje o 3,5mil €.
Ja by som to nerozmazával, MO a odborníci z armády odporúčajú produkty z Izraela, vyhrali cenou a kvalitu tiež nemožno spochybňovať, keďže ich budú mať minimálne naši dvaja susedia a ďalší z NATO a sveta ich už prevádzkujú. Nechápem, čo tu riešite. Multifunkčné radary, kompaktné, vyspelá technológia, v budúcnosti je možnosť k nim prikúpiť napr. systém PVO Spyder, Barak, ktoré už výrobca integroval, keďže ich vyrába.
Ja som absolútne spokojný.
Ja som absolútne spokojný.
"Alea iacta est"
Juraj Tichý: Presne tam niekam smerovala moja námietka a dokonca medzi tými 10 oslovenými bola aj Maďarská republika, ktorá naopak v tom ich výpočte "Konkurencia na trhu V súčasnej dobe sa hlavní svetový výrobcovia RL techniky nachádzajú v krajinách" sa nenachádzala.
Domnievam sa, že UA a RF si tak skoro k sebe cestu nenájdu takže smerovanie - ašpirácie k NATO aj keby sa im to tak skoro nepodarilo rozhodne neznamená, že sa obrátia po udalostiach v 2014 k RF.
mikojan29: len diskutujeme a vymieňame si názory keďže materiál je v pripomienkovom konaní. Ja kvality Izraelu (formálne čo by nečlena NATO a EÚ presne tak ako UA) a ich techniky nespochybňujem. Tiež predsa v určitom okamihu musel nastať okamih kedy ich obranný priemysel mal prístup dodávať zbrane a zbraňové systémy do členských štátov NATO (EU).
Domnievam sa, že UA a RF si tak skoro k sebe cestu nenájdu takže smerovanie - ašpirácie k NATO aj keby sa im to tak skoro nepodarilo rozhodne neznamená, že sa obrátia po udalostiach v 2014 k RF.
mikojan29: len diskutujeme a vymieňame si názory keďže materiál je v pripomienkovom konaní. Ja kvality Izraelu (formálne čo by nečlena NATO a EÚ presne tak ako UA) a ich techniky nespochybňujem. Tiež predsa v určitom okamihu musel nastať okamih kedy ich obranný priemysel mal prístup dodávať zbrane a zbraňové systémy do členských štátov NATO (EU).
- Juraj Tichý
- Kapitán
Mikojan29: Ja práve dúfam, že to PVO Spyder, Barak u nás nebude. Ale predpokladám, že to bude opäť nejlevnejší a tak vyhrá.
A tiež som si neni istý, že S-300 sa bude nahrádzať. Skôr by som to videl na upgrade. Je však možné, že bude z Izraela. Kto iný by dokázal upgradovať S-300 bez Ruska, bez Almaz-Antey.
A tiež som si neni istý, že S-300 sa bude nahrádzať. Skôr by som to videl na upgrade. Je však možné, že bude z Izraela. Kto iný by dokázal upgradovať S-300 bez Ruska, bez Almaz-Antey.
Tak naše "300vky" upgrade potrebujú ako soľ, ak majú byť relevantné.
Na náhradu peniaze nebudú.
Na náhradu peniaze nebudú.

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Jedna bateria SAMP/T Aster 30 (6 odpalovacích zariadení a 96 rakiet) za cca 500mil USD by mohla byť v budúcnosti zvládnuteľná.
Ideál by boli dve batérie.
Pekné, ako náhrada za S-300 PMU, ale my potrebujeme aj niečo menšie na kratšie vzdialenosti. Ktovie akú to má cenu, lebo aj na to sa u nás bude pozerať.Juraj Tichý píše:Jedna bateria SAMP/T Aster 30 (6 odpalovacích zariadení a 96 rakiet) za cca 500mil USD by mohla byť v budúcnosti zvládnuteľná.
Ja som preto uviedol výrobky IAI, lebo s týmito zbraňami majú reálne skúsenosti v ich armáde, keďže sú stále vo vojnovom stave s niektorými svojimi susedmi a sú bojovo osvedčené. A keby už boli od nich RL, tak integrácia by bola najjednoduchšia. Vôbec by som sa toho nebál.
Najprv nech obstarajú RL, potom sa uvidí ako ďalej.
"Alea iacta est"
Tak tie KUBy horia podla mna viac ako S-300. Predpokladam, ze tie sa budu aj skor vymienat. NASAMS, ani Spyder ale nie je mozne implementovat do protiraketoveho systemu v ramci kolektivnej ochrany. No a S-300 asi tiez nie. Cize asi casom dojde aj na vymenu S-300. Hlavne ked sa Europa pod tlakom USA zobudi a bude si musiet robit protiraketovu ochranu sama.