REDAKČNÍ PLÁN
Moderátor: jarl
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Nemohl by si někdo vzít Hanse Littena?
Byl to chlap, co vytočil Hitlera do amoku tím, že nad ním vyhrál naprosto chladně, slušně a argumenty - a natolik zásadový, že odmítl opustit Německo, když je nemohly opustit desetitisíce pracujících. A jelikož měl sympatie pro dělnickou třídu, ale zároveň neměl rád stalinisty, za Studené války se o něm mlčelo na obou stranách.
Narazil jsem na něj na http://www.bbc.co.uk/news/magazine-14572578 a ta osobnost mně fascinuje. A přesně jak píše BBC - skoro nikdo ho nezná, a přitom mi přijde jako fascinující osobnost.
Co Rase, není to takřkajíc tvůj šálek kávy?
Byl to chlap, co vytočil Hitlera do amoku tím, že nad ním vyhrál naprosto chladně, slušně a argumenty - a natolik zásadový, že odmítl opustit Německo, když je nemohly opustit desetitisíce pracujících. A jelikož měl sympatie pro dělnickou třídu, ale zároveň neměl rád stalinisty, za Studené války se o něm mlčelo na obou stranách.
Narazil jsem na něj na http://www.bbc.co.uk/news/magazine-14572578 a ta osobnost mně fascinuje. A přesně jak píše BBC - skoro nikdo ho nezná, a přitom mi přijde jako fascinující osobnost.
Co Rase, není to takřkajíc tvůj šálek kávy?
Otázka z jaké doby. Na období napoleonských válek, Krymské války atd. je memoárů - coby primárních pramenů - spousta, na modernější si troufám tvrdit, že toho bude méně.# píše:Nechtěl byste někdo udělat článek o válce z pohledu doktorskýho? Co oni řeší, jak to řeší, co je nutný udělat přímo na bojišti, jak daleko bejvají od fronty, atp.? Myslím, že by to mohlo bejt zajímavý, ale sám si na takovej článek netroufnu.

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -
Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Pro mě osobně by byl zajímavej vlastně kompletní vývoj, od historie až po dnešní dny, třeba jenom jak se zastavovalo krvácení, ošetřovaly se rány, co se podávalo proti infekcím, atp. Zajímavá by byla i oblast psychologie.Bleu píše:Otázka z jaké doby. Na období napoleonských válek, Krymské války atd. je memoárů - coby primárních pramenů - spousta, na modernější si troufám tvrdit, že toho bude méně.
Palba je v podstatě eldorádem na "železo", všechno se motá kolem techniky, sem-tam nějakej vojevůdce, ale týhle stránce války se tu nikdo nevěnuje, což je škoda. Ale je jasný, že je natolik specifická a náročná, že to nemůže napsat jen tak někdo.
Don't worry, pee happy.
- Pozorovatel-signalista
- nadrotmistr
- Kontaktovat uživatele:
Na to abys sehnal nejlépe vojenského chirurga (také se někomu vybavil Hawkeye Pierce?) se zájmem o historii - a hlavně spoustou volného času. Což už jsou specifika, která poněkud zúžují nejspíš už tak dost úzký výběr.# píše:Pro mě osobně by byl zajímavej vlastně kompletní vývoj, od historie až po dnešní dny, třeba jenom jak se zastavovalo krvácení, ošetřovaly se rány, co se podávalo proti infekcím, atp. Zajímavá by byla i oblast psychologie.
Palba je v podstatě eldorádem na "železo", všechno se motá kolem techniky, sem-tam nějakej vojevůdce, ale týhle stránce války se tu nikdo nevěnuje, což je škoda. Ale je jasný, že je natolik specifická a náročná, že to nemůže napsat jen tak někdo.
Ale jinak souhlas, bylo by to velice zajímavé téma.
„Dámo, vy jste pravý gentleman.”
Ano, předtím než se někdo zeptá, já jsem ta Pozorovatel-signalista, Pátračova pobočnice (čili ani jeho pes, ani jeho vnuk, aby bylo jasno). Pokud jste se s ním nějak nepohodli, prosím, uvědomte si, že co vy zvířátka jste si podělali, nás rybiček se netýká.
Ano, předtím než se někdo zeptá, já jsem ta Pozorovatel-signalista, Pátračova pobočnice (čili ani jeho pes, ani jeho vnuk, aby bylo jasno). Pokud jste se s ním nějak nepohodli, prosím, uvědomte si, že co vy zvířátka jste si podělali, nás rybiček se netýká.
Nebyl to "Lékař od Stalingradu"? Tam nejde o válku samotnou, ale příběh je zasazenej do zajateckýho tábora po válce, kdy se snaží starat o svoje spolubojovníky, přičemž má naprostej nedostatek léků, atd. Bylo to i zfilmovaný.saldy píše:To mi připomnělo, před lety jsem v prodejně viděl knihu s názvem něco ve smyslu "Byl jsem lékař u Stalingradu", než jsem se rozhoupal,kniha zmizela. Ví někdo o co se jednalo? Byl by to zajímavý zdroj pro takový článek.
Don't worry, pee happy.
V roce 2007 vydalo nakladatelství OFTIS z Ústí nad Orlicí knihu Ve službách Jeho Veličenstva od Josefa Havla. Ten na základě jejich memoarů popisuje životní příběhy dvou lékařů. Nebo abych byl přesný tak především čtyři roky jejich života. Oba dva totiž sloužili Jeho Veličenstvu v První světové válce. Přestože je to zaměřeno především faktograficky místo lidsky doporučuji, zrovna ji mám půjčenou z pražské městské knihovny.
No mě napadlo, před nějakou dobou, že bych zkusil sepsat něco jako rozsáhlejší "recenzi" na paměti jednoho britského chirurga, který sloužil ve válce na pyrenejském poloostrově 1807-1814, podobným způsobem jako jako jsem tu psal i Clostermannovi.

- Anonym -
Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
On napsal paměti?
já znám jen todle: Authentic narrative of the death of lord Nelson
http://books.google.cz/books?id=dDwIAAA ... &q&f=false
já znám jen todle: Authentic narrative of the death of lord Nelson
http://books.google.cz/books?id=dDwIAAA ... &q&f=false

- Anonym -
Marc Bloch, 1942
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele: